Ennyire "nyuszikák" lettek a mai tizenéves fiúk? Bővebben lent! (hosszú, de muszáj volt, érdekes egy kérdés)
Itt olvastam egy kérdést, amelytől padlót fogtam, nevezetesen, hogy a gimnáziumban iskolaorvosi vizsgálat volt a fiúknak, és a 17-18 éves fiúk azon szorongtak, hogy jézus isten, az osztálytársaik is látni fogják őket meztelenül, mert egyszerre kell bemenni. A fitymaszűkületet akarják kiszűrni, és azt nézik, hogy a herékkel minden rendben van-e. Mellesleg elég durva, hogy ezt csak ilyen korban nézi meg az iskolaorvos, na de nem ez a lényeg.
Pár kisebbségi komplexusos aztán előkerült, h ő ugyan nem fog más fiúk előtt meztelenül állni. Még valami gimis tanár is előkerült, hogy ő az ombudsmanhoz fordult, mert micsoda megalázó bánásmód ez ...
Nekem ezt nagyon durva volt olvasni, és nem tudom rövidebben, pontokba foglalom:
1, Legelőször is jó lenne azt felfogni, hogy ez a vizsgálat a fiúk érdekében történik, és bizony még ilyen korban is kiszűrnek szűkületet.
2, Láttam persze egészséges pszichhéjű srác hozzászólását is, aki erre azt mondta, hogy ugyan már, neki eszébe se jutott ilyen parázás, és a fiatal dokinő még tett is utalást arra, hogy milyen szép a mérete :) És ő még büszke is volt magára. Persze rögtön valaki rákontrázott, hogy ez csakis perverz dokinő lehet.
3, Még ha lányok előtt menne ez az egész, akkor megérteném, na de könyörgöm, egymás előtt a fiúk mégis mit szégyellnek?
4, Kérdezném, hogy úgy mégis akkor ez azt is jelenti, hogy ennyi idősen pl. torna órák után nem tusolnak a fiúk, mert "milyen gáz" ?? Jó kérdés, ugye?
5, Pár szülő meg ez a tanár még adta is a lovat alájuk, hogy majd ők intézkednek, mert az ő gyereküket ne vizsgálgassa senki az intim helyein. Ezektől a szülőktől azért megkérdeném, hogy tisztában vannak-e gyermekük férfiasságának egészséges voltával egyáltalán.
6,Nem sokkal vagyok idősebb, de akkor elmondom, h nálunk még orvosi rendelő se volt a gimiben külön, egyszerűen bejött órára két védőnő, és ott nmindenki előtt ment a dolog, hogy levetkőzni nem kellett ugyan, de egymás után álltunk kint, és aztán aki sorra került, annak gatya le térdig, és érdekes, senkiben nem fogalmazódott meg, hogy őt most mennyire megalázták. Pedig még a lányokat se küldték ám ki, ugyan mondták nekik, hogy na lányok forduljanak el, de szépen végignézték, ahogy a fiúknak megnézik a fitymájukat meg a heréjüket "megtapizzák", aztán gatya fel, és jött a következő. Hangsúlyozom, senkiben nem merült fel h mennyire meg lett alázva, pedig én akkor inkább elmondhatnám ezt, úgy az egész osztály előtt. Senki nem kapott szorongási rohamot, és mindenki túlélte. Ja és bizony szűrtek ki szűkületet.
7, Itt meg azt olvasom, hogy hű de összefognak majd az iskolaorvos ellen, mert ők ugyan nem vetkőznek le, és nem fogják a nemi szervüket más fiúk előtt megnézni.
7, Kérdezném még mindig, hogy tehát a mai tizenéves korosztály még csak nem is tusol se tornaóra se mondjuk egy közös nyári tábor, osztálykirándulás, edzés stb alkalmával? Hogy van ez? Valaki világosítson fel!
8, Tényleg ennyire az önérzetükbe való taposásnak vélik ezt? De komolyan nem értem, mert ahogy olvastam, csak fiúk mennek be együtt, tehát lányok nem látnak semmit. Akkor mire fel ez a hatalmas de sztem indokolatlan szégyenérzet?
9, Még annyi, hogy ezt már én is csak idősebbek elmondásából tudom, hogy aztán régebben lehetett szégyenlősködni a sorozáson, mert behívták egy művházba a srácokat, aztán ott meg 200-an voltak meztelenül egy egész délelőtt, és nagy ívben tettek arra, hogy ki mit gondol, sőt még női írnok volt, ill. a segédszemélyzet tagjai között is nem egy nő volt, és mégis egy farokban kellett lenni. Na most akkor a mai 18 évesek nagy része meghalna a szégyentől egy ilyen alkalommal? És megannyi kérdés ...
10, Azért azoknak meg gratulálok, akik ehhez egészségesen álltak hozzá, és olyan véleményeket írtak, hogy ugyan már miért érdekelné, hiszen fiúk vannak csak egymás között. valamiért ezt egészségesebb személyiségnek tartom, és a legdurvábbnak meg azt látom, hogy sokan meg ráadásul még adják is a lovat a sok kisebbrendűségi komplexussal kűzdő fiú alá, és arra bíztatták itt, hogy tegyenek ellene különböző módokon.
Na kérem, ennyi, különösen kíváncsi vagyok, h manapság nem divat-e tusolni tehát a tesi órák után vagy netán azt is egyesével végzik 2 óra alatt?
Engem nagyon meglepett sok válasz, és be kell vallanom, csak a kisebbség volt, aki "normálisan" állt ehhez a kérdéshez. Komolyan, mondjátok fiúk, hogy még az orvos előtt is és egymás előtt is szégyenlősek vagytok ? Mi lesz így ? Mintha régebben nem lett volna ilyen, és bennem pl még soha az életben nem merült fel a megalázás érzete, csak mert más fiúk előtt meztelen vagyok a tusolóban stb. egyéb helyeken.
Mostani tizenévesek adnátok nekem erre választ, hogy is van ez manapság? Csak mert nem akarom elhinni szinte, hogy ilyen létezik. Ennyire megváltozott a világ kb 8-10 év alatt ? Mi az, ami konkrétan megalázó?
Köszi előre is a válaszokat !!!
Hát, már bocs, de te hülye vagy...Vagy direkt csinálod ezt?
Ettől biztos, hogy nincs velem gubanc...
79,43%-os!
Én értem miről írtok.Mindenki maga dönti el kinek mutogatja magát és kinek nem,ki az a kör aki bele tartozik és ki aki nem.Akinek nincs semmi (maga szerint) hiba a testén azok közül sem szeretik magukat mutogatni jó páran.Ha meg tudták,hogy körülmetélt a srác,akkor valószínűleg látták is,hisz valahonnan tudni kellett.Attól hogy nem mindenki előtt vetkőzik le valaki az még nem jeleni hogy gubanc lenne,biztos van olyan társaság,akikkel ha elmegy strandolni simán átöltözik.
Kérdező te se mindenki előtt meztlenkedsz nem?Akkor miről beszélsz?A felvállalás ha szerintem a tömeges meztelenkedés az nem korfüggő.
Az meg hogy nem mutogatja valaki magát mindenkinek még nem jeleni hogy nem vállalja magát.A legtöbb ember nem mutogatja magát meg mindenkinek szerintem.A felvállalja magát,az számomra nem a meztelenség,hanem az egyénisége,a gondolatai,tettei,ha ő úgy gondolja hiába ellenzi 20 akkor is kimondja,de nem erőlteti a másikra.
Vannak igen jó adottságú ismerőseim,még sem mutogatják magukat.És nem azért nem mutogatják magukat sokan,mert csúfolnák,vagy elégedettlenek magukkal,hanem szeretik megszabni,eldönteni ki felé teszik ezt meg,de van olyan is aki erkölcsi okokból nem teszi,vagy más nézeteket vall,valaki vallási,szokás vagy hitbeni, okból még akár fürdőruhára sem vetkőzik le strandon. Sok féle oka van.
Ha a felvállalás nem a mindenki felé történő mutogatást jeleni!!!!
(De a felvállalás az megint nem korosztályhoz kötött.)
Nem hiszem hogy bárkinek is tömegesen kellene meztelenkednie ha az nem ő maga akarja.
43%-os!
Szerintem meg lehet azért pillantanak sokan oda,mert ritka látvány a körülmetéltség.Nem tudom hogy nálad jól vagy rosszul sikerült dolgokról beszélünk.De mivel igen ritkán látni azért néznek oda.
66%-os, én nagyon értékelem igyekezetedet, de sztem rosszul látsz pár dolgot ebben is. Na sebaj, lássuk.
*Hidd el, aki nem akar levetkőzni senki előtt, ott bizony valami gubanc van, és mondom ezt sok éves szakmai tapasztalatom alapján. Azt írod, hogy nem csak az nem vetkőzik, akinek hiba van a testén, de eddig mindig kiderült, hogy valami rejtett dologgal állunk szemben, hol körülmetéltséggel, hol túl vékony testtel, bár ez utóbbi nemtom hogyan függ össze a szeméremmel, sztem csak egy ürügy, de nem erről van szó. Eddig is páran már leírták, hogy ők valójában miért is szégyenlősek, mármint az igazi okát írták le őszintén. Volt itt lány is, fiú is, de a körülmetéltség önmagában sztem se ok erre, hiszen tegyük fel, nem láttak még olyat és megbámulják. Na és akkor mi történik? Ezen csak egyszer kell átesni, aztán másodszorra már nem bámulják meg, másrészt attól még az ő testrésze, nem kell szégyellni! Egészségesen kell hozzáállni és akkor ez nem is kérdés, de ha eleve ilyen parázós módon közelíted meg, hogy takargatod pl, nehogy meglássák, ami úgyis képtelenség egy tusolás alkalmával pl, na akkor nem csoda ha csak a kíváncsiságot kelted fel ezzel, mert annál jobban érdekelni fogja a többieket, hogy mit is takargat. Tehát tessék vállalni magunkat, nem tudok mást mondai megint!
Én se meztelenkedek mindenki előtt, nem erről van szó! De adott körülmények között igen. Azaz egy tusolás, vizsgálat, tehát amikor természetes a meztelenség, olyankor mégis miért csináljam a fesztivált és csak hívjam fel még jobban magamra a figyelmet? Abban sem értek egyet, hogy nem korfüggő a testünk vállalása, mert kamaszkorban van a csúcson a szégyenlősség, aztán a korral egyenesen csökken, míg 30-as évekre teljesen eltűnik (jó esetben). Na ezen a kamaszkori hülyéskedésen kell átsegíteni némelyeket, mert írtam, hogy vannak nagyon egészséges pszichéjű fiatalok, akik tizenévesen is gond nélkül tusolnak mert természetesnek tartják, de aztán van a másik véglet, aki meg orvosi vizsgálat előtt is inkább nem alszik mert szorong, hogy meztelenre kell vetkőzni az orvosi vizsgálaton, ahogy írtad te is a másik topicban. Na ezt nem kéne hagyni, már írtam ott is. A serdülők helyes pszichés fejlődésébe ez is beletartozik, és nincs olyan, hogy „jaj én nem akarom”, hanem ha vizsgálat van, akkor vizsgálat van, ha pedig olyan hülye, hogy emiatt nem alszik előtte napokig, akkor meg is érdemli. És nincs mindenféle kibúvó, hogy de legyen paraván meg egyéb vad ötletek, hiszen nem gondolják, hogy az orvos majd egyesével fog ugrálni a paraván mögé, csak hogy az önérzetes lelke nehogy megsérüljön. Éppen itt van szükség keménységre a helyes fejlődéshez, és nincs mindenféle ürügy, hogy hallom, a körülmetélt srác márpedig nem vetkőzik, és ezt kioktatóan ki is jelenti az orvosnak, mintha valami vén szatír lenne aki élvezkedik, hanem ilyenkor kellene az orvosi vizsgálathoz egy tesitanár vagy osztályfőnök, és aki nem tudja hol a helye, annak két nagy fülessel segíteni. Mindez a diák ÉRDEKÉBEN!!
Na aztán azt is írod, hogy a levetkőzés és a nyíltság, a magunk vállalása nincs összefüggésben. Hát hidd el nekem, hogy hibádzik ez az elméleted, mert bizony van! De még mekkora! Képzelj el egy olyan serdülőt, aki a legtermészetesebb módon márpedig letusol akkor is, ha még 5 osztálynyi diáktársa özönlik be az öltözőbe. Nem nyíltabb személyiséget tükröz ez, mint a másik véglet, aki meg még csak saját megszokott környezetében is takargatva öltözik, hogy ne lássák? Szerinted ez egészséges pszichére utal? Sztem nagyon nem, persze tudom, nekem nem lehet igazam, de attól még tartom magam ehhez a megközelítéshez, méghozzá tapasztalatból. Az ilyen srácoknál, lányoknál én mindig nagyobb nyíltságot tapasztaltam a személyiségben, mint a takargatós típusnál. Hidd el, a takargatós valamiért valamit takargat, a személyisége egy részét, azaz nem lehet nyíltságról beszélni. Igazad van, lehet másképpen is vállalni magunkat, de mondjuk úgy, ez amolyan kiindulási alap, amelyből azonnal egy képet kaphatunk valakiről, aztán egyéb tetteiben lehet még felvállalós, csak tudod az a nagy pszichológiai igazság, hogy ez egy ösztönös személyiség-megnyilvánulás, és ha már ez se megy, akkor a többi is inkább amolyan álca, de nem eredendő felvállalás. Érted ezt az összefüggést?
A sokféle okról meg annyit, hogy ezek baromi jó ürügyek csak, hidd el. Még aztán ott kötünk ki, hogy „hitbeli” …. Na puff, ez aztán a képmutatás és az ürügykeresés csúcsa. Szóval mondjuk valamiért neki eltér a nagy átlagtól a nemi szerve valamiben, és ezért talál egy álindokot, mondjuk, hogy ő hitbeli okokból nem mutogatja. Ugyan már, te sem gondolhatod komolyan ezt! Vagyis csak remélem.
”De a felvállalás az megint nem korosztályhoz kötött.”
--- hidd el, hogy pedig de! serdülőkorban éleződik ki, ezért van ennek hatalmas jelentősége iskolás korú gyerekeknél. Ott nem szabad hagyni, hogy ő amolyan kis egyénike legyen, hanem keményen fogni és a közösség részeként kezelni, akár az említett két füles segítségével, ha másképpen nem megy. Nagyon kiakasztottál azzal a 6-dikos fiúk vizsgálatáról szóló történettel, ne haragudj, de ha ilyen puhány a tanárság hozzáállása és az orvosé is, akkor mit is várjunk? Csodálkozunk, hogy elpuhányosodnak a fiataljaink. Már kifejtettem ott a véleményem, nem írom le még egyszer, de szóval hatalmas baklövés, hiszen az minden volt, csak orvosi vizsgálat nem. Szted így kiszűrtek bármit is? Nem leszállt herét vagy szűkületet? Ez arra volt csak jó, hogy erősítsék a fiúkban az elszigetelődés pszichés mechanizmusát, hogy márpedig az van, amit ők mondanak, és holmi orvosi vizsgálat nem fog nekik dirigálni. Aztán 30 évesen majd megbánják persze, de ezt 12 évesen nem tudják felfogni. Áruld el nekem, mi az, ami miatt nem aludtak napokon keresztül? Mitől féltek? Hogy az orvos vagy saját évfolyamtársuk meglátja a farkukat? Könyörgöm, nem lányokkal együtt van a vizsgálat (bár ezt a fokú szemérmességet akkor sem érteném), szóval ott valaminek lennie kell a háttérben, higgy nekem! Akár írtad a körülmetélt srác esetét .. oké, értem én, na de azt nem értem, hogy emiatt miért kéne neki egész serdülőkorában takargatnia magát. Egyszer át kell esni, mindenki nyugtázza magában, hogy neki olyan és kész. Különben meg senkinek nem hat az újdonság erejével sztem, hiszen láttak olyat, hallottak olyanról. Ha máshol nem, legalább képről. Ez is bele tartozik abba, hogy vállalja önmagát, és ismét csak ott lyukadunk ki, hogy még adjuk is a lovat a nyuszika-képzéshez a fiataljaink alá már 6-dikban :(
ez igen sajnálatos! Tessék férfinak lenni, és férfi módjára viselkedni! Ne haragudj, nem tudok elvonatkoztatni attól, amit írtál a 6-dikos vizsgálati kísérlettől, ami aztán elmaradt, mert annyira „féltek” a semmitől … na ilyet nem kéne azért! Ezért is nem kell az ilyet előre bejelenteni, mert ez a vége, hogy napokig „félnek” előtte. Ezt úgy kell, hogy váratlanul beterelni a fiúkat és lányokat külön az orvosi rendelő helyiségbe egy órán, és nem előre egy héttel már szorongást okozni nekik. Ez szűrővizsgálat, nem pedig akarás kérdés.
(de miért lenne ritka látvány a körülmetéltség? Nálunk is volt nem egy körülmetélt srác és mindenki tudta és tudja róluk, na de ez most miért probléma?)
Egy a vége megint: eljutunk a főcímhez …. Ami nagyon nem jó! Azaz szándékosan nyuszikákat csinálunk a fiúkból is, és még sokan helyeslik is ezt. Ez a legdurvább.
Megkérdeztem én jogászt és iskolaorvost is, de semmiféle kötelezettség nincs arra nézve, hogy az iskolának értesítenie kellene X nappal korábban a szülőket! Végül is miről? Egy 2 perces szűrővizsgálatról, hogy aztán csak még nagyobb ügyet csináljunk belőle? Sztem alapból baromság, mert nagyobb a körítés, mint amekkora maga a vizsgálat.
Miben nincs igazam? Én őszintén leírom amit gondolok, és ezt elég kevesen teszik meg sajnos, csak 1-2 egyenes ember van, ahogy látom.
Kérdező!
Amit írtam a 6.-as srácokról,nem féltek,nem amiatt nem akarták a vizsgálatot,nem a félelemről van szó,vagy hogy mekkora van,az őket 1 év múltán érdekelte inkább ha jól emlékszem,hanem nem akarták megmutatni,és nálunk eleve nem tömegesen csinálták hanem egyesével a vizsgálatokat.
Én sem hagytam volna hogy az alsóneműmbe turkáljon a suliorvosunk,vagy a mellem fogdosa,ez ilyen egyszerű,meztelenül meg főleg nem, és nekem se volt semmi egészségügyi problémám,hanem volt önérzetem,akaratom,amivel azért nincs baj,mert másképp meg bármit megcsinálhatnak az emberrel és simán kellemetlen helyzetekbe hozhatják,átverhetik.Nálunk is mindenki tudta milyen orvosra milyen szakterület tartozik.Ők is így voltak,és egy sem volt egészségügyi problémás,egynek se volt a nemiszervével baja.Egyszerűen ez a testrész nem hiába intim,nem mutogatja akárkinek az ember,még orvos esetében sem,hisz írtam sok féle orvos van,más szakmájukat tekintve is.Pl ha simán az orvosi vizsgálatkor oda hívtak volna egy külön fül-orr gégész vagy még fogorvost is,hát biztos nem vetkőzők le előttük,ruhában megnézhetik azt a területet ami őket érint.Ilyen egyszerű.
Én nem arról beszéltem hogy senki előtt nem vetkőznek le,hanem arról hogy attól hogy a diákok nagy része nem akar az osztálytársa előtt meztlenre vetkőzni,vagy kollega előtt mindegy kikről beszélünk,attól még van olyan kör,akár baráti,akár,sporttal kapcsolatos,szórakozással akikkel együtt tusol,vagy nyaralni jár.Meg attól hogy nem vetkőzne le úgy hogy azt mondják neki vetkőzz le,attól valószínűleg ha elmennének valahova az osztállyal pár napra nyaralni,élményfürdőbe ott levetkőzne,hidd el,tapasztalat,gond nélkül.Mert más élethelyzet,más szitú,amin sok minden múlik.Attól hogy egy öltözőbe átöltözünk még a vizsgálatkor ha olyan jellegű nem engedném be magamhoz.
Amit meg az iskolás gyerekeknél írtál,nem a meztelenséggel lehet összehozni,jobb kapcsolatot kiépíteni,hanem ott kellene közbe lépni,amikor a tanár észre veszi,hogy külső miatt,vagy anyagiak (nincs menő cucca,menő nagy lakásuk,házuk)miatt az egyik,vagy több kicikizi a másikat,nem a fejüket kellene elfordítania.Attól hgy látják egymást még nem fog a viszonyuk megváltozni.Szóval előbb azt kellene elérni hogy ne ítélkezzenek ok nélkül,ha ez meg van,akkor az egyneműeknél nincs is gond a vetkőzéssel sem,de más egy tusolásos történtet és egy intim vizsgálatos.
De mondom az ítékezés,lenézés stb. az ilyen jellegű dolgokkal kell kezdeni,megszüntetni,és akkor a közösség is jó lesz.Akár 1-2 ember is elég hogy egy egész társaságot megrohasszon,mert a többi hogy őket nem piszkálják belemegy a játékba,inkább az ilyeneket kell megszüntetni,még az elején elcsípni és megbeszélni akár.
De attól hogy a körülmetélt srác nem vetkőzne le szívesen az osztálytársak előtt,lehet más közegben nem jelent ez gondot neki,vagy akár más élethelyzetbe.
”nem féltek,nem amiatt nem akarták a vizsgálatot, nem a félelemről van szó, hanem nem akarták megmutatni”
--- ez nem akarásról szól, hanem egy szűrővizsgálat, amin át kell esni! De hogy jön egy 12 éves kis takony ahhoz, hogy ő márpedig nem akarja megmutatni? Nem durva ez? kicsit mintha elszaladt volna az álönérzet a másik végletbe ...
”volt önérzetem,akaratom,amivel azért nincs baj,mert másképp meg bármit megcsinálhatnak az emberrel és simán kellemetlen helyzetekbe hozhatják,átverhetik.”
--- azt látom, de ezt az önérzetet inkább a tanulásban kell előhozni, nem ilyen hülyeségekben, ami a te érdeked lenne, azt pedig egyszerűen nem értem, hogy egy vizsgálaton mégis mivel verhetik át (komolyan elmagyarázhatnád)
„Nálunk is mindenki tudta milyen orvosra milyen szakterület tartozik”.
--- jó, hát azért egy iskolaorvos más kategória, gondolom ezen nem kell vitatkoznunk
”a diákok nagy része nem akar az osztálytársa előtt meztelenre vetkőzni …. Attól hogy egy öltözőbe átöltözünk még a vizsgálatkor ha olyan jellegű nem engedném be magamhoz”
--- csoportos vizsgálatkor mégis hogy szeretnéd megoldani, hogy ne az osztálytársad előtt kelljen levetkőzni? És mi van ebben olyan borzasztó? Na meg tegyük hozzá ismét, hogy ez nem akarásról szól, hanem egy kötelező vizsgálat a diákoknak.
”előbb azt kellene elérni hogy ne ítélkezzenek ok nélkül, ha ez meg van, akkor az egyneműeknél nincs is gond a vetkőzéssel sem, de más egy tusolásos történtet és egy intim vizsgálatos.”
--- Na látod, mégis összefüggnek a dolgok. Ha van egy jó közösség, akkor ott nem probléma az egymás előtti vetkőzés, ha pedig nincs, akkor arra kell törekedni, hogy az legyen. Ugyan tényleg más egy tusolás és egy vizsgálat, na de te is láthatod, hogy egy az egyben ugyanazok nem tusolnának soha, akik nem is vetkőznének közösen. Tehát kapcsolat mégis van.
”az ítélkezés, lenézés stb. az ilyen jellegű dolgokkal kell kezdeni,megszüntetni,és akkor a közösség is jó lesz”
--- Ez most hogy jön ide a vizsgálatokhoz? De ha már írtad, tudni kell, hogy soha sem lesz mindenki egyenlő, és mindig óriási különbségek lesznek a diákok között. Ezt kéne inkább valahogy elfogadni, mivel magát az „ítélkezést”, a különbséget kiirtani úgysem lehet. Nem tudom, csak feltételezem, hogy anyagi értelemben mondtad a lenézést, de hidd el, ezt mesterségesen megszűntetni nem lehet. Ha már önérzetről beszéltünk, akkor az önérzet dolga, hogy az egyént ne engedje károsodni egy „lenézés” miatt. De ezt is kifejthetnéd kicsit, hogy mire is gondolsz. És ha lenézi valaki a másikat, akkor az azt eredményezi, hogy nem mer majd előtte levetkőzni?
”De attól hogy a körülmetélt srác nem vetkőzne le szívesen az osztálytársak előtt,lehet más közegben nem jelent ez gondot neki,vagy akár más élethelyzetbe”
--- nyilván nem tudta saját magát elfogadni, még kell dolgozni az önértékeléssel, ha a körülmetéltség neki ilyen problémákat okoz. Minél hamarabb kéne, bár megfigyelés, hogy idővel ez a probléma enyhülni szokott, akár el is tűnik, és felnőtt korban már eszébe sem jut, hogy emiatt különcködjön. Addig is viszont hidd el, hogy aki nem mer ott levetkőzni, az más élethelyzetben sem mer.
Kérdező!
Azért az nem igaz,hogy azért mert nem szívesen vetkőzne le meztlenre az osztálytársai előtt más előtt sem tenné meg,én sem vetkőztem le az osztálytársaim előtt,de simán ha úszodába mentünk a barátnőimmel használtam az öltözőt,vagy amikor az osztálytársakkal mentünk el,annyi volt hogy sokan ahogy eleve van klikkesedés mindenki azokkal öltözött egy helyen akik a haverok voltak neki,és voltam még nyári táborba pár osztálytársammal(azt azért leszögezném,bár jártam úsziba,úszni azt nem tudok,de a hangulat,meg a légkör az jó),szóval ott sem volt ez gond.Meg mint mondtam más a helyzet,az más hogy elmennek úszodába és mindenki átöltözik,alíg várja hogy úszkálhasson,bulizhasson,ott gyorsan megy minden,nem hosszú percekig vagy egy száll semmibe.(na az első általános iskolámból ahol sokkal jobb volt a közösség,nem volt mindenki haver,de kiközösítés,lenézés nem volt.Lenézéshez:nem csak anyagiakra gondolok,igen ez is benne van,ha nem tud olyan márkás cuccokat hordani akkor valahol meg van,de az sokkal nagyobb gond,hogy sokan keresik azt hogy mibe köthessenek bele pl.Külső megjelenés:alacsonyabb egy fiú,fejlettlenebb,kövér,szemüveges,túl vézna,rossz a testtartása,nagyobb az orra,füle stb.Vagy csak más stílust képvisel ruházkodásba,zenébe stb.Szóval valójában apróságokról van szó,amibe egyesek olyan mértében bele tudnak kötni,másokat maguk mellé állítva elhitetni hogy a másik kevesebbet ér,hogy ő valami klipri stb.Ezt az állandó háta mögött kibeszéléssel,összesúgással,rosszaló,megvető nézéssel könnyű elérni,és ebbe a játékba sokan bele mennek.Szóval inkább ilyenekre gondolok.A másik gond ott van sokszor látja a tanár is és még meg lehetne állítani,vagy határt szabni ennek a viselkedésnek hogy meddig mehet el,de inkább elfordítják a fejüket,aztán amikor baj lesz belőle,nagyobb vita,összecsapás,akkor meg értetlenkednek csak.Tapasztalatból mondom.De azt is tapasztalatból mondom hogy ha azt a 2-3 társaságot rohasztó embert még idejében nyakon csípik,és tesznek valamit,akkor lehet javítani a helyzeten.)
De még annyit attól hogy együtt jártunk úsziba,attól még vizsgálatkor nem szeretném ha ott lennének,mert tök más a kettő.Más az már sokszor leírtam,hogy gyorsan átöltözöl hogy bulizhass egy jót és más az hogy szinte meztelenül fel akarnának sorakoztatni és olyan vizsgálatokat végezni nézőközönség előtt ami nem tartozna senkire.
Igen mindenki tudja miről szól a szűrővizsgálat,de felnőttek sem mennek túl gyakran és nekik sem lenne mindegy hogy ki csinálná,a nők felháborodnának ha a üzem orvos hirtelen vizsgálgatni akarna más előtt,ahogy férfiaknál talán méginkább,a nők tuti inkább mennének a saját orvosukhoz(nőgyógyászukhoz,vagy akinek nincs keresne egyet gyorsan).Hiába mondjuk hogy érdekünk,de mindenki eldönti mikor akar menni és kihez,nekem sem jönne be az a módszer,hogy csak úgy megmondanák vetkőzz,és nem választhatsz orvost sem.
Anyám sem engedte volna hogy ilyen vizsgálatnál főleg ilyen fiatalon (12 évesen,vagy középiskola elején)olyan orvos vizsgáljon akiről semmit nem tud,sem a módszeréről,iskola orvosnak meg azért nem mert újabban tömeg cikknek vélik a diákot,nem embernek.Ilyen vizsgálatnál nem hagyta volna hogy más előtt csinálják,vagy az ő tudta nélkül.
1.Mért neked mindegy mivel írtad van gyereked ki és hogyan vizsgálja a gyereked vagy nem?
2.Te tudni akarsz e a vizsgálatokról amik őt érintik?(Normális szülőnek fontos hogy tudjon a vizsgálatról,annak menetéről és az orvosról is).(Nem kell ahhoz elit réteghez tartozni,hogy valaki magánorvoshoz járjon 8000 ért már lehet menni és van lehetőség arra is hogy előtte egy kis beszélgetés legyen,évente meg egyszer ki lehet perkálni ennyit és még emberként is bánnak veled,meg beszélgetnek,biztatnak és érdeklődnek,nem csak felszínesen.
De a vizsgálat nem kötelező,ez nem igaz így tejesen,törvényileg mert én is rákérdeztem itt az interneten gyerek szakorvosra és ott is több helyen leírták,a vizsgálatok nem kötelezőek,lehet saját orvossal is megcsináltatni.Az orvosnak szerepel a lapján a vizsgálat mint kötelező,de ha a páciens nem engedi akkor rávezeti a lapra ezt és kész.Szóval a páciens akarata ellenére nem lehet megvizsgálni.Azért is mivel nem kötelező hagynak el egyes vizsgálatokat.
Ezzel nem azt mondom soha ne vizsgálja meg a diákot senki se,de nem mindegy ki és hogyan és mikor,hányszor,ez már a szülő felelőssége lenne.
De mondom az sem teljesen igaz,hogy mindenhol meztelenül összezárva vizsgálnák a gyerekeket,nálunk egyesével volt,és akiket ismerek és suliba járnak ott 2-3-asával mennek be,alsóneműbe,vagy poló és nadrágba és aki egyedül akar annak is biztosítják ezt.Ahogy kérdeztem és mondták intim vizsgálat nincs középiskolába.Oké ezek k.gazdasági iskolák,kereskedelmi és építőipar.Szóval iskolánként is nagyon eltérő a rendszer.
Még egységes rendszer sincs.
De mindegy a lényeg attól hogy valaki nem azt mondom hogy egyáltalán nem vetkőzne le az osztálytársai előtt vizsgálatkor,mert kényszer hatására ha nem mer lépni,akkor bekövetkezhet,az senki előtt sem vetkőzik le.Én nem ezt tapasztalatam.Attól hogy nem akar meztelnül felsorakozni az osztálytársakkal attól még ha úszodába mennek simán átöltözik,vagy lezuhanyozik én inkább ezt láttam.Meg tök más a két helyzet,más egy átöltözés és más egy intim vizsgálat,utóbbi esetben én sem engednék be oda mást be.
Valóban nincs egységes rendszer, látod, te magad írtad, hogy 2-3-asával mentetek be az iskolaorvoshoz, mert ott éppen ez volt a szokás, és nyilván azért alakult ez így ki, mert így volt megoldható. Én tudok olyan sulit, ahol 10-esével oldható csak meg, mert annyi rá az időkeret, és kész, így csinálják, cirkuszról pedig még nem hallottam, de az általam megkérdezett iskolaorvos se hallott még semmi ilyenről, amikről itt beszélünk.
Írtad itt többször is az orvosválasztást... Na de elfelejtjük, hogy diákokról beszélünk, akik járnak egy iskolába, és annak az iskolának van egy iskolaorvosa. Most tényleg nem értem, hogyan gondolod, hogy esetleg átkéri magát más iskola orvosához, mert az szimpatikusabb? Való igaz, nincs ez gyakran, évente egyszer, na ezért sem értem, hogy még ha valami pokoli rossz lenne, akkor is miért ne lehetne kibírni azt az évi egy alkalmat? Na de még csak nem is "rossz", soha senki nem halt még bele.
Ezt írtad:
"Ezzel nem azt mondom soha ne vizsgálja meg a diákot senki se,de nem mindegy ki és hogyan és mikor,hányszor,ez már a szülő felelőssége lenne. "
--- Ez pedig egy vitatott kérdés, mert csak részben a szülő felelőssége, bezzeg ha van valami, elő veszik az iskolát is, ill. az ANTSZ az iskolának írja elő, hogy miként és milyen időközönként kell a fiatalokat megvizsgálni, tehát abszolút nem csak a szülőre tartozik. Na meg nyilván tudod, hogy vannak olyan katasztrófális családok, hogy jobb is, ha nem bízzák ezt teljes mértékben a szülőkre, mert akkor soha semmi nem történne, így viszont az iskolaorvos által legalább az évenként egyszeri szűrés biztosítva van.
Mindig elfelejted, hogy diákokról és iskoláról beszélünk, szóval most nem értem, miért hozod ide a saját nőgyógyászt pl, hiszen evidens, hogy mondjuk egy középiskolás korú lánynak már van saját nőgyógyásza (jó esetben). Na de ez a saját nőgyógyász nem helyettesíti az iskolaorvosi ÁLTALÁNOSabb jellegű vizsgálatot, ahol a nemi fejlettség csak egy része az egésznek. Az iskolaorvos az tulajdonképpen egy iskolának a háziorvosa, szóval nyilván olyan mélységekig se nőgyógyászati se fül-orr-gégészeti se más vizsgálatot nem fog végezni, de egy általános felmérésnek, szűrésnek tökéletes lehetőség és kötelezettség. Ez olyan, mint fiúknál se fog urológiai szűréseket végezni, de azért amit lehet, a heréket és az esetleges fitymaszűkületet ellenőrzi, kiszűri a bajt, mert hidd el, pont ezek azok a "kényes" dolgok, amelyeket a drága fiúka otthon se mer elmondani, és nem egy esetről tudok, amikor csak huszonévesen jut el odáig agyilag, hogy a szűkületét megműttesse, de amúgy meg magába van zuhanva, amiért elszaladt a fiatalsága, mert saját magának baxta el. Biztos ő volt az a kivétel, aki kijelentette, hogy őt márpedig nem lehet megvizsgálni. Ez most akkor jobb?
Higgy el nekem egy dolgot! Ahol minden rendben van, ott nincs ellenkezés se az ilyen vizsgálatok ellen. Ott vannak a gondok mindig, ahol valami gubanc van, és a fiatal meg cikinek érzi, ezért takargatni akarja, amíg egy szép napon saját maga is rájön, hogy az ő élete, és magának cseszi el. Látod, szinte vizsgálat nélkül is kitalálható, hiszen ha mondjuk 5 fős csoportokban mennek be, és ott van csak egy, aki cirkuszol emiatt, hogy ő nem vetkőzik más előtt, akkor ott jó eséllyel szűkület van a háttérben. A takargatásoknak mindig van valami oka. Meséltem még korábban, hogy volt egy srác az egyetemi koleszban, aki meg fürdőgatyában tusolt mindig, vagyis addig, amíg hagyták neki, és kiderült ennek is az oka: kb 2 centis farka volt és nagyon szégyellte a többi fiú előtt. Tehát mindennek van oka. De ahogy ezen a példán is jól látszik, itt egy adott közösség, egy egyetemi kolesz, ahol bizony sokan tusolnak együtt, na itt is azok takargatják magukat, azok próbálják kivonni magukat ez alól (csak persze itt már kevés sikerrel), akiknek valami nem stimmel, és valamiért kisebbségi érzésük van. Azt kéne megérteni, hogy ha minden rendben van, akkor nincs mit takargatni. De azért látod a közösség reakcióját erre a "furcsa" viselkedésre? Azaz hogy lefogták, és levették róla, mert durva húzásnak tartották ezt egy nagy, közös tusolóban, ahol 20-asával tusoltak együtt a fiúk, na ő meg úgymond kivonta magát ebből a közösségi szellemből.
Egy az egyben ez van az iskolaorvosi vizsgálatoknál is, csak kicsiben. Meg talán annyi, hogy középiskolában még sokkal szégyenlősebbek a fiatalok, aztán ez szépen oldódik, és egyetemista korra már elmúlik teljesen (ill. gubanc esetén persze nem).
Lényeg, hogy én tehát azért nem értem a külön saját nőgyógyász példáját, mert teljesen természetes! Na csak az nem helyettesíti az iskolaorvosi általános vizsgálatot! Érted a különbséget? Nem beszélve arról, hogy a serdülő korosztálynál folyamatosan statisztikai célokat is szolgál a felmérés, hiszen máskülönben mégis honnan lenne információnk arról, hogy adott korosztálynak éppen milyen a biológiai érettsége ill. ez hogyan változik. Látod egy jó példa ez, mert mindenki tisztában van azzal, hogy a mostani tizenévesek őrült korán érnek, jórészt már általános iskola végén serdülnek, na de ezeket tudományos célokra is honnan tudnánk, ha nem lennének ilyen központosított felmérések? Ezért is fontos az iskolaorvos, mert ő egy személyként lát a korosztályból sok egyedet, van összehasonlítási alapja, míg egy saját orvos nem tud egy egységes képet adni pl. X iskola X évfolyamának érettségi szintjéről. Nem beszélve arról, hogy aztán összesítve, több iskola azonos évfolyamának állapotát is csak ő tudja hitelesen felmérni.
Végül meg ezt a szégyenlősséget el kéne felejteni. Hidd el, hogy az az iskolaorvos sok éven keresztül, naponta lát ruhátlan fiatalokat, na most mi értelme lenne szégyenlősködni előtte szerinted ? Gondolod, tudsz még neki újat mutatni ? Mi van abban, ha ott állsz előtte 5 percet ruha nélkül? Most az másodlagos, hogy egyedül vagy 5-en, ahogy éppen kijön. És mivel itt korosztályi sajátosságokról van szó (nagy hangsúllyal a biológiai érésen), nem lehet ezt egy üzemorvosi vizsgálathoz hasonlítani. Csak mert hoztál olyan példát is. Bár hallottam én olyan üzemorvosi szűrésről is, hogy sokan egyszerre, derékig levetkőzve mentek be hozzá, és persze ott is volt olyan, akinek előjött a nagy önérzete, és nem értette, miért akarja melltartó nélkül meghallgatni az üzemorvos pl. Aztán hiába magyarázták neki, hogy normálisan megvizsgálni csak melltartó nélkül lehet, csak csinálta a cirkuszt, de aztán azt hiszem, megnyugodott egy idő után. Nyilván nem csak egy puszta meghallgatásról van szó, hanem egy nagyon minimális szűrésről itt is. Pedig evidens, hogy minden nőnek megvan a maga saját nőgyógyásza, na de ez nem nőgyógyászati vizsgálat, hanem általános szűrés megint, azaz nem helyettesíti a saját orvost. Mondjuk itt felnőttekről van szó, tehát ezért is más, sokkal lényegesebb és nagyobb a szerepe a fiatalok folyamatos figyelemmel kísérésének. Azaz legalább évente!
Pontosan nem ismerem a jogszabályt az iskolákra vonatkozóan, de meg fogom szerezni, viszont annyit tudok, hogy tehát igenis az iskola felelőssége is a diákot szűrni egészségi szempontból is. Az egy második lépcsőfok, ha a szülő még külön is meg akarja vizsgáltatni valamiért, de az iskolai vizsgálat nélkülözhetetlen sok szempontból.
Ez pedig az iskola érdeke is mondjuk, mert túl azon, hogy ÁNTSZ-előírások vannak itt, de mondok egy példát a felelősségre: majd pont a fitymaszűkületes fiú fogja beperelni az iskoláját amikor 30 éves lesz, mert nem vették neki észre és mert senki nem csinált semmit. Logikus ez így? Csak azért nincsenek ilyen perek, mert kényes téma, és az érintett inkább elhallgatja, pedig én magam is tudok olyan 30-asról, aki most meg szid mindenkit, leginkább az iskoláját, amiért kiskorában nem tett senki semmit. Ő is azt mondja, hogy ha nem tartaná cikinek, akkor szíve szerint beperelné az iskolát, mint a huzat, mivel azóta is gondjai vannak a kései műtét következtében. Ez milyennek tűnik? Kivédhető? Csak úgy tudja az iskola ezeket megelőzni, ha betartja az előírásokat, és elvégzi a szűrővizsgálatokat.
Ez egy nagyon összetett téma továbbra is, de ezt a fránya szégyenlősséget kellene csak elfelejteni, mert ha belegondolsz, ez mindennek az oka. Ha ez nem lenne, akkor nem lenne most itt sem ez a cirkusz, hogy ki akarja meg ki nem akarja meg hogyan akarja, meg minek is akarja stb.
Számomra felfoghatatlan tehát, de tényleg annyira ciki az osztálytársaid előtt állni pár percet ruha nélkül? Mert legrosszabb esetben ennyi történhet, semmi több. Most ezen múlik minden?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!