Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » A testvérem nem akar beszállni...

A testvérem nem akar beszállni a közös szülő ápolásába. Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek. A középső testvérem már lassan 20 éve megszakitotta velünk a kapcsolatot.

Ő sosem jött ki anyánkkal, bár szerintem nincs igaza abban, hogy sz*r szülő volt, nem tökéletes, de tette, amit tusott (egyedül nevelt fel minket). A testvéren erettségi után el is költözött, utana mininalizálódott a kapcsolat vele, aztán teljesen meg is szakadt. A gyerekeit nem is ismerjük, sosem láttuk.

A lényeg, hogy anyánk egy betegség következtében fizikailag lerobbant, szellemileg is egyre inkább, most jutottunk el oda, hogy lassan 24 órás ápolás fog kelleni, amit nem tudunk megoldani. Én vele lakom, sosem költöztem el, de dolgozok, plusz ingazás, napi 10 órát tavol vagyok. Nem mondhatok el, hisz senki nem fog eltartani.

Idősek otthonára talán lenne elegendő beugrónk, de ha lenne is, akkor se tudnánk pluszban fizetni a havi díjat. 1/3ad arányban talán kinyögnénk, de a testvérem nem akar beszállni.

Tudom, hol lakik, így rossz szájízzel, de felkerestem. Ő teljesen elzárkozik tőlünk, nem akar kapcsolatot tartani, azr mondta, nem fizet semmit, az örökség sem érdekli, ha nem kap. Csnegetésre nem jött ki többet, levélre nem reagál.

Mit tudok tenni ezesetben, ha a harmadik testvér nem száll be anyagilag?

ma 11:02
1 2 3 4 5 6
 1/58 anonim ***** válasza:
91%
Semmit.
ma 11:08
 2/58 anonim ***** válasza:
17%
Akkor szülőtartásra benyújtjátok a kérelmet.
ma 11:09
 3/58 anonim ***** válasza:
15%

Ilyen esetben a szülöt otthonba kellene adni és minden gyerek a költségek 1/3-át vállalja.

Ha az egyik gyerek nem akar beszállni, bírósági úton kell kötelezni erre.

ma 11:15
 4/58 anonim ***** válasza:
85%
20 éve megszakította vele a kapcsolatot, nem tudsz vele mit kezdeni. A szülőtartást is hiába adjátok be, mégha meg is ítélik (nem valószínű) havi pártízezer ft, ráadásul ha van gyereke azok róvására nem mehet a szülőtartás, szóval valami minimális pénzt ha kaptok is, nem lesz elég erre. Annak valami oka van, hogy megszakított veletek a kaocsolatot (nem csak az anyjával, a testvéreivel is). Lehet neked semmiség, de neki épp elég volt hozzá 🤷🏼‍♀️
ma 11:18
 5/58 anonim ***** válasza:
10%
#4 de ha megítélik a szülőtartást akkor tetszik vagy sem FIZETNI KELL😆. Hiába moralizálsz, az eltávolodott gyermek örüljön, hogy az anyukája felnevelte őt. Kerülhetett volna állami gondozásba is ahol a cigánygyerekek megverik-megerőszakolják. Én is szemvedtem a szülői túlkapásoktól, sok mindenért nem vagyok hálás, de tudod lehetett volna rosszabb is🫤. Személyes sérelmek ide vagy oda, legalább volt aki felnevelte őt. Érdekes hogy a másik két gyerek fel tudott nőni a helyzethez, míg a középső nem.
ma 11:26
 6/58 anonim ***** válasza:
20%

Ezt a választ a mesterséges intelligencia adta, nem én, ide másolom :

A helyzet, amit leírtál, sajnos nagyon nehéz és érzelmileg megterhelő. Az alábbiakat érdemes átgondolni, ha a harmadik testvér nem hajlandó részt venni az édesanyátok ellátásában, sem anyagilag, sem más módon.

1. Jogilag kötelezhető-e a testvér?

Magyarországon a Polgári Törvénykönyv szerint az egyenes ági rokonok (gyermekek és szülők) kölcsönösen tartási kötelezettséggel tartoznak egymás iránt. Ez azt jelenti, hogy az édesanyátok eltartása a gyermekeire (mindhárom testvérre) hárul. Amennyiben egyik testvér ezt nem vállalja, bíróságon lehet tartási pert indítani ellene.

Hogyan működik ez?

A bíróság mérlegeli az édesanyátok szükségleteit (pl. ápolás költségei) és a testvérek jövedelmi helyzetét.

A döntés alapján megállapíthatják a harmadik testvér részarányos hozzájárulását.

Ha a testvér továbbra sem fizet, végrehajtási eljárás is indítható.

2. Milyen költségekkel kell számolni?

Ha idősek otthonába kerülne az édesanyátok, érdemes pontosan megérdeklődni a belépési díjat és a havi költségeket.

A bíróság gyakran figyelembe veszi, hogy az ellátás költségeit arányosan ossza meg a testvérek között.

3. Megoldások jogi lépések nélkül

Ha nem akartok rögtön pert indítani, érdemes megfontolni:

Közvetítő vagy mediátor bevonása: Egy harmadik fél segíthet abban, hogy a testvéred talán nyitottabb legyen a párbeszédre.

Rugalmas megoldások keresése: Ha az anyagi támogatást teljesen elzárkózza, felajánlhatjátok, hogy más módon járuljon hozzá, például ápolásban segít valamilyen formában.

4. Szociális támogatás lehetőségei

Amennyiben az anyagi helyzetetek nehézséget okoz:

Érdemes érdeklődni a helyi önkormányzatnál vagy családsegítő központnál, hogy milyen állami támogatások, kedvezmények érhetők el.

Egyes idősotthonok és szociális intézmények kedvezményes helyeket biztosítanak rászorulóknak.

5. Örökség kérdése

Ha a testvéred teljesen elzárkózik, előfordulhat, hogy az örökség kérdésében is problémát okoz. Ebben az esetben:

A tartási kötelezettség elmulasztása nem zárja ki őt automatikusan az örökségből, de peres úton meg lehet próbálni igazolni, hogy nem teljesítette a kötelességeit.

Érdemes ügyvéd segítségét kérni az öröklési jog pontos értelmezéséhez.

6. Mit tegyél most?

Gyűjtsd össze a költségekkel és az édesanyátok állapotával kapcsolatos dokumentációkat.

Írj a testvérednek egy hivatalos felszólító levelet (ajánlott, tértivevényes), amelyben részletezed az anyagi helyzetet és a szükséges hozzájárulást.

Ha nem reagál, jogi úton indíthatsz tartási pert.

Ez az egész helyzet érthetően megterhelő számodra, ezért javasolt, hogy keress érzelmi támogatást is, például családterapeutát vagy hasonló szakembert, aki segít átvészelni ezt az időszakot.

ma 11:30
 7/58 A kérdező kommentje:

Ő mindig olyan különc volt. Lenézett bennünket, mert nem mentünk egyetemre, mint ő munka mellett, vagy mert nekem nem volt olyan baráti társaságom, mint neki. Anyám egy dolgot rontott el szerintem, hogy nagyon szigorúan voltunk fogva, és nem mehettünk sehova meg nem jöhetett senki hozzank, ezen romlott meg köztük is a kapcsolat szerintem, de ez nem olyan dolog, ami miatt örök haragban kell lenni.

Mindeg, szerinte úgyis mi vagyunk a rosszak, szerintem vele van a gond, de ez mindegy ia ennyi év távlatából. Csak ugye most mi ezt akkor sem tudjuk megoldani anyagilag, mert senki nem teheti meg, hogy ne dolgozzon, de évekig nagyibb összeget fizrtni nekünk sem fér bele, és nem is hiszem, hogy olyan nagy összeget megítélnek, havi 10 ezerrel meg nem megyünk sokra.

ma 11:35
 8/58 anonim ***** válasza:
84%

Aha, szóval a tesód a hülye, amiért nem kér a kontrollmniás anyátokból.

Tök megértem. Én tízéve azt sem tudom, mi van a saját anyámmal, és ha az öcsm elvárná, hogy gondozzam őt, vagy csak beszálljak a gondozási költségébe kiröhögném.

Szálljatok le a tesóról, neki volt annyi esze, hogy hátat fordítson a kontrollmániás anyucinak - hiába szépíted, és hiába mentegeted anyádat, nagyon gáz az ilyen ember.

ma 11:38
 9/58 anonim ***** válasza:
84%

5-ös, na az ilyen bunkókkal, mint te szakítja meg a gyereke a kapcsolatot.

ALAP, hogy felneveli a szülő, mert nem a gyerek kérte, hogy megcsinálják. 🤣😉, a szólőtartást meg nem kötelező fizetni, bocs.

Van egy csomó kitétel, ami már érdemtelenségre ad okot, pl hogyha a kötelezettnek saját családja van, a kérelmező nem jogosult rá, elhanyagolás stb miatt.

ma 11:41
 10/58 anonim ***** válasza:
88%

Apám is jött ezzel - úgy kiröhögtem, mint a huzat. Menjen bíróságra, felőlem, aztán majd elmondom, hogy "milyen jó apa" volt, akire bármikor lehetett számítani - ja, bocs, nem, felőle éhen dögölhettünk volna.

Szóval az ilyen ember csak ne akarjon a gyerekeitől semmit.

ma 11:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!