Valaki megmondja nekem hogy mi szép az újszülött korban? 🥲
Ordít, eszik, kakil. A bimbómat szétrágta, így se elég a tej, adni kell tápszert is. Majd megint ordít mert fáj a hasa. Megint kakil, és ezt előről. A cicim fáj, a karom leszakad, a derekam szét megy. 🥲 mi a csodálatos benne? Azon kívül hogy szeretem imádom bármit megadnék érte. De ez a kor akkor sem szép. 🥲
(Bocsi, van egy kis szülés utáni depim, és muszáj volt kiadnom magamból)
3as vagyok. Nekem azt hiszem pont 2-3 hetesen volt a mélypont. Van 10 naposan növekedési ugrás meg 3 hetesen is. (Pár nap, 1-2 hét eltérés lehet, van amúgy 6 hetesen, 3 hónaposan is...stb).
A lényeg hogy konkrétan egész nap szoptattam. Beraktam valami sorozatot és egy nap alatt megnéztem majdnem egy évadot (nyilván első gyerekkel lehet ezt csak megcsinálni).
Viszont tényleg akkor volt a mélypont nálam. Teljesen kivoltam sokat sírtam. 100%, hogy a hormonok is rátettek még. Amúgy erre az időszakra szokták mondani, hogy "baby blues". Kicsit olyan szomorkás minden. De mondom ez a hirtelen változás, a hormonok, növekedési ugrás és minden miatt is van. Tényleg jobb lesz. Ha első gyerek akkor kuckózz be a kanapéra filmekkel meg sorozatokkal, nasival, vízzel minden jóval. Kitartást!
Az a szép benne, hogy nagyon rövid ideig tart. Amikor már látod, hogy mászik, feláll, szétszedi a lakást akkor visszasírod azt, amikor csak evett és rajtad aludt. :)
Az első hetek nekem magam miatt voltak jók, borzasztó fájt a gátsebem, szédültem, rosszul voltam. De a baba az egy kis cuki gombóc volt.
A legkönnyebb/legszebb nekem 3-5 hónapos kora között volt. Már beállt az etetés rutin, beállt a napirend, éjszaka is már nagyrészt aludt, napközben elpüfölte a fölé akasztott játékokat, ahova letettem ott maradt és még tényleg pici baba volt.
6 hónaposan a hozzátáplálással új kihívások jönnek, elkezd gurulni kúszni, onnantól egész más lesz a helyzet...
Az enyém 6 hónapos és igény egyre több szép pillanat van, meg egyre több jó nap, de az első 3 hónap pokol volt számomra. Sárgasággal egy hét kórház, utána én kerültem be mert benyaltam a rotát és leálltak a beleim. Szoptatni így nem tudtam, elapadt a tejem. Visszahozni próbáltam, nem ment, mert a baba nagyon aluszékony volt továbbra is és elaludt a cicin (mint kiderült, a sárgaság után vashiányos lett, akkor azért volt folyton álmos). Teljesen kikészültem lelkileg, mi, akik 9 éve boldogan együtt, biztos háttérrel, nyugodt lélekkel vártuk a fiunkat, így jártunk. Most van egy mozgásban enyhén lemaradó gyermekem, aki nehezen gyarapszik, nem kell neki a tápszer. Nagyon nehéz, pedig ő aztán sosem ordított, sosem kelt éjjel. Ez pont amiatt nehéz, mert furcsa a gyerek, más, mint az átlag és ez ijesztő. Nincs kivel megbeszélni a gondokat, mert jön egyből, hogy neked könnyű mert nem sírós stb. Hát pont nem könnyű, mert szerintem 3 éves koráig vagy tovább nem fogok tudni megnyugodni, hogy tényleg jól van-e vagy ki tudja.
Szóval én marhára nem élvezem. Manapság vannak szép napjaink, jobb időszakok - ahogy kezd számára nyílni a világ és kommunikálni kezd, de összességében nekem ez egy félelmetes, stresszes időszak eddig sajnos.
Szia! Miattad regisztráltam, mert én is hasonlóan éltem meg az elejét és még egész friss a dolog!
Ami nekem segített: Lansinoh mellbimbó védő, lansinoh mellbimbó védő krém
Fekve szoptatás! (1hónapos kora után már bátrán aludtam fekve miközben ő cicizett, anyai ösztön hogy nem fekszel rá főleg az elején sokkal jobban figyelsz mindenre csak egy párnát tegyél a háta mögé ha esetleg mocorog a amit az elején amúgy még nem igen szoktak)
Rengeteg folyadék( leginkább víz 5-6 liter amit később 3-4 re le tudtam váltani)és laktoherb tea( amit szerintem el lehet hagyni kb 1 hónap után)
Ami a legnagyobb segítségem volt miután már alig aludtam és a kimerültségtől már pár perc pihenés is öröm volt végre beszereztem egy mellszívót! Inno gio mum line handy t választottam árban is türhető és a melltartóba is bele tudom rakni
Így enni is tudok miközben dolgozik az elektromos mellszívó.
Amit bánok hogy nem 2db ot vettem már az elején, hogy egyszerre tudjam kiüríteni a melleim, hanem 1el szenvedtem.
Óránként fejtem és ez indította meg a tejemet meg a sok folyadék! Philips avent cumisüvegbe töltöttem a lefejt tejet így fejés után végre le tudtam dőlni 1-2órát normálisan nyugodtan aludni. Apukának oda adtam a tejet és teljesen jól el voltak. Persze van olyan is hogy kihagyhatsz 2 órát fejés nélkül
Ha meg nem szeretnéd teljesen elhagyni a szoptatást akkor csinálhatod azt is hogy néha szopi néha mellszívó
Ami fontos hogy fél óra aktív(nem komfort cici) szopizás után kiürül nagyjából a mell úgyhogy hogy érdemes fél óránként mellett váltani!
Én az elején ezt rontottam el hogy csak egy mellből ciciztettem 1-2 órát és csak utána a másikból
Így sose termelődött elegendő.
40-60perceket fejtem és fejek a mai napig ha kevesebb a tej akkor 60percet fejek hogy jobban stimulálja a mellem így több tej is termelődik par napon belül és persze óránként fejek szigorúan ha nagyon el lenne apadva.
Ami szívás az az állandó mosogatás sterilizálás de majd megszokod viszont mindenképp kérj segítséget a házi munkához legalább a gyermekágy időszakára és ne is próbálkozz a főzéssel
Pihenj amikor tudsz mert szükséged van minden percre ilyenkor
Tényleg nagyon kemény időszak ezért nem is gondolkozom most még kistesón mert örültem hogy túl éltem de mindent megért. Amikor elkezd rád mosolyogni be fogja tölteni azt az űrt ami eddig hiányzott az életedből ami nagyon érzés mint egy szerelem és semmihez sem fogható! Egyébként mi chicco sterilizálót használunk és nagyon gyors! Teljesen meg vagyok vele elégedve.
Eddig minden fejés után mosogattam és sterilizáltam de mostmár van hogy fejek aztán ledőlök pihenni és amikor a pici is felkel akkor felrakom megint a mellszívót és amíg eszik addig jön le a következő adag amit van hogy el is fogyaszt egyből de van hogy a következő adaggal dőlök le vissza pihenni
Így amikor megint meg ébred egyből tudom vinni neki a tejcit amit én ilyen időben simán kint hagyok szoba hőmérsékleten 3-4 órát és eddig még semmi baja nem lett a picinek. Bármiben tudok segíteni nyugodtan írj rám szívesen megosztom azokat amik nekem segítettek még aztán a fogzásnál is nyugodtan keress😄😊nagyon nehéz a kezdet de tényleg ahogy a többiek is írták ez tényleg jobb lesz, kitartást!
6 hós kislány anyukája
A comfort cicit volt hogy néha ki váltottuk cumival akkor is apuka el tudott vele lenni amíg én pihentem.
Egyébként több tejszaporítót próbáltam a karamalztol csak a seggem lett nagyobb😄ha innál olyat nézd meg mennyi cukor van benne. Homeopátiás bogyókat is próbáltam mint az urtica urens 5ch de egyik sem vált be csak az íze volt edeskés kb ennyi “jó” volt benne,
Ami talán tényleg egy kicsit segítette a tejtermelésem az a More milk plusz kapszula volt amit a ZUE online patikáról rendeltem akciósan mindig mert nagyon drága de 80 helyett 100-120 ml tejem lett tőle
Kb 4 hős kora óta nem szedem csak sok folyadékot iszom és persze enni is kell. Nekem legalábbis max 50-60 ml jött le ha nem ettem ittam rendesen
Ha meg rendesen akkor 80-120 (amikor óránként fejtem)
Mellszívóhoz meg jó ha van plusz “Burád” így nem kell azon idegeskedni hogy még el is kell mosni az alkatrészeket hanem ott a másik a lényeg hogy 1 mindig legyen tiszta
Remélem tudtam segíteni!😊
Én szerettem az újszülött kort, pedig brutál rossz alvo első gyerekem volt. De tomboltak bennem a hormonok, szerettem, hogy ott van, hogy a karomban foghattam, nem is tudom. Voltak nehézsrgek, de nem igy eltem meg. A második gyerekem meg jobb alvó volt, viszont orditott, ha letettem. Na de mégis.
A nagy most 3,5, a kicsi 1,5 éves. Ez ezerszer rosszabb, egész nap pörögnek, nyávognak, hisztiznek, nem másznak le rólam egy pillanatra sem, nulla énidő kb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!