Akik szegények miért nem törekszenek arra, hogy jobb legyen az anyagi helyzetük?
Ha szegény családba születsz gyenge, vagy éppen csak átlagos értelmi képességekkel, nem fogsz tudni kitörni.
Saját példám: csóró család, szülők éhbérért dolgoztak, amikor éppen akadt munka. Szakadt, használt ruháink voltak, már általános suli elejétől ment a kiközösítés = 0 kapcsolatépítés. Anélkül szerencse kell már egy tűrhető, egyszerű munkához is, mert a közmunka is protekciós alapon működött arrafelé.
Éhezés. Szerdára már száraz, margarinos kenyeret vittünk a suliba. Melyik ki 8-9 éves gyerek eszi szívesen, mikor a gazdag o.társak péksütije illatozik mellette?
Soha nem volt pénz, nyilván szinte bármi áron próbáltuk a tesómmal megkaparintani, elloptunk a templomba szánt perselypénzt, amit a mama néha adott, a tesóm a kocsma mögötti húgyból kikotorta, én a falusi holland szomszédoktól kapott szilveszteri durranós valamiket adogattam el.
A szakiskolát úgy végeztem el, hogy az egyik gyakorlati helyre felvettek, mert ügyes kezem volt, reggel suli, este munka, délután a padon aludtam, mert nem volt a városba annyiszor és úgy busz, hogy haza tudjak menni + kolira nem volt pénz.
Aztán már melóztam sz-h.ért, mikor egy kocsmában összehaverkodtam egy csajjal, aki ment ki külföldre a palijával. Mondta, ha beválik szól. Gondoltam, kamu, el is felejtettem. Fél év múlva csörög a telefon, hogy gyere, van meló, van szállás.
Összetúrtam az összes apróm, rgy hátizsákkal mentem. Ráraktam az életemet, hogy be kell válnia. Bevált.
Azóta is kint vagyok 2000 euróért takarítok+termelésben vagyok. Nem iszok, nem cigizek, jól élek, nem rossz a gyár.
Ehhez milyen szerencse kell már, most őszintén? Nem érti meg, akinek minden a hátsója alá lett téve+ még okos is, örökölt stb.
És mit tanuljanak egyetemen, amitől jobb lesz nekik?
Nem mindenki mérnök, orvos, közgazdász beállítottságú. A legtöbb szak semmire se való, csak haveri/rokoni segítséggel lehet munkát találni az adott végzettséggel.
Én pl jogász szakon végeztem. Millió meg egy interjún voltam, 200km-es körzetben. Egyetlen helyen ajánlottak "munkát", papíron részmunkaidő, valójában napi 8-10 óra havi kb 70.000 forintért. Ez egy büntetésvégrehajtási intézetben volt ráadásul. Nah, akkor mentem el munkaügyi által szervezett hónapos vagyonőr tanfolyamra, és lettem utána portás havi 190-210ért.
Megjegyzem, "az irodán" az is túlképzett volt akinek érettségije volt. Rokoni alakulat volt szinte az egész. 2-4 lülsős, valóban tanult dolgozó volt akik elvégezték pl a bérszámfejtést. A többi rokoni semmirekellők.
Nincs semmi értelme a tanulásnak, ha nincs protekciód. Még a buszjegyek árát is sajnálom, amit kibaxxxtam a jogász szakra. Annyit nem ért az egész.
Szerintem ez akkor se kifogás🤷🏼♀️Ki lehet menni külföldre is dolgozni, vagy már felnőtt fejjel is tanulhat valamit munka mellett. Aki akar, az megoldja, nem kell egy életet leélni úgy, hogy a szülők hülyeségei miatt szenvedsz. Akaraterő kérdése.
Külföldre költözéshez folyékony idegennyelv tudás kell, meg kezdőtőke se árt.
Munka mellett meg nem mindenki tud tanulni…
Könnyű okoskodni és írogatni fórumokon hogy AkArAtErŐ de akkor se megy minden varázsütésre.
54) sokaknak ez rohadt ijesztő. Páromnál is érzékelem, hogy nem tudná megállni a helyét külföldön. Ha egyszer-egyszer kimegyünk, akkor mindig én vagyok az aki rendel, vagy beszél, pedig elvileg tanult angolul. Nekem meg természetes a külföldi lét, kb 6 évet éltem 3 országban.
Sokan inkább itt próbálnak valamit alakítani, csak diploma nélkül nem fizikai munkával nagyon rosszak a fizetések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!