Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jön valaki, és mindig rám...

Jön valaki, és mindig rám marad a gyerek, full idegbeteg vagyok, mit csináljak?

Figyelt kérdés

Van egy 4 hónapos lányunk, tervezett baba. A munkamegosztás hívei vagyunk, és ezt alkalmazzuk a gyereknevelésben is.

Viszont amikor jön valaki, vagy éppen mi megyünk valakihez, akkor mindig rám marad a gyerek, mert a párom éppen akkor kapcsolódik ki. Ez folyamatos vitaforrás. Amikor a párom küldöm a gyerekhez, mert mondjuk sír vagy etetési idő van, akkor valahogy mindig nem tudja megnyugtatni, vagy pont akkor nem fogadja el a kicsi a kaját tőle, így nekem kell menjek. Ebből már rohadtul elegem van, hogy én nekem nem jár a kikapcsolódás, mindig a síró gyerekkel kell foglalkozzak, nekem kell felállnom mindig az asztaltól, nekem kell elvonulnom. És nem akarok mások előtt veszekedni, de most is előfordult, mert nem akarom elhinni, hogy nem bírja megoldani, amikor alapjában véve megy minden.

2023. márc. 31. 22:39
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/73 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem egy kicsit irreális elvárás,hogy az apja ugorjon egy 4 hónaposhoz ha elmentek valahova. Az első időszakban főként az anya feladata a gyermek ellátása, de főként azért mert a baba is anyjánal nyugszik meg hamarabb pláne idegen helyen. Ezenfelül mi nők tudunk egyszerre többfelé figyelni,nem okoz gondot egy beszelgetés közbeni pelenkacsere, vagy egy társasozás közbeni baba etetés,plane,ha az embernek több gyerkőce is van akkor nagyon jól belejön ebbe. Nálunk 3 van ha elmegyünk valahova nagyrészt az én feladatom a legkisebb,ez volt mindig is a kisebb babát én intézem, ez nem azt jelenti,hogy pl apja nem segít be ha épp olyan problémánk van,hogy át kell öltöztetni vagy el kell menjek mondjuk mosdóba,vagy ebédnél felváltva ebédelünk vendégségben,ha családunknál vagyunk akkor mindig van rengeteg jelentkező aki fogni akarja. Nagyon jó apának tartom a férjem,és a nagyobbakkal teljesen egyedül elboldogul és elvan, de a kicsinél főként én kellek hisz nálam nyugszik meg ha gond van. Ettől még apja eljászzik Vele otthon,pelenkázza is ha kell,együtt fürdetünk de a 3 hónapos babám akkor is engem igényel jobban ami teljesen természetes. Nekem nem teher,mondjuk imádom a kisbabás időszakot.

Tudom még szokatlan Neked, az elsőnél tanulja meg az ember,hogy megváltoznak a prioritások,ha gyermekünk születik, de ne aggódj belejössz, meg hamar elmúlik ez az időszak.

2023. ápr. 1. 08:31
 32/73 anonim ***** válasza:
62%

Szerintem 4 hónapossal ennek még nem kéne akkora truvájnak lenni, ő ott marad, ahova rakod, ha a kezedben, akkor meg bárhova mehetsz vele. Nálunk pont 4 hónapos a kicsi, simán megyünk vele mindenfelé, oké, hogy az én kezemben van, esetleg néha átadom az apjának, amíg pisilek vagy eszek, de pl a társas életben, beszélgetésben nem zavar, ha a kezemben van (ő szopis, én nem vagyok szívbajos, diszkréten cicire teszem és a pólóval eltakarom akár család, akár barátok között vagyunk). A nagyobbik gyerek viszont... 2,5 éves, nagjából amióta járni tud (~10 hónapos kora óta) nem lehet tőle egy helyben maradni. Még mindig vigyázni kell rá, hogy ne törje össze magát, de azért ő felfedez, játszik, menne. Ha meg még biztonságos helyen is van (pl homokozó vagy az ágyon plüssök között), akkor is kell neki a társaság, hív magával és addig vonyít, hogy "de anyaaaaaaaaaaaaaaaa, gyereeeeeeeeeeeeeee játszanivelem", hogy miatta tényleg nem lehet társaságban másokkal lenni. Nálunk a baráti körben rengeteg a gyerek, de a mi lányaink a legkisebbek, és a nagy is még csak most kezd el nagyjából közeledni a többiekhez, szóval még nem opció, hogy ők majd eljátszogatnak együtt (majd talán 1 év múlva), addig meg vagy nekem, vagy az apjának váltásra kell utána mennie. Amíg nem jár, legalább addig ott van, ahol te, nem is értem, ez miért probléma így. Igen, akkor sem tudsz szusszanni tőle, de a társas életet ez attól még nem akadályozza, az majd később jön.

Ennek ellenére értem, hogy zavar, hogy nem erre "szerződtetek", de ezen egy beszélgetéssel szerintem lehet javítani. A következő eseménymeghívásnál mondani a párodnak, hogy nem szívesen mész, mert ugyanazt csinálhatod, mint egyébként, csak nehezebb és stresszesebb körülmények között, ezért te vagy nem mész, vagy ő is legalább ugyanannyi időre átveszi a gyereket és tényleg foglalkozik vele. Nálunk a nagyobbik gyereknél volt ilyen beszélgetés, amikor mondtam a férjemnek, hogy nem akarok menni a baráti grillezésekre, mert nekem az abból áll, hogy fel-le hajkurászom a gyereket (akkor még kicsi a pocakomban), kb beszélgetni se fogok tudni a többiekkel, nekem ez nem szórakozás, inkább nélkülünk menjen akkor már. Akkor megígérte, hogy jobban odafigyel, és tényleg megtette, azóta is kicsit jobb ebből a szempontból, már én is tudok beszélgetni a barátainkkal, pedig mondom, most már van egy 4 hónapos (múlt héten találkoztunk pont legutóbb a többiekkel), és végre nekem is kicsit könnyebb így. Szóval beszélgessetek, mondd meg neki, hogy így felesleges neked is menni, ha olyan az esemény, akkor máskor nélküle mész, ő meg maradjon a gyerekkel otthon, és váltásra tudtok akkor szórakozni, de ez így nem kikapcsolódás, ahogy most csináljátok.

2023. ápr. 1. 08:33
 33/73 anonim ***** válasza:
83%
Nem tudom ti milyen vendégségbe jártok, nálunk a rokonok, barátok 5 percenként vették ki egymás kezéből a gyereket, mindenki vele akart foglalkozni amíg kicsi volt.
2023. ápr. 1. 08:42
 34/73 anonim ***** válasza:
75%

"egy kicsit irreális elvárás,hogy az apja ugorjon egy 4 hónaposhoz ha elmentek valahova"

Csak annak irreális, aki olyan szar apát választott a gyerekének, hogy elképzelni nem tudja, hogy létezik olyan apa, aki már az újszülöttel is boldogul.

"Az első időszakban főként az anya feladata a gyermek ellátása, de főként azért mert a baba is anyjánal nyugszik meg hamarabb pláne idegen helyen."

Mindkét gyerekem max. fél perccel hamarabb nyugodott meg nálam, mint az apjánál. Pedig csak az egyik volt tápszeres, a másik full anyatejes, cumimentes...

Ehhez csak az kellett, hogy az apjuk igenis APA legyen, ne díszf...sz.

"Ezenfelül mi nők tudunk egyszerre többfelé figyelni,"

Jó pár, emberi életekért felelős munkakörben be is... ha csak a nők lennének képesek megosztott figyelemre.

Ez is önáltatás. Nem a biológiai nem határozza meg, hogy mire vagy képes figyelni, hanem az akarat.

És ahol akarat nincs,...

2023. ápr. 1. 08:56
 35/73 anonim ***** válasza:
75%

En sem ertem, mi azon olyan irrealis, hogy a 4 hónaposhoz néha az apja álljon fel, ha sír. Nálunk a 2 napos újszúlöttet is meg tudta nyugtatni, ringatva. Nem kell folyton mellbimbót tömni egy baba szajaba, nem csak attól nyugszik meg.

Az meg, hogy a férfiak csak 1 dologra tudnak figyelni, a nök meg többre, nettó baromság, lusta pasik kedvenc kifogása.

2023. ápr. 1. 09:19
 36/73 anonim ***** válasza:
18%
Meg amúgy is, az apja is tud mellbimbó tömni a szájába ha az kell neki
2023. ápr. 1. 09:23
 37/73 anonim ***** válasza:
83%
Az én férjem home officeban dolgozik, úgyhogy napközben is mászkál ki hozzánk, és egészen pici korától kezdve egy csomószor nála előbb megnyugodott a baba, mint nálam. Talán érezte már rajtam, hogy feszült vagyok, talán csak izgalmas volt az apjánál lenni és ez elvonta a figyelmét. De engem például a férjem szinte tökéletesen tud helyettesíteni még a szeparációs szorongás közepén is. Ha végez a férjem munkában, a gyerek rúgja ki magát a kezemből és megy hozzá. Én babázom, amíg a férjem dolgozik. De utána együtt, hármasban vagyunk estig (ha csak nincs valami saját programja valakinek). És szerintem ez így is a jó. Nem feltétlen kell, hogy csak az anyjánál nyugodjon meg a baba. Az apa is egy teljes értékű szülő, akire ugyanúgy szüksége van a gyereknek, nem csak a feladatmegosztás miatt, hanem mert a férfi olyan tulajdonságaira is szüksége van egy gyereknek, ami egy nőben nem olyan domináns. Az enyém most már 9 hónapos, de 4 hónaposan is ugyanígy csináltuk. Nyilván akkor nem jelezte, hogy kihez szeretne menni, de ha sírt, néha nekem, néha neki sikerült megnyugtatni. És a miénk baromira nem volt el magában, ha letetted. Amióta megy és pakol mindent, mászik mindenre, borul, ezerszer könnyebb vele, mint amikor kis tehetetlen baba volt.
2023. ápr. 1. 09:28
 38/73 anonim ***** válasza:
58%
35# csak az ősanyàk vannak abban a hitben , hogy csak is ők képesek életben tartani és megnyugtatni az újszülöttet. Aztán meg nem képesek elszakadni és szoptatjàk négy éves koráig. Undorító
2023. ápr. 1. 09:33
 39/73 anonim ***** válasza:
81%
Még picike a gyerkőc, ilyenkor tényleg van, hogy csak az anyuka tudja megnyugtatni, főleg idegen helyen. Mondom ezt úgy, hogy én is a munkamegosztás híve vagyok, sose voltam összenőve a gyerekkel, pár hetes korától rábíztam az apukájára és a mamájára is 1-2 órára, de altatásra azért mindig igyekeztem hazaérni, mert volt, hogy más nem tudta megnyugtatni. Viszont jó hír, hogy kb fél éves korától ez egyre jobb lett, akkor már simán elvolt az apukájával is bárhol, bármikor, vendégségben is. :)
2023. ápr. 1. 09:35
 40/73 Derjaderja ***** válasza:
78%

Szerintem itt a kérdés stílustól nehéz elvonatkoztatni.

Egyáltalán mondtad a párodnak, hogy mi az elvárasod? Nem biztos hogy egyértelmű.

Nàlunk pl elég terhelők érzelmileg a rokonok (tényleg, nem csak finnyáskodasból írom), és aki beszélget velük, annak a másik inkább hálás.

Szívesebben vagyok a gyerkőceimmel, főleg ha elmegyünk vhová és nincs más feladat vagy házimunka, aztán én ilyen "na végre együtt lehetek a gyerekekkel" időnek tartom.

Tény h van/volt nálunk más jellegű ènidő (tanulás, órára készülés, ilyesmi), esetleg beszéljétek meg.

De az ilyen "full ideg elég vagyok" és hasonló kirohanás szerintem tényleg túlzás, írod hogy a párod otthon kiveszi a részét, az élményszerű helyzet még nem alakult ki.

A baba meg nem biztos hogy megnyugszik az apanal, szopizos babák pl sokkal kevésbé. Én a párommal tanultam pelenkázni, fürdetni a kisebbik gyereket hónapokig meg se tudta mégse fogni, csak velem volt el, így jöttem vele haza már a kórházból. Más ilyen babákat is ismerek.

De azért persze tök jó ha az apuka is próbálkozik csak pozitívabb érdemes neki ezt elővetetni. Lehet h tényleg csak nem akar szégyenben maradni q rokonok előtt.

2023. ápr. 1. 09:51
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!