Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Több ezer évig nem nagyon...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Több ezer évig nem nagyon voltak működő házasságok, csak most, a felvilágosult 21. században?

Figyelt kérdés
Ha a GYIK-en szóba kerül, hogy esetleg vannak, akik házasság előtt nem szeretnének együtt élni, sőt, szexelni, rengetegen azt mondják, hogy úgy nem lehet megismerni a másikat, mi van, ha nem illetek össze stb. Én ebben nem hiszek. Szerintem most sem jobbak a házasságok, mint régen, ha annyira igaz lenne az elmélet, pont, hogy kevesebb válásnak kéne lennie, de a házasságok 50%-a válással végződik.
2014. okt. 16. 21:28
1 2 3 4 5 6 7
 41/63 anonim ***** válasza:
61%

39 Mégis kit akarsz meggyőzni? Élj úgy ahogy akarsz. Igen ismerek olyan párt, akik a keresztény társkeresőn ismerkedtek meg, mert nem sikerült nekik normális úton összejönni senkivel, abszolút nem illenek össze, de már itt volt az ideje a gyerekvállalásnak. Csak az egyik féllel szoktam beszélni, ő bevallottan boldogtalan, de természetesen náluk nincs válás, úgyhogy így fogják leélni az életüket. És persze ismerek sok nem vallásos embert, akik szintén vagy boldogtalanok, vagy el is váltak, pedig a házasság előtt nyilván szexeltek. Nekem kicsit riasztóbb az első pár esete, mert ott annyira látszott rajtuk mindig is, hogy nincs semmi közük egymáshoz, nem szerelmesek egymásba.

Egyébként kimondottan álszent dolognak tartom azt, ha valaki már nem szűz és vár a házasságig a szexszel. Kinek akarsz hazudni?

2014. okt. 17. 12:20
 42/63 anonim ***** válasza:
77%

"Ha a tesók nem jönnek ki, akkor mi a garancia, hogy a férjemmel kijövök akár együttélés után?"

Nem mész hozzá ahhoz, akivel nem jössz ki. Két ember kapcsolatában, együttélésében egy plusz fő is változás, befolyásolja a viselkedést.

Ha pl. együtt élnétek valamelyikőtök szüleinek, vagy testvérrel, vagy akár gyerekszületésnél újra leosztódnak a szerepek.

Nem csak egy probléma fog felmerülni. Ez normális, hisz eddig máshogy éltetek. És igaz, a kulcsszó a kompromisszum. De az együttélésnél nem az a fontos, hogy nem csukja le a wc deszkát, hanem hogy mennyire kompromisszumképes.

2014. okt. 17. 13:28
 43/63 A kérdező kommentje:

Akkor sorrendben:

" téged nem érdekelnek a válaszok, csak hajtogatod a saját verziódat."

Szerintem eddig normálisan, logikusan érveltem. a válaszaitokat azért nem fogadom el, mert szerintem nincs igazatok.

"Régen nem lehetett elválni"

A gyikes válaszolóknak miért csak a róm. kat. vallás létezik? Az én vallásomban el lehet válni és már több ezer éve is lehetett.

"De a szerelem (a rózsaszín ködös, a gyomrodban pillangók repdesnek ha csak ránézel érzéssel) Viszonylag gyorsan elmúlik. És az, hogy utána mi marad, szerelem és elfogadás, vagy beletörődés és lassan utálat, az bizony nagyrészt azokon a kis apróságokon múlik, amik a randik alatt nem derülnek ki, amit csak az együttélés során derülnek ki. (pl. hogy hol vágja a körmét, hogy mosogat - a napokban voltak fent itt gyk-n ilyen kérdések, hogy hazaérkezés után a levetett zokniját azonnal a szennyesbe dobja vagy a szoba közepén hagyja, ezek mind válóokok lehetnek, persze jellemzően ezek már csak az utolsó cseppek a pohárban)"

Két ember között a szeretet szerintem azon alapul, hogy mennyivel tesz többet a "szeretetbankba". Ha a mérleg pozitív, a szeretet megmarad. Ha negatív, jönnek a problémák. A mosogatás, levetett zokni stb mind rendszeretet és odafigyelés kérdése, amit lehet látni már együttélés előtt is. Ha pedig már szóba került a rózsaszín köd: pont, hogy a testi kapcsolat hatására jön létre az igazi rózsaszín köd, hiszen a szex b bizonyítottan kötődést okozó hormonokat hoz létre.

"A házasság emberei találmány, és tudom, hogy a vallásosok számára nem létezett élet Jézus előtt, de erre észérvet még sosem tudott mondani egy vallásos sem."

Nem hiszek Jézusban és szerintem eddig is észérveket mondtam.

"Neked vallásosként tudni kellene, hogy nem azért nem volt válás, mert nem akartak az emberek. Hanem, mert azt tartották, hogy amit Isten egybekötött, azt ember szét nem választja. Csak azt felejtitek el folyton, hogy az Isten is emberi találmány...

Úgyhogy sem a több ezer év nem állja meg a helyét a kérdésedben, sem az, hogy nem működik az elmélet."

Megint csak a római katolikus vallásban tudsz gondolkodni, pedig még van egy pár.

" Igen ismerek olyan párt, akik a keresztény társkeresőn ismerkedtek meg, mert nem sikerült nekik normális úton összejönni senkivel, abszolút nem illenek össze, de már itt volt az ideje a gyerekvállalásnak."

De itt nem az a probléma, hogy nem éltek együtt stb, hanem az, hogy eleve nem szerették egymást és már eleve tudták, hogy nem illenek össze. Én is ismerek ilyen párt, elválhatnának, mégsem teszik. A család már az elején mondta, hogy nem illenek össze, sőt, maga a menyasszony is tudta, csak szégyellte lemondani. De emellett 20+ olyan párt ismerek személyesen, akiknek bejött a dolog.

"Egyébként kimondottan álszent dolognak tartom azt, ha valaki már nem szűz és vár a házasságig a szexszel. Kinek akarsz hazudni?"

Én és még rengeteg vallásos ember nem tartja álszentnek. Az okok, amiért nem akarok: egyrészt a fent említett rózsaszín köd effektus, másrészt mert úgy gondolom, hogy a szex sokkal értékesebb dolog annál, hogy olyanoknak adjam, akikkel nincs közös jövőnk. A vallás csak az utolsó érv. Ha nem lennék vallásos, ugyanígy gondolkodnék.

A tesós példához: hiányoznak az információk. Nem tudom, az illető testvérek milyen elvárásokkal, hozzáállással stb vágtak bele a dologba, nem ismerem a konkrét helyzetet, vaktában meg nem akarok vagdalkozni.

2014. okt. 17. 14:34
 44/63 anonim ***** válasza:
62%

"Én és még rengeteg vallásos ember nem tartja álszentnek. Az okok, amiért nem akarok: egyrészt a fent említett rózsaszín köd effektus, másrészt mert úgy gondolom, hogy a szex sokkal értékesebb dolog annál, hogy olyanoknak adjam, akikkel nincs közös jövőnk. A vallás csak az utolsó érv. Ha nem lennék vallásos, ugyanígy gondolkodnék."

Akkor most hogy is van ez? Mert saját bevallásod szerint már odaadtad magad jópár embernek, pedig a jelek szerint nem volt közös jövőtök. A rózsaszín ködös dolgot végképp nem értem, olyankor a legjobb a szex, később ebből az időszakból tud táplálkozni a kapcsolat és te ilyenkor akarod megvonni magatoktól a szexet, annak ellenére, hogy már szexeltél több emberrel is, tehát nem kellene eljátszanod az érinthetetlen, szende szüzet.

Azt teljes mértékben elfogadom, ha valaki szűzen megy a házasságba (mondjuk én nem így csináltam) de te nem vagy szűz. Akkor minek kell ez a színjáték, hogy várok a szexszel a házasságig?

2014. okt. 17. 15:48
 45/63 anonim ***** válasza:
52%
A válással kapcsolatban pedig: nem lehetett elválni, papíron lehetett, de akkora szégyen volt, hogy senki nem tette meg, ez minimum az 1900-as végéig így volt, de szerintem még utána is kemény sztori volt, ha valakik elváltak még akkor is, ha sima polgári házasságkötés volt. De akár hiszed, akár nem, van egy kedves kínai barátom, aki elvált a kínai feleségétől és a családja ezt olyan mértékben nem tudta elfogadni, hogy amikor hazamegy látogatóba együtt kell aludniuk, úgy bánnak velük, mint egy házaspárral, náluk egyszerűen nem létezik a válás (a papírokat a család csináltatta meg, tehát tudnak a válás tényéről). Természetesen nem minden kínaira igaz, de az ő szülei és saját bevallása szerint más idősebb kínaiak is így értelmezik ezt az egészet, hogy nem érdekli őket, hogy elváltak, mert egyszerűen számukra nem létezik ez a fogalom.
2014. okt. 17. 15:54
 46/63 anonim ***** válasza:
60%

Ja, el lehetett válni, elvileg. Gyakorlatilag már másként működött.

Az én nagymamám sem vált el sosem, mert a család szerint a válás társadalmi bukás lett volna, és keményen harcoltak ellene, hogy ilyen "erkölcstelenség" eszébe se jusson. Még a kitagadást is bevetették.

Így férjes asszonyként halt meg szegény 79 éves korában, még a jegygyűrűjét is viselte. Pedig 40 éve nem is látta nagyapámat. Aki elhagyta egy másik nőért. De nem illett erről beszélni.

Így ő is javította statisztikát, hogy nagyanyáink korában nem volt válás.

2014. okt. 17. 16:55
 47/63 anonim ***** válasza:
40%

Tudod, ősrégi mondás, hogy lakva ismeri meg az ember a másikat. Még akkor született, amikor a társadalmi erkölcs nem engedte meg a "próbaházasságot". Gondolom, sok kiábrándultság szövegezte meg a ezt a bölcs gondolatot.

Ma már bevett szokás, és szerintem jól van így.

Egy férfi, vagy akár egy nő is, sosem úgy viselkedik egy kötött kapcsolatban, mint amikor csak készülődnek erre.

Az udvarlás időszakában mindenki a legjobb formáját hozza. Amikor már mindenki otthon van, akkor adja azt, ami tulajdonképpen ő maga. És bizony ez sokban különbözik attól, amit akkor mutatunk amikor simán hazamegyünk, ha unalmas kezd lenni az együttlét.

Ha együttélünk, már nem tudunk hazamenni, ha inkább olvasni szeretnénk, vagy sétálni egyedül, vagy a saját intimszféráknak hódolni.

És nem árt, ha előre tudjuk, hogy ehhez hogy viszonyul a másik felünk.

Na aztán a szex. Ami szernted nem is annyira fontos. Fogózz meg. Annyira fontos. Én például a a kemény szexet szeretem, és nem hiszem hogy le tudtam volna élni 30 évet olyasvalakivel, aki szerint a szex romantikus, gyöngéd valami.

A barátnőm meg pont ezért vált el Mert ő pont az ellenkezőjét vallja.

Tudod, az hogy valami működik vagy sem, annak az a próbája, ha kipróbáljuk.

2014. okt. 17. 17:28
 48/63 anonim ***** válasza:
43%

Én a régi házasságokkal kapcsolatban csak egy nagy sikerű számot linkelnék Hegedűs a háztetőn: Szeretsz engem? https://www.youtube.com/watch?v=Cge1yfNXrYw

Érdemes figyelni a szövegét. És ezért nem volt válás régen, mert nem szerelemből házasodtak.

2014. okt. 17. 18:21
 49/63 anonim ***** válasza:
48%

Érdeklődnék, hogy a #38-as különlegesen értelmes, világos és tiszta megjegyzése miért nulla a gyakorin? ? ? Mi benne az elfogadhatatlan? ? Ha erre választ tudnak adni a pontozók, sok minden gubanc kibogozódna.

A "régiek" : a katolikus vallás szent szövetségnek tartja a házasságot. (megj: az elváltaknak külön lelkisegély működik) Ezzel a katolikus dogmatika az emberiség egyetlen szellemi tradíciójával szolidáris szellemi alapállást képviseli. Ezzel nem elkaparni szeretnék a gyakorin (mert persze 0% leszek), hanem csak felhívni a kultúrantropológusok által feltárt biztos tényt:

a születés, a nász, a halál minden emberi csoportnál, minden korokban az élet legfontosabb és legmagasztosabb pillanata volt.

Készültek rá, felkészültek rá, a magasabb szellemi valóság ÁLDÁSÁT kérték hozzá (bármelyik vallás, bármelyik földrész, bármilyen szinten élő népcsoportjáról van szó. Vannak majdnem őskori szinten élő csoportok is, a kutatók nem egy szinten álló csoportokat találnak.)

A kultúrák hanyatló fázisában ezek szétesnek, egyre több az aberráció, a boldogtalanság, a bizonytalanság (amiben a a kisgyermekek nevelkedek és azután adják tovább, ha nincs lelkierejük megállítani ezt a széthullást.)

A család egy sejt. Ha egészséges : egészséges közösségek lesznek, ha beteg a sejt, az rákos daganathoz vezet - a társadalomban is.

2014. okt. 17. 18:43
 50/63 anonim ***** válasza:
38%
49 Azért volt 0-ás az a válasz (most már nem az), mert terjengős és nincs annyira egyértelműen megfogalmazva, mint ahogyan a gyk-n az elvárt. Itt senki nem szakszövegeket akar olvasgatni, mellesleg nekem a tied is túlbonyolított. Végig az egyetem alatt, ilyen szövegeket kellett olvasnom, szerencsére itt az a menő, ha valami konkrétan le van írva.
2014. okt. 17. 19:56
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!