Mik azok az "óriási különbségek" az anyatejes és a tápszeres babák-gyermekek között?
Én elég sokáig szoptattam, de nem vagyok elájulva magamtól..
Szerintem semmi különbség nincs a gyerekek között. A nővérem első lánya 2hónapig szopott most harmadéves az orvosin, a bátyám fia sokáig szopott most évet ismétel mert megbukott. Egyik sem nagyfejű. tök átlagos gyerekek. Nem a szoptatástól vagy a tápszertől függ sem a képesség, sem a fej nagysága, semmi!!
Biztos van olyan szoptatós anya aki rossz hangnemben válaszol, de azért mert ez állandó téma és tényleg bántják egymást a "szoptatok-tápszerezek" anyukák. Ennek nem is szabadna témának lenni, hát azt se meséljük el a játszón mennyiből élünk havonta vagy mennyit szexelünk...
Kedves 51-es,természetesen nem rád és a hozzád hasonló INTELLIGENS szoptatós anyukákra céloztam!!!:))) Akik eltudják fogadni hogy nem minden fekete vagy fehér!
Csak baromira kiakadok az ilyen szoptassunk,de mindenáron anyáktól akik nem látják a fától az erdőt......
Komolyan mondom, nem tudom miért kell ketté harapni virtuálisan a torkom, mert én úgy gondolom, a tapasztalataim alapján, hogy sok esetben tudnak segíteni a tanácsadók. Egyetlen szóval nem írtam le és nem ítélem el a tápszeres gyerkőcök anyukáját, csak nem vagyok benne biztos, hogy megfelelő segítséget kaptak.
Nem tudom hányas válaszolónak:az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy 0-24ben a cicimen lóg a gyerek. Bármilyen hihetetlen, de kb 10-15 perc alatt megvagyunk a szopizással és teszi ezt 3-4 óránként, tehát bőven van időm mindenre, főleg rá, a háztartásra, magamra és a férjemre.
Pedig járunk baba-mama csacsogóba :) még így is hívják, tudhatsz valamit :)
Amiatt pedig, hogy a védőnőm szoptatás párti és nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezik nem én tehetek és arról sem, hogy a körzetében átlag 1,5 évig szoptatnak az anyukák. Én nem akarok senkit téríteni, csak felhívni a figyelmet a tanácsadók segítségére. A véleményem viszont az, hogy nemcsak a párunk örömére fejlődött ki a cici, hanem arra is, hogyha annak nincs biológiai oka, akkor ha nem is 100%ban,de ameddig és amilyen mértékben arra lehetőség van a gyerekünket táplálja.
Nem fogja kifejteni,mert okoskodni vagy inkább "okosakat" mondani mindegyik tud,de ésszerű magyarázatot nem tudnak adni arra amit állít!!!
Egyébként szánalmas hogy sokan összetévesztik(választól függetlenül) a hasznos,nem hasznos gombokat a "fészbuk" tetszik,nem tetszik dolgával.......
Fogalmam sincs, hogy miért nincs elfogadva az LLL honlapján található lista, mikor az szigorúan orvosi kutatásra alapul. Tehát ott a kérdésre a válasz. Bár utána elég ordenáré módon lett kigúnyolva az LLL. Gondolom fogalmatok sincs arról, hogy a szoptatási tanácsadó egy nagyon magas fokozatú szakmai plusz, amit ráadásul ingyen végeznek, hogy annak, akinek nem megy a szoptatás, az megkapja a megfelelő segítséget.
A lista pedig a következő (azért felhívnám a szelektíven olvasó, de gúnyolódni tudó emberek figyelmét, hogy ezek természetesen nem minden szoptatott kisbabára érvényesek sajnos, hisz kivételek mindig vannak):
Agy: A szoptatott gyermekeknek
magasabb az IQ-juk. Az
anyatejben lévő koleszterin és más
zsírfajták segítik az idegszövet
növekedését.
Szem: A látásélesség jobb az
anyatejjel táplált babák esetében.
Fül: A szoptatott csecsemők
körében ritkábbak a fül fertőzéses
betegségei.
Száj: Az egy évnél tovább
szoptatott gyermekek esetében
ritkábban van szükség
fogszabályozásra. Az arcizmok a
szopásnak köszönhetően jobban
fejlődnek. Az anyatej ízének finom
változásai előkészítik a kisbabát, a
szilárd ételek széles választékának
elfogadására.
Torok: A szoptatott gyermekek
esetében ritkábban van szükség a
mandula eltávolítására.
Légzőrendszer: A kutatások
kimutatták, hogy a szoptatott
csecsemők körében ritkábban és
kevésbé súlyos formában
fordulnak elő felsőlégúti
fertőzések, nehézlégzés,
tüdőgyulladás és influenza.
Szív és keringés: Az elvégzett
vizsgálatok azt mutatják, hogy
azoknak a felnőtteknek, akiket
csecsemőkorukban szoptattak, a
koleszterin szintjük alcsonyabb. A
szoptatott csecsemők szívverése
lassúbb.
Emésztőrendszer: A szoptatott
kisbabák között ritkábban fordul
elő hasmenés és gyomor-
bélrendszeri fertőzés. A legalább
hat hónapig tartó kizárólagos
szoptatás csökkenti az ételallergia
kockázatát. A szoptatás a
felnőttkori Crohn-betegség és
colitis ulcerosa kockázatát is
csökkenti.
Immunrendszer: A szoptatott
csecsemők jobban reagálnak az
oltásokra. Az anyatej segíti a
kisbaba saját immunrendszerének
érését. A szoptatás csökkenti a
gyermekkori rák kockázatát.
Endokrin rendszer: Kisebb a
cukorbetegség kockázata.
Vese: Mivel kevesebb sót és
kevesebb fehérjét tartalmaz, az
anyatej kevésbé terheli a kisbaba
veséjét.
Vakbél: Azok a gyermekek, akiket
nem szoptattak, gyakrabban
kerülnek vakbélgyulladással
kórházba.
Húgyutak: Szoptatott
csecsemőknél kevesebb a húgyúti
fertőzés.
Ízületek és izmok: A fiatalkori
reumatoid arthritis kevésbé
gyakori azoknál a gyermekeknél,
akiket szoptattak.
Bőr: A szoptatott csecsemők
körében ritkább az allergiás
ekcéma.
Növekedés: A szoptatott
kisbabák karcsúbbak egyéves
korukban, és későbbi életükben is
kevésbé valószínű, hogy elhíznak.
Széklet: Ritkább a székrekedés. A
szoptatott kisbabák széklete
kellemesebb illatú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!