Odaadnád az örökséged rád eső részét a testvérednek ha ő nehéz helyzetben lenne, tudván, hogy soha nem fogod visszakapni?
A testvéremnek 3 iskolás gyereke van és egy erőszakos férje, akitől pénz hiányában csak úgy tud elköltözni, ha anyukánkkal vesznek egy házat -falusi csokkal- meg persze anyu lakásának árával kipótolva. (Anyánk belement, mert segíteni akar) De ehhez nekem le kellene mondanom az örökségemről, ami elvileg anyánk lakása értékének a fele. (Annyira durva, hogy itt tartunk!!!)
Tegyük hozzá, hogy nekem is van 3 kicsi gyerekem és én sem a kertben szedem a fáról a pénzt, mindketten dolgozunk a férjemmel. Az én, illetve gyerekeim jövőjével mi lesz?
Egyébként dolgozik a nővérem, de nem tud félretenni. Az ügyvéd azt mondja, felejtsem el a pénzt, soha nem fogja a részemet visszafizetni. Szívesen megfogalmaz egy nyilatkozatot, de kötelezni nem lehet rá, ha meg perelnék, minek? Pereljem ki alóluk az ágyat vagy a tévét? Abszurd!
Még abban benne lennék, hogy egy részéről lemondok, mert anyut ellátja ha nagyon beteg lenne valamikor -most még rendben van, de ki tudja meddig, én meg 200 km-re lakom onnan. Lemondanátok a pénzről ilyen körülmények ismeretében?
De persze, nálad szó nincs örökségről, szóval nem értem, miről beszélsz.
Az a ház 1:1 anyádé, nem a tiéd. HA meghal, akkor lesz benne tulajdonrészed, addig nem.
Azért akik itt kapásból vagdalkoznak, hogy nem, meg oldja meg a tesó egyedül, azok tisztában vannak vele, hogy egyelőre nincs semmiféle örökség?
Az édesanya él és virul, azt csinál a házával, amit akar. El is adhatná, az árát meg elszórhatná vagy eladományozhatná pl.egy alapítványnak stb. Ő a gyermekének akar segíteni és illemből kikérte a másik gyermeke véleményét is, DE nyilvánvaló, hogy ő mit szeretne. Ti nem segítenétek a saját gyereketeknek hasonló helyzetben?
Mivel 200km-re laksz anyukádtól, lehet ő is úgy gondolja, idősebb korában a tesódra jobban számíthat, főleg ha össze is költöznek.
Vagy ha nem valósul meg ez a házvásárlás+összeköltözés részükről, te magadhoz vennéd őt ha gondozásra szorulna?
Amúgy meg jogilag semmi közöd hozzá, édesanyád azt csinál a saját házával amit akar. Örülj neki, hogy te nem vagy rászorulva ilyen segítségre.
Nem tudom, hogy olvasol-e még kommenteket, de senki ne mreagált arra, hogy a tesódnak volt lakása, amit eladott, és a férj házára költöttek. Tudnotok kell, hogy válásnál ez is számít, tehát hiába van a férj nevén a ház, ha a feleség eladta a lakást és a kapott pénzt a házra költötte, akkor neki a házból jár tulajdonrész, vagyis a már volt férj ki kell fizesse a volt feleségét. Ezt semmiképpen ne hagyjátok figyelmen kivül, ehhez egy jó ügyvéd kell, hogy végigüsse. Tehát még egyszer: ha a feleség eladta a korábbi ingatlanját, és költött a házra, hiába van csak a férj nevén a ház, a feleségnek akkor is jár valami a vagyonelosztásnál.
Egyébként, én el tudom képzelni, hogy lemondanék a jövendőbeli örökségemről hasonló helyzetben. Vagy úgy járnék el, hogy kérnék tulajdonrészt a házból, és majd azt lehet érvényesiteni valamikor.
Én kicsit másképp látom mint itt sokan mások.
1. Az anyuka kérte ki a lánya véleményet, nem a kérdező követelte, hogy na most nekem azonnal kell az örökségem.
2. Elherdált egy lakás árát az állitólagos rossz férj javára, de azért 3 gyereket szült neki.
3. Vett a kérdező már kocsit is neki, hogy eltudja hordani a gyerekeit is. Mennyi segitség kell egy embernek? Ahogy látom semmit nemtud megtartani. Mi a garancia arra, hogy nem menne vissza a rossz férjhez aki igér fűt és fát aztán megint kicsúszik a kezéből a ház.
4. Anyuka amikor válalta a 2 gyermekét úgy gondolta, hogy mind a 2-nek szeretne segiteni az életben, nemcsak mindig mindent az egyiknek. Valahonnan nézve mindenki a saját sorsa kovácsa. Az én lelkiismeretem nem bírná el, ha az egyik gyerekemnek adnék egy házat a másiknak meg semmit, 2 gyerekem van úgy mondom ezt. Én albérletben próbálnék segiteni elvégre felnőtt 3 gyerekes anyáról beszélünk. Én anyaként nembírnék ezzel megbírkózni.
Tehetné azt is a testvér, hogy azt mondja figyelj anya vegyünk házat, de szeretném, ha a fele a tesóm nevére kerülne. Elvégre egyszer felnő az a 3 gyerek is nem lesznek örökre gyerekek és akkor eladjuk vagy apránként kifizetném, de ahogy én látom mindent csak elfogad, mert jaj szegény helyzetben van.
"Azért akik itt kapásból vagdalkoznak, hogy nem, meg oldja meg a tesó egyedül, azok tisztában vannak vele, hogy egyelőre nincs semmiféle örökség?"
Mit nem értetek azon, hogy a kérdezőt az anyja kérdezte meg, hajlandó lenne-e lemondani a fél lakásról, amit neki szánt volna örökségként??
Az ilyen függő helyzetben bármit odaadni nagy hülyeség lenne.
A leírásod szerint még az sem biztos, hogy el fog költözni a férjétől. Elválni lehet el akar, de az a kérdés, hogy miután megkapta a pénzt, nem fogja-e a férje lenyúlni. És akkor minden elveszett! Meg persze ha gyerekeik vannak, akkor azt tudja-e egyedül nevelni, vagy miattuk mégiscsak együtt marad a férjével? Ez ilyen "egy lapra feltenni mindent" játék!
Másik: ha neked is vannak gyerekeid, akkor te csakis nekik tartozol bármivel, őket kell felnevelned, az ő boldogulásukat kell szem előtt tartanod.
Itt nem arról van szó, hogy visszakapod-e a pénzt, mert azt biztosan nem, sokkal inkább arról, hogy mi lesz a pénzzel? Hogy akkor most jó helyre megy? Vagy a férj lenyúlja? Vagy esetleg később összevesztek a tesóddal? Akkor semmivé lesz az egész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!