Együttműködésre képtelen testvérrel mit lehet kezdeni?
Öcsémmel közösen kaptunk szüleinktől egy másfél szobás lakást a nagyszülőktől származó örökség folytán. Már akkor sem tartottam jó ötletnek. A lakás árának felét a saját megtakarításommal kiegészítve vehettem volna magamnak sajátot. A testvéremnek nem volt egy fillérje sem, így a szüleim ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz. A lakás belsőre elég rossz állapotban volt, ezért munka mellett szabadidőmben felújítottam (festés, burkolás stb.), amiben az öcsém soha sem segített. Az volt a terv, hogy kiadjuk és osztozunk a bevételen, én meg majd abból levonom a beletett munkám értékét.
Ezek után az öcsém aki addig a szüleinknél lakott, a megkérdezésem nélkül beköltözött a lakásba, és birtokba vette a nagyobbik szobát mondván, hogy a munkája miatt szállásra van szüksége a városban. (Valójában ez csak üres duma volt a részéről, munkája nem volt soha életében.) Már közel egy éve ott lakik, a lakást kis túlzással leamortizálta. Telehordta a lomjaival, nem takarít, nem mosogat, szóval gondoskodott arról, hogy másnak a lábát se legyen kedve betenni oda. A szüleink által neki adott pénzből él, egész nap csak döglik és a számítógép előtt ül, néha elmegy ide-oda a haverjaival. Én eközben fizetem az albérletemet és dolgozom, de nehezen jutok egyről a kettőre.
Beszélni nem lehet vele. Kijelenti, hogy az az ő lakása is, joga van ott lenni. A szüleinknek kedvesen behízeleg, akik lényegében az ő pártját fogják velem szemben.
Ti mitévők lennétek hasonló helyzetben?
70.
Tökéletes és reális összefoglalója a kérdező helyzetének, de sajnos ő nem.képes szembenézni azzal, hogy semmibe illetve teljesen hülyének nézik.
Kérdező!
Biztos nehéz, lehet soha nem is leszel rá képes, de meg kellene kérgesíteni a kis szívedet, lelkedet, mert ezek akiket szüleidnek, testvérednek nevezel, sajnos csak vérszívók.
Kedves kérdező. Erre nincs semmi, fappáns vagy kijátszható megoldás.
Kirakni a cuccait és zárat cserélni? Mivel gyakorlatilag ő lakik ott, te nem, ez magánlaksértésnek számít, és fel is jelenthet érte.
Idegen embereket akik majd lelakják és elkergetik a tesódat? Ezzel az a gond, hogy párom házában lakott szívességből egy barát, ingyen, mert rászorult, nem volt szerződés sem semmi. Jóhiszeműen azt hitték és szóban meg is állapodtak, hogy majd felújítja a házat. Nem tette, és alig tudtuk kitenni onnan, mert rezsit sem fizetett, és mindig halogatta a kiköltözést. Páromra 2 milliós rezsit vertek rá, mert mire kiderült addigra annyi volt a tartozás. Ügyvéddel egyeztettünk, és jogilag őt onnan sehogy sem lehetett volna kitenni. Végül úgy ment el, hogy piszkáltuk, vittünk neki egy szerződést amit aláírattunk vele, és így elment.
De te is ezt akarod? Olyan embereket akik valami lepukkant életmódot folytatnak odaköltöztetni? És majd nem tudod őket kitenni, ráadásul tartozást is vernek rád?
Ez nem jó megoldás.
Akár tetszik akár nem, a száraz jogi út ami segíthet. Hisz tesódddal nem lehet beszélni, anyádék szerint segítsd tesódat. De közben lakjál tovább albérletben.
Vicc az egész.
Tudod az én anyámék is hasonlóak, albérletben élünk párommal és amikor megszorultunk nem segítettek, de a nagyim örökölt házát elkezdték öcséimnek felújítani és idén vettek egy lakást ami felerészt az öcséimé. Amikor szóvá tettem az volt a válasz, hogy alhatok ott és kapok kulcsot. Tudod én hogy oldottam meg? Elmondtam nekik, hogy gáz amit műveltek, és azóta sem beszélek velük. Szerinted felfogták? Szerinted a te szüleid valaha felfogják? Nem.
Továbbra is sajnálkozhatsz de a tény az, hogy öcsédet jobban szereted és ha választani kell, őt fogják választani mindig. Fogadd el, és gondolj saját magadra. Én is így tettem, a páromra és a jövőmre gondoltam.
74-es vagyok, bocsi nem egyértelmű az írásomból, de öcséimé felerészt a lakás és a szüleimé, engem meg sem kérdeztek.
Az ilyen "családdal" nem tudsz mit tenni, ideje magadra gondolnod. Egy szerető szülő nem tesz ilyet a gyerekével.
Én tudok egy tényleges megoldást kérdező, ami neked is a legmegfelelőbb, az öcsédnek is, meg a szüleidnek is:
Mondj le a részedről az öcséd javára mindenestül. Mivel a szüleidnek kb csak ő létezik, így ők is nagyon boldogok lesznek, hogy az egész lakás az öcsédé, és milyen jól tetted, hogy engedted magad kisemmizni. Így biztos nem romlik meg a "szuper" kapcsolatod a szülőkkel. Az öcsédnek lesz egy saját lakása, amiben élhet, míg a szüleid pénzelik a lusta seggét, te meg kapsz egy szóbeli vállveregetést tőlük, hogy "okos voltál", hogy átengedted a lakást az öcsédnek. Így megmarad a számodra ennyire szent "jó" családi viszony és béke.
Hogy neked ez nem kifizetődő, meg egy kihasználható balek leszel ha megcsinálod? Ugyan már, kit érdekel? A lényeg, hogy a zsarnok szüleid a tesóddal boldogok és megmarad a szupi-dupi családi béke, meg az általad annyira akart egyoldalú viszony a szüleiddel! Hát nem remek??
Már fel lett sorolva minden lehetőség, de te mindegyiket elvetetted vagy találtál kifogást. Nosza, akkor csináld ezt meg és mindenki elégedett lesz, még a te kicsike lelkiismereted is, hogy a gonosz, téged nemigazán becsülő és szerető szülők nem fognak kéztördelve sírdogálni azért, amiért ki mertél állni magadért, hanem aranyos kis balek módjára feladtad az egészet az öcséd miatt, mert hát a család az szent ám!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!