Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Az én okos 2 éves kisfiamnál...

Az én okos 2 éves kisfiamnál ma diagnosztizáltak autizmust, most az öngyilkosságon gondolkodom, hogyan tovább?

Figyelt kérdés
2016. márc. 7. 18:31
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯
 141/242 A kérdező kommentje:
Csak mert ez nem lehet olcso mulatsag ha te mindent maganuton finanszirozol.Nekünk azt mondtak,hogy jo lenne heti 10 ora fejlesztes.En nem tudom te mit dolgozol,de hogyan tudod ezt kifizetni maganuton?
2016. márc. 9. 09:33
 142/242 A kérdező kommentje:
Akik jartasak autizmus temaban,megkerdezhetem hogy igaz az,amit nekünk az auti alapitvanynal mondtak,hogy ez egy genetikai betegseg,ami a fogantatas pillanataban eldölt,es semmi köze az anya terhessegehez,a mehen belüli fejlödeshez?
2016. márc. 9. 09:41
 143/242 anonim ***** válasza:
100%

Igen, de ezt már többen is írták korábban.

De miért ezen rágódsz, most már nem mindegy, hogy mi okozta?

2016. márc. 9. 09:43
 144/242 anonim ***** válasza:
100%

# 139: azt értsd meg, hogy az iskolában NEM a fejlesztés miatt fontos a diagnózis, hanem azért, mert bizonyos területeken a gyerek kedvezményeket, egyéni elbírálást, speciális módszereket igényel. Amit, ha nem tudnak a diagnózisról, nem kap meg, és nélküle kudarcok érik a suliban.

Például egy autinak könnyen elterelődik a figyelme dolgozatírás közben. Ha plusz időt kap, megírja ötösre, mert tudja, de ha nem kap plusz időt, akkor hiába tudja, egyes-kettes dolgozatokat ír. Egy életre determinálja a tanulmányi előmenetelét, ha már a kezdetektől rossz jegyeket kap!

2016. márc. 9. 09:56
 145/242 anonim ***** válasza:
100%

# 142: az autizmus pontos oka jelenleg ismeretlen, de a legvalószínűbbnek a genetikai okot tartják: a domináns szülői gének összeférhetetlenségének tulajdonítják.

Habár az ok még nem egyértelmű, az már igazolt tudományosan, hogy a magzati korban másképp fejlődik az autisták agya. A "normál" fejlődés esetén az agyi idegpályák nagy része még magzati korban leépül, az autistáknál azonban ez nem történik meg, "túlhálózott" marad az agyuk. Ez okozza például az érzékszervi túlérzékenységet, a szinesztéziát, illetve a sajátos auti gondolkodásmódot, a sémákban való gondolkodást, rendszerezést, analogizálást. (És azt, hogy az emberiség legnagyobb tudományos áttöréseit szinte kivétel nélkül autistáknak köszönhetjük.)

Tény, hogy a kutatók találtak némi összefüggést bizonyos terhességi szövődmények, és autizmus között (pl. toxémiás, preeklampsziás terhességekből nagyobb arányban születnek autisták), de ok-okozati összefüggést még nem sikerült találni. Lehetséges, hogy a toxémia nem az autizmus OKA, hanem inkább a következménye: a másik szülő génjei ellen termel a szervezet ellenanyagot, ami megint csak a genetikai tényezőt igazolja.

Minden más csak feltételezés. Auti körökben van egy mondás: "Lássuk, ma éppen mi okozza az autizmust?". Ugyanis valóban szinte naponta kapnak szárnyra áltudományos elméletek, csodagyógymódok, stb.

A valóság az, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja a jelentőségteljes karszéttárás, és a "fogalmunk sincs" szakvélemény.

2016. márc. 9. 10:09
 146/242 A kérdező kommentje:
nekem nem mindegy hogy mi okozta.Mert szeretnek meg egy gyereket,de ha tudom,hogy csak genetikai okai vannak,akkor lehet a masodik is autista,es akkor nem merek kockaztatni.De ha azt mondjak,hogy barmi a terhesseg alatt valtotta ki,vagy a fogantataskor,akkor azert maskepp allok hozza a masodik gyerekhez.
2016. márc. 9. 10:21
 147/242 anonim ***** válasza:
100%

# 146: A genetikai ok az nem jelent ismétlődést!

Én - más miatt - éppen az elmúlt hetekben voltam genetikai tanácsadáson, és ott a genetikus szépen elmagyarázta, hogy az, hogy a fogantatáskor éppen melyik petesejt érik meg, és melyik spermiummal találkozik, milyenek akkor éppen a körülmények, az mind-mind puszta véletlen!

Az autizmus esetében annyira rejtélyes a genetikai ok, hogy még a családi halmozódás esélye is a véletleneken múlik. Rengeteg olyan családot ismerek, ahol az egyik gyermek autista, a másik nem, de olyat is tudok, ahol van családi halmozódás. És ami számomra a leginkább rejtélyes: ismerek egypetéjű, autista ikreket, akik közül az egyik súlyosan érintett autizmusban, a másik viszont nagyon enyhén. Szóval a genetikai tényező mellett van ott azért valami más, megfejthetetlen ok is...

A gyermeked még kicsi, nem tudhatod, hogy milyen szintű lesz nagyobb korban, így azt sem, hogy mennyire könnyen, vagy nehezen tudsz megbirkózni az autizmussal.

Én most a 10 évesemmel úgy vagyok, hogy ha születik még egy gyermekem (tervben van), akkor mi lesz, ha NEM lesz autista... mondtam is a páromnak, hogy rohanni fogok vele orvoshoz, hogy valami baja van. :) Én nem tudom, milyen egy átlagos gyerek, sose volt olyanom. Autit nevelek, arról tudom, hogy milyen, és köszönjük szépen, jól megvagyunk. Egy hasonló állapotú autit bármikor simán bevállalnék.

2016. márc. 9. 10:32
 148/242 A kérdező kommentje:
Kedves Utolso!Megkerdezhetem,neked volt gond a terhesseged alatt,teherbeesesnel,vagy szedtel e gyogyszert,akar csaladban volt e autista?Vagy minden rendben volt ?
2016. márc. 9. 10:47
 149/242 anonim ***** válasza:
100%

Még a mostani gyerekedről sem állapították meg egyértelműen, hogy autista. Ha az is, a pontos mérték se ismert.

Ne szaladj ennyire előre, hogy 4 év múlva az iskolában mi lesz, majd majd X év múlva második gyereknél mi lesz. Próbálj a jelenre koncentrálni. Keress fejlesztési lehetőségeket és várd meg a 3-4 éves kort, amikor már tényleg valós, korrekt diagnózist tudnak adni.

Arra is jó esélyed van, hogy kisebb furcsaságoktól eltekintve teljes értékű életet fog élni.

Írtam a rokonságban levő 10 éves autista kisfiúról, nála jelenleg az össz észlelhető "probléma" külső szemmel:

- szó szerint értelmez dolgokat, így a szóvicceket, átvitt értelmű dolgokat nem érti, csak ha elmagyarázzák neki.

- A napi rutinhoz képes kártyái vannak, amiket egyre ritkábban használ, de a sorrendhez ragaszkodik, tehát először felöltözik, utána reggelizik, utána mos fogat, aztán pakolja össze a táskáját, ettől nem szeret eltérni.

- A beszéde témák között csapongó kissé, néha gyorsan, figyelmeztetés nélkül vált témát, ami miatt kicsit nehezebb követni a mondanivalóját.

Az iskolában vannak barátai, 4-es átlaga van, attrocitás nem éri, szeret oda járni. Normál általános iskoláról van szó.

De pl. a témák közötti csapongás a férjemre is jellemző, pedig ő egészséges felnőtt, csak szétszórt típus.

2016. márc. 9. 10:52
 150/242 A kérdező kommentje:

Kedves utolso valaszolo!Annyira köszönöm,tudod amikor egy ilyen valaszt olvasok,az egy remenyt ad,hogy lehet nem is olyan borzalmas ez az egesz,mint ahogyan azt sokan beallitjak.

egy kerdes:hogy ertetted azt hogy nem allapitottak meg rola hogy autista?Ha van rola diagnozis?

2016. márc. 9. 10:58
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!