Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mik azok az "óriási különbsége...

Mik azok az "óriási különbségek" az anyatejes és a tápszeres babák-gyermekek között?

Figyelt kérdés
Most olvastam az egyik frissen kiírt kérdésnél egy kommentben, hogy akárki akármit mond, óriási különbségek vannak a szoptatott illetve a tápos babák-gyerekek között. Mégis, mik? Roppantul érdekel, mert nekem két tápszeren nevelkedett gyermekem van (önhibámon kívül nem tudtam szoptatni).
2013. jan. 9. 12:34
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/82 anonim ***** válasza:

Én elég sokáig szoptattam, de nem vagyok elájulva magamtól..

Szerintem semmi különbség nincs a gyerekek között. A nővérem első lánya 2hónapig szopott most harmadéves az orvosin, a bátyám fia sokáig szopott most évet ismétel mert megbukott. Egyik sem nagyfejű. tök átlagos gyerekek. Nem a szoptatástól vagy a tápszertől függ sem a képesség, sem a fej nagysága, semmi!!

Biztos van olyan szoptatós anya aki rossz hangnemben válaszol, de azért mert ez állandó téma és tényleg bántják egymást a "szoptatok-tápszerezek" anyukák. Ennek nem is szabadna témának lenni, hát azt se meséljük el a játszón mennyiből élünk havonta vagy mennyit szexelünk...

2013. jan. 10. 14:41
 52/82 anonim ***** válasza:
32%
A kommentelőt, akinek elmés hozzászólása inspirálta ezt a kérdést, egyébként többen megkértük, hogy részletezze azokat az óriási különbségeket. Várjuk még mindig, hogy megvilágítsa nekünk mennyiben is különbözik egy tápszeres baba egy anyatejestől. Úgy tűnik hiába, konkrétumokat nem tud felsorolni, csak a szája volt nagy.
2013. jan. 10. 14:51
 53/82 anonim ***** válasza:
9%

Kedves 51-es,természetesen nem rád és a hozzád hasonló INTELLIGENS szoptatós anyukákra céloztam!!!:))) Akik eltudják fogadni hogy nem minden fekete vagy fehér!

Csak baromira kiakadok az ilyen szoptassunk,de mindenáron anyáktól akik nem látják a fától az erdőt......

2013. jan. 10. 14:59
 54/82 anonim ***** válasza:
nem 51-es(bocs az én voltam:),hanem 52-es!!!:D
2013. jan. 10. 15:01
 55/82 anonim ***** válasza:
45%

Komolyan mondom, nem tudom miért kell ketté harapni virtuálisan a torkom, mert én úgy gondolom, a tapasztalataim alapján, hogy sok esetben tudnak segíteni a tanácsadók. Egyetlen szóval nem írtam le és nem ítélem el a tápszeres gyerkőcök anyukáját, csak nem vagyok benne biztos, hogy megfelelő segítséget kaptak.

Nem tudom hányas válaszolónak:az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy 0-24ben a cicimen lóg a gyerek. Bármilyen hihetetlen, de kb 10-15 perc alatt megvagyunk a szopizással és teszi ezt 3-4 óránként, tehát bőven van időm mindenre, főleg rá, a háztartásra, magamra és a férjemre.

Pedig járunk baba-mama csacsogóba :) még így is hívják, tudhatsz valamit :)

Amiatt pedig, hogy a védőnőm szoptatás párti és nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezik nem én tehetek és arról sem, hogy a körzetében átlag 1,5 évig szoptatnak az anyukák. Én nem akarok senkit téríteni, csak felhívni a figyelmet a tanácsadók segítségére. A véleményem viszont az, hogy nemcsak a párunk örömére fejlődött ki a cici, hanem arra is, hogyha annak nincs biológiai oka, akkor ha nem is 100%ban,de ameddig és amilyen mértékben arra lehetőség van a gyerekünket táplálja.

2013. jan. 10. 16:26
 56/82 anonim ***** válasza:
22%

Egészség.

Az anyatejes javára.

2013. jan. 10. 20:21
 57/82 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó, ezt kifejtenéd?
2013. jan. 10. 20:38
 58/82 anonim ***** válasza:
52%

Nem fogja kifejteni,mert okoskodni vagy inkább "okosakat" mondani mindegyik tud,de ésszerű magyarázatot nem tudnak adni arra amit állít!!!

Egyébként szánalmas hogy sokan összetévesztik(választól függetlenül) a hasznos,nem hasznos gombokat a "fészbuk" tetszik,nem tetszik dolgával.......

2013. jan. 10. 20:50
 59/82 Jégtánc ***** válasza:
53%
Az egészséget sem lehet általánosítani,mert ez így nem igaz szerintem.Nagyon sok olyan ember van a világon akik szoptatnak,de nem tudnak egészségesen vagy kielégítően táplálkozni.Így az anyatej sem lehet túl jó minőségű.Vannak anyatejes babák akik betegesebbek,és vannak tápszeres babák akik betegesebbek.Szerintem ez nem kirívó nagy különbség.Ez az én kis magánvéleményem.
2013. jan. 10. 21:08
 60/82 anonim ***** válasza:
37%

Fogalmam sincs, hogy miért nincs elfogadva az LLL honlapján található lista, mikor az szigorúan orvosi kutatásra alapul. Tehát ott a kérdésre a válasz. Bár utána elég ordenáré módon lett kigúnyolva az LLL. Gondolom fogalmatok sincs arról, hogy a szoptatási tanácsadó egy nagyon magas fokozatú szakmai plusz, amit ráadásul ingyen végeznek, hogy annak, akinek nem megy a szoptatás, az megkapja a megfelelő segítséget.

A lista pedig a következő (azért felhívnám a szelektíven olvasó, de gúnyolódni tudó emberek figyelmét, hogy ezek természetesen nem minden szoptatott kisbabára érvényesek sajnos, hisz kivételek mindig vannak):

Agy: A szoptatott gyermekeknek

magasabb az IQ-juk. Az

anyatejben lévő koleszterin és más

zsírfajták segítik az idegszövet

növekedését.

Szem: A látásélesség jobb az

anyatejjel táplált babák esetében.

Fül: A szoptatott csecsemők

körében ritkábbak a fül fertőzéses

betegségei.

Száj: Az egy évnél tovább

szoptatott gyermekek esetében

ritkábban van szükség

fogszabályozásra. Az arcizmok a

szopásnak köszönhetően jobban

fejlődnek. Az anyatej ízének finom

változásai előkészítik a kisbabát, a

szilárd ételek széles választékának

elfogadására.

Torok: A szoptatott gyermekek

esetében ritkábban van szükség a

mandula eltávolítására.

Légzőrendszer: A kutatások

kimutatták, hogy a szoptatott

csecsemők körében ritkábban és

kevésbé súlyos formában

fordulnak elő felsőlégúti

fertőzések, nehézlégzés,

tüdőgyulladás és influenza.

Szív és keringés: Az elvégzett

vizsgálatok azt mutatják, hogy

azoknak a felnőtteknek, akiket

csecsemőkorukban szoptattak, a

koleszterin szintjük alcsonyabb. A

szoptatott csecsemők szívverése

lassúbb.

Emésztőrendszer: A szoptatott

kisbabák között ritkábban fordul

elő hasmenés és gyomor-

bélrendszeri fertőzés. A legalább

hat hónapig tartó kizárólagos

szoptatás csökkenti az ételallergia

kockázatát. A szoptatás a

felnőttkori Crohn-betegség és

colitis ulcerosa kockázatát is

csökkenti.

Immunrendszer: A szoptatott

csecsemők jobban reagálnak az

oltásokra. Az anyatej segíti a

kisbaba saját immunrendszerének

érését. A szoptatás csökkenti a

gyermekkori rák kockázatát.

Endokrin rendszer: Kisebb a

cukorbetegség kockázata.

Vese: Mivel kevesebb sót és

kevesebb fehérjét tartalmaz, az

anyatej kevésbé terheli a kisbaba

veséjét.

Vakbél: Azok a gyermekek, akiket

nem szoptattak, gyakrabban

kerülnek vakbélgyulladással

kórházba.

Húgyutak: Szoptatott

csecsemőknél kevesebb a húgyúti

fertőzés.

Ízületek és izmok: A fiatalkori

reumatoid arthritis kevésbé

gyakori azoknál a gyermekeknél,

akiket szoptattak.

Bőr: A szoptatott csecsemők

körében ritkább az allergiás

ekcéma.

Növekedés: A szoptatott

kisbabák karcsúbbak egyéves

korukban, és későbbi életükben is

kevésbé valószínű, hogy elhíznak.

Széklet: Ritkább a székrekedés. A

szoptatott kisbabák széklete

kellemesebb illatú.

2013. jan. 10. 23:10
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!