A GYET-en lévő anyukákról miért gondolják azt, hogy lusták, ingyenélők, kiszolgáltatottak, felelőtlenek és még sorolhatnám?
3 gyermekem van, jelenleg a legkisebbel vagyok itthon Gyesen, ő 2,5 éves, szeptembertől meg oviba. Tervezem, hogy itton maradok GYET-en utána is. Sokat olvasgattam a témában, és teljesen megdöbbentet az a fajta rosszindulat és ellenségeskedés amit a Gyet-en lévő anyukák kapnak.
Miért van, hogy a többség szerint ez ennyire rossz? Miben különbözik egy Gyet-en lévő egy Gyes-en lévőtől? mármint megítélésben?
Köszönöm
Nálunk a helyzet a következő: van egy több mint 200 nm-eres házunk (nem dikcsekvésből írom, csak, h megértsétek), amit kizárolag én takarítok, vagy tartok szinten, kinek hogy tetszik. Nincs takarítónőnk, habár megtehetnénk, de mivel nem tartom magam lustának én csinálom a házimunkát. Ez nálam napi szinten min. 1-1,5 óra elfoglaltságot jelent. Erre jön rá a főzés is napi szinten kb., ami szintén fél-1 órát tesz ki. A férjemre, magamra és a 3 gyerekre is én főzök, nem mártírságból vagy szolgalelküségből, hanem azért, mert egyrészt szeretek, másrészt mert így tudunk egészséges, jó minőségű ételt fogyasztani. Persze a nagyok esznek a suliban, oviban, de este együtt eszünk általában valami könnyű meleg vacsit.
Továbbá a nagylányom első osztályos, én mindennap elhozom ebéd utána, napköziben már nincs ott. Ezt szintén nem mártírságból, hanem azért, mert a napköziben nem ellenőrzik le megfelelően a házifeladatot, és nemegyszer, úgy jött haza, h tele volt hibákkal. Ott a napközis tanár aláírja, h ellenőrizte, h megcsinálta-e, de azzal, h hogyan azzal nem foglalkoznak. Nekünk meg fél5-5 utána kellett ismét átbográszni az egészet előlről. Ezt megelőzve, hozom el őt időben, és amíg a kicsi alszik megcsináljuk, átnézzük a leckét.
Erre rájön, h 2 naponta járok vásárolni és tornára is (elvileg). Ami leszükült heti 1-2 re, jó esteben, mert most a kicsi mellett erre nincs egyszerűen időm.
Tehát ha ősszel a kicsi elmegy oviba, én a következőre gondoltam. Miután mindekit elvittem a megfelelő intézménybe kb. 9 óra mire hazaérek. Takarítás, főzés, vásárlás vagy torna, esetleg valami ügyintézés és már 1 óra és mehetek a nagyért. Szóval én valahogy én képzelem, de majd meglátjuk, hogy alakul.
Leírtam, h szeretek főzni és takarítani sem utálok. Vannak nők akiknek feláll a szőr a hátukon ezektől.
A mártirkodás azt jelenti, h valamit nagyon utál az illető, mégis megcsinálja, és ezért sajnáltatja magát és dicséretet vár el érte.
Erre még rájön a rengeteg szünet, tanításnélküli nap, bemutatók, ovis, sulis rendezvények, és a betegségekről már ne is beszéljünk. A férjem nem tud ezekre mind szabit, táppénzt stb. kivenni még felesbe sem. sajnos nagyszülők messze laknak, bébisztittert meg nem akarok fizetni azért, h foglalkozzon, hozza-vigye a gyerekeket, amikor ezeket én is szívesen megteszem.
Továbbá még ezekre rájönnek a különórák, a szakkörök, a korrepetálások, fejlesztések amiket szintén meg kell oldani, van hogy a kora délutáni órákban.
Kérdező! Eszedbe se jusson magyarázkodni! Nincs rá semmi szükség! A te élethelyzetedben senki más nincs. Kihozod belőle a maximumot, ami nektek megfelel.
Egy másik kérdésnél a magas beosztású anyukát hordták el mindennek, mert a meló mellett, nagyival sem tudja ellátni a betegeskedő gyerekeit anélkül, hogy a főnöke ne fenyegetőzne. Ott azt írták, minek vállalt gyereket, ha nem tudja... Egy vicc! Felejtsd el, jól csinálod!
sajnos nagyszülők messze laknak, bébisztittert meg nem akarok fizetni azért, h foglalkozzon, hozza-vigye a gyerekeket, amikor ezeket én is szívesen megteszem.
Ha olyan szívesen teszed, miért is járnak oviba? Vagy csak abban a pár órában jó velük foglalkozni ami megmarad? Miután a nevelést elvégezte az óvoda? Hogy is van ez? Kissé ellentmondásos amiket írsz. Azt írod szeretsz velük foglalkozni, mégsem teszed úgy ahogy egy otthon ülő anyának tennie kéne. Amit te csinálsz rendes, dolgozó anyák ezrei, tízezrei megcsinálják munka mellett is. Ez az egész csak és egyedül a te kényelmedről szól, nem a gyerekeidről, nem a férjedről csak rólad.
Már kötelező az ovi, nem? Egyébként én legszívesebben magam tanítanám őket (már nagyobbak), de belátom, hogy a közösségi élményt nem tudom biztosítani.
És csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy bölcsis az államnak 70 ezerbe kerül, az anyukája meg 24-ért van otthon vele.
27-es, kérlek meséld el, te hogy csinálod, hadd tanuljunk!
Nem kötelező, lehet felmentést kérni alóla, kifejezetten az otthon lévő anyáknak.
Én hogy csinálom? 4 gyerekem van 10 év, 5 év és 3 éves ikrek. Egy nagyobb cégnél vagyok részlegvezető, minden nap dolgozom.
Ötkor kelek, megkávézom, előkészítem a vacsorának valót( heti három nap meleg, négy nap hideg vacsora). Közben készül a reggeli. Ebédelni mindenki a saját helyén ebédel.
Hatkor keltem a legidősebbet, míg ő fürdik, öltözik bepakol ébresztem a két legkisebbet. Ők kakaóznak az ágyban, addig néznek egy mesét.
Ezután keltem a középsőt.
Neki még segítek öltözni,majd csatlakozik a kicsikhez. Mikor kész a reggeli együtt eszünk, 7.25kor indulunk. A nagyom egyedül megy, neki van legközelebb az iskola, én a három kisebbet viszem.
Leadom őket, nyolctól dolgozom.
Apa veszi fel őket 15 és 15.30 között. Míg végzem mennek játszótérre, játszóházba, nagyszülőkhöz, időjárás és kedv kérdése.
16.00 kor végzek, legkésőbb 16.15 kor találkozunk. Játszunk együtt, a nagyobbal és apával beszélgetünk míg a kicsik vadulnak.
17-17.30 között megyünk haza. Berakom a vacsorának valót, míg készül leckét ellenőrzünk(egyik nap apa másik nap én) másikunk a kicsikkel játszik vagy berakja a mosást, mosogatógépet rendez.
Fél 7 környékén vacsi, utána még kis közös játék,vagy összebújós mesenézés, kedv függő.
Utána valamelyikünk viszi az ikreket fürdeni, másikunk elpakol, nagyobbak együtt játszanak, vagy meséznek.
Utána az 5 éves jön. Ő már többé-kevésbé egyedül fürdik, persze nyitott ajtónál. Addig ikrek fektetése, gyors házimunka befejezése, nagynak bepakolás, másnapi ruhák előkészítése.
Utána 5 éves is lefekszik, megy a nagyfiúnk. Ő már ebben teljesen önálló.
Általában 9 re minden gyerek alszik, utána összebújunk apával, beszélgetünk, filmezünk, fürdünk.
11 körül lefekszünk mi is.
Hetente egy hétköznap délutánunk van, mikor csavargunk estig,ilyenkor vagy rendelünk ételt vagy beülünk valahova.
Hétvégente egy délelőtt a közös házimunka és bevásárlás, egyik délután programokra megyünk, másik nap nagyszülőkhöz.
Kb így telik egy napunk.
Alig marad időd más lehúzására. :-) 15-kor és 16-kor végeztek??? Úristen! Melyik országrészben vagy szférában van ilyen??
Egyébként gratulálok, Te szuper vagy! Én sajnos csak lelkiismeretfurdalással tudom végezni a dolgom, igaz az én férjem fél 7-kor jön... Gondolom, ha táppénzre mentek sem fenyegetnek kirúgással részlegvezetőként. Én amondó vagyok, csak óvatosan kritizálj másokat. Sose lehet tudni... Legjobbakat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!