Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi a véleményed azokról a...

Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik megszállottan belekötnek mindenkibe, akik húst mernek enni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 22. 23:20
1 2 3 4 5 6 7
 61/69 anonim ***** válasza:
51%

Vegetáriánusok között sok a vallásos (lélekvándorlás).

Amikor viszont azt mondják, hogy nem akarnak érző élőlényt megölni - akkor csak azt "felejtik el", hogy a növények is ugyanúgy éreznek.

Ilyen alapon csak elszáradt terméseket (dió, bab, magvak, stb), valamint tojást és tejet lenne szabad enni, mert azok tényleg nem éreznek.

2011. febr. 20. 19:49
 62/69 anonim ***** válasza:
48%

A legtöbb vegetáriánus és vegán viszont azért nem eszik húst, vagy állati termékeket, mert az állatok felesleges szenvedését ítéli el az emberi célok érdekében.

Igen, bebizonyították, hogy a növények is éreznek, de teljesen másként. Mivel enni kell valamit, inkább eszem meg a növényeket, mint az állatokat, akik az embertől egyáltalán nem különböznek fájdalom és örömérzet szempontjából.

2011. febr. 22. 10:31
 63/69 anonim ***** válasza:
100%

Én pl. nem említem senkinek, hogy vegán vagyok. Viszont rendszeresen tapasztalom, hogy ez az emberek 80%-át rendkívül zavarja. Amint megtudják, megy a kötözködés, az okoskodás, a buta beszólások....aztán csodálkoznak, ha kiakad az ember.

Én ezzel nem ártok senkinek, nem erőltetem rá másokra, nem próbálok senkit meggyőzni, mégis úton útfélen azt veszem észre, hogy még nekem kell megvédenem magam.

2011. febr. 22. 10:45
 64/69 anonim válasza:

Bocs az off-ért, de az élet nem fehér és fekete. Vannak árnyalatok, ezért néha nehéz igennel vagy nemmel válaszolni, és néha körbe is kell járni egy-egy témakört.

Az a véleményem, bár nem vagyok sem vegetáriánus, sem vegán, hogy már a kérdésfeltevés módja is provokatív.

Tapasztalatom szerint pont fordítva szokott lenni. Valaki létrehoz egy ilyen, eleve rosszindulatú és hamis kiindulópontból indított oldalt, topikot, mire sok önjelölt prókátor, támadó hangvételű dörgedelmeket intéz a vegetáriánusok és vegánok ellen.

Bibliai alapon ugyan igazuk van abban, hogy húsevőknek jogában áll húst enni, legyen az ember, oroszlán, vagy ragadozó növény, hisz az özönvíz után az Úr megengedte a hús fogyasztását is. De nem mindegy, hogy ezt milyen hangnemben teszik.

Arra pedig, hogy ez nem csak egy ideiglenes engedély volt, legyen bizonyíték, hogy szó nincs az Írásban olyasmiről, hogy a húsevést csak ideiglenesen engedte volna, valamint az a tény, hogy a ragadozó állatok az özönvíz óta mind végig ragadozók maradtak, holott a Genezis leírása szerint előtte csak növényekkel táplálkoztak.

De az igazi baj mégis csak ott van az ilyen oldalakkal, hogy túlnyomó többségben vannak az olyan hozzászólók, akiknek az ismerete és kulturáltsága enyhén szólva is kívánnivalót hagy maga után.

Nem tudok olyan esetről, hogy a vegetáriánusok provokálták volna a húsevőket. Soha nem hallottam, hogy a vegák például egy kolbász recept vagy egy pörköltfőző topikba belerondítottak volna, míg az ellenkezőjéről sok példát hozhatnék.

Szerintem azokat, akik nem bírják elviselni a vegákat, egyfajta kollektív bűntudat gyötör. Még ha nincsenek is tudatában ennek, és e belső hangot úgy próbálják elhallgattatni önmagukban, hogy az ellentábor elveit lekicsinylik, értelmetlennek, sőt károsnak bélyegzik.

Arról pedig, hogy az embernek kell az állati fehérje: Elgondolkodtató, hogy pl. Ázsiában Európányi területek vannak, ahol évezredek óta vegetáriusok, vagy vegánok a lakosok, és nem rosszabbak sem a fizikai, sem a szellemi képességeik, mint egy némely szájtépő húsevőé. Sőt!

Miért vegetáriánus, illetve miért vegán az ember?

Nyilván akik sajnálják az állatokat, azok nem fogyasztanak húst. Ők a vegetáriánusok. Vannak, akik ennél továbblépnek és mivel tudnivaló, hogy az állati fehérjék bomlásakor mennyivel több méreganyag keletkezik, és ezért tudatosan kizárják az életéből nem csak a húst, hanem az összes állati fehérjét. Ők a vegánok, akikről tudni illik még, hogy ennek ellenére a téves híresztelésekkel ellentétben nem szenvednek hiányt fehérjékben, mert a táplálkozás legapróbb részleteire is odafigyelnek.

A nehéz fizikai munkáról, vagy a különösen nagy erőt igénylő sportokról annyit, hogy az erő, az állóképesség és a teljesítmény nem attól függ, hogy fogyasztok-e állati fehérjét vagy sem, hanem a tudatosan felépített fehérje, szénhidrát, zsírsav, ásványi anyag, és vitamin beviteltől.

Legalább annyi jó minőségű fehérje van a nővényekben, mint az állatokban:

A szója nagyszerű fehérjeforrás, ha biztos forrásból szerezzük be, bár manapság divat leszólni.

A másik legalább ilyen jó a búzasikér, amely a szójával kiegészítve, miként a hús is, teljes értékű fehérje forrás, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Sorolhatnám még a gombát, és az olajpogácsát, a maga 37%-os fehérjetartalmával.

Az is egy téves, (jó esetben, rossz esetben rosszindulatú) állítás hogy a B12 vitamin csak a húsban és a májban fordul elő. Javasolnám annak, aki ilyet állít, hogy nézzen utána: a szójaszósszal igen is hozzájutnak a vegák is.

2011. aug. 26. 18:21
 65/69 anonim válasza:
0%
Akkor még nem is beszéltem a húsokban található, tudatosan bevitt káros, mesterséges anyagokról. Nem akarok litániát tartani ezek részleteiről, úgy is tudja mindenki. Elég legyen itt annyi, hogy az állatok teli vannak nyomva antibiotikumok garmadával, növekedési hormonokkal, és a minél gazdaságosabb előállítás végett, minden egyébb ocsmánysággal. A legolcsóbb, sokszor ellenőrizetlen tápokkal, amelyekbe a lelkiismeretlen gyártók minden szart beledarálnak. Nem véletlen hogy néha nagyon komoly betegségeket, esetleg dioxinmérgezést, közvetítenek eme tápok. A halízű, avagy a gumi állagú, csirkeürülékkel kevert táppal nevelt, baromfi-gyárakban nevelt szerencsétlen szárnyasokról nem is beszélve.
2011. aug. 26. 18:43
 66/69 A kérdező kommentje:
Ezt a második választ nem kellett volna hozzáfűzni.
2011. aug. 26. 19:06
 67/69 anonim válasza:

Mindezektől függetlenül eszem néha állati fehérjéket is. Nem sűrűn, de eszem. Tojást, ha tehetem juh vagy kecske tejterméket, és nagy ritkán egy-egy szelet steaket,vagy Filet mignont.

De az alapelvem az, hogy sokkal egészségesebbek a növényi étkek.

Az eddigi visszajelzések alapján bátran állíthatom, hogy mesterien bánok a szójával is. Többnyire nem veszik észre, ha az ételben hús helyett szója van. De amire igazán büszke vagyok, hogy sokan még azt sem, ha a naturszelet helyett kaptak szóját.

2011. aug. 26. 19:31
 68/69 anonim ***** válasza:
100%

A szójádat permetezik trolololo. Sőt, az összes zöldséget amit eszel, kivéve ha milliomos vagy és mindenből tudsz biot venni, ugyanis nem valami hatékony az ilyen termelés, ha minden élelmet bio módon termelnénk nem jutna mindenkinek élelem, bár most sem jut. Ennyit arról, hogy az állatokban vannak ártalmas anyagok, ez nem érv.

Innentől meg aztán szerintem hót mindegy, hogy én most hússal vagy szójával viszem be a fehérjét. A vegán táplálkozás inkább kultúra. Egyébként most akkor neked is hiányzik a hús, hogy szójával próbálod magadat átverni, vagy mi van?

2011. aug. 29. 14:45
 69/69 anonim ***** válasza:

Aki az állati kizsákmányolás miatt válik vegetáriánussá vagy vegává, annak nem mindegy, mivel viszi be a fehérjét. Hacsak nem maga termeli az ember a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonát, akkor sajnos soha nem lehet benne biztos, mennyi vegyszerrel találkozott, amíg megnőtt. De még ha nem is tudnám kikerülni, akkor is inkább ennék növényeket, mint hogy miattam még több állat haljon meg.

A szójáról csak annyit, hogy a világ szójatermésének 90%-át állati takarmányozásra, és nem emberek táplálására termesztik, tehát nem a vegák miatt irtják olyan sebesen az esőerdőket, hanem az egyre inkább elterjedő nagyüzemi állattenyésztés miatt. Ráadásul ez a szójabab szinte teljesen génmanipulált, amit a Dél-Amerikából érkező húsban a húsevők is megesznek, vagy a miután a génkezelt sszóját, kukoricát az állatokkal megetetik, akkor kerül a szervezetükbe.

Az Európában megtermelt szója nagy része viszont nem génmanipulált, sőt jó része bio gazdálkodásból származik.

Ennek ellenére szóját nem nagyon eszem, mert állítólag nem egészséges a fehérjét inkább seitan (búzasikérből készített) fogyasztásával pótolom.

2011. szept. 8. 15:21
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!