Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » A testvérem nem akar beszállni...

A testvérem nem akar beszállni a közös szülő ápolásába. Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek. A középső testvérem már lassan 20 éve megszakitotta velünk a kapcsolatot.

Ő sosem jött ki anyánkkal, bár szerintem nincs igaza abban, hogy sz*r szülő volt, nem tökéletes, de tette, amit tusott (egyedül nevelt fel minket). A testvéren erettségi után el is költözött, utana mininalizálódott a kapcsolat vele, aztán teljesen meg is szakadt. A gyerekeit nem is ismerjük, sosem láttuk.

A lényeg, hogy anyánk egy betegség következtében fizikailag lerobbant, szellemileg is egyre inkább, most jutottunk el oda, hogy lassan 24 órás ápolás fog kelleni, amit nem tudunk megoldani. Én vele lakom, sosem költöztem el, de dolgozok, plusz ingazás, napi 10 órát tavol vagyok. Nem mondhatok el, hisz senki nem fog eltartani.

Idősek otthonára talán lenne elegendő beugrónk, de ha lenne is, akkor se tudnánk pluszban fizetni a havi díjat. 1/3ad arányban talán kinyögnénk, de a testvérem nem akar beszállni.

Tudom, hol lakik, így rossz szájízzel, de felkerestem. Ő teljesen elzárkozik tőlünk, nem akar kapcsolatot tartani, azr mondta, nem fizet semmit, az örökség sem érdekli, ha nem kap. Csnegetésre nem jött ki többet, levélre nem reagál.

Mit tudok tenni ezesetben, ha a harmadik testvér nem száll be anyagilag?

nov. 15. 11:02
1 2 3 4 5 6 7
 31/69 anonim ***** válasza:
8%

Egyrészt, a szülőtartás max 50ezer. A testvéred ne legyen annyira kicsinyes, hogy nem fizet.

Másrészt, 5 ève engem is kirakott a rokonság. Ha bármelyik rokomonnak segítség kéne, a szemükbe mondom, hogy inkább nézem, hogy nő a fű.

nov. 15. 12:37
 32/69 anonim ***** válasza:
88%

A tesónak adok igazat. Megelégelte Anyátokat, egy ketrecből menekült el.

Én sem fizetnék semmit+ mivel őt az örökség sem érdekli, ezért pláne nem fogja semmire kötelezni a bíróság.

Akik itt pattognak, hogy szülőtartás így meg úgy.. hát jót nevettem!

Nagyon ritka esetekben ítélik meg+ az egész egy jogi herce hurca+ ha mégis, akkor minimális összegere kell számítani.

Szerintem ha a tesó felvázolja a bíróságon a helyzetet, akkor pláne nem ítélik meg.

Évekig nem tartjátok a kapcsolatot, most meg keresitek.

Ehhez pofa kell.

nov. 15. 12:39
 33/69 anonim ***** válasza:
23%

És ha nem tudják megoldani?

Mondom ezt úgy, hogy én a kisujjamat nem mozdítanàm a saját családomért.

nov. 15. 12:41
 34/69 anonim ***** válasza:
94%
Most olvasom, hogy lemond a részéről. Hagyjátok békében.
nov. 15. 12:45
 35/69 anonim ***** válasza:
95%

"És akkor mit csináljak, hagyjam itthon, aztán max. ha nem bír felkelni, maga alá kakál es benne fekszik délutánig? Vagy ha elesik "

Attól függ, hogy hol éltek, de nálunk volt olyanra lehetőség, hogy kijöttek az ápolók napi 3-szor, valami tök jó összegért cserébe.

De tudsz fogadni valakit, aki ott van az anyáddal, beszél vele, megeteti, amíg te távol vagy.

Ha olyan állapotban van, akkor pelenka + vannak ilyen speciális betegápoló ágyak, amelyek keretesek, nem tud belőlük leesni/kiesni, dönthető is a támlájuk stb. Egyszeri vétel 2-300.000 ft.

nov. 15. 12:46
 36/69 anonim ***** válasza:
24%
#35 ezt csak mondja. De lehet nem gondolja komolyan. Akkor tessék erről nyilatkozni!!!
nov. 15. 12:48
 37/69 anonim ***** válasza:
87%

Nálunk még extrémebb lesz, mivel 3-ból 1 gyerek nem dolgozik, de a szülőkkel él, ők tartják el, de semmit sem csinál. Így, ha ápolásra szorulnak azt sem fogja csinálni, ha pénz kell valamire meg marad a 2 tesó, mert a házat nem fogja engedni eladni. Ezt már kijelentette.

Tesód ott sem lakik, nincsenek kapcsolatban, ne most legyenek elvárásaitok.

nov. 15. 12:48
 38/69 anonim ***** válasza:
62%
#38 akkor a tesó hivatalosan is mondjon le az örökségről
nov. 15. 12:52
 39/69 anonim ***** válasza:
96%
Ilyen anyánál nem csodálom hogy nem kér belőle és talán nem csak akkor kéne őt felkeresni amikor pénz kell... amúgy mivel nem tartotta a kapcsolatot így jogilag nem.koteles eltartani a szülőt. Tudom mert én sem tartom a kapcsolatot a szar apámmal, csak azért nem kell valakit szerezni mert végülis ellátott. Így jártatok anyuci a nyakatokon marad vagy eladjátok a házat ti meg szorongtok.
nov. 15. 13:01
 40/69 anonim ***** válasza:
91%

Kérdezz rá a háziorvosnál, önkormányzatnál, hogy tudnak-e megfizethető házhoz menő ápolót. Nálunk is van olyan néni, akihez nap közben az önkormányzat küld pár órára segítőt. De ha olyan még az állapota, akkor akár az is megoldás lehet, hogy valamelyik otthon lévő szomszéddal üzleteltek, hogy nézzen néha rá nap közben (férjeméknél ez volt a velük lakó nagymamával).

Előttem már írták, hogy el lehet adni a lakást. De ha esetleg olyan helyen van, kiadni is megpróbálhatjátok, az abból befolyt pénz pedig mehet az ápolási díjba. Ennek mondjuk több hátránya is van: neked meg kell oldanod a lakhatásodat (igaz, közelebb tudsz költözni a munkahelyedhez), amíg nincs gondnokság alatt anyukád akkor bonyodalmas bármit elintézned és ha meghal, plusz egy dolog, amin mehet a rugózás a hagyatékin. Megjegyzem, még ha ki is tagadná a tesódat az örökségből anyukád, akkor is járna neki a köteles rész. Kivéve, ha bizonyítani lehet, hogy érdemtelen rá.

nov. 15. 13:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!