Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a pszichológia magyarázata...

Mi a pszichológia magyarázata a reinkarnációs "emléleknek"?

Figyelt kérdés
Mi a tudományos elképzelés arra, hogy valaki azt állítja, hogy már több élete is volt esetleg látomásba halálközeli élményben látta?

2021. febr. 9. 23:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/86 anonim ***** válasza:
44%

Tudod számomra a tudomány a megismerést jelenti.

Ehelyett azt látom, hogy sokan elzárkóznak egyáltalán a reinkarnáció lehetőségétől is, és zártan gondolkozva az a legfontosabb számukra, hogy megcáfolják a kutatásait.

A másik gond, hogy erre senki nem biztosít pénzt néhány kalandvágyó mecénáson kívül. Nincs megtérülés, nem lehet rá gyógyszert fejleszteni, és eleve vitatott terület.

Stevensont gyakorlatilag megbélyegezték emiatt a kutatása miatt, sokan azt is kijelentették róla, hogy nem is igazi tudós. Ő ezt vállalta.

2021. febr. 14. 09:43
 32/86 Pombe ***** válasza:
100%

Nem olvastam semmiféle megbélyegzésről, sőt, több helyről elismerést is.

Csak amit csinált, az nem tudományos munka volt, hanem szimplán egy oknyomozómunka, amibe belemagyarázta a hitét.

2021. febr. 14. 10:13
 33/86 anonim ***** válasza:
44%

Amit csinált, az oknyomozómunka volt, tudományos igényességgel és módszerekkel.

(Nagyon sok mai, elismert tudományos publikáció hasonló rendszerrel készül.)

Hogy ki mit magyaráz bele, az másodlagos. Szerintem figyelemreméltó összefüggéseket fedezett fel, amit tovább kellene kutatni, nem pedig elutasítani érzelmi alapon.

2021. febr. 14. 10:51
 34/86 Pombe ***** válasza:
100%

#31: "A másik gond, hogy erre senki nem biztosít pénzt néhány kalandvágyó mecénáson kívül. "

Mert az kevés lenne? Ott van a kreacionizmus. Milliókat zsebelnek be, és simán valódi kutatások tömegét tudnák produkálni, helyette propagandavideókba, weboldalakba és hamisítványokkal telepumpolt múzeumokat építenek. Bőven de bőven lenne lóvé a reinkarnáció kutatására is, nem kevéssé a különböző vallási vezetők befolyása okán is, és a hiedelemből most is ilyen-olyan közvetett vagy közvetlen arányban milliók vándorolnak most is zsebből-zsebbe. Pont ellenkezőleg! Még egy normális kutatásra is úgy kell összekaparni a tudományos világban a pénzt, és pl a reinkarnációban vagy a kreacionizmusban is sokszor sokkal pénz mozog ide-oda...

Több ezer éve hisznek nem is kevés területen a reinkarnációban és az égvilágon semmit se tudtak bizonyítani abból több millióan. Ami ennyire nem megy, az szimpla hiedelem, semmi más. Ami egy kicsi eredményt is fel tud mutatni, az kutatható, és tömegével jelentek meg a világban olyan új felfedezések új irányok, amiket kezdetben érdektelenség övezte, vagy a kutatóját tényleg meghurcolták, vagy a nagyságát csak a halála után ismerték fel, de a reinkarnációban nincs semmi új, és több ezer éven át az abban hívő tömegek halála után se volt semmi, amit el lehetett volna ismerni. Azt se értem, hogy minden hívő miért a tudományon kéri számon állandóan a kitalációinak a visszaigazolását, és vérig van sértve, ha nem velük foglalkoznak, és közlik, hogy ha a tudomány nem foglalkozik velük, akkor persze, hogy reménytelen a helyzetük...

A nagy nyavalyát! A kreacionisták, reinkarnációsok készítsenek laborokat, kutatóintézeteket stb. abból a pénzből, amit kisíbolnak a hívők zsebéből... Ilyen egyszerű. Ráadásul pl. itt van a Bhaktivedanta főiskola, meg még a világból egy halom ilyen áltudományos önerőből összeverbuvált intézmény, amelyik röhögve tudna összedobálni annyi pénzt, ami kellene egy újabb Stevenson féle kutatás megismétlésére (nem szólva arról, hogy számos parapszichológiai tanszék is van).

Ezt a kutatást úgy kellene hitelessé tenni, hogy a másik oldalról is kellene megfizetni embereket, akik szkeptikus alapossággal vizsgálnák meg párhuzamosan a reinkarnációs kutatók eredményeit, nem úgy, hogy Stevenson azt állapít meg kontroll nélkül amit csak akar. Ilyen egyszerű.

De azt ne tessék elvárni, hogy a sok pl. manóhívő jogosan tombolhat, hogy az ő hiedelmeikkel nem foglalkozik a tudományos világ. :D

2021. febr. 14. 11:13
 35/86 Pombe ***** válasza:
100%

"(Nagyon sok mai, elismert tudományos publikáció hasonló rendszerrel készül.)"

Kontroll nélkül? Soha nem válik elismertté...

2021. febr. 14. 11:16
 36/86 Pombe ***** válasza:

#33: "Szerintem figyelemreméltó összefüggéseket fedezett fel"

Eddig semmi konkrétumot se láttunk tőled az "állítólag"-on kívül. Pl. legalább egy darab?

2021. febr. 14. 11:30
 37/86 anonim ***** válasza:
44%

"A nagy nyavalyát! A kreacionisták, reinkarnációsok készítsenek laborokat, kutatóintézeteket stb. abból a pénzből, amit kisíbolnak a hívők zsebéből..."

Tudod, mi ezzel a baj: a vallási vezetők nem felfedezni és megismerni szeretnének, hanem dogmákat bizonyítani. És ott könnyű elcsúszni a banánhéjon.

Vajon melyikük vállalja fel azt, hogy olyan összefüggéseket tárjon fel (vagy éppen cáfoljon meg), amelyek könnyen romba dönthetik az egyháza hitrendszerét, milliókat bizonyítva el a meggyőződésükben?

Ezért ezt rajtuk számonkérni kontraproduktív. Nem a vallási vezetők feladata ez, hanem a tudományé.

Hadd ne végezzem el helyetted a házi feladatodat. Ha érdekel, megtalálod a neten a munkásságát.

2021. febr. 14. 13:44
 38/86 Pombe ***** válasza:
55%

@37

Na, ne vicceljünk már... :D

Azért ne feledjük már, hogy Stevenson kutatásait is a reinkarnáció hitében érdekeltek finanszírozták. Ugyan miért ne tehetnék ezt meg mégy egyszer, csak most már kontrollcsoporttal együtt?

Én azt írtam, hogy vallási alapon is létezik egy halom úgynevezett kutatóintézet, amelyik azt hirdeti magáról, hogy kutatók... A kutatás a tudományos módszertannak megfelelően zajlik. Ha nincs pénzük a kutatásra, akkor felkérik a vallási vezetőket, és garantáltan összehoznak azok milliókat a hívek részéről. Bármire! Pl. arra is, hogy a reinkarnációs kutatások mellé mindig megfizessenek egy kontroll csoportot is.

Nem azt mondtam, hogy a papok kutakodjanak. Nem is kell! Ha a reinkarnációsok annyira biztosak a dolgukban, már ezer és kismillió eredménnyel előrukkolhattak volna, mert pénzük van rá dögivel, amennyit csak akarnak.

Házi feladat??? :D

Kijelentetted, hogy szerinted meggyőző eredményei vannak Ian Stevensonnak. Te állítottál, tehát neked kell igazolni.

Jó, én is adok neked egy házi feladatot. Meggyőző kritikákat láttam arról, miszerint Ian Stevensonnak nem meggyőzőek az eredményei. Nézz utána, ha nem hiszed!

Mellesleg én legalább adtam meg is erre linket korábban.

2021. febr. 14. 18:14
 39/86 anonim ***** válasza:
44%

Ezekbe a linkekkel dobálózásokba nem szoktam belemenni. Akit érdekel pro és kontra, az elolvassa maga is azt, ami kell.

Foglalkoztam Stevenson kutatásainak kritikáival is. Ezekkel együtt állítom, hogy van ott mit keresgélni.

Nem azt jelentettem ki, hogy Stevenson bebizonyította a reinkarnációt, hanem azt, hogy erős utalásokat talált rá, de a reinkarnáció ezekre csak egy lehetséges magyarázat. További kutatások kellenek.

Azt gondolom, az emberiséget jobban kellene, hogy érdekelje az igazság, mint a saját hitének alátámasztása. Értem ezt a vallási vezetőkre és a materialista meggyőződésű tudósokra egyaránt.

2021. febr. 14. 20:12
 40/86 Pombe ***** válasza:
100%

#39: "Foglalkoztam Stevenson kutatásainak kritikáival is."

Azért hitelesebb lett volna, ha ezzel kezded. Fontosabbnak tartottad azt kiemelni, hogy mindenki tojt a fejére. De én hiszek neked...

#39: "Azt gondolom, az emberiséget jobban kellene, hogy érdekelje az igazság, mint a saját hitének alátámasztása."

Elnézést, de nem az a hit, hogy van egy kitaláció és azt kimosolyogjuk. A kitaláció a hit, és nem a kimosolygás.

Ennyi erővel a tudománynak a manók, tündérek, Zeusz és az összes eddig kitalált isten, túlvilági lény, jövőbelátás... stbstb - vel is kellene foglalkozni akkora vehemenciával, hogy az ennél sokkal fontosabbakra idő se maradna. Fogadni mernék, hogy van olyan emberi hiedelem, amit te is körbemosolyognál, és ha gazdálkodni kellene a kutatási erőforrásokkal, akkor arra csak legutolsóként gondolnál. Na, csak annyit kell megértened, hogy kb. a reinkarnáció ebbe a kategóriába tartozik a tudományos közösség nagyobb hányadában. Ja, és még annyit kellene megértened, hogy az általad körbemosolygott valamelyik eszement hiedelemre is tuti lenne valaki a világban, aki legalább annyi ráutaló bizonyítékot tudna felmutatni, mint Stephenson a maga hiedelmére, és kb. ő is hasonló demagógiákkal próbálná a saját hitét pole-pozícióba helyezni.

Még a legtudósabb tudósokat is utolérheti a hülyeséggyártási kór: [link]

Bevallom, pl. engem egy cseppet se érdekel, hogy Mari néni előző életében üregi nyúl volt egy a még előbbi életében elkövetett nagy hiba miatt, amikor meg korrupt, nőcsábász politikus volt. Ha valaki ennek kutatását fontosnak tartja, előtte a pálya. Már mondtam, hogy mi módon.

2021. febr. 14. 23:05
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!