Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Együttműködésre képtelen...

Együttműködésre képtelen testvérrel mit lehet kezdeni?

Figyelt kérdés

Öcsémmel közösen kaptunk szüleinktől egy másfél szobás lakást a nagyszülőktől származó örökség folytán. Már akkor sem tartottam jó ötletnek. A lakás árának felét a saját megtakarításommal kiegészítve vehettem volna magamnak sajátot. A testvéremnek nem volt egy fillérje sem, így a szüleim ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz. A lakás belsőre elég rossz állapotban volt, ezért munka mellett szabadidőmben felújítottam (festés, burkolás stb.), amiben az öcsém soha sem segített. Az volt a terv, hogy kiadjuk és osztozunk a bevételen, én meg majd abból levonom a beletett munkám értékét.

Ezek után az öcsém aki addig a szüleinknél lakott, a megkérdezésem nélkül beköltözött a lakásba, és birtokba vette a nagyobbik szobát mondván, hogy a munkája miatt szállásra van szüksége a városban. (Valójában ez csak üres duma volt a részéről, munkája nem volt soha életében.) Már közel egy éve ott lakik, a lakást kis túlzással leamortizálta. Telehordta a lomjaival, nem takarít, nem mosogat, szóval gondoskodott arról, hogy másnak a lábát se legyen kedve betenni oda. A szüleink által neki adott pénzből él, egész nap csak döglik és a számítógép előtt ül, néha elmegy ide-oda a haverjaival. Én eközben fizetem az albérletemet és dolgozom, de nehezen jutok egyről a kettőre.

Beszélni nem lehet vele. Kijelenti, hogy az az ő lakása is, joga van ott lenni. A szüleinknek kedvesen behízeleg, akik lényegében az ő pártját fogják velem szemben.

Ti mitévők lennétek hasonló helyzetben?

nov. 17. 15:26
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯
 1/93 anonim ***** válasza:
100%

Elöször szólnék neki, hogy adjuk el a lakást és felezzük el az árát, ha nem megy bele, akkor meg pert indítanék a közös tulajdon megszüntetésére, és az eladási ár felét mindenképpen vinném.

Sajnos a belefektetett munkád elveszett mindegyik esetben, de semmi esélyed sincs azt is visszaszerezni.

nov. 17. 15:38
 2/93 anonim ***** válasza:
100%
Per indítás sajnos...
nov. 17. 15:43
 3/93 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. A jogi lehetőségekkel nagyjából tisztában vagyok. Ő eladni nem akarja, a tulajdonrészemet kifizetni nem tudja. Neki így kényelmes. Eladhatnám a részemet nagyon nyomott áron befektetőnek, vagy bíróságon kérhetném a közös tulajdon megszüntetését. Ezek viszont nem csak vele mérgesítenék el a viszonyomat, hanem a szüleimmel is. Pontosan ezt szeretném elkerülni, ezért valami diplomatikusabb megoldást szeretnék. A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Létezhet ilyen?
nov. 17. 15:45
 4/93 anonim ***** válasza:
96%

3.

Ezzel az élősködővel nem.

A szüleid nyugodtan ássák el magukat, egy nagy nullák, akik egy nullát neveltek.

Indítsd pert, ezekért a családi kapcsolatokért nem kár.

nov. 17. 15:49
 5/93 anonim ***** válasza:
95%
Itt nincs arany középút. Egy ilyen élősködővel nem lehet megállapodni. Le kell ülni a szülőkkel és elmondani, hogy ez így nagyon nem korrekt. Szépen el kell adni a lakást. A tesó megharagudhat, a szülők majd előbb utóbb megbékélnek.
nov. 17. 15:53
 6/93 anonim ***** válasza:
94%

Úgy tűnik, ezt a lakást az öcskösnek szánták..köszönik az ingyenmunkát.

Szülökkel beszélj, és igen, állj ki magadért.

nov. 17. 15:57
 7/93 anonim ***** válasza:
97%
Már ne is haragudj, de ha a szüleid ennyire a testvéred pártját fogják, elnézve hogy csak él bele a nagyvilágba, nem dolgozik, az általad felújított lakást önkényesen kisajátítja (még ha felerészben tulajdonos is), nem hajlandó kompromisszumra....akkor én pont lesz*rnám hogy milyen lesz a viszonyom velük ezután. Igen is elindítanám a pert.
nov. 17. 16:08
 8/93 A kérdező kommentje:
Sajnos ezerszer próbáltam a szüleimmel is beszélni erről, eredménytelenül. A probléma nem új, az öcsém világ életében ilyen volt. Soha nem vette ki a részét a közös munkából, csak mások munkájának a babérjait kívánta learatni. A szülők válasza erre az volt, hogy az öcsém "milyen okos", de amúgy is testvérek vagytok, ne veszekedjetek, segítsétek egymást, beszéljétek meg. Ha kritikával illettem az öcsémet ezekért, akkor még én voltam a rossz, hogy ellenségeskedek. Most is hasonló a helyzet. Nekem van munkám, jobb helyzetben vagyok, így a szüleim szerint kötelességem segíteni a testvéremet. Ha nem így teszek rossz ember vagyok.
nov. 17. 16:10
 9/93 anonim ***** válasza:
96%
"Nekem van munkám, jobb helyzetben vagyok, így a szüleim szerint kötelességem segíteni a testvéremet. Ha nem így teszek rossz ember vagyok" - akkor legyél "rossz" ember. Komolyan, a pofátlanságnak is van határa!
nov. 17. 16:18
 10/93 anonim ***** válasza:
98%
Nem te mérgesítenéd el a viszonyt, hanem a szülők mérgesítették már el. Nem vagy még elég mérges?
nov. 17. 16:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!