Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Odaadnád az örökséged rád eső...

Odaadnád az örökséged rád eső részét a testvérednek ha ő nehéz helyzetben lenne, tudván, hogy soha nem fogod visszakapni?

Figyelt kérdés

A testvéremnek 3 iskolás gyereke van és egy erőszakos férje, akitől pénz hiányában csak úgy tud elköltözni, ha anyukánkkal vesznek egy házat -falusi csokkal- meg persze anyu lakásának árával kipótolva. (Anyánk belement, mert segíteni akar) De ehhez nekem le kellene mondanom az örökségemről, ami elvileg anyánk lakása értékének a fele. (Annyira durva, hogy itt tartunk!!!)

Tegyük hozzá, hogy nekem is van 3 kicsi gyerekem és én sem a kertben szedem a fáról a pénzt, mindketten dolgozunk a férjemmel. Az én, illetve gyerekeim jövőjével mi lesz?

Egyébként dolgozik a nővérem, de nem tud félretenni. Az ügyvéd azt mondja, felejtsem el a pénzt, soha nem fogja a részemet visszafizetni. Szívesen megfogalmaz egy nyilatkozatot, de kötelezni nem lehet rá, ha meg perelnék, minek? Pereljem ki alóluk az ágyat vagy a tévét? Abszurd!

Még abban benne lennék, hogy egy részéről lemondok, mert anyut ellátja ha nagyon beteg lenne valamikor -most még rendben van, de ki tudja meddig, én meg 200 km-re lakom onnan. Lemondanátok a pénzről ilyen körülmények ismeretében?

febr. 14. 01:03
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/132 anonim ***** válasza:
29%

De persze, nálad szó nincs örökségről, szóval nem értem, miről beszélsz.

Az a ház 1:1 anyádé, nem a tiéd. HA meghal, akkor lesz benne tulajdonrészed, addig nem.

febr. 14. 11:31
 62/132 anonim ***** válasza:
89%
Nem olvastam el az összes hozzászólást, de a bajok az erőszakos férjével kezdődnek. Őt kéne feljelenteni, egy jó ügyvéd(nő) ebben segíthet. Voltak már nyomai az erőszaknak? (Sérülésekre gondolok.)
febr. 14. 11:32
 63/132 anonim ***** válasza:
38%
A gyerekeket rábízza anyukára, ő pedig elmegy külföldre dolgozni. Szezonban lehet mosogatni is. Két szezon alatt megszerzi az önrészt. Nem egy kollégám volt így külföldön. Nem ideális, de a semmitől jobb. Én nem örülnék a tudatnak, hogy azért nem kapok semmit, mert a tesóm balfasz volt.
febr. 14. 11:40
 64/132 anonim ***** válasza:
30%

Azért akik itt kapásból vagdalkoznak, hogy nem, meg oldja meg a tesó egyedül, azok tisztában vannak vele, hogy egyelőre nincs semmiféle örökség?

Az édesanya él és virul, azt csinál a házával, amit akar. El is adhatná, az árát meg elszórhatná vagy eladományozhatná pl.egy alapítványnak stb. Ő a gyermekének akar segíteni és illemből kikérte a másik gyermeke véleményét is, DE nyilvánvaló, hogy ő mit szeretne. Ti nem segítenétek a saját gyereketeknek hasonló helyzetben?

febr. 14. 11:40
 65/132 anonim ***** válasza:
65%

Mivel 200km-re laksz anyukádtól, lehet ő is úgy gondolja, idősebb korában a tesódra jobban számíthat, főleg ha össze is költöznek.

Vagy ha nem valósul meg ez a házvásárlás+összeköltözés részükről, te magadhoz vennéd őt ha gondozásra szorulna?

Amúgy meg jogilag semmi közöd hozzá, édesanyád azt csinál a saját házával amit akar. Örülj neki, hogy te nem vagy rászorulva ilyen segítségre.

febr. 14. 11:47
 66/132 anonim ***** válasza:
84%

Nem tudom, hogy olvasol-e még kommenteket, de senki ne mreagált arra, hogy a tesódnak volt lakása, amit eladott, és a férj házára költöttek. Tudnotok kell, hogy válásnál ez is számít, tehát hiába van a férj nevén a ház, ha a feleség eladta a lakást és a kapott pénzt a házra költötte, akkor neki a házból jár tulajdonrész, vagyis a már volt férj ki kell fizesse a volt feleségét. Ezt semmiképpen ne hagyjátok figyelmen kivül, ehhez egy jó ügyvéd kell, hogy végigüsse. Tehát még egyszer: ha a feleség eladta a korábbi ingatlanját, és költött a házra, hiába van csak a férj nevén a ház, a feleségnek akkor is jár valami a vagyonelosztásnál.

Egyébként, én el tudom képzelni, hogy lemondanék a jövendőbeli örökségemről hasonló helyzetben. Vagy úgy járnék el, hogy kérnék tulajdonrészt a házból, és majd azt lehet érvényesiteni valamikor.

febr. 14. 12:14
 67/132 anonim ***** válasza:
83%

Én kicsit másképp látom mint itt sokan mások.

1. Az anyuka kérte ki a lánya véleményet, nem a kérdező követelte, hogy na most nekem azonnal kell az örökségem.

2. Elherdált egy lakás árát az állitólagos rossz férj javára, de azért 3 gyereket szült neki.

3. Vett a kérdező már kocsit is neki, hogy eltudja hordani a gyerekeit is. Mennyi segitség kell egy embernek? Ahogy látom semmit nemtud megtartani. Mi a garancia arra, hogy nem menne vissza a rossz férjhez aki igér fűt és fát aztán megint kicsúszik a kezéből a ház.

4. Anyuka amikor válalta a 2 gyermekét úgy gondolta, hogy mind a 2-nek szeretne segiteni az életben, nemcsak mindig mindent az egyiknek. Valahonnan nézve mindenki a saját sorsa kovácsa. Az én lelkiismeretem nem bírná el, ha az egyik gyerekemnek adnék egy házat a másiknak meg semmit, 2 gyerekem van úgy mondom ezt. Én albérletben próbálnék segiteni elvégre felnőtt 3 gyerekes anyáról beszélünk. Én anyaként nembírnék ezzel megbírkózni.

Tehetné azt is a testvér, hogy azt mondja figyelj anya vegyünk házat, de szeretném, ha a fele a tesóm nevére kerülne. Elvégre egyszer felnő az a 3 gyerek is nem lesznek örökre gyerekek és akkor eladjuk vagy apránként kifizetném, de ahogy én látom mindent csak elfogad, mert jaj szegény helyzetben van.

febr. 14. 12:23
 68/132 anonim ***** válasza:
89%

"Azért akik itt kapásból vagdalkoznak, hogy nem, meg oldja meg a tesó egyedül, azok tisztában vannak vele, hogy egyelőre nincs semmiféle örökség?"

Mit nem értetek azon, hogy a kérdezőt az anyja kérdezte meg, hajlandó lenne-e lemondani a fél lakásról, amit neki szánt volna örökségként??

febr. 14. 12:32
 69/132 anonim ***** válasza:
59%

Az ilyen függő helyzetben bármit odaadni nagy hülyeség lenne.

A leírásod szerint még az sem biztos, hogy el fog költözni a férjétől. Elválni lehet el akar, de az a kérdés, hogy miután megkapta a pénzt, nem fogja-e a férje lenyúlni. És akkor minden elveszett! Meg persze ha gyerekeik vannak, akkor azt tudja-e egyedül nevelni, vagy miattuk mégiscsak együtt marad a férjével? Ez ilyen "egy lapra feltenni mindent" játék!

Másik: ha neked is vannak gyerekeid, akkor te csakis nekik tartozol bármivel, őket kell felnevelned, az ő boldogulásukat kell szem előtt tartanod.

Itt nem arról van szó, hogy visszakapod-e a pénzt, mert azt biztosan nem, sokkal inkább arról, hogy mi lesz a pénzzel? Hogy akkor most jó helyre megy? Vagy a férj lenyúlja? Vagy esetleg később összevesztek a tesóddal? Akkor semmivé lesz az egész!

febr. 14. 12:45
 70/132 anonim ***** válasza:
35%
Nálunk volt hasonló helyzet. Lehet nem a legjobb megoldás hosszú távon, de akkor ez volt a legjobb opció. A nagyi házat el adtuk és bele fektettük a pénzt a mi házunkba, ki alakítottunk neki egy külön kis részt ahol mai napig él a szüleimmel. Anyám két testvére le mondott a pénzről, igaz kis falusi "olcsó" ház volt, így nem volt sok veszteni való. De pár évre rá igyis lett belőle cirkusz a leg idősebb testvér miatt aki követelte a jussát, de évekig a saját anyja felé se nézett, se nem telefonált érdeklődni iránta. A nagyi gondozása, ellátása, jelenlegi ápolása minden a szüleim (anyám) dolga. Lehet nálatok is ez lenne a megoldás, tekintettel arra milyen helyzetben van a tesód, hogy akkor ha már mindent a ő kap az ő feladata a későbbiekben a mamáról is gondoskodni és így ezzel el is zárnám a pénz csapot tőle és tisztáznám vele hogy felnőtt és ideje gondoskodni magáról és a gyerekeiről és ne várjon semmilyen anyagi támogatást a jövőben
febr. 14. 13:14
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!