Holnap lesz 3hetes a babám, és pár napja alig tudom szoptatni. :- ( Volt valaki hasonló cipőben?
Kérdező, ha bármikor úgy érzed, hogy kezded utálni a szopit, meríts erőt az apró kis sikerekből, amiket eddig elértél! Amíg benne vagytok a szószban, addig természetes, hogy néha fullra elég a kínlódásból, de minden nap, amit küzdelemmel töltesz, közelebb hoz ahhoz a naphoz, amikor végre megoldódnak a problémák. ;)
Figyeld magatokat nap mint nap és vedd észre, hogy lassú lépéseket azért mégiscsak tesztek előre... Ezekbe a szalmaszálakba kell ilyenkor kapaszkodni, mert egyik percről a másikra nem lesz minden tökéletes. Minden nagy menetelés apró lépésekből áll össze, nemde? :)
Mire kell figyelni?
1. Igény szerinti szoptatás - mindenkor. Én ehhez még hozzácsapnám a 6 hónapos korig tartó kizárólagosságot is, mert így a "tökéletes". ;)
2. Jó mellrehelyezés - főleg pici korban, ez alap a jó szopis technikához, ami a tejelválasztást is szabályozza.
3. Alapos mellürítés - ismét csak kicsiknél, hogy jól bejáratódjon a mell és ne legyen pocakfájás a sok elsőtej miatt.
4. Túltelítődés megelőzése - mindenkor, hogy ne csökkenjen le nagyon a tej, ill. ne alakulhasson ki elzáródás, gyulladás.
Kb. ez minden, amire tényleg koncentrálni kell, már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy gond nélkül szoptassunk.
Csakhát ezt sokaknak nehéz "betartani" ilyen-olyan okokból... pedig a valóságban egyszerű, csak kell hozzá egyfajta hozzáállás.
Nicola, ezt elég nehéz megmondani, mert attól is függ, hogy mennyi tejet ad le épp a melled és mennyire erősen szív a baba stb.
A dolog úgy néz ki, hogy amikor szopni kezd a baba, akkor először jön ugye az elsőtej; a mirigyekben lévő hólyagokban már készen lévő tej ilyenkor elkezd kifelé áramlani, spriccelni. Ahogy ez ürül, úgy jön a szopi közben megtermelődő tej is, egyre csökkenő ütemben. - A zsírcseppek eleinte a sejtek falára tapadnak, így az első (néhány) reflex alkalmával ezek még nem nagyon kerülnek a tejbe. Viszont ahogy ürülnek a sejtek, a zsír is belekeveredik a készülő tejbe; ezért van az, hogy a zsírosabb része akkor jön ki, amikor már viszonylag üres a mell.
Ezt a "váltást" időben csak akkor lehet és érdemes pontosan meghatározni, ha pl. korababánk van és fontos lenne, hogy elsősorban a zsíros tejet kapja meg - ilyenkor ezt meg is szokták csinálni, van erre spéci eljárás. Egyébként lényegtelen és macerás, márcsak azért is, mert a zsírtartalom folyamatosan emelkedik szopi közben (szóval ez az elsőtej-hátsótej csak egy szemléletesebb szétválasztás, a valóságban ez nem különül el ennyire).
Vagyis csak annyit tudok neked mondani, hogy ha már a többedik tejleadást érzed az adott mellen, akkor tutira eljutottatok a hátsótejig. :)
Azt pedig, hogy mikor "üres" a cici, onnan tudod, hogy megtapogatod magad. ;) Amikor már csak a mirigyeket érzed (pici gubicsok), akkor biztosan kiürült, aminek ki kellett. Bár hozzáteszem, én kismellű vagyok, szóval nem biztos, hogy a nálam nagyobbak is érzik a mirigyeket.. vagyis nézegesd, tapogasd magad, és észre fogod venni, hogy mikor leszel a legplötyibb.
Pont ezt akartam én is kérdezni :-)
Még egy kérdés: ahogy felveszem a karomra a bébit hátrafeszíti magát, teli torokból sír és a karom fele hajtja a fejét ott keresi a cicit. Ezért néha borzalmasan nehéz rendesen a szájába adni a mellem. Plussz még a védőt is fognom kell. Van erre esetleg valami tipped, tippetek? Így néha bár látom, hogy nem tökéletes, folytatom a szopit, mert legalább eszik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!