Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Együttműködésre képtelen...

Együttműködésre képtelen testvérrel mit lehet kezdeni?

Figyelt kérdés

Öcsémmel közösen kaptunk szüleinktől egy másfél szobás lakást a nagyszülőktől származó örökség folytán. Már akkor sem tartottam jó ötletnek. A lakás árának felét a saját megtakarításommal kiegészítve vehettem volna magamnak sajátot. A testvéremnek nem volt egy fillérje sem, így a szüleim ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz. A lakás belsőre elég rossz állapotban volt, ezért munka mellett szabadidőmben felújítottam (festés, burkolás stb.), amiben az öcsém soha sem segített. Az volt a terv, hogy kiadjuk és osztozunk a bevételen, én meg majd abból levonom a beletett munkám értékét.

Ezek után az öcsém aki addig a szüleinknél lakott, a megkérdezésem nélkül beköltözött a lakásba, és birtokba vette a nagyobbik szobát mondván, hogy a munkája miatt szállásra van szüksége a városban. (Valójában ez csak üres duma volt a részéről, munkája nem volt soha életében.) Már közel egy éve ott lakik, a lakást kis túlzással leamortizálta. Telehordta a lomjaival, nem takarít, nem mosogat, szóval gondoskodott arról, hogy másnak a lábát se legyen kedve betenni oda. A szüleink által neki adott pénzből él, egész nap csak döglik és a számítógép előtt ül, néha elmegy ide-oda a haverjaival. Én eközben fizetem az albérletemet és dolgozom, de nehezen jutok egyről a kettőre.

Beszélni nem lehet vele. Kijelenti, hogy az az ő lakása is, joga van ott lenni. A szüleinknek kedvesen behízeleg, akik lényegében az ő pártját fogják velem szemben.

Ti mitévők lennétek hasonló helyzetben?

nov. 17. 15:26
 11/93 anonim ***** válasza:
90%
Én a helyedben eladnám a tulajdonrészének egy cigánynak. Ha már hasznom nem lenne a lakásból, és végig kell néznem hogy egy tróger élősködik benne, akkor nem érdekel mennyit ér a lakás, a vesződés nem ér annyit. Ha pár millát is kapnál érte...az is pénz. A tróger öcséd pedig megtanulja, hogy másokkal ne baszakodjon.
nov. 17. 16:31
 12/93 Mad Max2 ***** válasza:
100%

Kell egy közös tulajdon megszüntetése féle pert indítani

Eladjátok a lakást és feleztek, vagy egyikötök kifizeti a felét és ővé lesz a lakás

Kell ehez 1 darab ügyvéd, meg kb 1-2 év

nov. 17. 16:34
 13/93 anonim ***** válasza:
11%
Ha van annyi megtakarításod, amiből egy fél lakást kifizetnél, nem értem, miért nem veszel egyet, és fizeted a hitelt, ahelyett, hogy az alberletet fizetnéd. A fél lakást kaptad a szüleidtől. Nem te dolgoztál meg érte. Az hogy felújítotrad, a saját döntésed, a saját hülyeséged volt. Tanulj belőle, könyveld el veszteségnek és lépj tovább. A szüleid adtak is meg nem is. Furcsa lenne pert indítani lényegében ellenük, hiszen tőlük kaptad a fél lakást. Ez van, tudod hova tedd őket, legjobb ha a saját lábadra állsz és elkönyveled, hogy semmi jóra nem számíthatsz tőlük.
nov. 17. 16:40
 14/93 anonim ***** válasza:
91%
Mi az, hogy lényegében ellenük? Semmi közük a szülőknek a perhez!
nov. 17. 16:42
 15/93 anonim ***** válasza:
6%
Erkölcsileg mindenképpen van, mert ajándékba kapta tőlük. Jogilag is lehet, mert ha ajándékozási szerződéssel került a tulajdonába, akkor még az ajándékozási szerződést is meg tudják támadni a szülők.
nov. 17. 16:45
 16/93 A kérdező kommentje:
Az öcsém már ezerszer lejáratta magát előttem, sajnos le kellett tennem arról, hogy valaha is normálisan együtt tudnánk működni. Ő csak kiszolgálva lehet bárki által. Viszont ott vannak a szüleim, akik ha nem is voltak mindig igazságosak közöttünk, segítettek engem is számtalan esetben. Pontosan ez utóbbi okozza a nehézséget számomra. Szeretem őket de ugyanakkor mérhetetlenül haragszom is rájuk.
nov. 17. 16:46
 17/93 Mad Max2 ***** válasza:
86%

Mondjuk a szüleidet se értem...

Mert kb ők idézték elő a konfliktus helyzetet ezzel a közös lakás ajándákozással.

Én a helyükben ugy jártam volna el hogy akkkor az öcsike lakjon ott, de a tulajdonjog maradjon a szüleiteknél, igy majd megöröklitek aztán akkor ugy is feleztek

Vagy ha tényleg ugy akarták hogy mind a ketőtőknek jó legyen, akkor meg miért nem adták el a lakást és adták oda felesbe nektek az árát?

Sajnos a szüleitek eléggé elbaszták ezt a dolgot.

Te két dolgot tehetsz, vagy beletörödsz és hagyod hogy a testvéred ott lakjon, vagy pereskedsz.

Ezt Neked kell eldöntened, de azért mindenképp komolyan megkéne ezt beszélni a szülökkel is, mert háát mégis csak ők adták azt a lakást!

nov. 17. 16:47
 18/93 A kérdező kommentje:
Hát a szüleim hülyeségével utólag nehezen tudok mit kezdeni. Attól tartottak, hogy ha az öcsémnek adják a lakás árának a felét, akkor az rövidesen elúszik, ha maguknál tartják pénzügyi eszközben akkor elértéktelenedik. Így feltétel volt, hogy a teljes összegből ingatlant kell venni. Arra meg csak így volt lehetőség. A koncepció nem is lett volna eredendően rossz, ha a lakás valóban ki lett volna adva és profitot termel.
nov. 17. 16:58
 19/93 anonim ***** válasza:
97%
A szüleid döntöttek, az öcséd életvitelét támogatják és elvárják, hogy te is őt szolgáld. A saját jó munkádért és megélhetésedért te tettél, de nem azért, hogy az öcsédet eltartsd. Ezt mondd el mindhármuknak és indítsd meg a közös tulajdon megszüntetése pert. Jó esetben nem lesz tartozás a tulajdonrészeden és a lakás nyomott értékének felével távozol. A szüleid már most elvárják, hogy besorold magad az öcséd mögé fontosság szempontból, és később sem melléd fognak állni, ha helyzet lesz. Készülj fel lelkileg, hogy te leszel a szemét, ha ki mersz állni magadért. Ezzel együtt vállalnod kell, mert a szüleid nem fognak védeni, főleg nem a testvéreddel szemben. Az öcsédet nem minősítem, mindenkinek egyértelmű, mire számíts tőle.
nov. 17. 16:58
 20/93 anonim ***** válasza:
100%

Pont ilyesmitől tartottam én is, amikor a szülői házat örököltük, noha szabályosan megvettem a testvérem részét, mert pénz kellett neki és én kifizettem.

De igazából utána is tartottam tőle, hogy az üres házra ő kicsit másképp tekint, elvégre ott nőttünk fel és mondjuk visszajár, amit furcsa lett volna nekem megtiltani. Végén még ott is ragad, amiből beláthatatlan kínos dolgok lehetnek. Ezért is igyekeztem mihamarabb eladni az egészet, az a biztos.

Lehetett is benne valami, mert amikor közöltem az eladást, nem nagyon esett jól neki, hogy többet nem mehet oda, szinte fel volt háborodva.

nov. 17. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!