A testvérem nem akar beszállni a közös szülő ápolásába. Mit tehetnénk?
Hárman vagyunk testvérek. A középső testvérem már lassan 20 éve megszakitotta velünk a kapcsolatot.
Ő sosem jött ki anyánkkal, bár szerintem nincs igaza abban, hogy sz*r szülő volt, nem tökéletes, de tette, amit tusott (egyedül nevelt fel minket). A testvéren erettségi után el is költözött, utana mininalizálódott a kapcsolat vele, aztán teljesen meg is szakadt. A gyerekeit nem is ismerjük, sosem láttuk.
A lényeg, hogy anyánk egy betegség következtében fizikailag lerobbant, szellemileg is egyre inkább, most jutottunk el oda, hogy lassan 24 órás ápolás fog kelleni, amit nem tudunk megoldani. Én vele lakom, sosem költöztem el, de dolgozok, plusz ingazás, napi 10 órát tavol vagyok. Nem mondhatok el, hisz senki nem fog eltartani.
Idősek otthonára talán lenne elegendő beugrónk, de ha lenne is, akkor se tudnánk pluszban fizetni a havi díjat. 1/3ad arányban talán kinyögnénk, de a testvérem nem akar beszállni.
Tudom, hol lakik, így rossz szájízzel, de felkerestem. Ő teljesen elzárkozik tőlünk, nem akar kapcsolatot tartani, azr mondta, nem fizet semmit, az örökség sem érdekli, ha nem kap. Csnegetésre nem jött ki többet, levélre nem reagál.
Mit tudok tenni ezesetben, ha a harmadik testvér nem száll be anyagilag?
Én is azt javaslom - civakodás helyett (akár jogos, akár nem..) -, hogy elsőként az önkormányzatnál érdeklődjél. Én is igénybe vettem anyámnál, és megfizethető volt a kijáró ápolónő. Menj a szociális osztályra; ott tudják, hogy merre tereljenek tovább. Előfordul, hogy kihelyezték az egészet valamelyik idősotthonba, és náluk igényelheted a házi ápolót. Ha jól rémlik, naponta max. 4 órában lehet kérni.
A másik pedig, amit fentebb írtak, egy nyugdíjas néni vagy szomszéd. Ki is fizetheted, vagy cserébe elvégzel nála olyasmi munkákat, ami neki már nehezen megy. Lombsöprés ősszel, hólapátolás télen, bevásárlás, ablakmosás.
Legyél rugalmas; az állam nem fog segíteni, csaknem teljesen kiszálltak az idősgondozásból.
44-es, Én ismerem a szüleimet, tudom milyen témákat nem szabad felhoznom, hogy ne legyen csetepaté - magyarul, felnőtt létedre úgy viselkedsz, mint egy kisgyerek - ergo nem mondod el a vélemnyed, tojáshéjon lépkedsz, stb.
Őszintén sajnállak, amiért neked ez a gyerekszerep megfelel és fel sem méred, mennyire nem normális a kapcsolatotok.
A testvéredet kihagyhatod ebből, nem tudod rákényszeríteni semmire, főleg akkor nem, ha még az örökségéről is lemond. Szülőtartást amúgy nehezen ítélnek meg és az is alacsony összeg, de nálatok simán rámondják majd, hogy érdemtelenség miatt nem járna neki.
Mit tudsz csinálni? Beadod a jelentkezést kórházak ápolási osztályára, közben pedig szociális otthonokba is. Nem mindegyiknél kell beugrót fizetni, soknál csak napi térítési díj van, sőt, olyan otthonok is léteznek, ahol a nyugdíj összegéig kell csak fizetni. A bekerülés sokáig eltarthat, ezért kell az ápolási osztályokban gondolkodni, oda hamarabb bekerül és maradhat, amíg lesz hely az otthonban.
Kérhetsz családsegítőtől segítséget, otthonápolási rendszer is működik a legtöbb városban, néha falvakban is vannak kijáró háziápolók. Meg persze magánúton is fizethetsz neki ápolót, csak az drágább megoldás.
De gondolom ha valós a helyzet, akkor ezeknek már utánajártál magadtól is.
Szóval lemondott az örökségről, te meg még pénzt követelnél tőle, mikor egész életedben ingyen laktál otthon.
Azért ez meredek picit, nem gondolod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!