Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ha örökölök egy lakást,...

Ha örökölök egy lakást, hogyan zárhatom ki egy testvért az öröklésből?

Figyelt kérdés

Mielőtt ügyvédhez fordulnék érdeklődnék volt valaki ilyen helyzetben?

hárman testvérek örököltünk egy családi házat, mindkét, testvéremnek van külön lakása. Az egyiknek kettő itt Magyarországon egy külföldön! Nekem nincs, tehát ebben a házban élek, és fizetem a számlákat, stb...

mindkét testvérem külföldön él, évek óta, de most hirtelen haza jöttek hogy adjuk el a házat és osztozzunk a pénzen...

Én a döbbenettől nem jutottam szóhoz, hogy képesek lennének kirakni a házból, hogy még több pénzük legyen...

Évekig felém sem néztek, soha nem segítettek be semmibe, most az egyik felbujtva a másikat, konkrétan elakarják adni a fejem felöl a házat.

Nyilván nem megyek bele az eladásba, hisz saját magam tartom fent a házat, itt élek, tehát nem adhatják el a belegyezésem nélkül...

Azonban, tisztában vagyok vele, hogy eladni nem tudják míg én nem egyezzem bele, de hogyan tudnám kizáratni őket ezek után maga az örökségből? Ha van jogosultságuk a lakáshoz amiben élek évek óta...

Nyílván ide költőzni nem akarnak, fizetni a számlákat szintén nem, csak eladni, hogy hasznuk legyen belőle, de amíg én élek, és dolgozni tudok, fizetve a számlákat, addig egy forintot nem fognak látni ebből a házból...

2020. máj. 9. 10:24
 121/134 anonim ***** válasza:
88%
Nem a testvéreid fognak kiforgatni, hanem az ügyvéd akit felkeresel.
2020. máj. 9. 21:18
 122/134 anonim ***** válasza:
88%
Arról nem beszélve, ha beköltöztetne oda egy családot, a lakbérnek csak az 1/3-át kapná meg, a többit a testvérei követwlhetik. Te mindenkep rosszabbul jársz mint ők, kivéve ha megegyezel velük.
2020. máj. 9. 23:24
 123/134 anonim ***** válasza:
94%

Azért a kérdező elég érdekes infókat árulgat el:

"Én nem adom el az ingatlanjainkat, hanem bérbe adom!"

"Igen ragaszkodom ehhez a házhoz ez az egyetlen, amiből nem lettek a testvérek kizárva"

"Ha korrektek lennének, azt mondanák, te voltál itt a szüleinkkel míg mi kint éltük a világunkat, te fektettél a gazdaságba pénzt, te intéztél mindent, maradj a házban, ha nem más jó lesz a gyerekeinknek örökségül...

Ehelyett az egyetlen dolgot amiben örököltek, is kiakarják forgatni!"

"a szülök halogatják, a teljes körű végrendelet módosítást" -ezek szerint már módosítottak, gondolom amikor a házon kívül mindent rád hagytak.

Tehát lefordítom: Kérdező testvérei külföldön vannak. A szülők mindent a kérdezőre hagynak, ami úgy tűnik nem is kevés, hiszen milliói vannak belőle. A házból nem zárják ki a testvéreket, hogy érzelmi indíttatásból vagy a köteles rész miatt az persze kérdés.

A tesók legalább ebből az egyből pénzt akarnak látni, tehát szeretnék eladni. Jelzem, ha engem minden más milliókat hozó tulajdonból kizártak volna én se tennék máshogy.

Kérdező még ezt is sajnálja. Szerinte ő nem is pénzéhes csak a testvérei. Inkább elárverezteti a házat vagy bármi, hogy rosszul járjanak.

Hát ha nekem ilyen "kedves" testvérem lenne én még a végrendeletet is megtámadnám és beperelnélek a köteles részért mindenből! Remélem felhúzod annyira a tesóidat, hogy ők is megteszik.

2020. máj. 10. 01:14
 124/134 anonim ***** válasza:
86%

A jog nem áll melletted. Fizesd kinőket, úgy, hogy levonod, amit a ház felújítására költötték. Azt is tudnod kell, hogy nekik is van haszonélvezeti joguk.

Szóval, ha nyomott áron is, de fizesd ki őket.

A te egyéni szempontjaid nem játszanak.

3 tulajdonos van. Oont.

Mindenbügyvéd elhajt, ha el akarod perelni tőlük, vagy ígér, és lenyúl, mert ezt nem nyeheted meg.

2020. máj. 10. 01:39
 125/134 anonim ***** válasza:
79%
Az itt a probléma,hogy állandóan bedőltök kamu kérdéseknek.
2020. máj. 10. 06:04
 126/134 anonim ***** válasza:
89%
#123: összevissza hazudozik a kérdező, hol azt írja' h több ingatlana van, hol meg azt, h azok a feleségéé, ...... Belecsomózódott a saját hazugságaiba, biztos azert tűnt el... :-DDD
2020. máj. 10. 11:30
 127/134 anonim ***** válasza:
94%
Már a kérdés sem jó. Te nem orokoltel egy lakást. Te 1/3 lakást orokoltel.
2020. máj. 10. 12:06
 128/134 anonim ***** válasza:
90%

Nem értem, hogy mit szeretne a kérdező...

Az örökség az összes gyereket illeti, semmi köze hozzá, hogy ki mennyit dolgozott rajta, benne, vagy mennyire támogatta a szülőket. Például megjelenhetett volna a hagyatéki tárgyaláson még 1-2 gyerek, aki bizonyítani tudta volna, hogy a gyereke pl az apának, az a gyerek is örökölt volna ugyanúgy... Semmit nem tett bele, nem is ismerted, de gyereke apádnak, tehát örököl. Itt is független attól, hogy a kérdező testvérei mit csináltak vagy mit nem, örököltek.

A kérdező a családi házról beszél. De mit csinálna vele? Mit akar? Hogy a testvéreié legyen továbbra is az 1/3-1/3 rész, és majd megöröklik az ő gyerekeik? És majd az ő gyerekeik fognak odaköltözni, vagy mi? Ha nem egyke valaki, nem örökölheti egyedül a szülei ingatlanjait, és kész. Az esetek nagy százalékában valaki kifizeti a testvéreket vagy eladják és elosztják a pénzt.

Kérdező, mivel érzelmileg ragaszkodsz a házhoz és megteheted, vásárold meg a testvéreid részèt! Te is megnyugodnál, hogy most már minden a tiéd, nyugodtan költhetsz rá, örökölhetik a te gyerekeid. Ha cirkuszolsz és pereskedsz és húzod az időt holmi bosszúvágyból, se örömöd nem lesz benne, se megnyugvás, és pénzügyileg is rosszabb lesz. Gondolj a saját gyerekeidre, milyen példát mutatsz nekik? Próbálj kívülállóként, érzelmek nélkül nézni a dologra, és hozd ki a legjobb forgatókönyvet.

2020. máj. 10. 15:09
 129/134 anonim ***** válasza:
94%

128: tegnap már mindent tisztáztunk, bár igazából teljesen egyértelmű a hekyzet. Ahigy te is írod.

De a kérdező nem hajlandó tudomásul venni a tényeket.

Inkább hagyná elárvereztetni, csakhigy a tesói rosszul járjanak. Pffffff...

Tipikusan az a fószer, aki inkább nem dug, nehogy a másiknam jó legyen... 😂😂😂

2020. máj. 10. 15:21
 130/134 anonim ***** válasza:
90%

Ez a húsos-csontos Andersen? Nem baj ha kamu, jól szórakozom én is :D

Na jó, tegyük fel, hogy igaz, a mulatság kedvéért...

Kérdező, milyen volt a viszony, míg éltek a szüleid? A szüleid keresték a testvéreidet? Milyen volt a gyerekkorotok? Meddig és milyen betegséggel ápoltad a szüleidet? Ezeket nem ismerjük, szóval érthetetlen honnan ered ez a "bosszúvágy" a testvéreid irányába. Azért egyetlen normális ember sem akar kitolni a testvéreivel mert jól élnek, főleg úgy, hogy elvileg van a hatáskörödben ( a te neveden vagy a feleségedén) több kiadható ingatlan is.

Gyakrabban látom azt, hogy a szülőket ápoló testvér szentimentális és anyagi okokból ragaszkodik az ingatlanhoz. Nem értem miért hoztak a házhoz vevőt mielőtt konzultáltak volna veled, ez nem csak sértő, de hülyeség is mert a tulajdonostársaknak elővételi joguk van. Gyorsabb lett volna ezt megbeszélni...

"(...)ha nem egyezem bele az eladásba, inkább felgyújtja a házat(...)" ezek szerint a testvéreid nem akarták, hogy felvásárold a részüket, ők nem akarnak kommunikálni veled?

Az elővásárlási jogod és az 1/3-ad részed miatt egészen jó árat tudnál alkudni a testvéreid örökségére, ami azt jelenti, hogy ők nem járnának jól annyira, mintha túlárazva eladnák egy baleknak. Ha lelakják az ingatlant vagy elárverezik, akkor azt a minimális pénz is többet ér nekik, mint neked, mert saját ingatlannal rendelkeznek, te viszont a házastársad ingatlanjaival csak akkor fogsz rendelkezni ha megözvegyülsz (remélem nem fogsz, csak mondom).

A testvéreid mindenképp jól járnak az örökségükkel, igazából ebben a történetben te csak magad alatt tudod vágni a fát. Ha azt gondolod, hogy nem a cselekedeteidhez arányosan örököltél, akkor a szüleidre kell mérgesnek lenned, mert ők voltak igazságtalanok, bár a leírásodból ez nem tűnik reálisnak. Ha megbeszéltétek, hogy minden a tiéd lesz, akkor hazudtak: mindenki tudja, hogy sokkal egyszerűbb elajándékozni a vagyont/eltartási szerződést kötni mint kizárni az utódokat az öröklésből.

Elvileg te azt írod, hogy csak a ház lett elharmadolva és minden egyéb vagyont te örököltél, ebben az esetben nem jogosan vagy felháborodva, hanem te vagy a történetben a nagyon hülye és kapzsi. Ha igaz amit írtál, és jól értem, akkor a szüleid szándéka végig az volt, hogy a ház egyenlően legyen hármótok közt elosztva. Próbálj meg a testvéreiddel először a családi sérelmeitekről beszélni, így fény derül ezekre a részletekre és meg tudjátok találni a megfelelő megoldást.

Ha meg neked ez derogál, akkor továbbra is prolizz le mindenkit és szórd el a megtakarításaidat meg az örökségedet egy ügyvédre, hogy végül úgyis profitáljanak a testvérek. Ja és óvatosan ezzel a Monopolyval: nem csak te választasz albérlőt, a tesóknak mindegy milyen lesz lelakva a ház, és ha szerencsétlen vagy akkor pont abban a periódusban sikerül elárverezni a házat mikor az ingatlanpiac szárnyal - emiatt jobban járhatnak egy 10 évvel későbbi elárverezéssel mintha most te baráti áron megvennéd a részüket.

2020. máj. 11. 03:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!