A GYET-en lévő anyukákról miért gondolják azt, hogy lusták, ingyenélők, kiszolgáltatottak, felelőtlenek és még sorolhatnám?
3 gyermekem van, jelenleg a legkisebbel vagyok itthon Gyesen, ő 2,5 éves, szeptembertől meg oviba. Tervezem, hogy itton maradok GYET-en utána is. Sokat olvasgattam a témában, és teljesen megdöbbentet az a fajta rosszindulat és ellenségeskedés amit a Gyet-en lévő anyukák kapnak.
Miért van, hogy a többség szerint ez ennyire rossz? Miben különbözik egy Gyet-en lévő egy Gyes-en lévőtől? mármint megítélésben?
Köszönöm
Szeretném mindenkinek megköszönni a hozzászólásokat, pro és kontra tekintetben egyaránt.
Itt nem nyert vagy vesztíett senki, max. én annyit nyertem ezzel a 8 oldalas "beszélgetéssel", h kirajzolodott bennem méginkább, h mi lesz a helyes döntés.
Én személy szerint sajnálom a részlegvezetőt ( ha olvasod, tudom szerinted téged nem kell sajnálni), de számomra világosan kiderült az írásából, h nem elégedett az életével. Aki elégedett, az leírja, h ő miért úgy csinálja, ahogy, de nem áll le másokat alázni, h ingyenélő, meg elhagyja a férje és hasonlók. Tehát nálam, a tökéletesen felépített élete, valahol itt dől meg.
A tervem a következő: szeptembertől maradok itthon Gyet.-en, hogy meddig az még kérdéses. A férjemmel úgy gondoljuk, legalább a kicsi iskolás koráig mindenképp. Tervezem, h ezalatt az idő alatt képzem magam (én ennek látom értelmét), és amennyit időt lehet a gyermekeimmel fogok tölteni.
És igen, menni fog a kicsi óvodába, és nem fogom itthon tartani magammal, mert hiszek abban, hogy egy ilyen korú gyereknek igenis kell a közösség, a másfajta ingerek, az anyától való elszakadást el kell kezdeni. Elhozom ebéd után, a nagyokkal együtt, és az egész délután valamint a hétvége csak az övéké marad, mivel hétköznap délelőtt elvégzek minden egyéb teendőt.
A többieknek meg kitartást a gyermekneveléshez. :)
Kedves kerdezo.nekem 1 eves a kicsi.10 a nagy,8 a kozepso.en is itthon maradok,ha a kicsi ovis lesz.ennek baromi egyszeru oka van.parom 12 oraban dolgozik,egyedul a karacsony az unnep naluk.valtott muszakban,2 nap melo,2 pihi.
(Nem,nem sori munkas.merotechnikus,sokat tanult,munka mellett,hogy ezt elerje)ja,a szabad napjai feleben maszekban van az eredeti szakmajaban.
Nem szeretne ha a gyerekei hajnaltol keso delutanig oviban suliban lennenek.nem szeretne ha itthon kapkodas lenne a delutan,az este,es hulla faradt lennek minden nap.
Amugy cukrasz a szakmam,abban is dolgoztam a gyerekek elott/kozott es boven volt idonk megtapasztalni milyen mikor meloba jarok.nem volt hetvegem,nem volt semmi idom a gyerekekre,a haztartasra.szerencsere a mamak elerhetoek,es mivel egyikuk tanar igy meg is volt oldva ki hozza,viszi oket.de egy,nem a mamaknak szultem a gyerekeket.2 nem oszthatom be a mamak idejet a vegtelensegig.
Es ami ovi nekunk a legjobb volt,az eleve 7 kor nyitott,es csak fel 5 ig volt nyitva.
En sokszor latastol mikilasig dolgoztam,apa melo mellett tanult.szinte csak este egy joejtpuszira lattam a gyerekeim,mert mire hazaertem valaki mar fektette oket(jo,nem mindig,de nagyobb aranyban igen)
Szeretem a munkam,vissza is fogok menni.majd ha a kicsi is lesz akkora,hogy egyedul jarjon.es mikor mar nem lesz csalodott,hogy anya megint nem tudott jonni az anyak napi unnepsegre.mert bizony ilyen is volt,hogy annyi megrendelesunk volt,hogy nem tudott a fonokom elengedni.
Igy en ugy erzem megtehetem,hogy itthon legyek.
Megerdemlik a gyerekeim es a parom is,hogy egy kipihent anyuka,feleseg varja oket haza,meleg etellel,tiszta lakassal,jokedvuen,vidaman,mosolygosan.
Nem leharcoltan,faradtan,kialvatlanul.
Igy a gyerekeimre is marad idom,apara is este.nekunk igy jo.igy lesz jo meg egy darabig.
Soha nem fogom megkapni,hogy o tart el,hogy lusta vagyok es amiket itt vagnak az ilyen anyukak fejehez.
Boven megvan mindenunk.mara megteremtettunk mindent,en is dolgoztam erte kemenyen.apanak meg a munka a maniaja,szereti csinalni az eredeti foglalkozasat is,es azt is amiben dolgozik.szerencsere mindkettot megfizetik.
Igy sokszor vagyunk egyutt egesz delutan,megyunk ide oda,programozunk,jol erezzuk magunkat.
Akinek ez nem tetszik azt tudom sajnalni.
Megvalami,nem vagyok egesz nap egyedul,mert a nagyok is jonnek haza tanitas utan,es a picit is el fogom hozni az ovibol ebed utan amig igenyli.
4 gyerkőcöm van és nem dolgozom.
Két nagyobb iskolás, elsős és másodikosok, a két kisebb még ovis.
Azoknak akik nem tudják, hogy mivel lehet napi több órás házimunkát eltölteni, azoknak vagy kis lakásuk van, vagy "csak" 1-2 gyerekük, vagy nem vezetnek rendesen háztartást, illetve még ezek kombinációit tudom elképzelni.
Hétvégén semmiféle házimunkát nem végzek, még bevásárlást sem. A hétvégi ebédet péneteken készítem elő, így az csak minimális elfoglaltságot jelent. Mi hétvégén általában programokat csinálunk, együtt vagyunk, vendégségbe járunk vagy hozzánk jönnek a rokonok, barátok, ovodás, iskolás társak. Színház, mozi, kiállítás, múzeum, kirándulás stb. Ha a gyereknek kell valamilyen ruhanemű azt együtt ilyenkor vesszük meg.
Házimunka:
Napi szinten én fél-1 órát töltött el a textiliákkal. És ez a hétköznapokra vonatkozik, tehát heti 5 napon keresztül. A textiliák alatt értem az ágynemű le-fel húzását, téli-nyári szeronben hetente, ősszel-tavasszal 2 hetente, 6 emberre vonatkoztatva. Hetenete törülköző csere, konyharuhák. Napi 2 adag mosás betétele, hajtogatással, válogatással, elpakolással. Vasalással, de vasalni csak azt szoktam, amit nagyon muszáj.
Szintén heti 5 nap takarítás, mindennnap legalább 1 óra van, hogy több is. 3 fürdőszobánk van, 3 wc-vel. nagy közös tér, mindenkinek külön szoba, szóval van itt is munka.
Bevásárlás, szintén majdnem minden nap, heti 2 nap piac, 1 kisbeváslás, 1 nagyobb. Szintén elvisz legalább 1 órát.
Főzés: szintén napi szinten, magamra és a férjemre ebédet, a nagyok a suliban esznek, de sokszor még kettő körül mégegyszer ebédelnek itthon. Vacsora 6 főre szintén mindennapra.
Nekem ezekre elmegy a fél napom.
Egy barátnőm kálváriáját néztem végig közelről, már 20 éve ismerjük egymást. Egy gyereket hozott a házasságába, akit a férje (nem jogilag, érzelmileg) sajátjaként nevelt. Született még 3 közös gyerek.
Ők is megállapodtak, hogy otthon marad GYET-en. Aztán a legkisebb 3 éves kora körül egyszerűen megromlott a házasságuk. Nem harmadik fél vagy ilyesmi, sima elhidegülés, egyre több vita, aztán válás.
Szegénynek - hiába volt 3-4 fajta végzettsége - elég nehéz volt elhelyezkednie és egyéb segítség híján, a gyerekeket is menedzselni.
Én ezt látom lehetséges veszélynek. Gyerekszámtól függetlenül, befuccsolhat egy kapcsolat, érheti baleset a családfenntartót, válhat munkaképtelenné. Ezek előre nem megjósolható dolgok (én sem mernék még a saját 10-15 évvel későbbi döntéseimre mérget venni, nemhogy máséra), de valós kockázatot jelentenek, ha remélhetőleg kicsit is.
89# de nem mindegy, hogy amellett még mi minden másra van és mennyi időd.
De egyébként mitől érdemleges az, amit te csinálsz? Mert fizetést kapsz érte? A legtöbb átlagos munkában mégcsak semmi nagy szám sincs, ha eltűnnél senkinek se tűnne fel, max. beültetnének a helyedre mást, aki szöszmötöl a papírokkal, de semmi áttörést, nagy dolgot, világszenzációt nem érsz el, aminél számít a te tehetséged, a képességed, az úttörő munkád stb. csak ülsz ott órákat.
Azért nem gondolod, hogy szomorú, ha egy embernek az az egyetlen lehetősége a stimulációra meg a közösségbe járásra, hogy elmegy 8 órába dolgozni valakinek? Szerintem ez inkább tragédia. Az oké, hogy szükséges a megélhetéshez, de egyszerűen borzasztó, egy ember életét egyesek szerint csak az töltheti meg tartalommal, hogy van neki egy munkahelye. A munkahely egy szükséges dolog, de többnyire nem értelem, meg tartalom. Elég kevesen mondhatják el magukról, hogy amit ők csinálnak, az úgy konkrétan tényleg számít, hogy tényleg az Ő személye, munkája, tudása számít.
Annyi mindent lehet csinálni az életben, miért úgy gondolják egyesek, hogy csak a munka az egyetlen értelmes dolog, amivel a napod több mint harmadát el kell töltened?
Ez max. a tök szegényeknél van így, akiknél a háztartásbeli/gyetes asszony csak ül otthon egésznap melegítőben, és rágja a körmét, hogy melyik csekket fizesse be, mert nincs pénzük semmi egyébre, az meg ingyen van, ha nem csinál semmit. De ha van pénz és felszabadul napi plusz 8, de inkább 9-10 óra, az nagyon sok ajtót kinyit ám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!