Ennyire "nyuszikák" lettek a mai tizenéves fiúk? Bővebben lent! (hosszú, de muszáj volt, érdekes egy kérdés)
Itt olvastam egy kérdést, amelytől padlót fogtam, nevezetesen, hogy a gimnáziumban iskolaorvosi vizsgálat volt a fiúknak, és a 17-18 éves fiúk azon szorongtak, hogy jézus isten, az osztálytársaik is látni fogják őket meztelenül, mert egyszerre kell bemenni. A fitymaszűkületet akarják kiszűrni, és azt nézik, hogy a herékkel minden rendben van-e. Mellesleg elég durva, hogy ezt csak ilyen korban nézi meg az iskolaorvos, na de nem ez a lényeg.
Pár kisebbségi komplexusos aztán előkerült, h ő ugyan nem fog más fiúk előtt meztelenül állni. Még valami gimis tanár is előkerült, hogy ő az ombudsmanhoz fordult, mert micsoda megalázó bánásmód ez ...
Nekem ezt nagyon durva volt olvasni, és nem tudom rövidebben, pontokba foglalom:
1, Legelőször is jó lenne azt felfogni, hogy ez a vizsgálat a fiúk érdekében történik, és bizony még ilyen korban is kiszűrnek szűkületet.
2, Láttam persze egészséges pszichhéjű srác hozzászólását is, aki erre azt mondta, hogy ugyan már, neki eszébe se jutott ilyen parázás, és a fiatal dokinő még tett is utalást arra, hogy milyen szép a mérete :) És ő még büszke is volt magára. Persze rögtön valaki rákontrázott, hogy ez csakis perverz dokinő lehet.
3, Még ha lányok előtt menne ez az egész, akkor megérteném, na de könyörgöm, egymás előtt a fiúk mégis mit szégyellnek?
4, Kérdezném, hogy úgy mégis akkor ez azt is jelenti, hogy ennyi idősen pl. torna órák után nem tusolnak a fiúk, mert "milyen gáz" ?? Jó kérdés, ugye?
5, Pár szülő meg ez a tanár még adta is a lovat alájuk, hogy majd ők intézkednek, mert az ő gyereküket ne vizsgálgassa senki az intim helyein. Ezektől a szülőktől azért megkérdeném, hogy tisztában vannak-e gyermekük férfiasságának egészséges voltával egyáltalán.
6,Nem sokkal vagyok idősebb, de akkor elmondom, h nálunk még orvosi rendelő se volt a gimiben külön, egyszerűen bejött órára két védőnő, és ott nmindenki előtt ment a dolog, hogy levetkőzni nem kellett ugyan, de egymás után álltunk kint, és aztán aki sorra került, annak gatya le térdig, és érdekes, senkiben nem fogalmazódott meg, hogy őt most mennyire megalázták. Pedig még a lányokat se küldték ám ki, ugyan mondták nekik, hogy na lányok forduljanak el, de szépen végignézték, ahogy a fiúknak megnézik a fitymájukat meg a heréjüket "megtapizzák", aztán gatya fel, és jött a következő. Hangsúlyozom, senkiben nem merült fel h mennyire meg lett alázva, pedig én akkor inkább elmondhatnám ezt, úgy az egész osztály előtt. Senki nem kapott szorongási rohamot, és mindenki túlélte. Ja és bizony szűrtek ki szűkületet.
7, Itt meg azt olvasom, hogy hű de összefognak majd az iskolaorvos ellen, mert ők ugyan nem vetkőznek le, és nem fogják a nemi szervüket más fiúk előtt megnézni.
7, Kérdezném még mindig, hogy tehát a mai tizenéves korosztály még csak nem is tusol se tornaóra se mondjuk egy közös nyári tábor, osztálykirándulás, edzés stb alkalmával? Hogy van ez? Valaki világosítson fel!
8, Tényleg ennyire az önérzetükbe való taposásnak vélik ezt? De komolyan nem értem, mert ahogy olvastam, csak fiúk mennek be együtt, tehát lányok nem látnak semmit. Akkor mire fel ez a hatalmas de sztem indokolatlan szégyenérzet?
9, Még annyi, hogy ezt már én is csak idősebbek elmondásából tudom, hogy aztán régebben lehetett szégyenlősködni a sorozáson, mert behívták egy művházba a srácokat, aztán ott meg 200-an voltak meztelenül egy egész délelőtt, és nagy ívben tettek arra, hogy ki mit gondol, sőt még női írnok volt, ill. a segédszemélyzet tagjai között is nem egy nő volt, és mégis egy farokban kellett lenni. Na most akkor a mai 18 évesek nagy része meghalna a szégyentől egy ilyen alkalommal? És megannyi kérdés ...
10, Azért azoknak meg gratulálok, akik ehhez egészségesen álltak hozzá, és olyan véleményeket írtak, hogy ugyan már miért érdekelné, hiszen fiúk vannak csak egymás között. valamiért ezt egészségesebb személyiségnek tartom, és a legdurvábbnak meg azt látom, hogy sokan meg ráadásul még adják is a lovat a sok kisebbrendűségi komplexussal kűzdő fiú alá, és arra bíztatták itt, hogy tegyenek ellene különböző módokon.
Na kérem, ennyi, különösen kíváncsi vagyok, h manapság nem divat-e tusolni tehát a tesi órák után vagy netán azt is egyesével végzik 2 óra alatt?
Engem nagyon meglepett sok válasz, és be kell vallanom, csak a kisebbség volt, aki "normálisan" állt ehhez a kérdéshez. Komolyan, mondjátok fiúk, hogy még az orvos előtt is és egymás előtt is szégyenlősek vagytok ? Mi lesz így ? Mintha régebben nem lett volna ilyen, és bennem pl még soha az életben nem merült fel a megalázás érzete, csak mert más fiúk előtt meztelen vagyok a tusolóban stb. egyéb helyeken.
Mostani tizenévesek adnátok nekem erre választ, hogy is van ez manapság? Csak mert nem akarom elhinni szinte, hogy ilyen létezik. Ennyire megváltozott a világ kb 8-10 év alatt ? Mi az, ami konkrétan megalázó?
Köszi előre is a válaszokat !!!
Kedves Kérdező !
Végigolvasva a hozzászólásaidat,látom,hogy egy tapasztalt ember vagy.Körülbelül 90 százalékban egyetértek veled.
A legtöbb meglátásod helyes és igaz.Lehet vele vitatkozni,de nem érdemes.
Van amiben nem teljesen értek egyet Veled,de ez nem baj,szerintem.
A túlzott szemérmességgel kapcsolatosan teljesen igazad van.Felesleges és nagy gondokat tud okozni.Ezt tapasztalatból mondom,én is ilyen voltam és rengeteg dologból maradtam ki emiatt,mert igenis ez a dolog kihat az élet minden területére.
De a végére csak kibújt a szög a zsákból:
A topikod címe ugye: ennyire nyuszikák lettek a tizenéves fiúk ? ,kérdezed és szerintem Te magad is látod már a lényeget!
Persze vannak akik túlzottan szemérmesek ,gátlásosak mert nem vagyunk egyformák ugye.
De a többségnek szerintem nem ezzel van gondja.
Említetted az orvos ismerősödet és a mentalitását.
Na ez itt a fő probléma, szerintem.
Sok fiatalnak nem a vizsgálattal van gondja,vagy a vetkőzéssel.
Hanem az orvos hozzáállásával és ugy az egész helyzettel.
Amikor a sok tapló,elfásult magát felsőbbrendű lénynek képzelő orvos,így kezeli a helyzetet.
Nem veszi emberszámba a diákot,egy darab rongynak nézi őket és rájuk kényszeríti a saját akaratát, ami nem mindig helyes. Tesz az etikára és, ha valaki meg meri kérdőjelezni a módszereit, akkor lehordja a sárga földig.
Függetlenül attól,hogy igaza van e avagy nincs.
A lényeg az ugye ,hogy az orvosnak lehet csakis mindig igaza, nem?
Tisztelet a kivételnek,persze!
Vannak azért orvosok ,akik a beteget egyenrangú félként kezelik,de ez még kis hazánkban nem igazán divat.
Persze ,abban is igazad van,hogy ha mindezeket szóvá teszi is a diák,történni nemigazán fog semmi.Ahhoz az egész mentalitást kellene alakítani.Amire a mostani helyzetben,valljuk be, igazán kevés az esély.
De akkor is,ha a diákok úgy érzik,hogy problémák vannak szóvá kell tenni.Ettől még ,ill.:nem ettől lesznek "nyuszikák"
""Vannak azért orvosok ,akik a beteget egyenrangú félként kezelik,de ez még kis hazánkban nem igazán divat. ""
Na igen, a partnerközpontú hozzáállás nálunk nem ismert jelenség, és az orvos maga az isten, bármilyen hülye is esetleg. Na de az a helyzet, hogy tenni meg képtelenség bármit ellene, mert ahogy írtad, csakis neki lehet igaza, és ez nem túlzás, mert egy esetleges panasz esetén is olyan szintű az orvostársadalom zártsága és összetartása, hogy abszolút mindenből kimossák a kollégát.
Én magam is tudok meglehetősen bunkó, embertelen orvosról, aki úgy kezeli a beteget, mint egy darab rongy, és az az igazság, hogy azért teszi, mert megteheti, és fel lenne háborodva, ha valaki netán kifogásolná. Tudok én olyat, aki kifejezetten nagy szerettel alázza meg a pácienst, és nagy örömét leli benne, mégse tudsz mit tenni, mert egyszerűen nem tudsz máshova menni. Még egy nagyvárosban sem.
Kérdező!
Nem érzel ellentmondást azon két dolog között,hogy:
ugye a szemérmességet a társadalom rögzíti az emberekbe,nem velünk született dolog,hanem egy tanulási folyamat része.
Ez eddig oké ugye?
De, később meg érdekes módon ugyanaz a társadalom felhozza ezt az embernek,hogy ugyan miért vagy már ennyire szemérmes, szerintem ez durva képmutatás.
Valamire ráveszik az embert ,aztán később meg felhozzák ezt neki ,hibának beállítva!
Szerinted ez nem így van ?
Jó kérdés, amit írsz, de ezt tudományos szinten is leginkább csak kutatják, mert feltehetően van velünk született szeméremérzet, nem véletlen az, hogy serdülő korban ez mindenkinél nagyon megerősödik. És ezt olyan afrikai törzsi népeknél is megfigyelték, akik aztán tényleg hírből sem ismerik a szemérmet.
Mindenesetre érdekes maga az elmélet, csak most ez hogy jön ide?
Kérdező!
Bár volt olyan hozzászólásod több is,meg példák amivel nem tudtam megérteni a megalázás témában,vagy a kényszerítésben,de van amiben azért igen.De ezt most hagyjuk is.
Ez a szeméremézet tényleg nagyon érdekes és nem csak a társadalom az ami belénk neveli,igazat adok hogy van velünk született szeméremérzet ami kinél erősebb kinél pedig gyengébb.És kamaszkorban valóban felerősődik,hisz változik a test,a személyiség is,de akár már 6-7 éves gyerekeknél holott nem nevelik szégyenlőssé őket ekkor táját mégis soknál akár még korábban már kialakul,hogy csak egy bizonyos kör tartozik a kis világába akik zavartalanok szemérmesség szempontjából számára,de egy idegen,vagy kevésbbé ismert,aki nem áll közel hozzá már zavarba hozzná akár csak azzal ha polóját kellene átcserélni előtte.
Mindent nem lehet a társadalomra fogni,hisz náluk a családba a bátyám kevésbbé volt mindig is szemérmes,míg én sokkal korábban lettem önállóbb is és a szemérmesség is korán kialakult,ez egyén függő is.Ahogy ha most nézzük a mai tiniket vannak akik igen kihívóan viselkednek,öltözködnek akár 13 évesen és van aki 13 évesen hiába a reklám,az erre való ösztönzés mégis felnőttesebb gondokodású,és nem viselkednek soha kihívóan,,vagy kirivóan.
Biztos hogy van társadalomnak,a reklámoknak,médiának,családnak is szerepe,de a saját velünk született vérmérsékletünktől is akár,szerméremézetünktől is sok függ.
Meg azért a szégyenlősségnél is meg kell különböztetni az egészséges mértékben szégyenlős emberkét és aki már a betegesbe ment át,mert lehet valaki nem vetkőzik le szívesen csoportos vizsgálatnál,de egy edzés,úszoda stb semmi gondot nem jelent.Azért ez szitúáció függő.
Egyet nem szabad elfelejteni hogy sokszor a beteges szégyenlősséget nem is a társadalom,vagy mások okozzák,nem ők az ok kiváltói,sokszor lehetet hallni,hogy soha senki nem szólt be neki,csak észre vette ő maga hogy eltér az átlagtól,hanem mi magunk,észre veszük hogy valamiben eltérünk,nem olyanok vagyunk mint a másik és akkor sokan úgy gondolják ami más,vagy ami nem olyan szép azt takarni kell minden körülmény között.Mert más az hogy adott helyzetbe takarja magát,szégyenlős,vagy minden körülmény között.
Írtál több mindent, de kb ez a lényeg sztem:
"Meg azért a szégyenlősségnél is meg kell különböztetni az egészséges mértékben szégyenlős emberkét és aki már a betegesbe ment át,"
Na én erre azt mondom, hogy egyrészt léteznek erre pszichoterápiák ma már, másrészt pedig nyáron ki kell használni a jó időt, és amennyit csak lehet, nudista strandokra kell járni, és úgy lehet csökkenteni a szégyenlősséget. Csak az első alkalmak furcsák, aztán nyár végére teljesen eltűnik a szégyenlősség. Ott megtanulnak egész nap ruha nélkül lenni, napozni, fürödni, de még enni is, akár játszani is, azaz mindent, amit máskor ruhában csinál. Ennél jobb módszert nem ismerek. És így menni fog következő években majd az orvosi vizsgálaton való levetkőzés is.
Nem jól látom?
Kérdező!
Nem annyira,nem hiszem,hogy mindenkinek nudistává kellene válnia és simán a meztelenséget hírdetnie,meg strandokra járnia.
Én nem szeretnék nudista strandra járni,mutogatni magam stb.Oda saját akaratukból mennek az emberek.Nem hiszem hogy mindenkinek ide kellene járnia,aki akar menjen,aki meg nem az nem.Nem hiába van nekik is fenntartva külön strand rész.
Az orvos előtti szégyenlősség amíg csak valóban annyira kell levetkőzni amennyire a vizsgálat megköveteli addig senkinek nincs vele baja többnyie,persze ott is csak az orvos és a hozzátartozó személyzet legyen,ez elvárható.
Ha megvizsgálja a tüdőm,nyilván leveszem a melltartót és nem akadok fenn,de ha indokolatlanul vetkőztetésre szólít fel azon mindenki fennakadása érthető,vagy ha túl vetkőztetést akar,mert az simán az orvos helyzetével való visszaélésről szól,hogy to.juk a betegre.
Sima félmeztelen vetkőzésen a doki előtt nem szoktak kiakadni,mindennapos,megszokott eljárás,másképp nem megy,de azért amikor ilyen meztelen felsorakoztatásról írsz,meg hogy meg sem vizsgálja,de mégis megkövetelné hogy vetkőzőn le teljesen még jó hogy kiakasztja a tömeget.Pont az ilyen orvosok járatják le a lelkiismeretes társaikat.
De mért kellene mindenkinek nudista stradnokra járnia?
Szerintem az menjnek aki akar.
Te magad is leírtad nem jársz.
figyelj, mert arról beszéltünk, hogy a beteges szégyenlősséget ki kell irtani valahogy
és erre a nudistrand a legjobb, és akkor majd nem lesznek gondok az orvos előtti vetkőzéssel sem
nem így látod? na meg nem választás kérdése, hanem végül is ez egy terápia a beteges mérték ellen
tehát ha valaki nem akar, akkor két pofon biztos ott is segít, aztán majd megy úgy
hidd el, legalább utána már normálisan viselkedne máshol is
nincs igazam?
Kérdező!
Nincs igazad,senkit nem lehet erre kényszeríteni,hgoy menjen nudista strandra,meg pofozgatni sem,én nem a beteges szégyenlősségről beszéltem,hanem az egészséges mértékűhöz tartozóhoz,én arról beszéltem,de lehet nem volt egyértelmű,hogy nyilvánvaló hogy senkinek nincs azzal baja,ha annyira kelljen levetkőzni amennyire valóban a vizsgálathoz hogy eltudják végezni szükség van.DE ha nem szükséges a vizsgálathoz a vetkőzés,vagy a nagy mértékű vetkőzés, akkor érthető a nem tetszésük.(És hidd el aki félős diák úgy sem mer szólni)
Én itt nem az értelmetlen hisztikre gondoltam,hogy meg akarja hallgani a szívét,tüdejét egy diáklánynak és az meg hulyogat,az megint más,az nekem se tetszik.De ha semmit nem hallgat meg,vagy nem néz meg,akkor nem kell vetkőzni,ahogy súly,magasság méréséhez,vérnyomáshoz,lúdtalphoz sem kell hogy vetkőzőn bárki is.
Írtam hogy nő vagyok,na most az kizárt lenne hogy tök meztelenül vizsgáljon a nődokim,mert úgye ott is van lehetőség a mell megvizsgálására,mert a mellrák szűrés 40 éves kortól ingyenes csak,így sok nő itt kérni meg a dokit hogy vizsgája meg a mellét is.Na itt sem úgy megy hogy vetkőzz le teljesen,mindig amit vizsgál épp azt kell csak szabaddá tenni,ez elvárható is és normális is szerintem.Hiába látta a nőket már sokszor,de ha elkezdené vetkőzz le teljesen úgy akkar vizsgálni,akkor az senkinek sem tetszene hidd el.Az megalázó lenne.
De mért akarsz folyon pofozkodni,meg mindenkit meztelenségre kényszeríteni?-miközben te sem jársz ilyen strandokra.
Kérdező!
Hidd el a dokinál úgyis lefognak vetkőzni,csak lesz aki mer szólni a saját érdekében,hogy lehetne ezt másképp is csinálni,ha ezt normálisan teszi,normális hangnemben csak akkor van ezzel baj.Egy probát megér.
De ha már felhoztad egyszer A meztelenül is szép vagyok(Viasat)műsort akkor ott sem pofozkodnak,hanem stílus módosítással,szépítéssel,lelki támogatással,tanáccsal,baráti hangnemben segítenek nekik.Nem kell mindig a pofozkodás,a kényszerítés!!!
És ott sem tök meztelenül pozolnak,van takarás,annyit mutat meg magából amennyit szeretnének és ők maguk jelentkeztek a műsorba,hogy segítséget kapjanak,de ez baráti segítás,ez támogtás,önbizalom adás amit ott megy.Több hasonló műsor van és valóban nem a meztelenség a lényeg,hanem hogy megmutassák egy kis odafigyeléssel szépek lehetnek és eltudják fogadni magukat,ez segítéség nyújtásról szól és van választási lehetőségük és beleszólásuk meddig mehetnek el velük.Vannak hasonló műsorok és mind erről szól.
És nagy különbséget kell tenni az adott helyzetektől(hogy hol jön elő a szégyenlősség,hisz én is átöltözök strand öltözöjében,de meztelenül nem vonulnék fel,vagy csoportos vizsgálaton sem vennék részt,teljesen más helyzetek ezek,röviden vannak helyzetek ahol simán bárki vetkőzik,mert egy zuhanyzás is más és vannak amíg biztalmasabb helyzetek,ahol kell az egyedül lét,akár orvosnál is) és a szégyenlősség mértékéről is.Azért ezek nagyon meghatározó tényezők és nagy különbéseg vannak.
De a beteges szégyenlősséghez sem pofon kell,hanem egy olyan barát/barátnő aki teljesen elfogadó és aki támogatja,aki kicsalja a csigaházából,aki segít feloldodni,aki elhívja társaságba,akivel mindent meg tud beszélni.
De a szégyenlősségnél is akkor van igazából gond,ha az gátat szab más tevékenységeknél.
Én is szégyenlős vagyok,meg sok ismerősőm is van,de emiatt sose maradtunk ki semmiből,ezért modnom ez még a normális határban mozog,de van olyan ismerősőm aki már nagyon szégyenlős,de olyan személyisége van hogy mégsem maradt ki soha semmiből,jár úsziba,csak ő külön függönyös résznél vetkőzik,mindig megoldja,jár bulikba,mert olyan személyisége van emelett
.De valakinek a szégyenlőssége,mivel ez nem csak testi lehet és mint írtam fontos ennek a mértéke is,meg hogy szab gátat számunkra vagy sem,hanem lelki is lehet,van hogy mindentől elzárkozik,mert szégyenlős,gátlásos társaságba,nem tud kapcsolatot teremtetni,fél nyitni.Szóval van akinek a személyisége szégyenlősebb ez sokkal nagyobb baj tud lenni,mert ezáltal kimaradhat sok mindenből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!