Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Egyre egészségtelenebb az...

Egyre egészségtelenebb az alap életmódunk. Kidolgozhatnak valamit, ami ellensúlyozza a hatásokat?

Figyelt kérdés

Például gondolok itt arra, hogy a szénhidrátban gazdag, nagyon sós vagy nagyon édes, zöldségekben, ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban szegény ételek azok, amik gyorsabban, könnyebben elérhetők és amiket a többség megkíván. Sokan szeretünk nassolni is.

Lehetséges, hogy valahogy az ilyen típusú ételeket tegyék egészségessé? Valahogy vitaminokat adjanak hozzá vagy olyan anyagokat, amik jó hatással vannak az emésztésre, ha rost nincs is?

Vagy gondolok itt arra, hogy sok embernek nincs ideje sportolni (és nem, nem kifogásként használják, mert tv előtt ülni sincs idejük), ha van is, nem elegendő vagy nem pont sportolni van kedvük. Mivel lehet kiváltani a sport pozitív hatásait?

Most nem a már kialakult krónikus betegségek tüneti kezelésére gondolok, hanem eszközökre, tablettákra, módszerekre az egészség fenntartására.

2021. aug. 31. 22:28
1 2 3 4 5 6
 11/51 A kérdező kommentje:

9

Az se rossz ötlet.

Akkor már csak a sport kapcsán kell megoldást találni.

Wadmalac

Nemcsak a kifejezett gyorséttermekre gondolok, sima kifőzdékre, dolgozók által látogatott kajáldákra is.

Egyre sósabb ételek, szinte csak sóízük van. Ha én főzök vagy néha vendégségben is a kajának enyhén van sóíze és zöldfűszer íze van, látszik is, hogy zöldfűszerek vannak benne.

Rengeteg a rántott hús, alig lehet találni pl roston sült húst.

Akkor az ember enne néha vega kaját, ott is minden rántott és kicsi a választék. Zöldségfélében szinte egy kezén megszámolja az ember, mik szoktak lenni.

Édesburgonya alig van valahol, bulgur, kuszkusz nincs is.

Az emberek 90%-a pedig rántott húst eszik fehérrizzsel, krumplival, néha mondjuk pörkölt nokedlival.

Ja, persze halat is nehezen találni.

Ha az ember veszi a reggelit, akkor szénhidrátbombát talál, jobb esetben a szendvicsben van zöldség, de benne minimális, én jóval többet szoktam mellé felvágni.

Ilyenekre gondolok.

2021. szept. 1. 09:46
 12/51 Wadmalac ***** válasza:
90%

"Egyre sósabb ételek, szinte csak sóízük van."

Vs.: az éttermekben tudtommal betiltották a sótartó kirakását, külön kérni kell,, ez éppen a túl sós táplálkozást segítené.

"Rengeteg a rántott hús, alig lehet találni pl roston sült húst."

Hát, nem tudom, felétek milyen éttermek vannak, az én nagy ritkán felhívott kedvenc pizzériámban legalább 5 fajta saláta van natúr grillezett csirkemellel vagy garnélával.

Igen, van pár panírozott kajaverzió is, de mellette rengeteg egyéb frissensült.

"Akkor az ember enne néha vega kaját, ott is minden rántott és kicsi a választék. "

Ne feledd, az éttermeknek is meg kell élniük. Eladhatóból kell a legtöbb, az átlagember meg eszerint elvan a rántott sajttal meg zöldségekkel.

Salátából meg nem tudom, hány fajta kéne.

Legtöbb helyen ugyanazt a pár fajtát adják, amit az emberek ISMERNEK, tehát megveszik.

"Édesburgonya alig van valahol, bulgur, kuszkusz nincs is.2

Példa: Donpepe, van mindhárom, BurgerKing: van édesburgonya.

"Az emberek 90%-a pedig rántott húst eszik fehérrizzsel, krumplival"

Hát felénk meg nem. :)

Apám spec elélne ezen ezer évig, de én már nem.

És ahogy látom, a kollégáim mit rendelgetnek innen-onnan, pont a rántotthús a legritkább.

Én mondjuk ha valahonnan rendelek, alapból nem olyat fogok, amit otthon is pillanatok alatt összerakok vagy amit nagyon gazdaságosan kihozok otthon is magamra főzve, hanem extrábbat.

A vasárnapi "sárgaleves, laposhús" régi magyar beidegződés, de én éppen hogy azt látom az új generációk nem követik.

"Ha az ember veszi a reggelit, akkor szénhidrátbombát talál"

Hát éppenséggel ha valamikor szabad olyat, akkor pont reggel. :D

"jobb esetben a szendvicsben van zöldség, de benne minimális, én jóval többet szoktam mellé felvágni."

Azért a legtöbb embernek nincs ideje egy órát a reggeli elkészítésére és elfogyasztására szánni.

Én spec szoktam otthon vegyessalátákat délután, este összerakni reggeli gyanánt, reggelhez illően kalóriadúsra, mondjuk virsli, sajt és főtt tojás a zöldség közé.

A gyorspékségek reggeli péksütijei pont alkalmatlanok erre, sok kalória de nulla gyomorkitöltés, megemésztősek egy óra alatt és a bent lévő kalóriák ellenére újra éhes az ember.

Tényleg nem kapsz úton-útfélen reggelire salátatálat. (pont a mekiben van :D).

Azért, mert nem veszik és a drága friss alapanyag kárba vész.

A piac az igényeket szolgálja ki.

Az igényeknek kell először tömegesen jó irányba változnia.

És hidd el, nem azok fognak, akik mondjuk most, egy kérdésben gyors, mondjuk egytablettás egészség-megoldást keresnek az egészséges életmód helyett. :)

2021. szept. 1. 10:32
 13/51 A kérdező kommentje:

Hát nálunk pedig a leggyakoribb kaja a rántotthús a legolcsóbb kajáldában, pedig olyan szakmában dolgozom, ahol a nettó 300 ezer a minimális fizetés, ennél a többség jobban keres.

Édesburgonya kevés kifőzdében van és senki ne mondja, hogy ne lenne rá kereslet.

Én leggyakrabban egy szelet kenyeret eszem felvágottal és mellé zöldségekkel, paprika, bébispenót, retek, kígyóuborka.

Azt nem tudom, ki mitől milyen hamar lesz éhes, mert én folyamatosan, de egyszerre mindig csak keveset evő vagyok és elő van írva nekem a sokszor keveset evés. Jó, nem a folyamatos evés van előírva :D, hanem az ötszöri.

A szupernormális ingerekkel szoktatta rá a piac az embereket a reggel péksüti, délben brutáladag szénhidrát + hús sókavalkád étkezésre.

Viszont sokunknak lenne igény másra, csak lehetőség alig van.

"És hidd el, nem azok fognak, akik mondjuk most, egy kérdésben gyors, mondjuk egytablettás egészség-megoldást keresnek az egészséges életmód helyett. :)"

Ezt nem teljesen értem, de kötözködés szagú...

2021. szept. 1. 10:56
 14/51 anonim ***** válasza:

" a készen kapható élelmiszerek (kifőzdék, pékségek) szénhidrátban gazdag, nulla zöldség kajákat árusítanak, melyeknek egyre intenzívebb íze van."

Ha valaki KÉSZEN KAPHATÓ ÉLELMISZEREKET" fogyaszt, akkor miért reklamál? Otthon kell fözni nyers alapanyagokból és akkor a probléma fel sem merül. (NEM kerül többe és megfelelö szervezés mellett idöben sem igazán több)

2021. szept. 1. 11:48
 15/51 A kérdező kommentje:

14

Nem lenne egyszerűbb egészségesebb kajákat gyártani, vagy akár az, amit a kérdésfelvetésben írtam?

Amúgy látszik a válaszodból, hogy sohasem voltál még igazán leterhelt, például amikor hónapokig a hét nagy részében csak 7-8 órát töltesz otthon éjjel, a hét második részében pedig házimunka, család, barátok esetleg még egyéb. Vagy amikor heti szinten 10 óra szabadidőd sincs. Abban főzz IS és sportolj IS eleget (ismétlem, eleget, mert a heti 3-5 óra sport nem elegendő).

2021. szept. 1. 12:14
 16/51 Wadmalac ***** válasza:

"Ezt nem teljesen értem, de kötözködés szagú..."

Nem kötözködésnek, de célzásnak szántam arra, hogy ezen egészséges, ma is elérhető megoldások helyett kéne valami egyszerűbb, gyorsabb, problémamentesebb.

Mert a kérdés erről szült ám. :)

"Nem lenne egyszerűbb egészségesebb kajákat gyártani"

Feltűnt, hogy a friss zöldség mennyire rövid ideig friss, míg a feldolgozott élelmiszer meg hónapokig is elállhat?

Pont a feldolgozottság mértéke az, ami az egészségességet befolyásolja.

És a "gyorsan bekapok valamit" életmódhoz meg csak ezek alkalmasak.

De nem lehet mondani, hogy nincs alternatívája, hozzá lehet jutni.

Láttam én már sok salátabárt nyitni. Aztán zárni is.

Mert egyszerűen nincs elég kereslet, illetve, ha az ilyesmit nem otthon szeded össze, hanem vendéglátásban készül, akkor sajnos átlagember napi koszt céljára túl drága lesz.

2021. szept. 1. 13:03
 17/51 A kérdező kommentje:

"Nem kötözködésnek, de célzásnak szántam arra, hogy ezen egészséges, ma is elérhető megoldások helyett kéne valami egyszerűbb, gyorsabb, problémamentesebb"

Igen, kellene bizony.

Viszont a válaszod további része pont arról szólt, hogy miért kellene.

Amúgy én igyekszem sok zöldséget enni, hozzá lehet jutni és nem érzem drágának. Viszont nagyon időigényesnek a saját kajakészítést igen, és erre az emberek 95%-ának nem lesz kedve, ereje, ideje. Pont ezért kellene valami.

És ez még az étkezés csak, a sportról nem is beszéltünk.

2021. szept. 1. 13:09
 18/51 Wadmalac ***** válasza:
Hát erre nincs nagyon megoldás. Mint írtam, a szuperfeldolgozottság kábé a tartósság és olcsóság feltétele, mármint úgy, hogy még jó íze is legyen.
2021. szept. 1. 13:32
 19/51 A kérdező kommentje:

Mármint hogy a rántotthús hasábbal ezért elérhetőbb, mint a roston sült hal salátával?

Meg a másik az, hogy tényleg alátámasztottad, hogy miért tettem fel a kérdést.

Akkor a szuperfeldolgozott ételt módosítsák úgy, hogy egészséges legyen és a sport helyett is találjanak ki valamit.

2021. szept. 1. 13:37
 20/51 anonim ***** válasza:
Bulgur 10 perc alatt kész, közben sütsz csirkemellett, mellé nyerszöldség. Ez akárhogy nézem, 15 percnél nem több idő. Bizonyos ételekből főzhetsz egyszerre többet és 1-2 napig lehet azt enni.
2021. szept. 1. 16:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!