Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Anyaként tényleg fel kell...

Anyaként tényleg fel kell áldoznom magam és csak az újszülött igényei számítanak?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy teljesen ellentétes nézeteket olvasok az interneten és a körülöttem élők is teljesen mást mondanak. Mindenhol az folyik, hogy ne hagyjuk a csecsemőt sírni, ne bízzuk másra, igény szerint kell szoptatni stb. Ellenben a családom, a védőnő mindenki azt mondja, hogy ezekkel csak magamat szivatnám le és még véletlenül se altassam kézbe a babát, arra kell szoktatni, hogy magától aludjon el, fix időközönként kell etetni, hogy meg legyen a rutin és én is el tudjak szabadulni, stb. Őszintén számomra pl az a felállás teljesen rémálomnak tűnik, hogy egész nap fogjam a babát, akkor etessem amikor csak enni akar, így akkor el sem tudnék mozdulni mellőle stb. Most tényleg annyira rossz az ha nem arra nevelem a gyerekemet, hogy éjjel nappal rajtam lógjon, hanem el legyen mással is, pl nagyszülővel, egyen cumis üvegből is, természetesen ha lesz tejem akkor anyatejet stb?
júl. 5. 13:26
 81/93 anonim ***** válasza:
100%
80-as vagoyk. 20-as kérdésedre: mi eleve úgy terveztük, ogy babaöbölben az ágyunk mellett lesz, mivel egy csecsemő (ritka kivételektől eltekintve) sokszor kel éjszaka enni vagy mert csak az anyja közelségére vágyik, és semmi kedvem nem volt felkelni és egy másik szobába átmenni. De még ez sem működött, részben a szoptatási nehézségek miatt, elég sok súlyt vesztett stb. szóval az első hetekben voltak olyan napok, amikor igen, kis túlzással egész nap feküdtem a kanapén/ágyon és kézben/rajtam aludt. Felébredt, szopott, visszaaludt, felébredt, szopott, bekakilt, tisztába tettük, szopott, bealudt stb. Néha átvette az apja vagy nagy ritkán le tudtuk tenni a babaöbölbe aludni, ilyenkor szaladtam zuhanyozni. Eleinte max. 2 óránként kelteni kellett, hogy ne veszítsen több súlyt, és hízni kezdjen végre, de ha fél óra után felébredt akkor örültem, hogy végre eszik és szoptattam. És sokszor volt olyn, hogy csak komfortszopizni akart, a közelségemre vágyott. Olvass utána ennek is, a csecsemő nem érti még, hogy ő külön lény az anyjától, jó pár hónapig tart, míg teljesen hozzászokik a kinti világhoz. Igen, nehéz volt. Most 8 hetesen viszont - annak is köszönhetően, hogy az elején így csináltam - egyre többször alszik a babaöbölben, nappal és éjjel is (bár az éjszakai evés után magam mellé veszem, mert sokkal kényelmesebb, ha csak a szájába kell tolni a cicit és alszunk mindketten tovább). Egyre többször le lehet tenni a hintájába vagy a babafészekbe nézelődni, magunkra lehet kötni, apjára is, nagymamák kezében is remekül el van, be is alszik rajtuk, nagynénjeinél is, vagy lehet altatni séta közben is. Ha minden jól megy 2-3 hónapos kora körül kezd kialaulni egy napirend (szerűség) - én pl. már tudok újra kutyát sétáltatni a reggeli vagy délutáni etetés után, vagy elmenni vásárolni (fodrászhoz az apjával együtt járunk, jött a gyerek is:) mert olyankor jól bekajál előtte, és tudom, hogy ha sír is az apjánál az nem az éhségtől van, tehát én sem tudnám kezelni. Ez egyelőre 1-1,5 óra - majd alakul, remélhetőleg egyre többet tudok majd "elszabadulni" tőle, és akkor majd az lesz jó, nem gondolom, hogy teljesen fel kell áldozni magad az anyaság oltárán és 3 éves koráig sehová se menni. De jó alap ehhez tényleg, ha eleinte "feláldozod" magad és az ő igényeit tartod szem előtt.
júl. 6. 01:53
 82/93 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként pedig vigasztalásképpen: én nagyon kiokosítottam magam gyerek ügyben, egyrészt későn szültem, minden rokonom és barátnőm szült már, 6 unokahúgom van + szakmabeli a családban, aki ellátott friss szakirodalommal is, de ennek ellenére az első hónapban azt sem tudtam merre vagyok arccal és többet sírtam mint az elmúlt 5 évben, pedig az is elég húzós volt... úgy, hogy rohadt mázlista vagyok, és a férjem itthon van velünk!:D Próbáld meg azt, hogy az első hetekben elsősorban a kisbabádra figyelsz, a jelzéseire, hogy ő mit szeretne, mi jó neki, és az ösztöneidre hallgatsz (vannak, lesznek, a hormonok dolgozni fognak) és ki fog alakulni minden, bár ahogy többen írták az elején ez emberkísérlet, próbálkozol mindenfélével, hogy mire hogy reagál a gyerek, mit szeret, mit nem stb. És hidd el, _bármit_ meg fogsz csinálni, csak ne sírjon! :)
júl. 6. 02:24
 83/93 anonim ***** válasza:
100%

Mindenkinek vannak elképzelései, meg nevelési elvei, meg hogy majd ő hogyan fog viselkedni/mit fog csinálni, és mit nem baba mellett. Aztán megszületik, és átír mindent. Szóval teljesen felesleges tervezni. Hiába olvasol el 1000 írást arról, hogy mi lesz, meg hogy lesz jó, mert majd a megszületett gyerek pont egy 1001. féle lesz.

A fő kérdésedre a válasz, hogy nem kell, de fel fogod, ha megjelenik az anyai ösztön.

Ha mondjuk olyan gyerek lesz, aki képtelen magától elaludni, nem fogod egész éjszakán át hagyni sírni. - igen, van ilyen. Nekem az egyik ilyen volt. Lehet mondani, hogy 3 óránkénti etetés, ha azt a 3 órát közben végigordítja, akkor nem fogod hagyni, és átállsz igény szerintire, aami néha 1,5 óra, néha 4,5 óra. Hiába mondod, hogy majd külön alszik, ha törik, ha szakad, ha véletlenül rossz alvó, és már 4 hónapja minden éjszaka 10x felkel, és te esel le a lábadról, már már félve, hogy a gyereket be se tudod rakni a kiságyba, akkor meglehet, hogy viszed magad mellé, és kidobott cicivel behunyod a szemed, amíg a baba kiszolgálja magát, és álomba merül.

Tudnám még sorolni, csak példákat írtam, hogy lásd, hogy tud megváltoztatni elveket a gyerek. Aztán lehet, hogy szerencsés leszel, és nem is kell kb ránézned sem... Meglehet. Bár őszintén nem értem miért vállalsz gyereket, ha ez a cél - mert ez jön le abból, ahogy írsz a témáról. Remélem csak félreértem.

júl. 7. 07:41
 84/93 anonim ***** válasza:
Nekem 1 hónaposan már végigaludt egy vállalható időt éjszaka, de pokoli sok munka, járkálás és virrasztás volt benne. Akkor szokott rá hogy csak egyszer ébred éjjel enni, ami egyre inkább hajnalra tolódott, 2 hónaposan már enni se kelt fel többet. Babakendő a legjobb barátod lehet ebben az időszakban, ruházz be egyre, főleg amíg pici és könnyű, én 7 hónaposan se akartam elengedni, olyan könnyen elaludt benne, de akkor mar ő nem akarta. Nincs az a kar ami annyit tudna rázogatni, szóval ezt tuti javaslom. De én is karban altattam az elején, fehér zaj, altatódalok, ha meg nagy nehezen bealudt, az ágyba csempészés... aztán fél óra múlva elölről az egész. Aztán később ha felébredt, inkább simizva próbáltam visszaaltatni, ha nem ment akkor kivesz... hosszú út volt. 3 hónaposan volt egy regresszió, utána 5 hónaposan a fogzás indult, de pár perces dédelgetés vagy fejsimi után visszaalszik mindig. Lehet más babával nem működött volna, de az is lehet hogy még könnyebben.
aug. 8. 16:35
 85/93 A kérdező kommentje:
Azóta megszületett a babánk, az éjszakákkal nincs semmi gond, konkrétan mi keltjük 3-4 óránként enni, a nappalok nehezebbek, ráadásul van, hogy csak az apja tudja megnyugtatni (fogalmam sincs ennek mi lehet az oka). Próbáltuk az igény szerinti etetést is, de akkor még nyűgösebb volt mikor nem volt semmi rendszer, illetve sokat vissza is bukott, most köztes megoldást alkalmazunk, 2 és fél, 3 vagy maximum 4 óránként etetjük, ahogy éppen látjuk, hogy éhes, de 4 óránál már felkeltjük akkor is ha alszik. A sors fintora, hogy nagyon a cumisüvegre szokott rá, így bárki meg tudja etetni, csak fejnem kell előre. Amikor alszik akkor majdnem mindegy neki ki vigyáz rá, mikor nem akkor meg csak az nyugtatja meg ha az apja felveszi, azért reméljük ez idővel változni fog
aug. 8. 16:50
 86/93 anonim ***** válasza:
100%

Gratulálok, és csak egy tanács.

Hacsak nincs sárgaság, nem kell kelteni őt enni, hagyjátok nyugodtan aludni, magától felébred ha éhes lesz 🙂

aug. 8. 16:55
 87/93 A kérdező kommentje:
86 köszi, igazából a kórházban kicsit besárgult, ezért a védőnő is azt tanácsolta, hogy emiatt egy darabig még azért keltsük fel enni, még csak 2 hetes, de van amikor már magától is ébredezik abban az időben
aug. 8. 17:28
 88/93 anonim ***** válasza:
0%
a csaladodnak van igaza.le fognak pontozni , en igy neveltem a gyerekemet nem vagyok/voltam osanya tipus, sot nem is szoptattam csak par napig.Ha nem akarod megutalni az egesz anyasagot akkor torodj a magad igenyeivel is. Hidd el megeri.
aug. 21. 13:23
 89/93 A kérdező kommentje:
2 hónapos a babánk, nyilván sok mindent máshogy látok most már, mint előtte, viszont nagyon sok mindenben sikerült kompromisszumképes megoldásokat találnunk. A baba lefejt anyatejet kap, így végülis anyatejes, de el tudok mozdulni mellőle, amúgy magától beállt nála, hogy 3 óránként eszik, most már az éjszakákat átalussza. Sírni nem hagyom, a szívem szakadna meg, de a férjem itthon van, sokszok Anyukám is besegít így 0-24ben tudunk vele foglalkozni, mégsem fáradt senki :) Amúgy lehet szerencsés vagyok, de annyira nem horror a gyereknevelés ahogy itt sokan előadják
szept. 29. 22:03
 90/93 anonim ***** válasza:
87%

Ha átalussza az éjszakát az mázli.

Hogy anyukád besegít, akkor igazából 3 felnőtt van egy csecsemőre, ami nem a mai magyar standard. Örülj neki.

De 2 hónap után még ne beszéljünk arról, hogy gyereknevelés…

szept. 29. 22:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!