Mi a pszichológia magyarázata a reinkarnációs "emléleknek"?
Ami fals emlék, az nem igazolható. Teljesen átlagos emlékekről van szó, és a Stevenson által vizsgált 3-5 éves gyerekek nem olvasnak könyveket, és meg sem értik, miről van szó. Visszatérő elem az erőszakos halál, ráadásul a sebhely helyén sokszor anyajeggyel vagy valamilyen születéskor keletkezett egyéb bőrhibával.
Szeretném, ha tudnád: én nem kardoskodom a reinkarnáció mellett, csak nem kedvelem a csőlátást (amivel nem téged vádollak, hanem azokat, akik szerint kitaláció az összes, kész, nincs itt semmi látnivaló, menjünk tovább).
Szerintem ezt igenis érdemes vizsgálni, mert van mit.
Amennyire emlékszem, emléktöredékeik vannak, de általában nem a világ másik végéről, hanem egy szomszédos városból vagy egy szomszédos járásból.
A darabkákat összerakva lehet nyomozni, és a leghátborzongatóbb sztori az volt, hogy állítólag egy hullát találtak így meg, a gyilkosa pedig szembesítéskor bevallotta a tettét, és el is ítélték.
Persze általában nem derül ki semmi konkrét, és a gyerekek előbb-utóbb elfelejtik ezeket a zavaros emlékfoszlányokat.
'Amennyire emlékszem, emléktöredékeik vannak, de általában nem a világ másik végéről, hanem egy szomszédos városból vagy egy szomszédos járásból.'
Ez viszont érdekes. Én úgy gondolom, hogy a gyerekek szintúgy összekaparták ezen emlékeket valahonnan, pl. a szülők beszélgetéséből, TV műsorokból, esetleg idegenek beszélgetéséből tömegközlekedésen, étteremben stb.
Ezt nevezzük élénk fantáziának.
Lehet, és lehet, hogy nem. Az anyajegyek egybeesése további érdekesség.
Annyi biztos, hogy ennyivel nem hagynám a dolgot, ha tudós lennék.
Csak kevesen vállalják, hogy beleálljanak ilyenbe, mert tartanak a kiközösítéstől.
Kérdező, a tudomány nem utasít el semmit, hanem vizsgál. Nem vagyok fanatikus, mint írtam, hanem olyan ember, aki nem vet el élből valamit, ami nem egyezik meg 100%-ban a pillanatnyi hipotézisekkel.
19
A hívők erre is kitalálják a saját elméletüket, persze olyan fogalmakat használnak, amik jelentését még csak nem is tudják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!