Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Odaadnád az örökséged rád eső...

Odaadnád az örökséged rád eső részét a testvérednek ha ő nehéz helyzetben lenne, tudván, hogy soha nem fogod visszakapni?

Figyelt kérdés

A testvéremnek 3 iskolás gyereke van és egy erőszakos férje, akitől pénz hiányában csak úgy tud elköltözni, ha anyukánkkal vesznek egy házat -falusi csokkal- meg persze anyu lakásának árával kipótolva. (Anyánk belement, mert segíteni akar) De ehhez nekem le kellene mondanom az örökségemről, ami elvileg anyánk lakása értékének a fele. (Annyira durva, hogy itt tartunk!!!)

Tegyük hozzá, hogy nekem is van 3 kicsi gyerekem és én sem a kertben szedem a fáról a pénzt, mindketten dolgozunk a férjemmel. Az én, illetve gyerekeim jövőjével mi lesz?

Egyébként dolgozik a nővérem, de nem tud félretenni. Az ügyvéd azt mondja, felejtsem el a pénzt, soha nem fogja a részemet visszafizetni. Szívesen megfogalmaz egy nyilatkozatot, de kötelezni nem lehet rá, ha meg perelnék, minek? Pereljem ki alóluk az ágyat vagy a tévét? Abszurd!

Még abban benne lennék, hogy egy részéről lemondok, mert anyut ellátja ha nagyon beteg lenne valamikor -most még rendben van, de ki tudja meddig, én meg 200 km-re lakom onnan. Lemondanátok a pénzről ilyen körülmények ismeretében?

febr. 14. 01:03
 91/132 anonim ***** válasza:
19%

" Nekem kell eldöntenem, hogy így lemondok-e a részemről. "

Neked semmit nem kell eldönteni, és nem is dönthetsz, ugyanis anyád él, és annak adja oda vagy ajándékozza, akinek csak akarja. Semmi, de semmi beleszólásod nincs a dologban.

Annyi van, hogy anyád valamiért meghalna az ajándékozás után követő 10 évem belül, kötelesrészt kérhetsz, de 10 év után semmit.

febr. 15. 02:57
 92/132 A kérdező kommentje:

Tehát:

Akinek szövegértési nehézségei vannak, leírom még egyszer, érthetően:

Anyám tiszteletből, szeretetből és őszinte aggodalmát fejezte ki azzal hogy megkérdezett az ügyben, hogy ilyen módon segíthet-e a tesómnak, mert tudjuk hogy bajban van.

Nem vagyok haszonleső, senki sem akarja hogy ő minél hamarabb elpatkoljon, nem vagyok utolsó számító szemét, nem erről volt szó.

Jelenleg (!) nincs szükségem a majdani örökségemre -ami keletkezne normál esetben- de bármikor adódhat olyan helyzet, hogy igen, jól jönne.

A tesóm meg így most totál lenullázna. Igazából én sem akarok belemenni, de az anyám meg az én lelkiismeretemre pályázik hogy megvehesse a házat.

Mondjuk több sebből vérzik az egész.

Egy: az alkesz férj amúgy már csak volt férj és csak egy gyerek az övé a háromból. Elmentek már egyszer albérletbe, de nem bírta, visszamentek. A pali akkor állítólag aláíratott vele egy papírt hogy csak akkor mehet vissza ha nem formál jogot arra a részre amit ő anyagilag beáldozott az akkori lakása eladásával (!!!) Tehát az is bukta.

Igen, a tesóm rossz döntést rossz döntésre halmoz és mindig mástól várja a megoldást.

Ha anyám odaköltözne -és most varázsütésre megvenné azt a házat amit kinézett- akkor 2 héten belül kicsinálnák egymást…

Anyámhoz nem tudnak költözni mert nagyon kicsi a lakása.

febr. 15. 03:38
 93/132 anonim ***** válasza:
91%
Ok, akkor nem mész bele. És? Ha annyira megszorul, anyád megszegi a szavát és megoldja így. Nem is értem az egész szitut.
febr. 15. 05:23
 94/132 anonim ***** válasza:
97%

“A pali akkor állítólag aláíratott vele egy papírt hogy csak akkor mehet vissza ha nem formál jogot arra a részre amit ő anyagilag beáldozott az akkori lakása eladásával.“

Ezt azért megbeszélném ügyvéddel, mert szerintem támadható, gyakorlatilag a szorult helyzetét kihasználva elszedte a pénzét. Szerintem legfeljebb valami albérleti díj jellegû összegre tarthat igényt, a többi visszajárna. Viszont egy ilyen papír megléte bizonyíték arra, hogy igenis adott pénzt abba a lakásba.

febr. 15. 05:33
 95/132 A kérdező kommentje:

94:

Ez tényleg elgondolkodtató. Ma úgyis visszahívom az ügyvédet és rákérdezek erre is. Köszi!

febr. 15. 05:39
 96/132 A kérdező kommentje:

93:

Nem értem mire gondolsz. Kifejtenéd? Hogy hogy megoldja így? Hogyan?

febr. 15. 05:41
 97/132 anonim ***** válasza:
72%
Amúgy ez a lakás ha most csak anyád néven van akkor teljesen mindegy bármiről is beszélni. Mert az csinál amit akar. Ha megveszik az új lakást, és neki abba ugyanúgy lesz tulajdoni része és egyeszer majd meghal, na akkor fogod annak a tulajdoni résznek a felét örökölni. Akkor a testvéred köteles kifizetni. Vagy ügyvéddel beszélni, hogy anyukád az ő teljes részét ott rád hagyja.
febr. 15. 06:37
 98/132 anonim ***** válasza:
29%

"Ezt azért megbeszélném ügyvéddel, mert szerintem támadható, gyakorlatilag a szorult helyzetét kihasználva elszedte a pénzét."

Nyilván a szerződésben nem ez szerepel, hanem kb az, hogy Julika Pistinek ajándékozza az x összeget, ami az ő maganvagyona volt ingatlan előadásból.

febr. 15. 06:58
 99/132 anonim ***** válasza:
84%
Ahhoz elôbb látni kéne azt a papírt, hogy tudjuk, mi szerepel benne, nem gondolod?
febr. 15. 07:00
 100/132 anonim ***** válasza:
40%

99!

Valóban. De nyilván nem szerepel benne olyan, ami jogellenes, márpedig amit a kérdező leirt, az konkrétan az. Nincs jogász, aki ezt jóvá hagyná, a Julika meg a Peti által kreált iromány meg nem számít.

febr. 15. 07:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!