Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Holnap lesz 3hetes a babám,...

Holnap lesz 3hetes a babám, és pár napja alig tudom szoptatni. :- ( Volt valaki hasonló cipőben?

Figyelt kérdés
Folyton feszeng, kiköpi a cicit, újra vissza, rángatja a fejét, mint mikor keres. Már nem alszik el szopi után, nehéz megnyugtatni. Pocakfájásra gondoltunk, de minden evésnél?? Sokszor olyan mintha éhes maradna, bár síráson kivül ennek nem sok jele. Olyan érzésem van h egyre kevesebbet eszik (csak bimbóvédővel tudok szoptatni, máshogy nem veszi el sajnos). Lehet ez a fejlődési ugrás, gyakrabban kéne szopiztatnom? De ha éhes akkor nem nyugodna el nem? Attól rettegek, h nem ismerem fel az igényét és elapad a tejem. :-(

2014. febr. 9. 11:06
1 2 3 4 5 6 7
 41/66 anonim ***** válasza:
Jöhetne már a jó idő....
2014. febr. 11. 16:18
 42/66 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a hat hetes ugrás 5és fél hetesen jelentkezett. Jóformán egész nap cicin volt (ő az a cicin megnyugvó és elalvó típus ráadásul). És ez nem túlzás. Átlagban óránként szoptattam, és volt hogy egy órát folyamatosan rajta volt a cicimen. Na akkor jöttek újra az okosok a "kevés a tejed, nem tápláló a tejed, adj neki tápszert, adj neki vizet" dumákkal. Én meg azt mondtam köszi szépen, de ha kell folyamatosan szoptatok reggeltől estig. És ez így is volt kb 4 napig. Azóta rendben van minden. De biztosan nem így lenne, ha akkor tápszert adok a rengeteg szopi helyett. Most lehet már nem is lenne tejem.
2014. febr. 11. 20:57
 43/66 xStefix ***** válasza:
66%

Kérdező, ha bármikor úgy érzed, hogy kezded utálni a szopit, meríts erőt az apró kis sikerekből, amiket eddig elértél! Amíg benne vagytok a szószban, addig természetes, hogy néha fullra elég a kínlódásból, de minden nap, amit küzdelemmel töltesz, közelebb hoz ahhoz a naphoz, amikor végre megoldódnak a problémák. ;)

Figyeld magatokat nap mint nap és vedd észre, hogy lassú lépéseket azért mégiscsak tesztek előre... Ezekbe a szalmaszálakba kell ilyenkor kapaszkodni, mert egyik percről a másikra nem lesz minden tökéletes. Minden nagy menetelés apró lépésekből áll össze, nemde? :)

Mire kell figyelni?

1. Igény szerinti szoptatás - mindenkor. Én ehhez még hozzácsapnám a 6 hónapos korig tartó kizárólagosságot is, mert így a "tökéletes". ;)

2. Jó mellrehelyezés - főleg pici korban, ez alap a jó szopis technikához, ami a tejelválasztást is szabályozza.

3. Alapos mellürítés - ismét csak kicsiknél, hogy jól bejáratódjon a mell és ne legyen pocakfájás a sok elsőtej miatt.

4. Túltelítődés megelőzése - mindenkor, hogy ne csökkenjen le nagyon a tej, ill. ne alakulhasson ki elzáródás, gyulladás.

Kb. ez minden, amire tényleg koncentrálni kell, már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy gond nélkül szoptassunk.

Csakhát ezt sokaknak nehéz "betartani" ilyen-olyan okokból... pedig a valóságban egyszerű, csak kell hozzá egyfajta hozzáállás.

2014. febr. 12. 19:11
 44/66 anonim ***** válasza:
En azt nem tudom, h kb. mennyi ido alatt jutunk el a hatso zsirosabb tejhez es honnan tudom, h teljesen kiuritette mar?
2014. febr. 12. 20:00
 45/66 xStefix ***** válasza:

Nicola, ezt elég nehéz megmondani, mert attól is függ, hogy mennyi tejet ad le épp a melled és mennyire erősen szív a baba stb.

A dolog úgy néz ki, hogy amikor szopni kezd a baba, akkor először jön ugye az elsőtej; a mirigyekben lévő hólyagokban már készen lévő tej ilyenkor elkezd kifelé áramlani, spriccelni. Ahogy ez ürül, úgy jön a szopi közben megtermelődő tej is, egyre csökkenő ütemben. - A zsírcseppek eleinte a sejtek falára tapadnak, így az első (néhány) reflex alkalmával ezek még nem nagyon kerülnek a tejbe. Viszont ahogy ürülnek a sejtek, a zsír is belekeveredik a készülő tejbe; ezért van az, hogy a zsírosabb része akkor jön ki, amikor már viszonylag üres a mell.

Ezt a "váltást" időben csak akkor lehet és érdemes pontosan meghatározni, ha pl. korababánk van és fontos lenne, hogy elsősorban a zsíros tejet kapja meg - ilyenkor ezt meg is szokták csinálni, van erre spéci eljárás. Egyébként lényegtelen és macerás, márcsak azért is, mert a zsírtartalom folyamatosan emelkedik szopi közben (szóval ez az elsőtej-hátsótej csak egy szemléletesebb szétválasztás, a valóságban ez nem különül el ennyire).

Vagyis csak annyit tudok neked mondani, hogy ha már a többedik tejleadást érzed az adott mellen, akkor tutira eljutottatok a hátsótejig. :)

Azt pedig, hogy mikor "üres" a cici, onnan tudod, hogy megtapogatod magad. ;) Amikor már csak a mirigyeket érzed (pici gubicsok), akkor biztosan kiürült, aminek ki kellett. Bár hozzáteszem, én kismellű vagyok, szóval nem biztos, hogy a nálam nagyobbak is érzik a mirigyeket.. vagyis nézegesd, tapogasd magad, és észre fogod venni, hogy mikor leszel a legplötyibb.

2014. febr. 12. 20:15
 46/66 anonim ***** válasza:
Koszi a valaszt:-) probaltam mar kitalalni, h mikor ures es amikor mar ugy erzem, h mar tenyleg csak a tok ures zacsit fogom, meg akkor is spriccel...Majd meg probalkozok:-) Egyebkent ha megkerdezhetem, honnan vagy ilyen profi ezen a teren? :-)
2014. febr. 12. 20:56
 47/66 A kérdező kommentje:

Pont ezt akartam én is kérdezni :-)

Még egy kérdés: ahogy felveszem a karomra a bébit hátrafeszíti magát, teli torokból sír és a karom fele hajtja a fejét ott keresi a cicit. Ezért néha borzalmasan nehéz rendesen a szájába adni a mellem. Plussz még a védőt is fognom kell. Van erre esetleg valami tipped, tippetek? Így néha bár látom, hogy nem tökéletes, folytatom a szopit, mert legalább eszik

2014. febr. 13. 08:36
 48/66 A kérdező kommentje:
Még egy kérdés: gondolod, hogy ha kissé lefejem az előtejet, jobb lenne a helyzet? Kevésbé ömlene, és kevésbbé fájna a poci?
2014. febr. 13. 08:38
 49/66 anonim ***** válasza:
Ha az elején lefejsz, lehet, h jobb lesz a helyzet (próbáld ki), de lehet, h nem (nekem akkor is ömlik, ha alig van benne). Hormonfüggő. Nem egészen értem, hogy hova feszíti magát a baba és hol keres?
2014. febr. 13. 09:02
 50/66 A kérdező kommentje:
Azt a karomat akarja beakpni amin fekszik :-) Magát meg ívben hátra feszíti (lábát és fejét hátra feszíti).
2014. febr. 13. 09:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!