Jön valaki, és mindig rám marad a gyerek, full idegbeteg vagyok, mit csináljak?
Van egy 4 hónapos lányunk, tervezett baba. A munkamegosztás hívei vagyunk, és ezt alkalmazzuk a gyereknevelésben is.
Viszont amikor jön valaki, vagy éppen mi megyünk valakihez, akkor mindig rám marad a gyerek, mert a párom éppen akkor kapcsolódik ki. Ez folyamatos vitaforrás. Amikor a párom küldöm a gyerekhez, mert mondjuk sír vagy etetési idő van, akkor valahogy mindig nem tudja megnyugtatni, vagy pont akkor nem fogadja el a kicsi a kaját tőle, így nekem kell menjek. Ebből már rohadtul elegem van, hogy én nekem nem jár a kikapcsolódás, mindig a síró gyerekkel kell foglalkozzak, nekem kell felállnom mindig az asztaltól, nekem kell elvonulnom. És nem akarok mások előtt veszekedni, de most is előfordult, mert nem akarom elhinni, hogy nem bírja megoldani, amikor alapjában véve megy minden.
Akik beszólogattak: tudnátok idézni abból, amikor azt írtam, hogy elegem van a gyerekből? Kíváncsi lennék, mert én ilyet nem írtam.
Abból van elegem, hogy 4 hónapja nulla szociális életem van, napom fénypontja, amikor délután sétálok a gyerekkel, egész nap nincs kihez szóljak, fáradt vagyok, nyűgös. Nem igazán tudok hozzászólni a témához így is, mert otthon ugyanazok történnek, de jól esik néha felnőtt beszédet is hallani a sok ejszakazas és senkihez nem szolas után. De persze, minek is vállaltam én gyereket, meg a Julinak az ura még ennyit se csinál, de azért szült 3 gyereket... hát jól van.
Tipikus példája, hogy senki nem azt kapta, amit odamarketingelt neki a rózsaszín unikornishányásos véranyák többsége.
Az életed gyerekkel soha többé nem lesz ugyanolyan, mint volt. SOHA. Többé nem veheted garantáltnak, hogyha elmentek valahova, akkor csendben aludni fog a sarokban, míg te jóízűen beszélgetsz másokkal, hanem az is lehet, hogy az egész estét végig fogja vinnyogni, és nem hagy levegőt venni, mert egy pár hónapos babának az élete függ attól, hogy kierőszakolja a figyelmedet, és meg fogja tenni. A gyereknek fejlődéslélektani szempontból teljesen normális, hogy az elsődleges gondozója kell többnyire, az később jön, hogy apa is teljesen megfelelő, ha addig aktívan jelen volt.
A férfi meg gondolom szintén csak azzal számolt, hogy majd rugdossa a labdát a gyerekkel, netalán pelenkát cserél és akkor már nagyon modern. A szopó része nem kell senkinek, csak jobb esetben a szülők felnőnek a feladathoz. Rosszabb esetben van ez a passzív agresszív cicaharc, amikor a másik kényelmetlenségére próbáltok úgy tenni, mintha még mindig független és gyerekmentes életetek lenne. Lehet erőltetni, de kellemetlen lesz.
Gondoljátok végig ki mit szeretne ezeken a látogatásokon, és ha mindketten csak pihenni, akkor hívni egy bébiszittert, nagymamát, mert gyerekkel nem lehet garantálni. Nem azért, mert bárki sajnálja tőletek a szabadidőt, hanem, mert egy kisbaba mellett ez lehetetlen.
Fuh, de együttérzek. Amikor még ilyen pici volt a gyerek, én is pont ugyanezen estem át. A férjem nagyon segítőkész itthon, de amint társaságba megyünk, mintha elfelejtené hogy én is beszélgetnék ám!
A megoldás (legalábbis nálunk bevált): ha az ő rokonait látogatjuk, én felügyelem a gyereket, ha az én rokonaimhoz megyünk, akkor ő. Ennyi. Ezt megbeszéltük, azóta így működik. Ahogy nagyobb lesz és nem kell etetgetni hanem magától fog enni, még jobb lesz.
Ami még plusz tipp, érdemes úgy indulni-menni, hogy két etetés között, és addig maradni amíg meg nem éhezik, nem tovább.
Én néha lepasszoltam ringatni másnak, ha álmos volt szépen apa sétálgasson vele, majd elalszik.
Üdv az anyák világában...
Mint fentebb irták, azért mert lett egy gyereked, sosem lesz már olyan az életed, mint volt. Ez ezzel jár. Nálunk is ez ban. Itthon férjem simán elvan a gyerekekkek. De ahogy megyünk valahova, ott az én dolgom. Igaz, én szoptattam őket.
De nálunk a rokonoknál pl kézről kézre jártak, simán megtudtam inni egy kávét akkor is, ha a férjem nem fogta meg a gyereket.
Már nagyobbak. De a mai napig a férjem ilyenkor tényleg csak vendég, nem apa is.
És egy masik kérdes alatti válaszokkal tudnám alátámasztani.
Mivel egy nő a figyelmét meg tudja osztani. Tud egyszerre gyereket fogni és beszélgetni+még akár enni is. Így vagyunk kitalálva. Addig a férfiak egyszerre 1 dologra tudnak koncentrálni. Ha beleteszed a gyereket a kezébe, melyik ujjába harapjon? A gyereket figyelje, vagy akivel épp beszélget? Mert neki a 2 együtt nem fog menni.
Őszintén megmondom, én sem értem, hogy egy 4 hónapos gyerek ellátása miért ekkora teher számodra, még annyira pici, hogy ha ennyi idő alatt beleuntál, nem tudom, mi lesz veled késöbb.
Mondom ezt úgy, hogy magát a problémát megértem, mert én is éreztem, csak nem 4 hónapos korában, akkor még tiszta szimbiózisban voltunk, eszembe sem jutott, ilyesmi, pedig én szoptattam is, nem lehetett etetéshez sem lepasszolni.
Azt gondolom, ahogy valaki írta, hogy egyikőtök sem nőtt még fel a gyerekvállaláshoz, nem készültetek fel rá, hogy az életetek még fog változni, pedig lassan a csapból is ez folyik, hogy ezek a gyerekvállalás hátulütői, pláne anyukák esetén.
Egy 4 hónapos baba meg jellemzően az anyját akarja, hozzá kötődik, nem az apjához, ez ilyen. Majd idővel jobb lesz, mást nem tudok mondani, most ki kell bírni még egy ideig, amíg kicsit nő és az apjával is jobban elvan, mert nyilván nem gond, hogy vágysz te is a felnőtt társaságra, ez megérthető, csak 4 hónapos mellett meg kell értened, hogy ez nem így megy.
Az 1-est és a hasonló kommentelőket nem is értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!