Örül.tök, hogy megszűnt a hálapénz?
Én nem. Nem azt mondom, hogy az a rendszer úgy, ahogy volt, fenntartható volt, de azt igenis undorítónak tartom, hogy csak az ügyeletesnél szülhetsz, ha nincs 1millád a szülésre magánkórházban, akkor az államiban az áll a lábad közé és kotorászik benned aki épp arra jár. Én mondjuk ezért nem fogok szülni többet, pedig gondolkodtam a tesón, császáros voltam, az lenne a 2. is, de így, hogy nem a saját orvosom műthet, biztos, hogy nem fogok még egy gyereket bevállalni.
Igazán meg lehetett volna találni a középutat, ahol hivatalosan, adózva lehet fizetni ezért a plusz szolgáltatásért. És nem én vagyok az egyetlen, ismerősi körömben 5ből 1 anyuka vállalt gyereket, ő is inkább elmegy magánba (szerencsére megteheti), mi többiek megállunk annyinál amennyi van, mert nem fogunk bekockáztatni egy esetlegesen elb.szott császárt egy sintérrel - és amiket olvasni, erre ugye vastagon meg is van az esély. Nesze neked önrendelkezési jog - és nem, a magánkórház nem meríti ezt ki, hisz az emberek 85-90%-nak nincs 1millája a szülésre...
Semmit nem vàltoztatott, ès van aki tovàbbra is ad. Ìgy az anyàk mèg kiszolgàltatottabbak lettek. Meg kellett szüntetni, de közben a szülèszeti ellàtàst is ki kène emelni a bèka sejhaja alòl. Ìgy magàban semmit sem èr az intèzkedès.
Eddig legalàbb a biztonsàg illùziòja megvolt.
Pedig ha meg akarod válogatni, ki legyen ott szülésnél, akkor ne akard kis borítékosból megúszni magyarosan, hanem irány a magánkórház.
Nekem pl. az volt fontos, hogy a terhesgondozásom jó kezelben legyen, jó gépekkel, jó szakember végezze a genetikai uh-t. Így ezért végig fizettem rendesen, magánorvosoknál.
A szülésnél viszont nem aggódom, ki "matat bennem".
Végigcsináltam 5 inszeminációt, kb. 20 különböző orvos vizsgált meg a stimuláció, beavatkozás alatt. A lombikoknál a reprodukciós intézetben szintén annyi, ahány orvos ott volt.
Ha ezen nem akadtam fenn, mert fontosabb volt, hogy sikerüljön a baba, azon sem fogok, hogy épp ki lesz ott akkor, amikor szülök. Ott úgyis a pillanatnyi helyzet számít.
Ha annyira fontos lenne mégis, hogy egy bizonyos orvos legyen ott, akkor eleve magánkórházba járok terhesgondozásra is, olyanhoz, akinél szülni akarok.
Ez viszont olyan szolgáltatás, amihez mélyen a zsebbe kéne nyúlni.
Ha ezt akarod, akkor fizesd ki, és ne siránkozz, hogy nem tudod olcsóbban, "pult alól" megúszni államiban.
Nekem az a tapasztalatom hogy így egységes lett a bánásmód, egységesen szar. Nem volt jó a régi rendszer, de az új sem az, nem kell tőle csodákat várni.
A körzeti kórházunkban durva orvos hiány van, akik ott dolgoznak leszarnak mindent és mindenkit. Én pl 37 hetes terhesen hiába mentem be 160as vérnyomással, hazaküldtek mert szerintük csak stresszeltem a közelgő szülés miatt. Az elefánt méretűre dagadt lábammal se volt bajuk, és a romló laboreredményemmel sem. Felőlük akár el is patkolhattam volna.
A következőt magánkórházban szülném, de sajnos vidéken élünk, az elsőnél is amiatt maradtunk az államinál mert nem akartam a vajúdás felét az autópályán tölteni. Inkább kifizettem volna azt a 200 ezret a dokinak, akár úgyis ha szerződést kötünk és adózik utána...
33, neked úgy látom sikerült megérteni, amit írtam :)
32, azért ugye te is érzed, hogy picikét más a helyzeted...
31, igen, lehet, hogy igazad van, a biztonság illúziójában, hogy csak illúzió volt, de legalább megnyugtatott.
Pár év és megszokják a kismamák. Több kórházban korábban sem volt már megengedve, és az országok többségében sem divat berángatni orvosokat munkaidőn kívül. Én meg a hálapénzes időszakban szültem fogadott nélkül, két orvos látott el a vajúdás hossza miatt, semmi gond nem volt. Mindkettő rendes és szakmaias volt.
Amúgy a biztonságról annyit, hogy együtt szültünk két rokonnak pár hónapon belül anno, én fogadott nélkül, ők fogadottal, ki lehet találni, hogy hol nem volt hanyagságból eredő probléma. Az egyiknél konkrétan súlyos műhiba volt a maszek rendelésre való sietés miatt (ugye munkaidőn kívüli berángatás esete).
Az én privát dokim 15 éve nem is vállal maszek szülést, tök nyíltan vállalja hogy ebből van a rengeteg felesleges adott oxi vagy korai császár a kollégái körében. Tehát akkor mi is a biztonságos?
Azt jó iránynak tartom, hogy _elvileg_ már nincs pénzes borítékok zsebbe dugdosása. Megbízható kórházakkal és szakdolgozókkal szerintem nem is lenne ezzel gond. Főként az előre adott "hála"pénz egész rendszert rohasztja, inkább védelmi pénz. Miután elmagyaráztam a hazai felállást egy cseh kollégának, teljesen ki volt akadva, hogy ezt meg hogy. A saját orvos/szülésznő fogadása számlával nálam még elfogadható lenne, de jogos, ha valaki ezt azért kritizálja, mert állami helyen, állami dolgozók, adott esetben a munkaidejükben elvileg plusz szolgáltatást nyújtanak valakinek a többiek rovására (nem tudnak egyszerre két helyen lenni). Munkaidőn túl necces, hogy az illető lehet, hogy épp akkor ért haza egy kimerítő ügyeletből, de ezt az orvosnak kell józan ésszel felmérnie. A tesómnál a másodikat azért nem vállalta a korábbi választott orvosa, mert kétszer volt fáradtan, szülésre igyekezve majdnem autóbalesete és úgy ítélte meg, hogy nem ér ennyit. Az sem kellemes, amikor az ember elintézi a munkahelyén, hogy elmehessen szakrendelésre, ahol 1 óra várakozás után közlik, hogy a rendelés pár órával később kezdődik, mert a doktor úr épp szülést vezet le. A választott orvos által sürgetett szülések sem szerencsések.
A magán az én szememben egy tisztább megoldás, bár az sem tökéletes. Tudom, sok pénz, de két közalkalmazotti fizetésből is volt annyi félretett pénzünk a gyerekre, hogy szükség esetén ki tudtuk volna fizetni. Nem fizettük, államiban szültem, ügyeletes orvosnál és szülésznőnél. Nem volt okom panaszra. Remélhetőleg a következő(k)nél sem lesz. Ez sajnos lutri, de valamilyen szinten a magánban is az.
Nem tudom, mi lenne a jó megoldás, mert ami volt, az is több sebből vérzett, de a mostani is messze áll a jótól. Pl. mi van akkor, ha valakinél komplikáltabb szülés várható vagy mondjuk VBA2C-t szeretne, amit a magánkórház nem vállal, de államiban is csak kevés orvos. Korábban volt rá lehetősége a nőnek, hogy keressen egy államiban dolgozó orvost, átjelentkezett körzetileg az ő kórházába. Most ilyet elvileg nem lehet, szűkültek a lehetőségei.
Amilyen összegek szoktak lenni a hálapénzek én mondjuk örülök neki.
Bár a szüléstől én is tartok, azért jobb lenne olyannál szülni akiben megbízok. Azért valljuk be, sok orvos elég kérdéses.
Az van amit előttem írtak, mostmàr mindenkinek vacak.
Egy szülészeten eszméletelen emberhiàny van. Eddig x betegre jutott az ügyeletes brigàd, meg jöttek még be a fogadott orvosok/szülésznők. Most x betegre kizárólag az ügyeletesek maradnak, szóval nekik több munkàjuk van mint eddig. Egy szülésznő mondta ezt nekem, hogy ez igy most mennyivel több munka nagyobb leterheltség minden orvosnak és szülésznőnek.
Egyenlőség meg soha nem lesz, mert 2 kórhàz között ég és föld van, csomó kórhàznak jogosan borzasztó hírneve. Aki odatarzozik menjen oda mert kötelező, aki meg "jó" helyen lakik annak meg marad az ahol lehet mindegy ki làtja el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!