A testvérem nem akar beszállni a közös szülő ápolásába. Mit tehetnénk?
Hárman vagyunk testvérek. A középső testvérem már lassan 20 éve megszakitotta velünk a kapcsolatot.
Ő sosem jött ki anyánkkal, bár szerintem nincs igaza abban, hogy sz*r szülő volt, nem tökéletes, de tette, amit tusott (egyedül nevelt fel minket). A testvéren erettségi után el is költözött, utana mininalizálódott a kapcsolat vele, aztán teljesen meg is szakadt. A gyerekeit nem is ismerjük, sosem láttuk.
A lényeg, hogy anyánk egy betegség következtében fizikailag lerobbant, szellemileg is egyre inkább, most jutottunk el oda, hogy lassan 24 órás ápolás fog kelleni, amit nem tudunk megoldani. Én vele lakom, sosem költöztem el, de dolgozok, plusz ingazás, napi 10 órát tavol vagyok. Nem mondhatok el, hisz senki nem fog eltartani.
Idősek otthonára talán lenne elegendő beugrónk, de ha lenne is, akkor se tudnánk pluszban fizetni a havi díjat. 1/3ad arányban talán kinyögnénk, de a testvérem nem akar beszállni.
Tudom, hol lakik, így rossz szájízzel, de felkerestem. Ő teljesen elzárkozik tőlünk, nem akar kapcsolatot tartani, azr mondta, nem fizet semmit, az örökség sem érdekli, ha nem kap. Csnegetésre nem jött ki többet, levélre nem reagál.
Mit tudok tenni ezesetben, ha a harmadik testvér nem száll be anyagilag?
Szerintem senkinek semmi köze ahhoz hogy ki mikor és miért szakítja meg a szüleivel, testvéreivel a kapcsolatot.
Nem ismerjük az életüket, csak két mondatot tudunk a dologról amit a kérdező oldaláról hallottunk.
Ha a testvér nem akar velük kapcsolatot akkor az az ő dolga és fizetnie sem kell hacsak a bíróság nem kötelezi rá, de ugye nem minden esetben kötelező a szülő tartás sem. Ebben az esetben szerintem pont nem ítélnék meg.
Kérdezőnek meg ha eddig jó volt a szülő házában ingyen élni akkor most lehet kamatoztatni ezt az anyja javára. El kell adni a házat, abból finanszírozni az ápolást és albérletbe húzni.
Nem a 20 éve nem látott tesómtól várni hogy fizessen, ő meg élne tovább vígan ingyen otthon.
32
Még nem érdekli az örökség. Majd érdekelni fogja ha lesz. Hidd el a nagy többség előkerül mire örökölni kell.
40
De miért kellene kitagadni. Az ismerőseim eladták papíron a házukat az unokának és nem volt örökség.
Máshol meg eltartásit kötöttek.
Lehet hogy a beteg anyjának vett belőle gyógyszer vagy fizette a kezeléseket...miért gondolod azt, hogy aki otthon marad az nem önalló?
Hát látod, még egy normális párkapcsolata sincs, mint a legtöbb mamahotelesnek. Azok normális pasinak/nőnek nem kellenek. Lehet verni magam hogy önálló vagyok ha a babaszobámban nyúlok magamhoz éjszakánként mert más úgyse fog
31es, miért ne fizetnél a rokonaidnak? Ne legyél már ennyire kicsinyes mi az a havi 50 ezer. Nem tehetnek róla szegények hogy kiraktak, kötelességed nyalni a kis feneküket halálukig.
Vagy csak a kérdezőtől várnád el azt amit te se teszel? Az ilyen ne szövegeljen mert egy fokkal se különb. Gondolom nem ok nélkül dobott ki az egész rokonság.
A legfontosabb részletet hagytad csak ki a történetből, mégpedig azt, hogy édesanyádnak van-e bevétele, és ha igen, mennyi.
Mint már többen leírták, ilyenkor rendszerint eladják a szülői házat és annak az árából + a szülő nyugdíjából fizetik a nyugdíjasotthont.
A szülőtartás kicsikarását semmi esetre sem javaslom, ugyanis azzal a legnagyobb valószínűséggel te járnál rosszul.
Egyrészt, ilyenkor első körben nem azt vizsgálja meg a bíróság, hogy a sorban lévő rokonok kötelezhetők-e a fizetésre, hanem azt, hogy a kérelmező jogosult-e egyáltalán. A mindenféle egészségügyi/szellemi vizsgálatok mellett a kérelmező anyagi helyzetét is megvizsgálják, pl azt, hogy van-e saját ingatlan a nevén, van-e más értéke, mennyi az a minimum összeg amiből meg tud élni stb. Tekintve, hogy anyukád a saját lakásában él és nem is egyedül, már élből rossz esélyekkel indul. Ha jogosultnak is találják, a bíróság meg fog határozni egy minimum összeget, amiből meg tud élni (jellemzően egy nagyon alacsony összeg szokott lenni…), abból levonja a jövedelmét és a fennmaradó részt osztanák 3 részre. Itt már tehát vagy bukna az egész, vagy ha nem, akkor sem lennétek kisegítve havi 20-30 ezer forinttal.
Továbbá mint szintén írták már, ebben az esetben ha a testvéretek bíróság előtt bizonyítani tudja, hogy már 20 éve nem tartja a kapcsolatot (a sztori alapján kölcsönösen) édesanyátokkal, akkor szinte biztosra veszem, hogy érdemtelenséget állapítanának meg.
Na de még ha össze is jönne ez az egész, a testvéred valószínűleg fellebbezne és ha egy valamire való ügyvédet talál ezt évekig el tudja húzni, miközben titeket is terhelnének jogi költségek. Ez a megoldás tehát szerintem teljesen zsákutca. Legjobb esetben is csak egy nagyon minimális összeget tudnának kiszabni a testvéredre, és azt sem 1-2 hónap alatt, hanem mint mondtam, adott esetben csak évek után.
Adjátok el a lakást és finanszírozzátok abból az idősek otthonát; vagy amit még ilyen esetben sokan csinálnak, hogy nyomott áron eladják az ingatlant a haszonélvezeti jog megtartásával és a befolyt összegből fizetnek ápolónőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!