Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Egyre egészségtelenebb az...

Egyre egészségtelenebb az alap életmódunk. Kidolgozhatnak valamit, ami ellensúlyozza a hatásokat?

Figyelt kérdés

Például gondolok itt arra, hogy a szénhidrátban gazdag, nagyon sós vagy nagyon édes, zöldségekben, ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban szegény ételek azok, amik gyorsabban, könnyebben elérhetők és amiket a többség megkíván. Sokan szeretünk nassolni is.

Lehetséges, hogy valahogy az ilyen típusú ételeket tegyék egészségessé? Valahogy vitaminokat adjanak hozzá vagy olyan anyagokat, amik jó hatással vannak az emésztésre, ha rost nincs is?

Vagy gondolok itt arra, hogy sok embernek nincs ideje sportolni (és nem, nem kifogásként használják, mert tv előtt ülni sincs idejük), ha van is, nem elegendő vagy nem pont sportolni van kedvük. Mivel lehet kiváltani a sport pozitív hatásait?

Most nem a már kialakult krónikus betegségek tüneti kezelésére gondolok, hanem eszközökre, tablettákra, módszerekre az egészség fenntartására.

2021. aug. 31. 22:28
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:

"A vékonyság még nem jelent se egészséges életmódot, se egészséges testet."

Nem írtam, hogy vékonynak kell lenni. A végletekig kisarkítva: ha adunk a BMI indexre, akkor egy 175cm magas felnőtt férfinak valahol 63 és 81kg között kellene lennie. Kis túlzással minden 81 kiló fölé eső testsúlykilogramm az felesleges zsír, amit cipelünk egész nap. Haverom 122kg, durván 186centi magas. 30kg felesleges zsírt cipel magán és akkor a legmagasabb szélsőértéket vettem figyelembe a tól-ig listán, mert lehet van ez 35-37kg is, ami brutálisan sok. Ha úgy vesszük egy vele egymagas élsportolótól, mondjuk Christiano Ronaldótól 40 kilóval nehezebb. 40 kiló + a hiányzó izomtömeg. Ez rettenetesen sok.

Amikor táplálkozással kapcsolatban túlsúlyról és elhízásról van szó, akkor nem az a téma hogy legyen mindenki sovány és ez az etalon. Van egy normális értékkén elfogadott tól-ig tartomány - az én 190 centis magasságomnál ez 19kg - amin belül pusztán a számok alapján valszeg elfogadható a testzsír ( nyilván mérni kell, matekozni nem lehet, de ez csak közelítő érték ). Egy 19-20kg-os tartomány egy felnőtt embernél baromi nagy szórás ám. Csak állj a tükör elé és képzeld el magad 10 kilóval nehezebben meg 10 kilóval soványabban, az rengeteg. Na a túlsúly az azon a +10kilón felül értendő mennyíség és ma Magyarországon a felnőtt férfi lakosság 40%-án ezen a határon felül még ott van 1-17kg plusz tömeg, 25%-án pedig több mint 17kg. Most akkor képzeld el magad +27kilóval :)

A sovány és az elhízott között egy elég nagy normálisnak tekintett tartomány van, amikor erről vna szó azt ne őgy képzeld, hogy mindenkinek pálcikának kellene lennie :)

2021. szept. 1. 22:12
 42/51 A kérdező kommentje:

Senki se beszélt a soványról vékony alatt.

Viszont arra allergiás vagyok, ha csak és kizárólag az elhízást tekintik gondnak, holott mozgáshiányos, vitaminhiányos lehet vékony (nem sovány, vékony) ember is.

Sokan gondolják azt, hogy sportolni csak a fogyás miatt kell és vékony embernek nem is kell. (Mellesleg nem is a sporttal fogyunk, hanem a kevesebb kalóriával. Matek alapján is: heti 3 óra sporttal lehet, hogy csak 1200-1500 kalóriát éget az ember, ami semmi, viszont a szívének, tüdejének, izmainak, idegeinek jót tett.)

Lehet valaki nem durva túlsúllyal 60-as nyugalmi pulzusú, karbantartott tüdővel, érrendszerrel, folyamatosan erősített izmokkal, normális vitamin- és ásványianyag-szinttel és lehet valaki nem durva túlsúllyal 80-as nyugalmi pulzussal, nulla sporttal, szinte minden nap rántott húst hasábbal evő.

Nyilván aki túlsúlyos, ha nem beteg, valamit rosszul csinál. De lehet, hogy egyvalamit csinál rosszul, például túl sok nasi, míg más mindent: no sport, no vitamin.

Voltam 10 kg-mal kevesebb, mint most, túl vékony, alaktalan voltam, 10 kg-mal több, mint most, akkor volt rajtam némi látható túlsúly. Talán 2-3 kg-mal kevesebbként lenne ideális a kinézetem.

2021. szept. 1. 22:25
 43/51 anonim ***** válasza:

"Sokan gondolják azt, hogy sportolni csak a fogyás miatt kell és vékony embernek nem is kell."

Sokan meg azt is gondolják, hogy a férfi 100kg alatt karácsonyfadísz. Nem tűnt még fel, hogy az emberek kollektívan buták? :D

"Nyilván aki túlsúlyos, ha nem beteg, valamit rosszul csinál. De lehet, hogy egyvalamit csinál rosszul, például túl sok nasi"

Csak egy valamit: úgy táplálkozik ahogy nem kellene. A "túl sok nasi" pont ilyen tömegpszichózis, mint amit fentebb írtál. A "nasi" ebben az éltelemben szénhidrát, a túlzott szénhidrátbevitel meg elhízáshoz vezet. Van elhízott ismerősöm, aki semmit nem nasizik, soha. De a kenyeret kenyérrel eszik, a bablevesbe meg annyi tésztát rak, hogy megáll benne a kanál ( ne kérdezd minek kell bele).

"10 kg-mal több, mint most, akkor volt rajtam némi látható túlsúly."

És akkor most képzelj a mellé a +10kiló mellé még 19-et és mondd hogy nem sok. :)

2021. szept. 1. 22:39
 44/51 A kérdező kommentje:
Jó, de akkor se csak a túlsúly probléma
2021. szept. 1. 22:48
 45/51 anonim ***** válasza:

Persze, nem csak az a probléma. De az egy olyan probléma, ami a felnőtt férfi lakosság 60%-át érinti,a nőknél pedig 51%-ot.

A minőségi étkezés hiánya is hatalmas gond, de a felnőtt lakosság hány százalékát érinti kezelést igénylő vagy hosszú távon súlyos szövődményekkel járó magnéziumhiány? Vashiány? Vitaminhiány?

Az lenne a legjobb, ha mindenki egészségesen, bőségesen, változatosan is minőségben is megfelelően étkezne. Akkor most nem lenne miről beszélnünk. De a legtöbb esetben még az sem akar, aki megtehetné, ehhez meg nem új tablettákra van szükség.. :)

2021. szept. 1. 23:07
 46/51 A kérdező kommentje:

"de a felnőtt lakosság hány százalékát érinti kezelést igénylő vagy hosszú távon súlyos szövődményekkel járó magnéziumhiány? Vashiány? Vitaminhiány?"

Nagyon-nagyon sok!!

Az autoimmun betegségeket sokszor a D-vitamin hiánya okozza, vagy legalábbis rizikófaktora.

Hány ember lehet ideges, vagy álmos, vagy fejfájós vitaminhiány miatt?

Hány lehet, akik nehezen koncentrálnak emiatt?

Az aranyér rizikófaktora a kevés rost, de a kevés rost bizonyos daganatoknak is rizikófaktora.

Vagy a csontritkulás vagy bármi... Amik sokkal enyhébbek lennének vagy nem léteznének vitaminhiány nélkül.

Éppúgy sok dolognak rizikófaktora a vitaminhiány, mint a túlsúly.

"De a legtöbb esetben még az sem akar, aki megtehetné, ehhez meg nem új tablettákra van szükség"

Nem feltétlenül tabletta. Viszont nem fogod tudni megváltoztatni az embereket.

2021. szept. 1. 23:16
 47/51 anonim ***** válasza:

Fogod magad, bemész a legközelebbi bevásárlóközpontba, patikába, veszel egy doboz multivitamint és minden nap bedobsz egy szemet. Vitamin és ásványianyag hiány kipipálva.

Hány év(tized)e vannak teleqrva a reklámok vitaminreklámokkal? Ott van minden háztartásban a multivitamin? Még azoknál az ismerőseimnél sincs akik megtehetik. Miért? Mert sz@rnak rá vagy nem is tudnak róla.

Hiányt tudsz orvosolni bevitellel, erre jó a tabletta - lásd vitaminok - de többletet nem tudsz orvosolni tablettával.

"Viszont nem fogod tudni megváltoztatni az embereket."

Hát ezt írta itt eddig mindenki. A fő gond, hogy akinek lehetősége lenne rá az sem foglalkozik ezzel. Nem új technikákra van szükség, hanem arra hogy az emberek odafigyeljenek magukra, ehhez meg energiaráfordítás szükséges mi meg globálisan lusták vagyunk.

Majd ha egyszer bevezetik a privát egészségügyi biztosítós rendszert, mint ami az Egyesült Államokban vagy Svájcban van akkor majd hirtelen fognak ezzel foglalkozni az emberek.

2021. szept. 1. 23:25
 48/51 A kérdező kommentje:

A multivitamin, ami vagy felszívódik, vagy nem, amiről még a szakemberek véleménye is megoszlik... Ráadásul nem is biztos, hogy mindent pótolni kell, ami benne van.

Én a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának pártján állok, akkor is, ha csökkent a vitamintartalmuk, legalább rost van bennük.

Te magad nem szereted a zöldségeket, gyümölcsöket, ezért mondod ezt a multivitamint meg ugrod át ezt a témakört mindig?

Egyébként honnan veszed, hogy más országokban többet sportolnak vagy több zöldséget, gyümölcsöt esznek? Vagy kevesebb húst?

(Engem itt se az elhízás érdekel, mert az csak az egyik rizikófaktor.)

2021. szept. 2. 07:13
 49/51 A kérdező kommentje:

Aki áthelyeztette a kérdést totál irreleváns kategóriába, az máskor próbálja meg átugorni, ha zavarja.

Egyfelől nem is a táplálkozásról van szó, hanem a sportról is, másfelől tudományos eszközök lehetőségeiről.

Úgyhogy b+, itt már nincs is értelme. Remélem jó napod volt öntelt....

2021. szept. 2. 07:53
 50/51 Wadmalac ***** válasza:
91%

"Aki áthelyeztette a kérdést totál irreleváns kategóriába"

Nem tudom, ki lehetett, de azért annyira nem irreleváns.

Amellett, hogy mit egyél, ebbe a kategóriába belefér az is, hogy mit kéne tenni, hogy megoldhatóbb legyen.

És szerintem erre továbbra is a válasz az, hogy LEGYEN RÁ TÖMEGES IGÉNY.

Mert ma nincs.

Aki ma gyorskaján él, az azért él azon, nem, nem csak azért, mert gyors, hanem mert finom.

És abban a finomságban benne van mindaz, ami a baj is vele.

Szóval nem lesz tömegesen eladható, sokkal egészségesebb és nem is drágább gyorskaja, ami le tudja nyomni a mostaniak popularitását.

Egyébként én közel sem látom olyan sötéten a mai helyzetet ebből a szempontból, akkora trend lett a fitnesz, hogy csak na.

Annyira, hogy kismillió tottyadtabb "incel" itt sír a GYK-n, hogy nem kap nőt, mert nem kocka a hasa.

A lakótelepünkön a játszótéren az ovisok nem jutnak játékszerhez, mert minden vason street workoutos tinik lógnak.

És közben nulla trend támogatja az intelligenciát, ami tényleg baj.

2021. szept. 2. 09:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!