Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kiderült a vőlegényemnek nemhogy megtakarítása nincs, adóssága van. Hogyan tovább?
Külön kasszán vagyunk. Én jobban keresek, de mindketten bőven átlag feletti jövedelemmel rendelkezünk. Úgy másfél éve kezdődött, hogy mikor mondtam neki, hogy hozzon mosószert vagy wc papírt, azt mondta, most nincs pénze. Kérdeztem, hogy hogyan lehet, hogy ilyen olcsó dolgokra nincs pénze, mire azt felelte mindig, hogy van, de most gyűjt, hogy x millió megtakarítása legyen.
Aztán a minap egy közös kiadás kapcsán közölte, hogy neki nincs pénze, így nekem kell fizetnem az ő részét is. Ekkor vallotta be, hogy tartozik egy barátjának.
Megkérdeztem, mégis mire ment el a pénze. Nem tudta megmondani. Olyanokat mond, hogy kajára, meg drága biciklit is vett magának, de annyi pénzt, amennyit keres nem lehet elkajálni, de még a bicikli sem kellene, hogy földhöz vágja. Nincs káros szenvedélye, nem jár más nőkhöz, ezt biztosan tudom. Itt a pénzügyi kultúrával van baj.
Többször vett magának dolgokat hitelre, mert szerinte milyen jó, hogy nem egyben kell kifizetni valamit, amitől a falra tudok mászni, de úgy gondoltam, az ő pénze, és amíg van neki félretéve, én nem szólok bele ilyenekbe.
Most azonban szétvet az ideg, hogy 10 évvel fiatalabb, szegény családból származó nő létemre nekem kell kisegítenem komolyabb összeggel a jól kereső, gazdag családból érkező vőlegényemet. Nem tudom, hogyan tovább. Ha legalább őszinte lenne, vagy azt mondaná, ez és ez a terve, hogy x idő alatt ennyi pénzt összerakjon, de semmi ilyesmi. Azt mondta, majd többet dolgozik, de eddig még nem nagyon erőltette meg magát.
Közben hetente elmondja, hogy milyen jó lenne már egy gyerek... kérdem én, mire? Hogy egyedül tartsam el? Ma ezt is felvetettem neki, de konkrétan nem válaszolt rá semmit.
Ti mit csinálnátok a helyemben? Hogyan segíthetnék neki, ha normálisan megbeszélni sem hajlandó ezt velem?
Valamiről nem tudsz még, ez egész biztos. Lehet, hogy milliós tartozása van, vagy zsíros gyerektartást fizet valahova, nem tudjuk. De ha nem akarja, hogy beleláss a pénzügyeibe, akkor sumákol.
Egy biztos, ha összekötöd vele az életedet, a te pénzed is bánni fogja. Mindig vissza fog húzni.
Házasságot csak házassági szerződéssel kötnék, azonban ilyen szituációban biztosan nem kötnék házasságot.
Elég régóta együtt vagyunk ahhoz, hogy fény derüljön potyagyerekre, vagy ilyenekre. Semmi, de tényleg. Nem szoktunk egymás cuccaiban turkálni, de volt már, hogy körbenéztem kicsit, mikor sokadszorra hallgattam, hogy nem tud mosószert venni, és semmi. Sőt, sokszor ő kéri, hogy kapcsoljam be a gépét és nézzek meg valamit, vagy hogy olvassam el, mit írt az apja a telefonján stb.
Jó, lehet, idióta vagyok és tényleg van valami nagy átverés, csak nem veszem észre, de minden jel arra mutat, hogy egyszerűen nem tud bánni a pénzzel.
Kérdező, nekem is az az érzésem, hogy nem a megoldásokat szeretnéd hallani, hanem azt szeretnéd, hogy együtt szídjuk a pasit, hogy nem oldja meg egyedül.
Pedig látszik, hogy képtelen rá.
Amúgy a tesóm pasija és apum is hasonló, egyszerűem képtelenség kitalálni, hogy mire költ. Elég jól keres, és amúgy mindketten nagyon melegszívűek, de folyton az az érzésem, hogy nem tudnak spórolni. A karácsonyi ajándékok, a szülinapi dekorációk, ahonnan rendelik a kaját (kifli.hu), a nyaralások, az előfizetések, az éttermek, a két/háromszor annyi romlandó kaja stb. Olyan érzésed van, mikor velük mész nyaralni, hogy a pénz nem számít. És ettől nem jutnak egyről a kettőre.
A szüleimnél anyum fogja apum kiadásait és kb. 20 év együttélés után jutottak el oda, hogy apum kijött a fizetése 50%-ból.
Ha együtt akarsz maradni ilyen emberrel, akkor el kell fogadnod, hogy nagyon kicsi rá az esély, hogy egyedül megoldja.
Amúgy meg azt ki kéne próbálni, hogy hónap elején egy jó nagy összeget berak megtakarítási számlára, beraktok egy nagyobb összeget a közös kasszába (leveszitek a pénzt, másik számlára átvezetitek vagy alszámla), megveszi a bérletet és a maradékkal azt csinál, amit akar.
Ha erre nem hajlandó, akkor nyilván nem lehet vele közösen tervezni. Ha kiderül, hogy online póker vagy hasonló van a történetben, akkor sem...
Neked nem való párkapcsolat kérdező. Mi az, hogy nem akarod elfogadni, hogy a másiknak valami rosszabbul mehet, mint neked?? Képzelem hogy sikerült összejönni vele..
Tudod a férfiak is emberek! És nem, a pénzügyekhez hozzáállás nem tanult viselkedés, aki impulzív alkat, annak egyszerűen folyik ki a pénz a kezei közül, mert ott áll a haverokkal, és olyan jól érzi magát, hogy meghívja őket még egy körre, mikor tisztában van vele, hogy le kellene állnia vele.
250 ezres tartozás az semmi, nevetséges, ha kb a dupláját keresi.
Ha nem vagy hajlandó segíteni neki(anyááám annyi eszed nem volt, hogy ELMONDD neki, HOGYAN, Hányfelé osztod a közös pénzt, aztán kiporciózod, hogy ennyi mehet szórakozásra, ennyi mehet ételre, ennyi mehet megélhetésre, kezdetben naponta, és kikötöd, hogy minden nap hozzon haza belőle, ha jól megy, heti adagokban!) Gondolom ha tudatosan kezeled a pénzt, meg van a módszered amit át tudsz neki adni.. ismételitek, hogy erre nincs szükség, meg ilyesmi.. (egyébként lehet, hogy ő tart fent autót, te meg nem?)
Ez nem olyan, hogy leülteted a videó elé és oldja meg magának, szerintem csak impulzív és elszórja, kell neki egy külső "fék", ha már a belső nem megy.
Az sem érv, hogy neked megy. Másnak nem megy, mert az azonnali jóérzést(haverok boldogsága plusz egy kör után és a sok köszönet) többen választják a későbbi nagyobb jó helyett! Kell neki egy külső gátló, tanító erő, aki ellenőrzi, beosztja a pénzét, hogy rutinná válhasson számára a spórolás. Ebbe csak akkor menne bele, ha szeretne téged, ha meg te szereted, evidensnek kellene lennie, hogy segítesz a másikon úgy, ahogy arra szüksége van. Őszintén ez a 200as tartozás jelentéktelen probléma és te már úgy érzed, hogy megbukott a szemedben. Szerintem a tiétek érdekkapcsolat volt, vagy te inkább apát akarsz, akire mindenben számíthatsz és tökéletesnek látod, semmint párt, veled egyenrangú embert, aki nem tökéletes és egymást támogatva éritek el a közös céljaitokat.
Utolsónak nem elég jó az ötlete, mert közös számlához közös a hozzáférés, ha egyszer úgy ítéli meg, hogy na csak még egy kicsit erre az akármire, le fog venni róla pénzt, nem csak berakja havonta..
Nekem nagyon nehezen mennek a pénzügyek(hasonló területen végeztem, másnak remekül spórolok), ha egyszerűen valami szeretnék, nem tudok neki ellenállni.. az a baj, hogy sosem nagy dolgokra vágyok, hogy tudjak spórolni, mindig csak kicsikre. Nekem valamennyire beválik, de nem tökéletesen, hogy elmegyek egy, a kabátomhoz színben passzoló bőrcsizma előtt, és ha érzem, hogy megvenném, azt mondogatom félhangosan, hogy "nincs rá szükségem". Persze van, hogy így is megveszem, de sokszor beválik.. Érdekes, hogy csak pénzzel vagyok így, étellel szerencsére nem.
Az is baj, hogy aki hozzászokott egy színvonalhoz kisebb korában, az nehezebben húzza össze a nadrágszíjat, ad le az életszínvonalából. Neked szegény családból könnyebb, mert a megszokott színvonalon élsz, vagy emelsz rajta egy kicsit és még így sem éri el azt, ami számára normális.
Én nagyon örülnék, ha lenne párom, akivel összedobjuk a pénzt, ő kiosztja(a sajátját is, nem csak az enyémet) napi adagokban, majd kétnapiban, majd így tovább, amíg szokássá nem válik az alacsonyabb életszínvonal által a spórolás. Ugyanis én, ha mondjuk a napi adagot elköltöttem már reggel, képes vagyok hozzányúlni a többi pénzhez meggyőzve magam, hogy úgyis az én pénzem, majd holnap kevesebbet költök és visszarakom. Persze sosincs így, mert jön valami, amit egyszerűen meg kell vennem.. Esküszöm borzalmasan rossz és szenvedek benne Appok meg ilyesmik nem számítanak, duolingon is jön a "rég láttalak" üzenetecske, de azt ignorálom. A páromat nem ignorálnám.
24 es nagyon jól leírta még annyit tennék hozzá, mivel ő gazdag családból származik, bármi történne, tudja hogy számíthat a családjára ( ezért picit tékozlóbb) Te pedig vszínű nem, ezért figyelsz jobban a pénzre.
Neked kell eldöntened hogy hogy így tudsz e vele egyutt élni.
De Te is tudod, egy párkapcsolat egy házasság nagyon sok mindenen múlik. Nekem nem ez lenne a legfontosabb....
Nő gazdag családból...
#25 Neked úgy tűnik azért sértő a kérdés, mert magadra vetted. Pedig ha tetszik ha nem, ez igenis egy olyan hiba, amivel a partner eléri, nem lehet rá anyagilag számítani, sőt. Anyagi hátrányt okoz még a párjának is.
Meg könyörgöm, felnőtt ember. Mért kéne másnak beosztani a pénzét? Felnőtt ember. Ha véletlenül bele is megy, ami nem valószínű, mert sértené az egóját, akkor is húzná a száját, ahogy azt szokták is. És akkor majd mindig a kérdezönek kell matekoznia, meg számolgatni mi hogy legyen? Azért nekem az is beletartozik abba, hogy felnézzek valakire, hogy ezeket az alapvető dolgokat tudja kezelni.
Annyit jegyeznék meg, hogy gazdag nőként persze, hogy téged nem érdekel. De képzeld egy szegényebb ember ha összakapar valamit, arra vigyáz, és ezt elvárja a társától is. Marha hervasztó egy pénzes ember jelenléte, aki azon sopánkodik, neked miért van több, mikor pontosan tudod, hogy te az ő helyzetében vagy 3x-4x annyit tudnál spórolni, ő meg arra se képes, amire te.
Ahogy a 4-es írta: másfél éves volt a gyerek, amikor megfogtam és elköltöztem vele, még gyesen és futottam vissza melózni, őt bölcsibe, mert az apja kezében egy forint nem maradt meg, a fizuja sosem ért haza és teljesen eladósodtam a hitelkártyámmal gyeden (a házunk hitelét abból törlesztettem és kb 2000 ft-om maradt), illetve a zaciban voltak az ékszereim, az ajándékba kapott Zsolnai készletek, minden. Alig győztem talpra állni utána.
Én a helyedben nagyon megfontolnám a folytatást, gyereket pláne.
23-as, honnan veszed, hogy a "gazdag családja által vett házban élünk", vagy hogy én bármiban is számíthatok az ő szüleire? :D De komolyan, honnan szülted ezt??
25-ös, te meg vidd a frusztrációdat szakemberhez, ennyi baromságot sem olvastam még egy helyen:
"Neked szegény családból könnyebb, mert a megszokott színvonalon élsz" - honnan tudod, hogy milyen színvonalon élek? Honnan tudod, hogy gyerekkoromban milyen színvonalon éltem? Gondolod, hogy a bőven átlag feletti fizetésemből most pontosan ugyanúgy lyukas cipőben járok és parizer van a hűtőben, meg nem fűtök be rendesen télen? És igen, így járok tárgyalni az ügyfeleimhez is, lyukas, szar cuccokban. Ezt nagyon jól kitaláltad, igen. Gratulálok!
Olyan meg még véletlenül sem létezik, hogy aki szegényebb családból jön és pénzhez jut, az hirtelen mindent be akar pótolni és ezerrel költekezik, mert most végre megengedhet magának dolgokat. Ilyenről sosem hallottál, ugye, mert nyilván mindenki aki szegény volt és lett pénze, megragadt ugyanazon a szinten, és persze, nekem nagyon könnyű minden, a vőlegényemnek szegénynek meg nagyon nehéz, nyilván...
"Szerintem a tiétek érdekkapcsolat volt, vagy te inkább apát akarsz, akire mindenben számíthatsz" - persze, érdekkapcsolat, az pont úgy szokott kinézni, hogy a 10 évvel fiatalabb nő pénzeli a jó fizetéssel rendelkező, gazdag családból jövő pasiját, akinek semmi pénze. Igen, nyilván ez áll az érdekemben! :D És persze, apát akarok, mintha amúgy nem lenne apám, de megmondom neked, bármilyen szegények voltunk, apámnak sosem kellett pénzt adnom, mert jó esetben nem a gyerek szokott az apjának, szóval ezt is honnan szedted, vagy mit szívtál, elképzelni nem tudom. :D
Egyébként meg annyit emlegeted, hogy én nem akarok segíteni neki, elolvastad egyébként amiket írtam? Nem idézem magam, de feketén-fehéren leírtam a válaszaimban, hogy konkrétan felajánlottam neki, hogy átnézem a pénzügyeit, nézze meg velem a pénzügyi oktató videókat, vezesse a kiadásait. Na, okoskodj még valamit, mit kellene még csinálnom ezen kívül, ellopnom a fizetését vagy erőszakkal elvennem??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!