Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Az 5 érzékünk ha mind megszűnn...

Az 5 érzékünk ha mind megszűnne mi marad? (FILOZÓFIA)

Figyelt kérdés

Úgy értem életben maradna valaki de mind az 5 érzéke megszűnne, és mondjuk még az emlékezetét is elvesztené, illetve nem érezne sem fizikai sem lelki fájdalmat, tehát egyszerűen minden eltűnne ami a figyelmét megragadja vagy magára vonja viszont életben lenne tartva.

Az a kérdésem mi marad? Elvileg a tudatosság megmarad. Nem? Vagy a tudatosság önmagában nincs, csak mikor valami konkrét dologra tudatos?

2021. júl. 19. 23:07
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/110 anonim ***** válasza:
100%
Fehér szoba kínzási módszer, nem tudom mennyire hiteles, mindenesetre érdekes. Az érzékszervekre hat.
2021. júl. 20. 17:49
 22/110 A kérdező kommentje:

Érdekeseket írtok, nem reagálok mindenre hogy a magam lényegénél maradhassak, de mindenki szabad irányba viheti.

Idézet:

"Véleményem szerint ha létezhet is tudatosság külső ingerek nélkül, annak olyan mértékben másnak kell lennie, hogy az már nem igazán felelne meg annak, amit mi hétköznapi értelemben tudatnak nevezünk."

Én most megadok egy új definíciót a tudatra, és ezután mindig ezt is fogom érteni alatta, és a tudomás szó alatt is ugyanazt értem.

Ha megkérdezi valaki tőlem hogy tudok-e róla hogy létezem, és még mielőtt gondolkodnék a kérdésen kb. 1-2 másodperc után teljesen természetes hogy igen, akkor van öntudatom. Egy csecsemő nem értené a kérdést, de vajon tudja önmagáról hogy létezik? Szerintem igen, és ez teljesen természetes neki hogy tudja hogy létezik, ellenben az új tapasztalatokkal, azok már nem természetesek azért nézhet mint a sülthal xd

Akkor ennek fejében a főkérdést is átfogalmazom. Ha eltűnne minden külső belső tapasztalatunk, továbbra is tisztában lennénk vele hogy létezünk?

2021. júl. 20. 21:58
 23/110 A kérdező kommentje:
Szerintem igen ez az erős intuícióm, tudom hogy létezem, és azt hiszem ezt tapasztalatok nélkül is tudnám. Ez az erős sejtésem. De attól még nem biztos úgy is van, ezért akartam másokkal is konzultálni, hiszen mind ugyanabban a cipőben járunk, és szerintem mindannyian tudjuk hogy létezünk. Mit éreztek, kellenek ehhez tárgyak? Vagy pedig tárgyak illetve külső belső tapasztalatok nélkül is tudatosak vagyunk a létezésünkre?
2021. júl. 20. 22:05
 24/110 A kérdező kommentje:

Szerintem az állatok is tudnak róla hogy léteznek, és ez annyira természetes nekik hogy nagyon. De ha már itt tartunk mondok még meredekebbeket. Szerintem a növények is tudják hogy léteznek, igen agy nélkül, mert az a feltevésem hogy a tudat nem az agy terméke, hanem a tudat terméke az agy, és minden tapasztalat is a tudat terméke. Szerintem a létezés a tudat szinonimája, azzal egyenlő.

Akinek ez sok volt, a fő kérdésre még mindig reagálhat. xd

2021. júl. 20. 22:18
 25/110 A kérdező kommentje:
Szóval a főkérdés, létezhet-e a tudat önmagában, észreveszi-e magát mint tiszta tudat, vagy mindenképp tapasztalatra van szükség, és a tapasztalatban tud önmagára következtetni?
2021. júl. 20. 22:22
 26/110 A kérdező kommentje:
Egyébként valószínű vagy biztos hogy a kérdésre nem fog itt biztos válasz születni, pedig nem mellékes a kérdés. Ha a tudatosságunk vagyis a létezésünk tudomása a tapasztalatok hiányában is megmarad, akkor mi valójában azzal vagyunk egyenlőek, nem pedig testtel, érzéssel, vagy gondolattal illetve ezek összességével. Ha a tudat nem az agy terméke, hanem fordítva, akkor a tudat fel sem veszi a testünk halálát. De ha ez így is lenne, még mindig nem bizonyítja hogy a tudat tapasztalat nélkül önmagában, tisztán önmagára tudatos tud lenni. Pl. a test halálakor felveszi egy lélek, vagy szellem formáját, tehát egy újabb tapasztalatot, azután pedig újra és újra más más formákat, vagy tapasztalatokat, esetleg a földre is visszatér, mindig azzal a kockázattal (lehet hogy szándékosan azért) hogy összetéveszti magát, vagyis a tapasztalattal azonosítja magát, egész addig míg észre nem veszi magát.
2021. júl. 21. 08:49
 27/110 anonim ***** válasza:
100%

25

amúgy, bazi jó a kérdés. az alap is.

De mivel, én minden érzékszervvel érzékelek, így nem tudom milyen.

Csak elképzelni tudom de az szinte = a halállal.

Amikor meditálok, s a "semmi/ üresség" érzését keresem akkor sem semmi az a semmi. Inkább minden, minden mit hallok, vagy a bőrömön érzek, gondolok..stb csak hagyom, jönni és menni. s ez megnyugtat, olyan mintha egy vízben lebegnék.

"tegyük fel hogy minden érzés, érzék, érzet stb. megszűnik."/#6/

Ingerek nélkül maga a tudat, a tutattalanságban lenne. valaminek maradnia kell, hogy tudatosuljon benne, hogy létezik. nem kell látnia, hallania, éreznie a végtagokat, de valaminek maradnia kell, hogy eljusson addig hogy "Vagyok, aki vagyok" azaz nem tudom, hogy mi és nem tudom úgy azonosítani magam, mint egy ember vagy egy állat, de létezem.

Ha csak a tudat lenne a semmiben, valószínűleg, gondolkodóba esne és teremtene (Álmodna) ahogy a történetekben Isten vagy Brahma is tette.

Egy biztos, én mint csak tudat unatkoznék, s ki akarnám tölteni az űrt.

De ugye ehhez nem kell test sem, szóval nem élő lényről beszélünk érzékszervek nélkül, hanem valamiről aminek alapban sincs. Ami tudattal rendelkezik és anyagtalan.

A "tudat önmagában" ha eljut addig, hogy "Én, vagyok!"/"Én, létezem!" valszeg alkotásba kezd. (legalábbis szerintem alkotna, még ha gondolati síkon a saját világát, azt lehet csak lebeg önmagában semmiként)

Bocsi lehet kusza és nagyon elrugaszkodott...

2021. júl. 21. 09:56
 28/110 A kérdező kommentje:

#25 Nehogy még bocsánatot kérj, nagyon jókat írsz, a világ amiben élünk az elrugaszkodott, nem amiről beszélünk xd

Persze jól megszoktuk hogy az élőlények egymás elfogyasztásával élnek túl..de mindegy inkább ne menjünk bele xd

Szóval igen én is ebben a dilemmában vagyok, nem kizárt hogy a tudat a tudatra vagyis önmagára tudatos tud lenni, de az sem kizárt hogy csak egy tapasztalatra tud tudatos lenni, és a tapasztalaton keresztül tud csak önmagára következtetni.

Az az igazság, hogy mindkét eset megdöbbentő, és a kettő közül az egyik igaz kell hogy legyen.

Szerintem a tiszta tudat nem álmodik, nem esik gondolkodóba, és nem unatkozhat, ezek emberi tulajdonságok. A tiszta tudat ha tud ilyen lenni, az tényleg csak tiszta öntudat, semmi egyéb. Elvileg semmilyen motívációja nem lehet. Ezért nagyon érdekes a létünk. Idemásolom egy másik portálról mivel magyarázza valaki.

2021. júl. 21. 10:22
 29/110 A kérdező kommentje:
#27-nek ment
2021. júl. 21. 10:23
 30/110 A kérdező kommentje:

Idézet egy másik portálról: (A kérdés az volt: miért teremt a tudat bármit ha képes is rá? Nem lehet rá motívációja, az első teremtést követően már születhetnek motívációk, de addig nem.)

Válasz:

A végtelen szabadság miatt. A konkrétumok nem determináltak, nem csak ez a világ van, nem csak így, nem csak itt, nem csak most etc...

Bizonyos megközelítésekben Isten nem csak abban az értelemben mindenható, hogy mindenre képes (Omnipotencia), hanem hogy mindent meg is tesz (Omniágencia), amit tapasztalunk, az természetesen ennek egy elenyésző része.

2021. júl. 21. 10:36
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!