Nem dolgozom, mégis bölcsibe adom, ti is ezt tennétek?
15 hós lesz ősszel a bölcsikezdéskor. Van egy ovis és egy kisiskolás tesója. Az ovis 10-től 16-ig van oviban, a kisiskolás 8-tól 14-ig suliban, mindkettejüknek vannak délutáni elfoglaltságaik, ahova vinnem kell őket. A férjem sokat dolgozik, minden logisztikai feladat az enyém.
Most fejezem be az egyetemet nappalin (második diploma, nehéz mérnöki szak), de bejárnom már nem kell, a szakdogát is leadtam, csak pár vizsga van hátra. Múlt félévben nem sikerült semmit haladnom. Egyszerűen nem volt időm tanulni. Nem, az esték nem jók tanulni, 10 óra van, mire ki tudok jönni a gyerekszobából, néha több is, és olyankor állok neki eltakarírani a vacsora maradékait, vagy kitergetni, vagy másnapra előkészülni kajával, zuhanyozni, átgondolni a holnapot, és ami a legeslegfontosabb: férjjel beszélgetni. 3 gyerek mellett egyszerűen kötelező együtt lenni valamennyit esténként, mert rengeteg a napi megbeszélnivaló, és a nappali mókuskerékben egymáshoz szólni is nehéz, plusz kell egy kis testi-lelki simogatás mindkettőnknek ahhoz, hogy ne csavarodjunk be. Szóval esti tanulás kilőve.
Plusz szeptembertől indul az építkezés, amit kb. teljes egészében nekem kellene szerveznem (csak átépítés+felújítás, de nagy a ház). Én fogom intézni a másik két lakásunk kiadását, én csinálom a férjem könyvelését, én intézem a pénzügyeinket, és életünk minden kisebb vagy nagyobb ügyét, gondját. A férjem eszméletlen sokat dolgozik, csomó itthoni munkája is van a 8 órás benti munkán felül, szabadidőben pedig végre a gyerekekkel van, segít amennyit tud, nem panaszkodom rá, de így is sok a teher.
Napi 4-5 órát töltök kettesben legkisebbel, ez az idő egyszerűen kevés arra, hogy babástul tanuljak, figyeljem az építkezést, intézzek mindent, amit kell, vigyem a háztartást és megfelelő minőségben foglalkozzak a kicsivel. Nem megy. Egyszerűen lehetetlen. Úgy érzem, ha le akarok diplomázni és megcsinálni a házat, muszáj bölcsibe adnom a kicsit.
Viszont kívülről az emberek azt látják, hogy nem dolgozom, bejárnom sem kell az egyetemre, mégis lepasszolom szegény kicsit, csak hogy könnyebb legyen az élet. Vajon a fentiekhez hasonló részletességgel ismertetve a helyzetet is ugyanezt a benyomást keltem? Ti igenis inkább megpróbálkoznátok a lehetetlennel, csak hogy ne legyen bölcsis a kicsi? Mit gondoltok ilyen helyzetben a bölcsibe beadásról?
Szerintem is add be , semmi baja nem lesz.
De egy kérdés , miért kell 3 gyereket szülni ha ennyire nincs időd ? nem ert volna ra meg 1-2 évet?
Ez a kérdés csak ilyen önigazoláskeresés. A sok ősanyának ha nem azt mondod, hogy éheztek, ha nem mész vissza dolgozni, akkor nem elfogadható a bölcsi. A többieknek meg mindegy az indok, mert jártak már a nyugati határon túl, és tudják, hogy ott is egészséges gyerekek vannak, pedig nem szorongatja anyuci három évig a szoknyája mellett őket.
Semmi baja nem lesz a bölcsiben, ennyi idős gyereknek kell a kortárs közösség (és a játszótér ezt nem pótolja, mert ott semmilyen csoportformálódás nem történik).
A szakdolgozat leadásának a feltétele 150 teljesített kredit a 180-ból. Tehát leadhatja az ember úgy, hogy pár tárgya még hátravan. Nekem a szigó maradt utána.
A játszóházas megoldást próbáltam, de nem ment. Állandóan mászott rám, az ölembe, nyomkodni akarta a gépem, kapaszkodott a lábamba. Ráadásul az etetést, pelenkázást, szoptatást, altatást ugyanúgy meg kell csinálni. És akkor a lelki szükségletek kielégítését számba se vettem. Nekem nehéz elképzelnem, hogy időt nyerek, és hatékonyan tudok bármit is csinálni egy játszóházban, ahová ráadásul még utazni is kell. De tök jó, hogy másnak bejött.
Nekem is a gyerekeim a legfontosabbak, rengeteget foglalkozom mindnyájukkal, a középső is azért jár 10-re oviba, hogy tudjunk együtt játszani, parkba menni vagy sütit sütni reggelente. A nagyobbik is azért nem marad napköziben, mert hatékonyabbnak ítélem, ha én segítem a tanulásban itthon, tud itthon nyugiban pihenni, tudunk játszani és így el tudom vinni úszni és táncra is, amiket nagyon szeret. A legkisebb pedig éjjel-nappal rajtam van, totál szimbiózisban élünk, szerintem nem törik ez meg attól, hogy heti 3-4-szer 5, nagyon max. 6 órát egy 6 fős bölcsis csoportban tölt 2 gondozóval. És a házat is miattuk sürgetem, mert most belvarosi lakásban élünk, és szerintem jót tenne a gyerekeknek a kert, jobb gyerekkoruk lenne tőle. Nagyon messze vagyunk attól, hogy a gyerekek elhanyagolásával lehessen vádolni minket. Róluk szól az életünk.
Tudom, nem szabadna, hogy érdekeljen mások véleménye. De valahogy mégis állandóan mások szemszögéből próbálom látni magunkat. És megerősít, ha megvédhetem magam.
Védd csak magad nyugodtan, hiszen az egészből ez a lényeg :)
A legkisebb gyerekednek ennyire igénye van rád, de te a teendőid előrehelyezése miatt inkább bölcsibe adod pedig ott lehetnél vele. Ez attól még tény marad.
Sürgeted a kedvükért a költözést??? A gyerekkoruk már tart, nem akkor kezdődik amikor költöztök ha már bevállaltatok hármat is mielőtt ezen dolgok megvalósultak volna...
Továbbra is csak fontoskodónak tartalak.
Engem megdöbbent itf a pontozások sllása és a válaszok a bölcsiről.
Miért ördögtől való??????
Nekem a lányom 1 éves múlt.
Egyszerűen nem vagyok elég neki.
Imádja a pörgést a gyerekeket.
Itt nincs játszóház, a játsztóterek üresek ( kertes ház, nem város)
Ha bevennék, akkor heti 2 napnak örülnék
Nem azért, mert nem akarok vele lenni, hiszen ő a mindenem, még mindig szopizik, de látom, hogy mennyire jót tenne neki,
Nyugodtan legyen bölcsis!
Kellett a harmadik gyerek a csok-hoz, levágtuk :)
Egyébként ha 6 fős csoportról beszélsz, ezek szerint magánbölcsibe akarod adni? Mert oda add nyugodtan, te pénzed, te döntésed...
Ellenben ha államiba akarod, akkor ott 12-14 gyerek van egy csoportban, valamint piszok nagy szemétség dolgozó szülők gyerekei elől elvenni a férőhelyet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!