Mi a véleményetek arról mikor létező fogásokból
csinálnak Vegán / akármi-mentes verziót?
Csak azért vagyok itt hogy rajtad röhögjek :D
2022. máj. 17. 22:10
242/304 A kérdező kommentje:
Egyáltalán nem vicces a téma.
Nem a téma vicces, hanem te :D
2022. máj. 17. 22:45
"Tudtommal jézus december 24-én született, nem pedig dec. 21-én. :D"
Ez egy gyakori tévhit. Valószínűleg ősszel született, csak a keresztény egyház a téli napfordulóhoz igazította a karácsonyt.
2022. máj. 17. 23:58
245/304 A kérdező kommentje:
Ezt lá is tudod támasztani?
246/304 A kérdező kommentje:
Nem a 244-es vagyok, de én úgy tudom hogy nem tudják biztosra a születését, mert rengeteg ellentmondás van a történetben, pl. az állítólagos születésénél a Heródes király már évek óta halott volt. A Dec. huszonnegyedikei dátum viszont 100% propaganda. Rengeteg kultúrában ünnepelték a napfodulót, pl. a rómaiaknál a Saturnáliát, a skandinávok a Jule ünnepét, még a magyaroknak is meg volt az ehhez való ünnepe, mi vadászmadarakat röptettünk :) A rómaiaknál a Saturnália egy hatalmas ünnep volt, ahol a rabszolga is együtt evett a mestereivel, épp ezért, mikor a római császár át akarta téríteni Rómát a kereszténységre, tudta hogy rohadtul nem örülne a nép ha elvennék az egyik legnagyobb ünnepüket. Mert ugye ha egyisten hit van, akkor nem lehet római istenek ünnepét ünnepelni. Ezért ez az ünnep új "csomagolást" kapott, és a kereszténység bevezetésével elhitették az emberekkel hogy ezen a napon nem a földművelő istenük, hanem valójában Jézus születését kell ünnepelniük. Ugyanez a helyzet a skandinávoknál. Az ő pogány ünnepükből került ide a karácsonyfa, az ajándékozás meg a fagyöngy, meg rengeteg más amit ma a Karácsonnyal asszociálunk. Mert azért az akkori Izrael sem arról volt híres hogy tele lett volna fenyőfákkal :)
2022. máj. 18. 06:36
248/304 A kérdező kommentje:
"A Dec. huszonnegyedikei dátum viszont 100% propaganda."
Igen, állítólag pár napos differencia valóban lehet a születésnapot illetően, Tehát a December 21-e is igaz LEHET, de még ez sem bizonyított tény.
Nyilván 100 %-ig semmiben nem lehetsz biztos, mert nem voltál ott. De amúgy nagyjából ez a valószínű, ahogy a 247-es írta. (250 komment egy ilyen hülye kérdés alatt, Jézusom.)
2022. máj. 18. 08:14
Viszont itt nem csak pár napos eltolódasról van szó, mivel a Biblia semmilyen formában nem dokumentálja a születésének dátumát, gyakorlatilag az év bármelyik napján születhetett. A pontos évet sem tudják megállapítani, mert azt is Kr.u. 4 és 6 közé saccolják, különböző létező történelmi személyek és csillagkutatások alapján. A születésnapja csak a 4.században, a születése után több mint 300 évvel lett csak fixálva, a decemberi időpontot azzal magyarázzák hogy valakik kitalálták hogy Jézus ugyanazon a naptári napon fogant és halt is meg 34 év múlva. Amúgy az az érdekes hogy Róma az időpont fixálása előtt nem sokkal tért át a keresztény hitre, így ez eléggé alátámasztja a propaganda elméletet. Itt van pár olvasnivaló a témában.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
2022. máj. 18. 08:16
Kapcsolódó kérdések: