Együttműködésre képtelen testvérrel mit lehet kezdeni?
Öcsémmel közösen kaptunk szüleinktől egy másfél szobás lakást a nagyszülőktől származó örökség folytán. Már akkor sem tartottam jó ötletnek. A lakás árának felét a saját megtakarításommal kiegészítve vehettem volna magamnak sajátot. A testvéremnek nem volt egy fillérje sem, így a szüleim ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz. A lakás belsőre elég rossz állapotban volt, ezért munka mellett szabadidőmben felújítottam (festés, burkolás stb.), amiben az öcsém soha sem segített. Az volt a terv, hogy kiadjuk és osztozunk a bevételen, én meg majd abból levonom a beletett munkám értékét.
Ezek után az öcsém aki addig a szüleinknél lakott, a megkérdezésem nélkül beköltözött a lakásba, és birtokba vette a nagyobbik szobát mondván, hogy a munkája miatt szállásra van szüksége a városban. (Valójában ez csak üres duma volt a részéről, munkája nem volt soha életében.) Már közel egy éve ott lakik, a lakást kis túlzással leamortizálta. Telehordta a lomjaival, nem takarít, nem mosogat, szóval gondoskodott arról, hogy másnak a lábát se legyen kedve betenni oda. A szüleink által neki adott pénzből él, egész nap csak döglik és a számítógép előtt ül, néha elmegy ide-oda a haverjaival. Én eközben fizetem az albérletemet és dolgozom, de nehezen jutok egyről a kettőre.
Beszélni nem lehet vele. Kijelenti, hogy az az ő lakása is, joga van ott lenni. A szüleinknek kedvesen behízeleg, akik lényegében az ő pártját fogják velem szemben.
Ti mitévők lennétek hasonló helyzetben?
Elvágnéd magad a szüleid előtt? Kijátszottak azzal, hogy papíron kaptál valamit, de gyakorlatilag meg a testvéred kapott egy lakást, sz-rba se vesznek, és még az érdekel, hogy ne legyen rossz a viszony? Őket hol érdekled TE?
Ha ennyire lelkiismereti kérdést csinálsz belőle, akkor könyveld el annak, ami: a szüleid a tesódat támogatni akarták, téged meg nem, engedd el azt a lakást, és boldogulj nélküle. Mintha nem is lenne, merthogy számodra nincs is...Pont. Te arra kellesz a szüleidnek, hogy kiszolgáld őket, csak ezért nem direktbe csak a tesódnak adtak...
Nem meri kérni a részét, nem meri eladni, nem akar oda költözni.. fél a szülők reakciójától, de majd beköltözötet néhány csövet, hogy a testvérét jobb belátásra bírja. Na persze...
A tesó tudja, hogy a Kérdező egy megalkuvó, konfliktust kerülő tapsifüles, aki annyira fosik a szülők reakciójától, hogy úgysem fog semmit lépni. A szülők is tisztában vannak ezzel, pont ezért is lett ilyen jól megtervezve ez az egész. A szülők a parazita testvérrel karöltve kijátszották a Kérdezőt.
Gyanítom, hogy attól fél, hogy a szülők megharagudnak és kizárják az örökségből, majd mindent a parazita kap. Mondok egy titkot: erre a lakásrészed eladása nélkül is nagy az esély, hiszen nem te vagy a kedvenc.
Nagyon durván kivételeznek a testvéred javára, te pedig füled farkad behúzva lapitasz.
Én ilyen szülőkkel nem is nagyon tartanám a kapcsolatot. Te csak arra vagy jó, hogy leakasszanak a fogasról, amikor kell nekik valami.
Őszintén, mi a fenéért ragaszkodsz ehhez a viszonyhoz?
Elmérgesíteni? Ember, már most is szar a kapcsolatotok. A szüleid semmibe néznek és nyíltan vállalják hogy a semmirekellő testvéredet jobban szeretik mint téged. Miért kell ez neked? Mi a jó neked ebben?
Kérdező, teljesen feleslegesen írtad ki a kérdést. Te nem akarod megoldani a problémát sehogy sem, csak kipanaszkodtad magad, aztán minden megy tovább. Hiába próbálsz itt mindenkit (magadat is beleértve) győzködni, hogy de igen, te meg akarod oldani...NEM...nem akarod, és ezt te is tudod, mert egyrészt nem kényelmes, másrészt be vagy tojva attól, hogy a szüleid, akik téged amúgy látványosan kevésbé szeretnek, mint az öcsédet, mit fognak szólni.
"Megszeretném oldani de nem tudom. Az eddig felvázolt lehetőségek többsége csak még inkább elmérgesítené a viszonyt a szüleimmel, ami egyrészt lelkiismereti problémákat okozhat, másrészt hosszútávon nem is biztos hogy kifizetődő."
A szüleidet érdekli, hogy te hogy érzed magad? Nem.
A szüleidet foglalkoztatja, hogy téged a tesód kvázi kihasznál? Nem.
A szüleid törődnek a te lelkiismereteddel? Nem.
Jó a kapcsolatod a szüleiddel? Nem. Ha az lenne, a szüleid nem bxtak volna így ki veled.
A szüleid kihasználnak téged? IGEN. Teljes mértékben. Te segíts nekik mindenben, támogasd a naplopó here öcsédet, fogadd el hogy a lakásba tett munkádat a tesód tönkre tette, fogadd el hogy az öcsike a kedvenc és te csak egy pótlék vagy, fogadd el hogy neked kell majd ápolni a szüleidet mert az öcséd biztos nem fogja, fogadd el hogy a szüleid lelkileg zsarolnak hogy ne lázadozz miközben az öcséd piedesztálra van emelve.
Tudod mi a legvalószínűbb? Hogy a szüleid pont így akarták elrendezni az egészet, mert a lakást teljes mértékben az öcsédnek akarták volna adni, de ahhoz már nem lett volna képük, így inkább fele-fele tulajdonrész lett, mert nagyonis jól tudják, hogy te nem fogsz tenni semmit és beletörődsz, hogy a lakás gyakorlatilag teljesen az öcsédé és majd remélik, hogy te a részedről szépen lemondasz, mert nem bírsz az öcséd fölé kerekedni és ehhez a szülők is asszisztálnak azzal, hogy őt támogatják. Nagyon is jól tudják, hogy te nem fogod ezt jogi útra terelni, mert "jaj mi lesz a családban".
Elmérgesíteni a viszonyt? Ember, ez a viszony toxikusabb nem is lehetne. Mégis mitől félsz? Hogy a szüleid majd összetartott kezekkel mártírkodni kezdenek, meg a fejedhez vágják, hogy hálátlan vagy?
Ha te hálátlan vagy, akkor az öcséd mégis micsoda?
Ez tipikus példája annak, hogy az egyik gyerek a kedvenc, neki minden el van nézve és minden a valaga alá van tolva, a másik gyerek meg fogja be lehajtott fejjel, mert "őt is támogattuk".
Amúgy meg abban biztos lehetsz, hogy ha te költöztél volna oda, akkor a szüleid lennének az elsők, akik követelnék, hogy oszd meg a lakást vagy fizesd ki az öcsédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!