Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az 5 érzékünk ha mind megszűnn...

Az 5 érzékünk ha mind megszűnne mi marad? (FILOZÓFIA)

Figyelt kérdés

Úgy értem életben maradna valaki de mind az 5 érzéke megszűnne, és mondjuk még az emlékezetét is elvesztené, illetve nem érezne sem fizikai sem lelki fájdalmat, tehát egyszerűen minden eltűnne ami a figyelmét megragadja vagy magára vonja viszont életben lenne tartva.

Az a kérdésem mi marad? Elvileg a tudatosság megmarad. Nem? Vagy a tudatosság önmagában nincs, csak mikor valami konkrét dologra tudatos?

2021. júl. 19. 23:07
 61/110 A kérdező kommentje:
Sok tapasztalatot elfelejtettem, de arra tisztán emlékszem hogy mindig tudtam hogy én tapasztalok, és mindig tudtam hogy létezem. :D Köszi 58.
2021. aug. 8. 23:22
 62/110 anonim ***** válasza:
100%

Éntudatra gondoltam. Gyerekeknek nincs, csak később alakul ki.

éntudat: Általánosságban az önmagunkra való reflexiót, önmagunknak a környezettől való elkülönülését, elhatárolását és az ennek hatására kialakult énképet illetve szemléleti módot értik alatta.

Az ember az érzékelés, észlelés, gondolkodás, emlékezés és más agyi tevékenységek segítségével képes arra, hogy önmagát a környezettől elhatárolva, különálló létezőként lássa magát.

2021. aug. 9. 01:36
 63/110 A kérdező kommentje:

Ja hogy te erre gondolsz :D

Eddig csak féltucat oldal óta a téma a leírásodból való kilábalás. :D

Így viszont már egyetérthetünk, csak amit eddig te tudatnak hittél az az elme. Az az éntudat amiről írsz nem más mint az elme. De nem baj, mert így ezt is tisztáztuk.

2021. aug. 9. 19:09
 64/110 A kérdező kommentje:

"Eddig nem igazán tudtam elválasztani a tudatot az elmétől a gondolataimban, figyelemnek is hívtam a tudatában lenni valaminek tapasztalatot. Arra már rájöttem, hogy valaminek a tudatában lenni az nem egy átlagos tapasztalat, és Rupert Spirának sikerült ezt még jobban alátámasztania."

Most már megtudod különböztetni az elmét és a tudatot?

2021. aug. 9. 19:19
 65/110 anonim ***** válasza:
100%

42 és 45 vagyok, az utóbbiakat nem nagyon követtem, csak konstatáltam, hogy sok és hosszú válaszok születnek. Végre volt időm rá. :)

Annyi, hogy én nem nagyon olvasok, csak gondolkozok, néha egy-két előadás, úgyhogy szeretném megköszönni a könyvajánlásokat.

csak pár gondolat merült fel így olvasgatva. Ki az aki jelenleg tapasztal? Ki az aki jelenleg érzékel?

Az biztos, hogy különválasztjuk, a 2 Ént és a 2 tudatot. De valóban, különállnak? Melyik tudat az amelyik kategorizál, szelektál, felmér és értékel?

A gyermekek, állatok, kiknek tudatuk van, honnan tudjuk biztosan, hogy nincsenek tudatuk tudatában? Nem beszélnek, nem mondják. Max a testbeszédükből tudunk következtetni. Szeintem, rendelkeznek az úgynevezett éntudattal, ha csak a kutyánkat és a macskánkat elnézem. vagy az ismerős malacait, a kóbor macskát...a rigókat nem sikerült annyira megfigyelnem, de valamilyen szinten azonosítják magukat. Azaz számomra ez az ösztönhöz tartozik, hol helyzekedünk el a ranglétrán, a falkában, a csordában. Hogy milyen potenciálokkal rendelkezünk pl párválasztás, élelemszerzés, védelem.

Azaz minden élő ami tapasztal, rendelkezik egy énképpel, s azt mefelelően használva olyan határokat húz az egyed számára, ami az életének a védelmét szolgálja. "ez nekem jó vagy ez nekem rossz" nem olyan mint nálunk, hogy Király kis Miklós vagyok. 16éves Kedves, jószándékú Sohaországi lakos, Nekerezsdi szurkoló, Halak születésű, 2 diplomás, Enfj. fehér, heteró, 165magas 75kg és Tündérszép Ilona szerelmese...stb

Ezeket lecsupaszítva, mert szerintem sok igazából felesleges +infó, nem marad más. Hogy Én vagyok aki vagyok, és Mikinek, meg Hé Te!-nek szólítanak. Teszem a dolgom, ami az életben maradásomhoz kell és azt teszem ami nekem (és a családomnak) jó, miért tennék másképp?

És ez csak az elme, az éntudat, az egó de valóban csak az lenne?

Erősen kétlem, hogy a tiszta tudat vagy a tudat alatti szenvedésre ítélné a kelyhet ami a tapasztalat forrását képezi, habár...

De inkább a Bibliából jólismert "tiltott gyümölcsre" voksolok vagy Pandóra szelencélyére....

Azaz az ember ki saját tudatának tudatában van annak, azért szenvednek mert szenvedni akarnak. Az az energia amivel zsörtölődnek, irígykednek, s saját kicsinyességüket ecsetelik, az épp elég lenne az ezekből való kilépésre, ami megtörtént azon nem lehet változtatni, ami meg majd érkezik, vagyis érkezhet az meg relatív, ingoványos, változtatható.

Ha körül nézünk, felmérjük az anyagi helyzetümket, a társadalmi hovatartozásunkat, a környezetünket. És nem vagyunk elégedettek azzal amit elértünk, márminr a belefektetett energiát nem érezzük arányosnak az eredménnyel akkor van ok a felháborodásra. de ha az ember lébecol, héderezik és sír a kevés fizu miatt az nálam a szándékosság gyanúját kelti. + ha azon siránkozik, hogy bunkók vele, miközben sosem néz tükörbe az már kabaré kategória.

Összességében én ezek miatt sokat mosolygok, s nem a mások szenvedése, hanem ezek az öngólok miatt.

Én "boldog" vagy inkább vidám embernek tartom magam, a világot sem tartom szrnak. ezek a műsorok meg csak színesebbé, élezetesebbé taszik....

na bőségesen leírtam, (gondolom kuszán és nehezen érthetően) hogy mit gondolok az ún elméről és a tudatosságról(?)

ez talán jobban elmondja (nem tudom még én se :) erre kerestem idézetet és ez lett "Megélni a pillanatot")

[link]

2021. aug. 10. 14:38
 66/110 A kérdező kommentje:

"""csak pár gondolat merült fel így olvasgatva. Ki az aki jelenleg tapasztal? Ki az aki jelenleg érzékel?

Az biztos, hogy különválasztjuk, a 2 Ént és a 2 tudatot. De valóban, különállnak? Melyik tudat az amelyik kategorizál, szelektál, felmér és értékel?""":

Köszi.

Így van, ezek itt a kérdések :) Mi a tudat? Mi az elme? Mi vagyok én eredendően? És mi jelenleg? A kettő hogy kapcsolódik össze?

A tanítás szerint a tudatnak más tulajdonsága azonkívül nincs hogy tud/ tapasztal. Eszerint az utolsó kérdésed válasza az elme. Viszont a tanítás szerint az elme nem tudatos önmagától, hanem csak egy tudat van minden más már tudott. Eszerint csak egy tudat van nem pedig kettő,

2021. aug. 13. 22:00
 67/110 A kérdező kommentje:

..és az elme egy tapasztalat.

Most engem az érdekelne hogy én mint elme hiszem azt hogy elme vagyok, vagy mint tudat hiszem azt hogy elme vagyok?

Érdekes kérdés, mert az elme lényegileg maga a tudat, de a tudat nem hisz, csak tudatos semmi egyéb.

2021. aug. 13. 22:05
 68/110 anonim ***** válasza:
100%
az olyan lenne mint egy fa, csak az alap. ösztönei maradnának meg pl ha megsebesül akkor bealvad a vér:kb ezt tudná csinálni a teste meg ha a tudatát ia elvesztené akkor még tudna csinálni értelmetlen mozgásokat.
2021. aug. 14. 09:07
 69/110 anonim ***** válasza:
100%

"én mint elme hiszem azt hogy elme vagyok, vagy mint tudat hiszem azt hogy elme vagyok?"

rafkós, de igen.

Az előbbi kifejtés alapján (#67), amit köszönök van a tudat, mindenről tud mi megtörtént s talán a meg nem történtet is. az elme a testen keresztül tapasztaló tudat része. (nem tudom így van e, ebből így szűrtem le, a jelen pillanatnyi nézettemmel)

Ha hasonlítanom kéne valamihez, a google lenne.

A google legyen a hasonlatban az élet s annak a "végtelen" lehetőségei. Akkor a kereső maga a tudat, a kereső fiókja az elme, keres, tapasztal, tanul s mindet egy helyen tárolja, menti. S az ""élet"" a keresőhöz mérten tesz ajánlást (reklámot) néha be be újítva, de az esetek többségében az érdeklődési irányba 'terel'.

Pl ha téged az emberekkel való foglalkozás érdekel, vendéglátást vagy hasonlót ajánl fel. Ha a természet akkor kertészt, erdészet stb. (tapasztalat)

A hasonlat oka, nem más, hogy ha a keresőben ha egészséges táplálkozásra keresel akkor, a táplálkozással kapcsolatos reklámok + ilyesmik jönnek. (ez van most, itt a lep alján is.)

A kérdés csak az, hogy te, mint szemlélő (tudat), mennyire követed az élet adta lehetőséget? azokat a lehetőségeket amiket az előzményeidből, a múltadból (az elmédből) merített.

ezzel válaszolva a 66-ra,

a Tudat a kereső, az elme a tároló az acc, a tudat nem azonos az elmével, viszont annak szerves része, jelenleg az én a kereső, a tudat, de a külvilág az elméjén keresztül ítéli meg, hisz csak azon keresztül nyilvánulhat meg. Azaz bár látszólag 2 Én van, mégis 1. Mert az elme, a tudat kapcsolódása az érzékelt világhoz.

2021. aug. 14. 09:17
 70/110 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi.

Szerintem ugyan azt boncolgattam, végig. azt amit kb az első mondatba leírtam...

2021. aug. 14. 09:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!