Hogyan létezhet még a heliocentrikus világkép, úgy hogy mindig is szem előtt van/észleljük az óriási távolság ellenére hogy a Nap mérete nagy mértékben megváltozik, és egyértelműen távolodik tőlünk, ezáltal eltűnik nekünk, és nem lemegy a horizonton?
Szeretnék rendes érveket tőletek, nyilván akárki tisztán képes látni hogy megdönthetetlen tényekről van szó, hisz magyarázat az mindenre is van. Engem igazából csak annyi érdekelne hogy ti mit gondoltok ezekről, tudtátok-e ezeket, illetve van-e aki mást mond (úgy is lesz, kíváncsian várom).
Egy felgyorsított/time-lapse felvételen tökéletesen kivehető, hogy a Nap már pedig sokkal közelebb van mint amit mondanak, sokkal kisebb mint amit mondanak, mindenesetre egyáltalán nem lemegy, hanem távolodik az adott helyünktől, ahonnan látjuk. Ez cáfolja a naplemente kifejezést is. Maximum naptávolodotta lehet.
Én magam készítettem, mind össze egy 20 perces Naplementét vettem fel, erre 80x gyorsítást tettem. (2 oldalra töltöttem fel a videót) |
|||
1. - [link]
2. - [link]
|||
Emellett 500x gyorsítással a lehető legkönnyebben kivehető a jelenség -
Előre is köszönöm a válaszokat.
Megsúgom, hogy a heliocentrikus világkép rég megdőlt. A Nap egy teljesen mindennapi csillag, ami egy átlagos galaxis részeként, a központ körül rója a köröket, amiből ki tudja hány százmilliárd létezik még a világegyetemban.
Ha meg valami olyasmit akarsz bizonygatni (nem értem pontosan, mi célt szolgál ez a kérdés), hogy a Nap nem is létezik, vagy lapos a Föld és hasonlók, kérlek fáradj át más kategóriába, mert ez nem ilyen hülyeségek megvitatására való.
Tegyük fel, hogy igazad van, és távolodik.
Azt mivel magyarázod, hogy a Nap fényereje nem változik látványosan? Mert ugye ha lenne egy lámpád, ami gyorsan távolodna tőled, a környező fény máshogyan viselkedne, mintha „függőlegesen” mozogna.
Ez az egyik dolog. A másik; honnan hova megy a Nap, hogyha reggel „közeledik felénk” a másik oldalról (keletről)?
Illetve egy harmadik dolog; az Északi-sarkon fél évig világos van (tehát mindig látható onnan a Nap), akkor hogyan lehet, hogy míg te Mucsaröcsögén látod elutazni a Napot, addig az Északi-sarkon végig látható marad?
> Tudod, nagyon csalósak ezek a dolgok. […] ilyen optikai illúzió féleség
Ez aztán a természettudományos igényességű alternatív modell.
Amúgy a videó ugyanarról a jelenségről készült, csak az egyik túlexponált, homályos, addig a másik jobb minőségű felvétel. Furcsa mód a fejedben nem okoz disszonanciát, hogy a rosszabb minőségű felvétel alkalmas bizonyos következtetések levonására, a másik, sokkal jobb minőségű felvételből viszont nem lehet következtést levonni, mert ezek ilyen csalós, optikai illúziós dolgok.
~ ~ ~
De akkor rajtad a sor. Tegyél le egy épkézláb modellt, hogy a méréseidre alapozott számításaid alapján a Nap mekkora, milyen magasan van. Egyelőre más nem kell, csak ez a két „apróság”. A számítási, mérési mód sem fog érdekelni, csak a nagyságrendi adatok. Abból már ki tudunk indulni, hogy mit kellene akkor látnunk és valóban azt látjuk-e.
Esti mese kategória, vagy szándékos mellébeszélés. Trolletetés.
Nem értem hogy van egyeseknek ilyesmire ideje, hogy némi figyelem kicsikarása érdekében videózik, azt szerkeszti, majd azon agyal hogy mi lenne a legnagyobb hülyeség amit költhet hozzá. ezután még viszonylag hosszan meg is fogalmazza, és ide böffenti egy természettudományos fórumra.
Ennyi energiából ennyi idö alatt lemoshattad volna az ablakokat, vagy összeszedhettél volna egy szatyor szemetet az utcátokban.
"összeszedhettél volna egy szatyor szemetet az utcátokban"
Már csak az hiányzik, hogy kifele leselkedjenek a lakók a házukból, hogy mit csinálok ott a járdájuk előtt, netán még rám is kiabáljanak.
Hány választ írtál a saját kérdésedre és hány kamu profilról?
Ha már magaddal beszélgetsz akkor tényleg kezdj magaddal valami értelmeset, vagy szaladj el egy szakemberhez.
"a Nap mérete nagy mértékben megváltozik, és egyértelműen távolodik tőlünk, ezáltal eltűnik nekünk, és nem lemegy a horizonton?"
🤣🤣🤣
Értem én, hogy érveket akarsz, de ilyen nevetséges állításra nehéz bármilyen érvet írni.
"Egy felgyorsított/time-lapse felvételen tökéletesen kivehető, hogy a Nap már pedig sokkal közelebb van mint amit mondanak, sokkal kisebb mint amit mondanak, mindenesetre egyáltalán nem lemegy, hanem távolodik az adott helyünktől, ahonnan látjuk."
Azt ugye tudod, hogy a videódon marhára nem látszik a Nap mértete? Ahogy írták előttem, totálisan túl van exponálva (kivéve közveltenül naplementekor), a fényes terület sokkal nagyobb, mint maga a Nap látszólagos mérete. (Ezt mondjuk minimális fényképezési ismerettel tudni lehetne, szóval talán tanulj kicsit, mielőtt megdöntenéd a tudományos paradigmákat.)
Plusz ahogy előttem írták, estra nevetséges az érvelésben, hogy a saját szemeddel is meggyőződhetsz róla, hogy nem igaz a kiindulási állításod. (Ha nap közben akarod megvizsgálni, használj megfeleő napszűrőt, vagy legalább 13-as erősségű hegesztő üveget.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!