Mikor hívjuk a mentőket? Ti hogyan csináltátok?
Az iskola sem hív mentőt. Onnan tudom, hogy törtem el lábam az iskolában. A szülőt hívják, hogy vigye be a gyereket a kórházba. Olyan is volt, hogy az osztálytársam orrából dőlt a vér, mert tigrisbukfenc közben lefejelte. A tesitanár benyalábolta a kocsijába és bevitte a kórházba.
Felelősségteljesen gondolkodó, felnőtt emberek nem hívnak minden csippcsupp ügyhöz mentőt.
Olvaslak benneteket, és elszörnyedtem...
"Mikor hívjunk mentőt?" - az eredeti kérdés ez volt.
Mivel a terhes anyukák elenyésző százaléka nőgyógyász szakorvos is egyben, a többség nem feltétlenül tudja reálisan megítélni az állapotát.
Ha hirtelen sűrűsödnek, erősödnek a fájások, vagy elfolyik a magzatvíz, fel kell hívni a szülészetet és tanácsot kérni, hogy el lehet-e indulni saját kocsival. (majd leírom a saját példámat).
Ha nincs saját kocsi, vagy elérhető rokon, barát, ugyanez az eljárás, aztán városban lehet próbálkozni taxit hívni.
Kíváncsivá tett a kérdés, felhívtam 2 taxitársaságot a közeli városban, és rákérdeztem. Azonos állásponton voltak. Fájásokkal a városon belül bevisznek, vidékre jönni már nem vállalják a kockázatot. Az egyik diszpécser hölgy a magzatvízfolyásra annyit mondott, hogy jobb nem említeni a sofőrnek, nem csak a kocsi tisztasága miatt, hanem mert pánikba eshet. Sok pasinál a szülés, vajúdás észeldobással jár.
Évek óta tanyán élek. Itt elég kevés embernek van saját autója, a környékbeli tanyákon mindenki mentőt hív szüléshez, lábtöréshez. Főleg, mert a többség csóró, meg sem tudná fizetni a taxit, ami ugye ide ki sem jön.
Saját példám: 3. babámmal a szülés napján rendszertelen fájásaim voltak egész nap. Nem gondoltam, hogy lesz belőle valami, mert volt már ilyen előtte is. Aztán egy pukkanással elment a magzatvíz. Gondoltuk nagyon időben vagyunk, fél óra a kórház kocsival. Negyed órán belül úton is voltunk. Nem részletezném az utat, minden döccenőnél azt hittem elpusztulok. A lényeg, hogy a kórházba érkezésem után negyed órával megszületett a kislányom, ugyanis különösebben durva fájások nélkül szépen alattomban kitágultam a nap folyamán. A doki 10 percig szidott, mint egy vásott kölyköt, hogy ilyen körülmények között, pláne 3. gyereknél miért nem volt eszem mentőt hívni.
Elhangzott itt néhány igen rossz izű megjegyzés. "3 óra alatt gyalog is be lehet érni". Hát aki szült már, az tudja, hogy az az utolsó 3 óra nem éppen alkalmas arra, hogy tömegközlekedjen az ember lánya.
Kedves mentős kommentelő! Visszatérnék a tanyán élőkhöz, falusiakhoz. Önkéntes alapon segédkezem a tanyavilágban élőknek. A 11 év alatt nem egyszer hívtak megindult szüléshez. 2 alkalom kivételével nem rizikóztam meg a saját autómmal szállítást. Ha sűrűek voltak a fájások, vagy elfolyt a magzatvíz, mentőt hívtam, és kimentem elé a főúthoz, hogy bekísérjem az adott tanyára. Egyetlen egyszer nem küldött el a francba a diszpécser, és egyetlen egyszer nem néztek rám ferde szemmel a mentősök.
Összegezve: önmagában a szülés megindulása valóban nem vészhelyzet. De ha gond van a kórházba jutással, vagy bármilyen kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy rendben mennek-e a dolgok, akkor mentőt kell hívni.
Köszönjük 83%-os. Teljesen egyetértek veled. Én már annak a kommentelőnek is mondtam, aki 40 km-re lakik a kórháztól, hogy ne törődjön az ide írogató nagyon tisztelt társasággal. Gondolom mindenféle diplomás népség van itt, ami csak épp nem látszik meg rajtuk.
Én is teljesen ledöbbentem. Főleg a mentős hozzászólásán akadtam ki egyébként én is, a többi csak felaljzott kismama.
Én írtam a hosszú kommentet.
Minél több terhesség van egy nő mögött, annál később illeszkedik be a magzat koponyája. Szóval első babánál, ha már 2 hete mondják, hogy beékelődött a fej, nem nagyon tud gondot okozni a magzatvíz elfolyása. Ha viszont ez nem történik meg, komoly esély van a köldökzsinór előreesésére, ami szinte mindig a baba halálával jár.
Én 5 gyereket szültem. A 3. néhány nappal szülés előtt fordult teljesen irányba, de magasan volt, a 4. és 5. még a szülés napján is félharántban fekvő, instabil helyzetű baba volt. Velük labdán vajúdtam. Amikor burkot repesztettek, csak jó néhány fájás után engedett vissza a doki a labdára, kiküszöbölendő a zsinór előreesését.
Pontosan ezért nem szállítok senkit magzatvízfolyással.
Édesapám mentős, lassan 32 éve. Na én most felhívtam a kérdés kapcsán, mondja meg ő, mikor is kell/illik mentőt hívni. Pont szolgálatban is van ma, szóval a mentőorvosuk is megerősítette, amit ide írni fogok. Mentőt KELL hívni, ha elfolyt a magzatvíz (ha szivárog akkor nem kell, de ha elfolyt, akkor kötelező)nem nézegetjük a színét, állagát, semmit. Ha elönt a magzatvíz, akkor semmilyen körülmények között ne induljunk el magunk, mindenképp mentő. Ugyanez a helyzet, ha 2 percenkénti, legalább 40 mp-ig tartó fályások vannak. Igen, előfordul, hogy begyorsul egy szülés, és fél óra alatt 10 percesből 2 perces fájások lesznek, pláne, ha nem első terhesség. Itt sem variálgatunk, hanem mentőt hívunk. Kötelezően! Ha 20 km-nél távolabb lakik valaki akórháztól, akkor is mentőt kell hívni. Ezek mind indokolt esetek, a baba és az anyuka életét is kockáztatjuk, ha nem mentővel megyünk be. Egyéb esetekben, ha bizonytalanok vagyunk, hogy mit kéne tenni, akkor felhívjuk a kórházat, kérjük a szülészetet, elmondjuk részletesen, hogy mi a problémánk, és ha ők indokoltnak ítélik, akkor úgyis javasolják majd, hogy hívunk mentőt.
Mentős válaszolónkat meg csókoltatják, ugyanis szívrohamhoz és szülő nőhöz nem ugyanaz a típusú mentőautó megy ki, szóval egy kismama miatt sem fog senki szívrohamban meghalni, tömegbalesethez meg 32 év alatt kb 5-6-szor riasztották őket összesen, és egyikhez sem mentek ki összes kocsival. Nem is mehetnek, fontossági sorrendben látják el a sérülteket. De ezt a mentős bajtárs nyilván maga is tudja.
Köszönjük neked is 76-os! Várjuk a mentő ellenesek csípős kritikáját. Főleg köszönjük, hogy egy valóban mentős véleményét kérted ki.
Nekem ugyanis gyanús, hogy aki itt mentősnek vallotta magát, nem is az. Meg is lepődtem, hogy egy mentős ilyet ír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!