Van olyan IQ-tesztes kutatás, ami bebizonyította, hogy az ezoterikus / spirituális beállítottságú emberek intelligensebbek a szkeptikusoknál?
"Na, nézzük még egyszer:
"Jelenleg logikátlan lenne azt hinni"
SENKIT nem érdekel a tudományban, hogy ki mit hisz:"
Már ez önmagában is egy hatalmas tévedés, hiszen vannak nem bizonyított feltételezések, ezek a feltételezések határozzák meg a további kutatások irányát. Tehát egyáltalán nem irreleváns - még a tudományban sem - hogy ki mit hisz.
Arról nem is beszélve, hogy mint láthatod, voltak aura érzékelésére irányított kutatások. Ezek pusztán azért jöttek létre, mert ez az aura érzékelés egy elterjedt spirituális hit. Tehát ismét nem irreleváns, hogy kik, hányan és miben hisznek.
Egyébként az eredeti téma nem ez volt, szó nem volt tudósokról, hiszen a meditáció spirituális értelmezéséről beszéltünk, csak te most megváltoztattad a kontextust, hogy igazad lehessen, de sajnos az előbb leírtak miatt még ebben a kontextusban sem igaz. Nagyon nem mindegy a tudomány szempontjából, hogy egy adott dologban hányan hisznek.
"Erről írtam, hogy a tudomány akkor foglalkozik ezekkel, ha előreláthatólag érdemes. Vagyis akkor, ha vizsgálható, esetleg van valami elméleti háttere is, meg mondjuk valami haszonnal is kecsegtet.
- akkor lehet kutatni, ha valaki erre biztosít forrást.
Ez a lényeg."
Tárgyi tévedés. Korábban említett példám: aura. Szimplán azért kutatták, mert egy elterjedt spirituális dolog.
Elméleti háttere nincs (hacsak nem az az elméleti háttere, hogy sokan hisznek benne, ebben az esetben ismét ellenmondasz önmagad azon állításának, hogy mindegy, hányan és kik hisznek valamiben), hasznossal pedig nem kecsegtet.
"akkor lehet kutatni, ha valaki erre biztosít forrást."
Nem vitatom.
"Idáig a testen kívüli élményekkel VOLTAK kísérletek, és egyik se hozott pozitív eredményt."
Kifejezetten erre irányuló nem volt. Amennyiben szerinted igen, és azt az eredményt hozta, hogy nem létezik testelhagyás, kérlek, linkeld be a kutatás forrását, hogy alá tudd támasztani, amit állítasz.
50 - "44, tudósokra gondolok. Ők a tudományban hittek."
Hát a vallás pedig nem tudományos, a legtöbb tudós a történelem során mégis vallásos volt.
"Nekem a vállam nem teljesen az az ezoteria, amire most en gondolok. Értem ez alatt a karmát, mágiát, sorstól kapott büntetéseket, valamilyen erő/felsőbb hatalom által való irányítást/lélek létezését. Ebben a legtöbb tudós nem hisz."
Gondolom itt vallást akartál írni az első mondatban.
Az, hogy a legtöbb tudós ne hitt volna a felső erőben, a lélekben, tárgyi tévedés. A legtöbb vallásnak része a felső hatalom, illetve a lélek, és mint írtam, a történelem során a legtöbb tudós vallásos volt. Hogy ez jelenleg is így van-e, arról nincs információm, de összességében az egész történelmet tekintve biztosan így van.
Azért régebben másképp álltak a valláshoz... még pár évtizeddel ezelőtt is. Nem sűrűn merték volna kimondani az emberek hogy ateisták. De őszintén a történelem vallás szempontjából nem a kedvenc témaköröm, ezért nem is nyilatkoznék róla.
Én személy szerint több olyan nagyon intelligens, akár zseni ember nézeteiről olvastam, akik nem voltak spiritualisak, mint akik igen...
"Én személy szerint több olyan nagyon intelligens, akár zseni ember nézeteiről olvastam, akik nem voltak spiritualisak, mint akik igen..."
Ezt nem tudom megcáfolni, te minden bizonnyal jobban tudod, kikről olvastál, mint én. Lényeges azonban megjegyezni, hogy ez nem egy reprezentatív anyag.
Igen, egy kicsit eltértünk a kérdéstől.
De azért van összefüggés: a tudósok többségben racionálisak, és ez visszafelé is igaz: a racionális emberek általában okosabbak.
Ez nem azt jelenti, hogy tagadják el a fenti dolgokat, csak azt, hogy esetleg nem tartják valósnak.
Kérdező a szkeptikus általában realista, míg az ezoterikus többnyire idealista személyiségtípus ugye ezen kívül még van 1-2, de tudtommal a személyiségtípusok nem nagyon függenek össze az IQ-val.
Lehet a szkeptikus alacsonyabb IQ szinten szkeptikus. Mert nem akar ezekkel foglalkozni. Az ezoterikus is lehet alacsonyabb IQ szinten, ők nálam a fanatikusok, kik úgy vélik a hitükkel többek a többi fajtársuknál.
Én ezoterikus beállítottságú vagyok, de neked biztosan szkeptikusnak számítanék a kommentek alapján.
Csak nézd meg az itteni szkeptikusokat..vannak jópáran.
Élből elutasitják, amiben nem hisznek. Sőt, cinikusan kiröhögik. A jobbik fajtája legalább kíváncsi és kéri a bizonyítékokat :D
Na, nem belőlük lesznek a nagy felfedezők...
57 mert.
Hiába, vagyok spirituálisabb beállítottságú. Mégis először az anyagi, vagy a tudományos mivoltát szemlélem. Mennyire reális az állítás? Hogy S mire hasonlít az életben a feltételezés. Pl isten/isteneknek, szellemek, démonok stb.; vagy földön kívüliek, horoszkóp?
Régi elavult szemléletek, nem azért mert ezek nem létezhetnek, csak vagy 270° fordult a világ. A legtöbb ma már megmagyarázható.
Aki tagad az azért tagad mert szó szerint, vesz egy egy képletes fogalmat/hasonlatot. Pontosan úgy ahogyan sok sok magát ezoterikusnak valló ember is. Ezeknek az IQja a szememben alacsonyabb/átlagos.
Egy normális ember szkeptikus mérlegel S középtályt mozog a kettő között.
Szóval én itt többnyire a szkeptikusok táborát erősítem. A rengeteg fanatikus miatt.
Intuitív vagyok csak akkor olvasok utánna valaminek ha szükséges, szangvinikus(sárga), ENTP. ♈ ♏. 130-135 körüli IQ (3-4 felé változat alapján)
1 teszt K nem megbízható!
59 - Ha mindenben először a tudományos szemléletet veszed alapul, akkor mi alapján vagy spirituális? Hisz a spirituális dolgokra nincs bizonyítéka a tudománynak, sőt, sok esetben kizárja azt (mint pl. az aura érzékelésével kapcsolat kísérlet).
"Aki tagad az azért tagad mert szó szerint, vesz egy egy képletes fogalmat/hasonlatot."
Nem lehet, hogy azért, mert tudományos megközelítéssel áll a dolgokhoz, melynek kutatási eredményei nem támasztják alá az ezoterikus tanokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!