Illene csontvelővel segíteni egy féltestvért, akit nem is ismerek?
"Csontvelő donor olyan 18-55 év közötti egészséges felnőtt lehet, aki önként jelentkezik, hogy beteg embertársának új esélyt adjon az életre. Hazánkban csontvelődonornak a kijelölt vérellátó állomáson lehet jelentkezni. A potenciális donorok közül, a betegnek immunológiailag legjobban megfelelőtől veszik le a csontvelőt.
Mivel a HLA-típus öröklődik, először a rokonok között keresnek megfelelő donort, amennyiben nem találnak, akkor fordulnak a donor-adatbázisokhoz."
15 évesen nem lehetsz csontvelődonor.
A dán törvények sem megengedőbbek, mint az itthoniak (Dán anyacégünk van, sok dán megfordul a magyar leánycégnél is)
Nem rajtad múlik minden, sőt szinte semmi sem rajtad múlik:
Nem vagy nagykorú, nem dönthetsz ilyenekről, törvény szerint nem is lehetsz csontvelődonor.
A csontvelődonornak nem kell feltétlenül családtagnak lennie, vadidegen is lehet.
Én úgy tudom, hogy ez egy borzalmasan fájdalmas beavatkozás, ami közben még megmozdulnod sem lehet, mikor épp beleszúrják a gerincedbe a tűt, mert akár le is bénulhatsz.
Most írhatjátok, hogy gonosz vagyok, de annyira nem vállalnám be. Főleg, ha ilyen lenne a háttér sztori mint neked Kérdező. Nem is tudom apád, hogy gondolta ezt...
Ok, aggódik a kisebbik gyerekéért , de a nagyobbikért nem? Sajnos bármi megtörténhet.
Megmondom őszintén, hogy írtam, én egy idegenen is segítenék, de a 15 éves gyerekemet nem szívesen engedném kitenni ennek ha nem muszáj.
Tele van kockázattal, ez egy műtét
Viszont erre nincs szükség,mert (elvileg) Magyarországon csontvelődonor 18-55 éves korig lehet.
A korhatár arra vonatkozik, aki önként, ismeretlennek ajánl fel csontvelot. Ugyanúgy, mint a véradás. Magyarorszagon csecsemo is lehet donor, ha a szülők ugy döntenek.,,,,Eleg sok gyerek született mar azert, hogy a nagyobb testvért megmenthesse. Hogy Dániában mi a szabály, nem tudom.
Anyukádnak amúgy mi a véleménye erről?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!