Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Illene csontvelővel segíteni...

Illene csontvelővel segíteni egy féltestvért, akit nem is ismerek?

Figyelt kérdés
2014. febr. 18. 18:17
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/127 anonim ***** válasza:
17%
Jajj mert mit hiányozna neked az a kevéske csontvelő? Komplikációk meg minden orvosi beavatkozásnál adódhatnak, de nem úgy kell nekiindulni, hogy adódik is. Ennyi.
2014. febr. 18. 19:46
 32/127 A kérdező kommentje:
Apa évi kétszer látogat. Régen engem is kivitt, de akkor még nem volt meg a gyerek. Ő hat éves. Nem emlékszem pontosan, hogy mi a betegsége.
2014. febr. 18. 19:47
 33/127 anonim ***** válasza:
85%

"Csontvelő donor olyan 18-55 év közötti egészséges felnőtt lehet, aki önként jelentkezik, hogy beteg embertársának új esélyt adjon az életre. Hazánkban csontvelődonornak a kijelölt vérellátó állomáson lehet jelentkezni. A potenciális donorok közül, a betegnek immunológiailag legjobban megfelelőtől veszik le a csontvelőt.

Mivel a HLA-típus öröklődik, először a rokonok között keresnek megfelelő donort, amennyiben nem találnak, akkor fordulnak a donor-adatbázisokhoz."

15 évesen nem lehetsz csontvelődonor.

A dán törvények sem megengedőbbek, mint az itthoniak (Dán anyacégünk van, sok dán megfordul a magyar leánycégnél is)

Nem rajtad múlik minden, sőt szinte semmi sem rajtad múlik:

Nem vagy nagykorú, nem dönthetsz ilyenekről, törvény szerint nem is lehetsz csontvelődonor.

A csontvelődonornak nem kell feltétlenül családtagnak lennie, vadidegen is lehet.

2014. febr. 18. 19:50
 34/127 anonim ***** válasza:
55%
Ja persze, mit neki egy kis csontvelo.... Ne zavarjon, hogy ahhoz altatassal jutnak hozza. En a gyerekem eletet nem kockaztatnam senki kedveert, meg ha keves esely is van ra. Plane nem ugy, hogy apuka evente ketszer szakit ra idot, magahoz nem viszi ki, a testvert nem ismeri.... Ennyi erovel vadidegennek is adhatna csontvelot, mert jaj szerencsetlen.... Majd keresnek neki a donorkozvetiton keresztul.
2014. febr. 18. 19:50
 35/127 anonim ***** válasza:
73%
Amit bemasoltal, az arra vonatkozik, ha valaki hopp kitalalja, hogy o donor akar lenni. Csaladon belul nem szamit a kor. Tobbedik gyereket is vallalnak szulok, hogy az idosebb testvernek donora lehessen.....
2014. febr. 18. 19:51
 36/127 anonim ***** válasza:
78%
De undorító egy apád van...arra nem vette a fáradságot, hogy a 6! éves testvéreddel összeismertessen, mert nyilván nem tartotta fontosnak, de tedd ki magad 15 évesen egy orvosi beavatkozásnak egy vadidegen miatt, aminek negatív következményei is lehetnek...Neked segítenének a külföldi rokonok, ha ilyen helyzetbe kerülnél? Azok, akik arra nem tartottak érdemesnek, hogy a testvéreddel megismertessenek? Annak a gyereknek vajon az anyukája csettintésre odatolná a gyerekét, hogy tessék, szórják csak meg azzal a hatalmas tűvel, hadd segítsen...Én hanyagolnám, biztosan, főleg, ha ennyire "fontos" szereplő vagy az életükben. Vagy ha megnyugszik tőle a lelkiismereted, csináltass vérvizsgálatot. Lehet, hogy rögtön megoldódik a kérdés, a többin meg elkezdhetsz aggódni akkor, ha van egyezés. Mindenesetre ez speciális szitu, nekem nagyon fájna, hogy csak ilyenkor vagyok fontos, egyébként egyáltalán nem.
2014. febr. 18. 20:18
 37/127 anonim ***** válasza:
54%

Én úgy tudom, hogy ez egy borzalmasan fájdalmas beavatkozás, ami közben még megmozdulnod sem lehet, mikor épp beleszúrják a gerincedbe a tűt, mert akár le is bénulhatsz.

Most írhatjátok, hogy gonosz vagyok, de annyira nem vállalnám be. Főleg, ha ilyen lenne a háttér sztori mint neked Kérdező. Nem is tudom apád, hogy gondolta ezt...

Ok, aggódik a kisebbik gyerekéért , de a nagyobbikért nem? Sajnos bármi megtörténhet.

2014. febr. 18. 22:40
 38/127 anonim ***** válasza:
86%
Utolsó, amiről te írsz, az lumbálás. Köze nincs a csontvelő-vételhez.
2014. febr. 18. 22:45
 39/127 anonim ***** válasza:
38%

Megmondom őszintén, hogy írtam, én egy idegenen is segítenék, de a 15 éves gyerekemet nem szívesen engedném kitenni ennek ha nem muszáj.

Tele van kockázattal, ez egy műtét

Viszont erre nincs szükség,mert (elvileg) Magyarországon csontvelődonor 18-55 éves korig lehet.

2014. febr. 19. 07:11
 40/127 anonim ***** válasza:
81%

A korhatár arra vonatkozik, aki önként, ismeretlennek ajánl fel csontvelot. Ugyanúgy, mint a véradás. Magyarorszagon csecsemo is lehet donor, ha a szülők ugy döntenek.,,,,Eleg sok gyerek született mar azert, hogy a nagyobb testvért megmenthesse. Hogy Dániában mi a szabály, nem tudom.

Anyukádnak amúgy mi a véleménye erről?

2014. febr. 19. 07:14
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!