Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kiderült a vőlegényemnek nemhogy megtakarítása nincs, adóssága van. Hogyan tovább?
Külön kasszán vagyunk. Én jobban keresek, de mindketten bőven átlag feletti jövedelemmel rendelkezünk. Úgy másfél éve kezdődött, hogy mikor mondtam neki, hogy hozzon mosószert vagy wc papírt, azt mondta, most nincs pénze. Kérdeztem, hogy hogyan lehet, hogy ilyen olcsó dolgokra nincs pénze, mire azt felelte mindig, hogy van, de most gyűjt, hogy x millió megtakarítása legyen.
Aztán a minap egy közös kiadás kapcsán közölte, hogy neki nincs pénze, így nekem kell fizetnem az ő részét is. Ekkor vallotta be, hogy tartozik egy barátjának.
Megkérdeztem, mégis mire ment el a pénze. Nem tudta megmondani. Olyanokat mond, hogy kajára, meg drága biciklit is vett magának, de annyi pénzt, amennyit keres nem lehet elkajálni, de még a bicikli sem kellene, hogy földhöz vágja. Nincs káros szenvedélye, nem jár más nőkhöz, ezt biztosan tudom. Itt a pénzügyi kultúrával van baj.
Többször vett magának dolgokat hitelre, mert szerinte milyen jó, hogy nem egyben kell kifizetni valamit, amitől a falra tudok mászni, de úgy gondoltam, az ő pénze, és amíg van neki félretéve, én nem szólok bele ilyenekbe.
Most azonban szétvet az ideg, hogy 10 évvel fiatalabb, szegény családból származó nő létemre nekem kell kisegítenem komolyabb összeggel a jól kereső, gazdag családból érkező vőlegényemet. Nem tudom, hogyan tovább. Ha legalább őszinte lenne, vagy azt mondaná, ez és ez a terve, hogy x idő alatt ennyi pénzt összerakjon, de semmi ilyesmi. Azt mondta, majd többet dolgozik, de eddig még nem nagyon erőltette meg magát.
Közben hetente elmondja, hogy milyen jó lenne már egy gyerek... kérdem én, mire? Hogy egyedül tartsam el? Ma ezt is felvetettem neki, de konkrétan nem válaszolt rá semmit.
Ti mit csinálnátok a helyemben? Hogyan segíthetnék neki, ha normálisan megbeszélni sem hajlandó ezt velem?
Akik beléd állnak, hogy felkapaszkodsz a gazdag családján stb. szerintem nem olvasták el amit kiírtál.
Illetve biztosan nem voltak még hasonló helyzetben.
Szóval ahol bőven van bevétel, aztán egyszer csak kiderül, hogy nulla forintja van - egy mosószert nem tud megvenni - és a haverjának tartozik (tehát még csak nem is banknak) ott valami elég nagy gikszer van ám, mégpedig általában szerencsejáték szokott lenni. Póker, autóverseny, ilyesmik. Azért nem tudsz róla, nem látod, mert ezt simán munkaidőben is tudja - ahogy (28-as is én voltam) én fiam apja is valószínűleg munkaidőben kártyázta el a komplett bevételét, mert minden reggel elment melózni és este járt haza. A hűtőre meg hármunk kajájára naponta egy db 2000 Ft-os volt mindig feltűzve. Ez már 2008-2009-ben sem volt sok pénz. Rezsivel úsztunk. Ahogy írtam, a hitelt legalább pont rendezni tudtam a gyed-ből, így a ház nem úszott el.
Szóval van valami simli a háttérben, ebben biztos lehetsz.
25. komolyan képes voltál azt kihozni ebből, hogy a pasast kell sajnálni, aki gazdag családból jött és átlagon felül keres? A nőnek, aki meg hátrányos helyzetű volt, most meg befektetései vannak, neki meg könnyű?
És akkor van pofád azt mondani, hogy ez érdekkapcsolat a nő részéről, miközben itt a nőnek van pénze, meg pénzügyi kultúrája, a pasinak meg lóf-sz?
Várj, kitalálom, biztosan férfi vagy!
Mellesleg nevetséges, hogy nem olvasod a válaszokat, csak itt okoskodsz, hogy a nőnek mit kéne csinálnia. A nő beosztja a saját pénzét, esetleg a saját befektetéseit kezeli, de vegye még a nyakába a lusta pasija pénzügyeit is. Neked is jó lenne ilyen, te írtad, hát barátom, vannak bankárok, meg pénzügyi szakemberek, biztosan örömmel segítenek neked is!
Nő vagyok!(a bőrcsizmás példából leeshetett volna).
Igen, ultimátumot kell adni neki, hogy vagy én kezelem, amíg megtanulod, vagy nem leszünk együtt, mert így nem lehet veled tervezni! És igen, felfogom, hogy így nem lehet vele tervezni, pont ezért írtam, hogy most kell csinálni valamit! Attól, hogy te jelentéktelenül odadobod, hogy "gyere megmutatom" erre nem fogja engedni a büszkesége, egyszerűen muszáj, hogy súlya legyen a dolognak, érezze, hogy vagy így dolgoztok együtt a nehézségen, vagy sehogy.
Értem én, hogy mindenki irigy a gazdag tékozlókra és úgy gondolják, hogy nem érdemlik a helyzetüket és maguknak csinálják és felelőtlenek, de ez egy olyan dolog, amiről nem tehet, egyszerűen ő ilyen, neki ezzel megbirkózni nagyon nehéz, olyan, mint valami függőség, vagy inkább mint mikor elhízik valaki. Érzi, hogy ennie kell, és nagyon rosszul érzi magát, ha nem kaphatja meg, amit szeretne, akkor is, ha tudja, hogy egészségtelen és tovább fog hízni tőle, azért megeszi!
Ez igenis egy súlyos gond, nem az ismeretek hiánya(ahogy én is tudom az elméletet, sőt, másoknál simán kivitelezem), magamon nem megy, egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne vegyem meg azt, amit megkívánok, amikor van rá pénzem, pláne, ha akciós, akkor nagyon nehezen állok ellent, pedig vért izzadok érte!
Jó lenne úgy tekinteni erre, mint egy függőségre, nem pedig arra, hogy idióta!
ÉS igen, az életben nem fogsz hibátlan partnert találni, biztos jól mutatott a jó pozícióban lévő idősebb pasi gazdag családdal, de most a bajban már nem kell? Ahogy te is szorulhatsz segítségre, úgy szorul most ő is rá. Milyen szr szöveg az, hogy "férfit" kell segítened ez neked nem oké?
Ő is ember, vannak hibái, neki ez nehéz, és nem fog menni úgy, hogy "csak akarnia kell", illetve szégyelli is, hiszen sumákolt. Én is szégyellem, hogy gyenge vagyok ezen a téren. Ha pedig lazázol és úgy kezeled, mint aki "csak nem akarja megtanulni" vagy "nem akarja tudni" hogyan kell spórolni, nagyon rossz nyomon jársz. Szerintem tudja, hiszen felnőtt ember jó pozícióban, biztosan értelmes, lenne esze spórolni, csak KÉPESSÉGE nincs rá, mert IMPULZÍV, érzelemvezérelt, a gyors kielégülésre hajt. Olyan ez, mint valami betegség, érzed, hogy kell neked, és csődöt mondd a logika! Nem direkt csinálja, és csak segítséggel képes változni! Ő is tudja, hogy ciki amit csinál! Ha te nem vagy képes ilyen apróságot megtenni, hogy kezeled és ellenőrzöd pénzügyeket azzal, akivel házasságot tervezel, hogy segíts neki, akkor ne menj hozzá! Sosem fogsz tökéletest találni, ő ebben gyenge, más másban lesz az.
Szerintem ez egy kezelhető helyzet, korrigálható nagyobbacska hiba(mondjuk nekem nincsenek nagy igényeim anyagi téren), de egy olyan hiba, amivel együtt lehet élni, ha te csinálod azt, amiben jó vagy, ő meg azt csinálja, amiben ő jó, észre sem fogjátok venni az egészet. Ezt hívják tehermegosztásnak. Aki annyit sem képes megtenni a párjáért, hogy átveszi az amúgy közös anyagiak(házasságnál szerződéssel is vagyonközösség van!) intézését, mert ő alkatilag rossz benne, az nem szereti a másikat. Semmi gond, lépj ki, lehet keresni a következő, tökéletes párt, amilyen nem lesz, de az ő tökéletlenségét talán majd el tudod fogadni.
Utolsó, látom, te nagyon nagy vedelmet szavaznál a hapsinak. Ezzel semmi gond, nyilvan személyes sértésnek veszed, mert te is ilyen gyenge vagy, de tudod, ahogy írták már, vannak erre emberek, munkakörben dolgozók, akik azért vannak, hogy ebben is segítsenek. Ha a hapsi annyira akart volna trnni a dologért, fogja magát, nyit egy számlát,amihez X ideig nem férhet hozzá, és a spórolás rész meg is van oldva.
Ostoba vagy, ha szerinted úgy tanulja majd meg a spórolást, hogy az elettársa osztja be helyette. Ezzel nem tanul, csak áthárítja a saját felelősségét is valaki másra. Ennyi erővel anyuci is beoszthatná, nem? Nevetséges.
Én egy kapcsolatban az egyenlőségben hiszek és abba az is benne van, hogy nem backodjuk a masik pénzét, mert szerintem senki sem szereti, ha a vagyona felett van uralva. De ha csak fel is tételezzük, hogy ez így lesz, szerinted majd a hapi, aki amúgysem tudta megállni a költekezést, majd nem kap hisztirohamot, ha valami nem tetszik neki? Ha majd nem kap erre meg arra, kezdi a balhézást és mindjárt tarthatatlanná válik az állapot. A kérdező ugyanott fog kikötni.
El kell menni a bankba, le kell kötni a pénzt és az majd nem mozog semerre. De bocs, erre felhívni a figyelmét egy értelmes, érett, felnőtt férfinak elég lohasztó. Tetszik mem tetszik, nekem pl attól is férfi a férfi, hogy ezt tudja magának rendezni.
A pénzügyi kultúra nem egy plusz pozitív tulajdonság, hanem alapvető túlélési szükséglet egy ilyen országban. Lehet itt állítgatni, hogy senki sem tökéletes, csak nem mindegy, hogy Rezső sokat káromkodik és az nem szép, vagy Rezsőnek a hó végén egy lyukas garasa sincs, hogy egyen/enni adjon a gyerekének.
Ez talán még nem a sztori vége, de beszéltünk róla hétvégén. Elmondta, hogy semmi shady ügyeletben nincs benn, egyszerűen nem tud bánni a pénzzel. Azt mondta, most eltervezte, hogy félrerak minden hónapban x összeget, meg többet fog dolgozni a saját cégében.
Most főzött magának, hogy ne kelljen vennie a munkahelyén ebédet, azt mondta, ezzel is sokat tud spórolni.
Kíváncsi vagyok, mi fog megvalósulni ebből. Nem akarok pesszimista lenni, de ugye az utóbbi időszakban csak azt hallgattam, hogy mit miért nem vesz meg, mert mennyire veszettül teszi félre a pénzt, aztán mégis itt vagyunk.
Mellesleg most volt a szülinapom, hozott nekem egy szelet sütit, és ez volt az össz ajándék. Se egy szál virág, se egy vacsora, semmi. Én mindig készültem neki, vacsora, torta, ajándék. Elég szarul érzem magam emiatt, de ez van.
Huh... hát figyeld egy pár hétig, persze, a nagy spórolásnak lesz-e a gyakorlatban forintban látható eredménye.
A szülinapi szelet sütemény azért nagyon gáz egy felnőtt férfitól... nekem spec a kedvem elmenne tőle, mint férfitól. De ha látsz még benne potenciált, várj és majd átgondolod, van-e értelme folytatni.
Én a fickó mellett voltam, de esélytelen, hogy elnézzek egy szelet sütit, mint ajándékot szülinapra x év után. Ez nem pénzkérdés, hajtogasson, kézműveskedjen neked valamit, szedjen egy csokor virágot az útmentén MINIMUM, de inkább rád költsön és magán spóroljon! Nem is értem.. NE RAJTAD spóroljon már! Ez egyszerű önzés, önző emberrel én nem vagyok kapcsolatban.
Bocs, hogy ezt mondom, de a kapcsolat kuka. És nem azért, mert nem tud bánni a pénzzel, hanem mert amit magára elköltött, azt rajtad akarja megspórolni és még ingyen cuccokat sem intézett, pedig törhette volna magát! Szerintem nem szeret téged, anyagi biztonságot nyújtasz, szereti a tudatot, hogy van mellette valaki, aki anyagilag stabil. Nem baj az, ha valaki nem tud bánni a pénzzel, de ha mindenre költ, csak a párjára nem, az a legalja.
Szerintem szakíts vele. Nem azért, mert nem tudja kezelni a pénzügyeit, hanem azért, mert magára költ, rád meg nem, és még ingyen holmikkal sem gondol rád, mert erőfeszítésbe kerülne! Legalább valami menőbb szelet süti volt, szamos vagy ilyesmi?
Igen, Szamos volt, gyertyát is vett rá, meg marcipánt hozzá, bár azt nem szeretem, és ezt tudja, de mindegy. El volt ájulva magától, hogy ez milyen finom süti, meg mennyit gondolkodott, hogy melyiket hozza el.
Kérdezte, mit kérek szülinapomra, mondtam is egy dolgot, amit csak online lehet rendelni, egy sminkpaletta, ami nem kapható Mo-n, neki fogalma sincs ezekről. Szóval gondoltam, akkor majd mondja, hogy küldjek linket, vagy küldjem el a nevét, vagy valami, de semmi. Napok óta nem kérdezett rá. Most itt állok értetlenül, hogy akkor mégis minek kérdezte meg.
Nem tudom, mire véljem ezt az egészet. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!