Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Odaadnád az örökséged rád eső...

Odaadnád az örökséged rád eső részét a testvérednek ha ő nehéz helyzetben lenne, tudván, hogy soha nem fogod visszakapni?

Figyelt kérdés

A testvéremnek 3 iskolás gyereke van és egy erőszakos férje, akitől pénz hiányában csak úgy tud elköltözni, ha anyukánkkal vesznek egy házat -falusi csokkal- meg persze anyu lakásának árával kipótolva. (Anyánk belement, mert segíteni akar) De ehhez nekem le kellene mondanom az örökségemről, ami elvileg anyánk lakása értékének a fele. (Annyira durva, hogy itt tartunk!!!)

Tegyük hozzá, hogy nekem is van 3 kicsi gyerekem és én sem a kertben szedem a fáról a pénzt, mindketten dolgozunk a férjemmel. Az én, illetve gyerekeim jövőjével mi lesz?

Egyébként dolgozik a nővérem, de nem tud félretenni. Az ügyvéd azt mondja, felejtsem el a pénzt, soha nem fogja a részemet visszafizetni. Szívesen megfogalmaz egy nyilatkozatot, de kötelezni nem lehet rá, ha meg perelnék, minek? Pereljem ki alóluk az ágyat vagy a tévét? Abszurd!

Még abban benne lennék, hogy egy részéről lemondok, mert anyut ellátja ha nagyon beteg lenne valamikor -most még rendben van, de ki tudja meddig, én meg 200 km-re lakom onnan. Lemondanátok a pénzről ilyen körülmények ismeretében?

febr. 14. 01:03
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/132 anonim ***** válasza:
64%

1. Anyád azt csinál a vagyonával, amit akar, ebbe neked semmi beleszólásod sincs, amíg él, addig nincs örökség.

2. Ha a testvérednek adja az összes pénzt, az anyád magánügye, neked semmibe nem kell beleegyezni.

3. Ha anyád meghal, akkor sincs semmiféle pereskedés, mert nincs min pereskedni.

Szóval semmi jelentösége, te mit mondasz, anyád azt csinál a vagyonnal, amit akar, akkor is, ha nem egyezel bele, mivel nem a te örökséged, hanem anyád pénze

Aki említette a válást/férjtöl a pénz visszaszerzését: feltehetöen a ház a férj tulajdona volt már a házasság elött is, ezért abból a feleségnek semmi sem jár. A lakás árát meg nehéz bizonyítani, hogy erre költötték, a férj nyugodtan mondhatja, hogy az összeget idöközben felélték. (A körülményeböl elég valószínü, hogy ez a pénz már évekkel ezelött került oda, nem most pár hónapja!)

febr. 14. 08:22
 42/132 anonim ***** válasza:
86%

És arra mi a terv, ha anyád lerobban és esetleg 0-24-es ápolásra szorul?

Nincs háza amit eladhat és mehet otthonba. Vagy tesód majd otthon marad három gyerek mellett és ápolja vagy nálad veri majd az asztalt hogy fizesd ezt is?

febr. 14. 08:38
 43/132 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem nagyon előre szaladtatok. Bárminemű CSOK igénylésénél, ami már meglévő gyerekekre szól (tavaly év végéig a régi CSOK, illetve gondolom,a falusi is ilyen) az igénylésnél be kell adni az iratokkal a bírósági végzést a gyermekek elhelyezéséről.

Ennek hiányában írásos beleegyező nyilatkozat kell az apától, hogy megengedi az anyát a közös gyerekekre CSOKot igényelni.

Nálunk ez utóbbi zajlott, onnan tudom. Amíg ez a rész nem tisztázott, kár azon agyalni, mi lesz a leendő örökségeddel.

febr. 14. 08:43
 44/132 Katona Dius ***** válasza:
85%

Eleve buta volt tesód, ha úgy adott bele a házba, hogy nem kért a férjétől tulajdonrészt.

Ahogy korábban is írták, ha rá is bólintasz a dologra, akkor is nagyon valószínű, hogy majd ha anyud lerobban, te leszel akinek ápolnia kell, mert hát tesód 3 gyerek mellett nem tud kiesni a munkából. Az nem lényeg, hogy neked is 3 gyerek van, mert hát neked olyan könnyű....

Én a kocsira sem adtam volna pénzt bármi felé lepapírozás nélkül.

Azt várják, hogy mindig te mondj le dolgokról, te adj fel dolgokat, csak hogy tesódnak jobb legyen.

És igen, míg anyud él, nincs örökség, de mivel elvileg azért is dolgozott egész életében, hogy majd ha ő nem lesz, tudjon rátok hagyni valamit, és most mindent odaadna tesódnak, így végül is azt mondja, csak tesódnak dolgozott.

Anyudhoz nem tudnának oda költözni?

Függetlenül attól, hogy jelenleg, mivel él anyud, így nektek semmi nem jár, max kaphattok, így nem tudsz érvényesíteni semmit, de szerintem akkor is igazságtalan ez a kivételezés tesód irányába.

És szupi, most megint kihúzzátok a szarból, de legközelebb? Ki fogja. Mert ha ennyi idősen nem tudja egyedül rendbe tenni az életét és előteremteni amire szüksége van (márpedig mivel kocsira is más adott neki, házat is mástól vár, így nagyon úgy nez ki) akkor később se lesz egy életművész. Valakinek mindig ki kell majd húzni a szarból. És mivel most anyudat kisemmizi, így maradsz te mint áldozat, aki felé majd tartja a markát, hogy jajk neki milyen nehéz dolga van, adjál már neki pénzt.

febr. 14. 08:53
 45/132 anonim ***** válasza:
66%

Annyi fogyatékos, szövegértésre képtelen ember van itt, hogy az hihetetlen :D írjátok le mêg vagy 10-szer, hogy azt csinál az anyja a vagyonával, amit akar, mintha ez a kérdezőnek nem lenne egyértelmű.

Mit nem értetek azon, hogy az anyja kérte ki a véleményét?

A gyengébbek kedvéért leírom egyszerűbben a kérdést:

Anyám a lakását majdani örökségünknek szánta a testvéremmel, de mivel ő felelőtlenül vállalt 3 gyereket egy agresszív embernek és nincs pénze lelépni, anyámba beleveszélte, hogy adja már el a lakását és együtt vegyenek egy házat, ami csak a testvéremé lemme majd, mert milyen anya az, aki nem segít a bántalmazott gyerekének.

Anyám hajlana a dologra, de erkölcsi kétely támadt benne amiatt, hogy ezesetben rám végül nem maradna örökség, mert mindent a testvérem kapna meg, de közben sajnálja is őt. Ezért megkérdezett, mit szólnék a dolgozhoz, hajlandó lennék-e lemondani a jövendő örökségről, amit nekem szánt, nem bánnám-e, ha ilyen szintén kivételezne a felelőtlen testvéremmel.

Ennyi. Erre kell választ írni, mit felelnétek rá, nem arra, rendelkezhet-e a vagyonával az anyja, mert a kérdező is tudja, hogy igen.

febr. 14. 08:57
 46/132 anonim ***** válasza:
44%
Az én testvérem önhatalmúlag beköltözött az örökölt lakásba, mert neki gyereke van, jár. Én biztos nem mennék bele ilyesmibe, akkor sem tettem. Magamra is gondolnom kell, meg a saját jövőmre. Mindenki úgy építi a jövőjét, hogy tudja. Ha neki ennyi sikerült, szar ügy.
febr. 14. 09:08
 47/132 anonim ***** válasza:
14%

45#

Nincs semmiféle majdani örökség.

febr. 14. 09:09
 48/132 anonim ***** válasza:
90%
45, Mivel a kérdező ügyvéddel akar lemondó nyilatkozatot íratni, így teljesen nyilvánvalóan nincs vele tisztában, hogy nem számít, mit mond.
febr. 14. 09:12
 49/132 anonim ***** válasza:
84%
Én beszélnék egy ügyvéddel, vázolnám neki a tesó helyzetét, és kérném a segítségét, hogy hogyan lehet kiszabadítani a három gyerekkel, úgy hogy egyikőtök se menjen csődbe. Abban egyetértünk, hogy hosszú távon nem megoldás, ha mindig mindent fizettek neki, de az agresszív férjtől való menekülést szerintem erkölcsi kötelesség támogatni, a családnak is, az államnak is. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy aki ilyen környezetben él tartósan, annak erősen beszűkül a tudata, csak a rövidtávú túlélést elősegítő dolgokra tud koncentrálni, hosszú távon nem képes tervezni, ebben igenis szüksége van külső segítségre. Szeretném hinni, hogy a “családbarát” Magyarország erre többféle lehetőséget is kínál, ehhez kell a szakember. Nem kell mindig mindent egyedül, és családon belül megoldani.
febr. 14. 09:42
 50/132 anonim ***** válasza:
69%

45#

A kérdező valószínűleg nincs tisztában azzal hogy nincs örökség. Ha anyuka most ezt a szomszéd bácsinak adja, akkor sem kéne lemondó nyilatkozat ügyvédtől.

febr. 14. 09:43
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!