Sokan miért hisznek a homeopátiaban?
Kedves 48-as "hívő":)
Szerintem az előttem válaszoló teljes körű és kimerítő válasza után a tájékozatlanság, naivság vádját nyugodtan ejtheted.
Tehát nem annyi az érvünk, hogy nem értjük, nem hisszük, hanem tájékozottak vagyunk és elutasító döntésünket ezen adatok, ismeretek birtokában hoztuk meg. Nem ártana figyelmesen elolvasnod a kedves előttem válaszoló kitűnő írását.
"nagyon sok gyógyítót ismerek, akiknek a keze alatt emberek 100-ai gyógyultak meg" Hát ez megint egy elkenés. Kik azok, milyen vizsgálatok bizonyították ezt? Semmilyenek, mendemonda, hiedelem semmi több.
A patikai termékeket is leszóltad. Hát én magam részéről szeretek ellenőrzött terméket vásárolni, OGYI-számmal lehetőleg és igen, a patikából. Ha már sok évet azzal töltöttek a gyógyszerészek, hogy kitanulják a szakmájukat.
Az hogy egy termékre kereslet van még nem érv a hatásossága mellett. Azt a terméket is tömegek vették mely állítólag a talpon keresztül méregtelenített, míg a TV le nem leplezte a csalást.
Sajnos azt kell mondjam, hogy nem igazán vagy vitapartnerünk. Nem igazán vannak érveid és naivitás, ismeretek hiányát sokkal inkább rólad lehet elmondani.
Tisztelt 50-edik hozzászóló!
Ismételten elmondhatnám, hogy a magukat "szkeptikusoknak" nevező egyének inkább csak laikusok, mint ahogy az ön írása is laikust sejtet maga mögött.
Sokan a népből nem értenek hozzá, hogy mi is a homeopátia? Hát ha még önök sem értik, hogy mi az, akkor honnan tudja Mari néni? Amúgy is ő az első, akit meg kell kérdezni erről?
A homeopátia abszurd áltudomány, mivel önök nem tudják, vagy nem akarják felfogni azt, amit mondanak mások a témával kapcsolatba, akik nem csak a tvben találkoztak homeopátiával, esetleg találkoztak valódi gyógyítóval is.
Samuel Hahnemann egy alak volt, aki foglalkozott a témával, magáénak tüntetvén fel azt, kihozván belőle azt, ami tőle telt, mivel ő csak ÚJRAfeltalálta azt.
Senki nem mondta azt, hogy a vízen kívül más anyag lenne a homeopatikus készítményekben, sőt!
Amiért elsőre abszurdnak tűnik, az nem biztos, hogy az is! Már láttunk ilyen "okosakat" a történelemben, akik máglyán égettek meg embereket, mert ilyen "abszurdumokat" állítottak.
Hasonlóság elve: Az ön példái kicsit talán elütnek a lényegtől, de azért vizsgáljuk meg az ellenérvet, és tételezzük fel, hogy igaza van abban, hogy valami hasonló nem gyógyíthat hasonlót. Akkor mi a
helyzet a kígyóméregből előállított ellenszerekkel? Mi a helyzet a védőoltásokkal? A legyengített vírust a szervezetbe juttatjuk, hogy az immunrendszer (idegrendszer, tudatalatti, stb) reagáljon rá, hogy
aktiváljon olyan dolgokat, amik az ellen irányulnak? Nem a hasonlóság elve az is tágabb értelemben? Vagy ha valakinek sok a sava, rövidtávon jó, ha szódaport eszik, de igazából egy kevés savat kell ilyenkor fogyasztani, hogy hosszútávon felismerje a szervezet, hogy neki sok a sava, és vissza vegyen belőle. "Meg kell rugdosni picit", hogy "vegye észre magát". Rengeteg életterület van, amelyiken így, egy féle rükverc mechanizmussal lehet valamit működésre bírni. Példa még a kinetoterápiában a lebénult végtagok passzív mozgatása, ami idővel az aktív mozgás fele visznek. Persze a homeopátia nem teljesen felel meg ennek, de a működési mechanizmusa ugyan ezekben az emberi, anatómiai tulajdonságokban keresendők, úgyhogy köszönöm, hogy felidézte ezeket! "A víznek nincs memóriája, nem emlékezik a rezgésekre." Elég nagy felelősség egy magát tudományosnak nevező ember szájából ilyent csak úgy kijelenteni, hogy valami NINCS! Esetleg kijelenthetjük, valamiről, hogy nem észleltük, vagy
nem tetszik az elmélet, vagy eddig nem bizonyított (ha nagyon kötjük az ebet a karóhoz,pláne, hogy már kimutatták, hogy igenis van, még ha nem is értjük teljesen, még ha alig is értjük a működését!
A hígítás elve nagy mértékben az előbb említett dolgokról szól, leginkább talán a legyengített vírusokhoz, a védőoltásokhoz tudnám hasonlítani az elgondolást.
Ha ön szerint a víznek nincs semmi féle memóriája, érzékenysége az emberi dolgokra, "frekvenciákra", akkor nézze meg a Víz üzenetei című dokumentumfilmet, abban van asszem legegyszerűbben
leírva, bemutatva sok érdekesség, remélem, nem lesz sértődés, ha nem "teljesen" ért egyet a film az ön véleményével.
Hahnemann -> hintó rázkódás
Newton -> alma. Mi a gond az ihlettel?
Logikus, hogyha az anyag energiáján levő információt átakarjuk adni egy hígító anyagnak, akkor a rázás, stb a logikus módszer, csak úgy, a diffúzió kevésnek bizonyulhat. Nem szoktak mondjuk
laborokban is rázni anyagokat, hasonló céllal? Nem értem, megint miért az ellenszenv.
Ezt ő akkor elképzelte, ahogy tudta, ma már pontosabb adataink is vannak ezekről a folyamatokról, amelyek segítenek jobban megérteni a folyamatot, habár még mindig, persze gyerekcipőben jár a
reneszánsza ennek, ezért (is) ilyen nagy a vita a témát illetően. Érdekes módon abban senki nem kételkedik, hogy a csillagászok pontos méréseket végeznek-e a csillagok távolságát, hőmérsékletét illetően,
mert ezzel nőttünk fel, elfogadott, kész. Ráadásul, mint már említettem, elég nagy maffiának áll érdekében az, hogy márpedig ne tudjon beindulni egy ilyen "iparág", vagy gyógyulást segítő dolog, a természetgyógyászat létrejötte, mint ahogy már említettem a vízzel működő autó esetét is (melyik olajmágnás örülne, ha nem vennének több olajat tőle)
A felsorolt "független" orvosi és gyógyszerészeti kísérleteknek, statisztikáknak az az egy hibája van, hogy nem függetlenek, hanem az előbb említett célt szolgálják, mint ahogy a legtöbb kampány időszakban működő statisztikai hivatal is rengetegszer politikai befolyás alatt van, és politikai érdekeket érvényesít manipulatív jelleggel és még a médiáról nem is beszéltünk. Volt nekem is "szerencsém" részt venni egy ilyen statisztikai felmérésen, melyben a kérdőívek készítői elmondták, hogy nem a válaszainkra kíváncsiak, hanem meg van, hogy annak a gyógyszergyártó cégnek mit kell kihozzon -jelen esetben- a gyógyszer leírását, használati utasításának érthetőségének minőségét, mert ezért fizették meg a statisztikai céget, hogy egy előre meghatározott eredmény kell kijöjjön. Korrupt világot élünk, ez van.
Ráadásul ezeket a lefitymáló statisztikáka egy olyan orvostudomány akarja kijelenteni, amelybej jeles fejei már régebb, kijelentettek ilyent (kevésbé közismert dolog), hogy
"Nem azt kell elérnünk, hogy az emberek meggyógyuljanak, hanem hogy életben maradjanak." (Nehogy azt mondja, hogy nincs több krónikus, visszaeső, áttétes betegség, mint valaha!)
Továbbá ismét saját környezetemben is látom azt, hogy ezek az alternatív gyógyítási statisztikák alá vannak vetve érdekeknek, mivel hogy teljesen más eredményeket látok én is, a páciensek is, a gyógyítók is a valóságról, a tapasztalatokról, csak bele kell mászni kicsit a témába, nem pedig monitor mögül megmondani, hogy mi van, és mi nincs!
Végre ideje lenne egy kis látókör tágításnak, mert rengeteg minden van még a világon, ami felfedezésre vár, ami ott az orrunk előtt, de nem akarunk tuodomást venni róla, vagy úgy vagyunk nevelve, hogy ne AKARJUNK tudomást venni róluk, mert annyira beképzeltek vagyunk a tudományunkkal kapcsolatban, ami ráadásul a Föld veszte felé sodor minket! Modernkori inkvizició helyett meg kéne vizsgáljuk azt, hogy mi az, amit még nem tudunk, mert a tudomány nagyon gyerekcipőben jár, bármennyire is csillognak a kirakataink!
Kedves 51-es hozzászóló:
Pont, hogy csak ismét alátámasztotta az okosnak TŰNŐ leírás azt, amit én is mondok, de ezt már előbb kifejtettem.
<"nagyon sok gyógyítót ismerek, akiknek a keze alatt emberek 100-ai gyógyultak meg" Hát ez megint egy elkenés.>
Hát önnek lehet, annak tűnik, kívülrők, csak épp a valóság nem önöket igazolja, és ha valamiket a szemmel látok, rendszeresen, akkor nem érze hiányát semmilyen manipulatív, érdekcentrikus "vizsgálatokra",hanem azt nézem és látom, hogy működik, vagy nem.
Ön a maga részéről szeresse az ellenőrzött patikát, -én inkább az életemet, egészségemet szeretem. Az ön ellenőrzött patikáiról még a patikusok, és a gyógyszeripari ügynökök is elmondják, hogy mekkora kitolás az egész. Én ellenőrzöttebbnek látok egy szomszédot, magamat, egy rokont, mint véleményt ebben az esetben, mert el kell szomorítsam, a patikáknak nem az a célja, hogy meggyógyuljunk. Nem azért, mert olyan megbízhatók a szomszédok (habár az embernek szeme van) hanem azért, mert a gyógyseripar még kevésbé megbízható! Jó, nem igaz, hogy nincsenek jó dolgok is ott, vitaminok, fájdalomcsillapítók, stb, minden persze a maga helyén és mértékében (!) jó, de alapjába véve nem ez a koncepció, amire létrejöttek. Csak a németországi Bayer gyógyszercég hasfogó-fogamzásgátló tabletta botrányát kell szeműgyrevennünk, amit szépen szőnyegalá söpörtek, és ez csak egy példa a közelmúltból!
"Sok évet azzal töltöttek a gyógyszerészek, hogy kitanulják a szakmájukat", és egy csapásra arra kell rádöbbenjenek, hogy azt kell árulják, amit aláíratnak velük...
Annak a kérdésnek a felvetése, hogy én vagyok-e vitapartner, vagy nem, ez azt jelenti, hogy úgy kezdik érezni, hogy nem nagyon van mit mondani az ellen, amit írok azon kívül, hogy nem vagyok vitapartner, vagy nem tetszik az általam írt dolog, vagy nem vagyok hajlandó elfogadni valamit, ami üti ki a szememet! Ezért köszönöm is, hogy megfogalmazta ezen aggályát!
Valamiről egyértelműen kijelenthetjük, hogy van, ha van, ha rá tudunk mutatni, hogy van. Valamiről nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy nincs, ha nincs, ha nem tudunk rámutatni, hogy nincs!
Üdv!
" Valamiről egyértelműen
kijelenthetjük, hogy van, ha van, ha rá
tudunk mutatni, hogy van."
Na pont ezen az elven nem kellene beszélnünk a homeopátiáról, amíg azt nem bizonyítják. Az gyáva érvelés, hogy a hogyanját nem értjük, a hatás vizsgálatára meg nem alkalmas a kettős vakteszt, amin rendszerint elbukik. Mi maradt tehát? A hit. Ennyi.
Olvassa el, amit írtam az előző válaszban, úgy látom, nem történt még meg, mivel hogy ilyeneket ír.
"Kettős vakteszt: azt jelenti, hogy nem a beteg, sem az őt kezelésben részesítő orvos nem tudja, hogy az adott beteg valódi kezelést kap-e vagy placebót."
Elég nonszensznek tűnik úgy gyógyítani valakit, hogy nem tudom, hogy gyógyítok-e, vagy sem. Különben is, a páciensnek sokszor személyre szabottan kell adni egy-egy készítményt. Teszteljünk kettős vakteszttel azt, hogy képes-e az ember vezetni: Kössük be a sofőr és az utasa szemét is! Biztos pozitív eredmények születnek. (Enyhe túlzás, de kb ilyesmi...) Olvassa el kérem, amit írtam, ezekkel a tesztekkel kapcsolatban is a leírásomat!
A hogyanjának a nemértése nem érvelés, csak megállapítás. Igazából az önök véleménye ELLENI érvelés. Az érvelés az eredményeken látszik, amit részleteztem korábban...
Megkérem, ismételten, hogy olvassa el, amit írtam, azelőtt ne írjon olyan reakciót, amiből kitűnik, hogy nem olvasta, vagy nem értette, vagy nem érdekelte a leírásom, mert abban a feltett kérdéseire benne van a válasz.
"Elég nonszensznek tűnik úgy gyógyítani valakit, hogy nem tudom, hogy gyógyítok-e, vagy sem. Különben is, a páciensnek sokszor személyre szabottan kell adni egy-egy készítményt."
Csak akkor, ha NEM AKAROD igazából tesztelni. Itt a megoldás: a beteggel összeül az orvos, és az orvos megállapítja, hogy milyen kezelésre van szükség. Ezt eljátsszák 1000 beteggel. Aztán egy csapat kiadagolja az orvosnak a gyógyszert, amiről csak a csapat tudja, és az orvos nem, hogy valódi homeopátiás készítmény-e, vagy csak placebo. Utána a csapat az orvossal együtt értékeli az eredményeket: jobban gyógyult-e a homeós csoport, mint a kontrollcsoport.
(Ezt persze te is tudtad szerintem, csak eljátszod a hülyét.)
Ez a megoldás. Így lehetne bizonyítani a működését, a placebónál hatásosabb eredményeit. Csak eddig nem tudták.
"Az érvelés az eredményeken látszik, amit részleteztem korábban... "
Nem írt eredményeket. Véleményt írt. Írjon, legyen szíves eredményeket!
Nem írt eredményeket. Véleményt írt. Írjon, legyen szíves eredményeket!"
Most ha már szőrszál-hasogatunk, önök is csak véleményt írnak. Én pedig tapasztalatokat írtam eredményekről, amiket a körülöttem levő
emberek eredményei bizonyítnak, illetve olyan emberek eredményei, akik gyógyítanak már rég és hatásosan ilyen módszerekkel (többek között),
és le nem sz*rják ezt a vitát, mert tulajdonképpen ez a szkeptikusnak álcázott vita áskálódás, és szóba kell állni ilyen emberekkel, meg kell
ismerni őket, látszani fog, hogy mi a helyzet, nem az olyan statisztikákat kell bámulni a neten, amiket, mint már említettem olyan emberek
befolyásolnak legtöbbször, akiknek célja a téma lejáratása, ellehetetlenítése. Természetesen nem könnyű ez, mivel tény, hogy nagyon sok a
kuruzsló. Épp ezért kell nyitott lenni, széles látókörrel (talán ezekből fakadhat ez a nagy fokú ellenszenvük önöknek).
Én magam is foglalkoztam régebb valamilyen szinten több alternatív gyógyászattal, több féle módszert tanultam meg, értettem meg és
tapasztaltam meg a működését a saját életemben. Ez számomra bebizonyította a működési képességüket. Előtte én is úgy voltam, hogy minden
sz*rt ne adjanak el nekem, mert mese. Viszont én tapasztalat útján, megismerés útján ismertem meg ezeket a dolgokat több, nagy embertől, sok
olyan embertől, akik beutazták a világot ezeknek a tudásoknak az összegyüjtése érdekében, olyanoknak akik betegek voltak, olyan betegek,
akikről lemondtak az orvosok, és meggyógyultak, olyan betegektől, akik ki voltak írva műtétre, de mire odajutottak, meggyógyultak, és maguk az
orvosok is értetlenül álltak a dolgok előtt. És nem egy, és nem kettő ilyen emberrel beszéltem, és nem csak meghallgattam őket, hanem azt is
igyekeztem megismerni, hogy hogyan történhettek ezek meg.
Nekem ez elégnek bizonyult. Tudom, hogy ez önöket nem hatja meg, mert nem a saját bőrükről van szó, épp ezért ajánlom önöknek is, hogy lépjenek ki a monitor mögül, nézzenek ki picit az életbe, és akkor majd maguktól ismernek meg dolgokat, ha tényleg kíváncsiak rá. Ha nem, éljenek abban a tudatban, ami megnyugtatja önöket! Senkinek nem célja meggyőzni magukat, csak önök tették fel a kérdést, mi megpróbáltunk válaszolni, de ha a szájbarágott mondatokat sem értik meg, akkor csak a személyes tapasztalást tudom javasolni az említett homályosítások, manipulációk bizonytalansága miatt!
Fel kell ismernünk, hogy túl beképzeltek vagyunk a tudományunkkal kapcsolatban, és rengeteg dolog van, ami nem stimmel, és akár az is
elképzelhető, hogy át kell majd írjuk a fizikai, biológiai ismeretünket, ahogy már nem egyszer megtörtént a történelem folyamán. Önök
döntenek, hogy a modern-kori "inkvizitorok" közé akarnak tartozni, vagy azok közé, akik nyitott elmével, kíváncsisággal, törekvéssel az úttörők
közé akarnak tartozni. A folyamat elkezdődött, folyamatban van egy emberiségre kiható paradigmaváltás, akár tetszik, akár nem egyes
gyógyszermaffiáknak.
Menjenek ki az emberek közé, keressenek meg komolyabb embereket, akik életforma szerűen gyógyítanak, olyanokat, akik az emberek szerint is sokat tudnak olyan embereket, akik meggyógyultak, és tegyék el az arrogáns tudományba-médiába vetett feltétel nélküli vakhitet, mert a világ annál szélesebb.
A homeopátiás szereket nem gyógyszergyárak gyártják?
Vagy azokat angyalkák készítik?
Jó a kérdés!
Fontosnak tartom tisztázni, hogy jelenleg napjainkban két fő "irányvonal" létezik, ami egy persze nagyon tág megfogalmazás, és nehezen értelmezhető, leírható dolog, egalábbis így ilyen kommentek
formájában hosszú lenne, főleg hogy amint látom kívülállókkal beszélek, akik most találkozgatnak először sok, ehhez a témakörhöz kapcsolódó dologgal.
Az egyik az a nagy gyógyszergyárakból áll, amikből áru érkezik a mi polcainkra, nagyjából kettő-három van a világon (annak ellenére, hogy a sok alvállalat miatt nekünk többnek tűnik) és ezek is
nagyjából ugyanaz az érdekkör kezében vannak, hasonló koncepciókkal, tehát gyakorlatilag egy monopol helyzet van annak ellenére, hogy első ránézésre nem úgy tűnik, de ez a legtöbb életterületen
hasonló sajnos. Gyakorlatilag ennyit értünk el a globalizációra törekvésünkkel... Ezeknek az elveik az általam felvázoltak, megtehetik, mert ők diktálják az iparág eseményeit, és azt szeretnék, hogy ez így
is maradjon.
A második nagy kategória (persze kicsit bonyolultabb, de lényegében ez van) az úgy született meg, hogy egyre többen kezdték felfedezni, megtalálni, újra megtalálni azokat a gyógyítási módszereket,
amelyeket őseink nagyon jól ismertek, csak -elsősorban az inkvizíció során- eltüntek, mert boszorkányságnak nevezték, stb. viszont sok téren jobban működnek, akár át is léphetik az általunk ismert
orvostudomány határait. (Nagyjából az is volt a célja az egész inkvizíciónak, hogy ezek a tudások eltűnjenek, mert már akkor érdekekbe ütközött a léte, mert ez ennél sokkal szélesebb körű dolgokból áll,
de ezt most nem részletezném.) Lényeg, hogy a történelem viharai között eltűntek ezek, pontosabban csak a népi gyógyászat szintjén maradt meg rejtve, és keleten inkább, mert Európában kiirtották
nagyjából a tudást. Ezért van, hogy inkább keleten található meg sok, ősi gyógymód. Különbséget kell tennünk a mondjuk 1000+ évvel ezelőtti ilyen irányú gyógyítás között, és aközött, ami a
középkorban, és azután indult, mert gyakorlatilag akkor az Európai "civilizáció" "újrastartolt", nulláról kezte kifejleszteni a gyógyíást és már csak az a sok szörnyű, általunk történelemből tanult módszer
volt ismert, amit most mi elképedve nézünk, mint ahogy a mi orvostudományunk módszereit is elképedve fogják nézni mondjuk 100év múlva. Abban az időben, mikor Európában azért égettek meg
embereket, mert azt mondták, hogy a Föld nem lapos, akkor keleten már rég olyan, mondjuk csillagászati tudással rendelkeztek, amiket mi még most sem teljesen tudtunk megérteni (és nem is szivesen
foglalkozunk vele, hogy ne kelljen átírnunk a fizikánkat, történelmünket, egyáltalán a világ politikai "rangsorolását" stb, stb). Ugyan ez van az orvostudománnyal is. Mivel mi már csak sejtjük, hogy kb
hogy is működhettek a régi módszereink (amiben azért a magyarok rég-rég élen jártak) és újra fel kell fedezzük őket, elő kell halásszuk őket, ezért az akkori tudáshoz képest mi csak töredéket ismerünk,
de már az is hatalmas paradigmaváltást követel az emberiségtől. Mivel ez a helyzet, mi magunk is gyerekcipőben járunk a módszerek működési elvei területén. Mivel hiányosak az információink, teljesen
más megközelítése a témának, nehezen lehet (még) bizonyítani a dolgokat. Lehet, de sajnos legtöbb mai ember csak az általa abszolutumnak tekintett, tudománynak tekintett kétes irányú dolgon
keresztül képes szemlélni a jelenséget, ami igaz a maga módján, csak nem teljes. Kb hasonlatnak azt hozhatnám fel, ahogy működik a 3D szemüveg. Egyik szemnek egyik, másik szemnek másik kép
szűrődik ki, mivel ilyen a szemüveg.
A tudomány is egy ilyen "szemüvegnek" a szeme. Ha 100%-ig arra alapozunk, amit ott axiómának tekintünk, bár nem az, nem fogjuk látni a másik szem számára látható képet. Feltevődik, hogy az ilyen
alternatív gyógymódokkal foglalkozó emberek nem-e vannak így fordított irányban. Jó kérdés. Viszont van egy olyan, hogy akik ezzel foglalkoznak, nagyon sokszor pontosan, hogy mérnökökből,
orvosokból, stb-ből lett gyógyítók, tehát néztek már mindkét "lencsén" keresztül a világra (legtöbbször halálos betegségük vitte ilyen vizekre ezeket az embereket, amelyből ennek segíségével
meggyógyulván maguk is felelősséget éreztek, hogy a tudást igen is megismerjék, és szolgálják vele az embereket. A megnövekedett igény és megismerés a téma terén hozta el azt, hogy nagyobb
mértékben kezdtek "gyártani" is ilyen készítményeket (habár ez a homeopátia csak egy apró része az egésznek).
Ez a lényeges különbség a mai világ és az akkori világ gyógyítási elvei között, hogy míg a gyógyszeriparnál a kínálat határozza meg az igényeket, addig itt az igények határozzák meg a kínálatot, persze
adományokat elfogadnak, ha adod, de sokan vannak, akik egyszerűen ennek szentelik az életüket, és ebből azért meg is kell éljenek, annak pedig az a feltétele, hogy valamennyi pénzt kell elkérejenek a
szolgáltatásaikért. Ennek az az átka, hogy hasonlítani kezd formailag a gyógyszeriparra, épp ezért valóban ajánlatos utánanézni, hogy ki és mi is az, aki től vásárolunk, mert természetesen vannak
kuruzslók is. De a lényeg a lényeg: ki kell menni az embere közé a monitor mögül!
Remélem, kielégítő választ adtam.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!