Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Kinél hogy áll apuka a babához...

Kinél hogy áll apuka a babához és az otthoni teendőkhőz?

Figyelt kérdés
Nem tudom hogy az én hozzáállásommal van-e a gond vagy az élttársaméval. Én gyeden vagyok itthon a 7 hónapos babánkkal ő pedig dolgozik. Váltott műszakban, egyik héten nappalos másik héten éjszakás. Ő úgy gondolja mivel ő dolgozik a családban neki jár a pihenés és a kikapcsolódás. Én csinálok itthon mindent ami persze természetes. Ellátom a gyereket mosást főzést takarítást. Őt is kiszolgálom általánan mindennel. Viszont nem segít semmiben. Nálunk a konyha fürdő külön van a terasz másik felén. Ha főzni akarok vagy fürdeni a gyereket ki kell vinnem magammal. Általában ha nem nyűgős megtudok csinálni mindent de van hogy abba kell hagynom a mosogatást vagy főzést mert annyira sír. Ha szólok apának hogy segítsen és vigyázzon a gyerekre addig akkor egyből azt a választ kapom hogy igyekezzek meg siessek. Nem egyszer előfordult hogy neki álltam főzni és 15 perc múlva kijött a konyhába hogy mi a szar tart ennyi ideig. Holott mondjuk egy vadasnak vagy egy pörkölt ek álltam neki ami nem 10 perc. Épp ezért újabban olyan ételeket kér enni ami tudja hogy max 15 perc alatt kész van. Amikor épp nem alszik akkor telefont nyomkod vagy xboxozik. Semmit nem segít csak 3 hetente lenyírja a füvet. Ha épp 3 an vagyunk az ágyon és a gyerek oda mászik hozzá játszani fel van háborodva hogy nem tud telefonozni. Ha nyűgős a baba akkor azt mondja ő ezt nem szereti hallgatni sem. Nem teszi tisztába inkább nekem szól. Látom a babán hogy hiányzik neki az apja mert hiába van itthon nagyon keveset foglalkozik vele. Szerinte én azért vagyok itthon gyeden mert az én dolgom a gyerek meg a háztartás. Azért mert ő dolgozik akkor neki semmi dolga itthon? Igaza van hogy mindent nekem kell csinálnom mert én nem dolgozok? Mert én ezt nem így gondolom. Ő akart jobban gyereket és ketten vállaltuk. Én úgy gondolom normális dolog lenne hogy szabadidejében amikor kipihente magát munka után akkor ő is részt venne a dolgokban. Vagy én hiszem rosszul éd másoknál is ilyen keveset foglalkozik apuka az otthoni dolgokkal és a gyerekkel?
2019. máj. 16. 14:47
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/74 anonim ***** válasza:
50%

"Na, hát ha szerinted is a gyerekért hoz áldozatot, azt ugye nem a párján kell számon kérni..."

Azt azért még fel tudod fogni ésszel, hogy normáliséknál a gyereket ketten közösen vállalták, közösen akarták?? Akkor miért is ne lehetne apukát számonkérni? (egy olyan dologért amit ő is akart) Kicsit fordítva ülsz a lovon.

Senki nem mondta hogy a férfinak szül gyereket, én legalábbis nem. A gyereket kettőjüknek szüli.

2019. máj. 17. 10:24
 62/74 anonim ***** válasza:
59%

Az a baj a 64%-os ffival hogy jellemzően azok irnak ikyeneket hogy le kell szoktatni a gyereket a "vele valo foglalkozasrol", es nem kell nonstop 24 oraban a nyomaban lenni, akiket az anyja anno esetleg a szobabol is kirakott hogy ne kelljen felkelni ha sirna mert igy legalabb nem hallja. Tudom mert apam pont ilyen volt, tök érzeketlen, az anyja mellveregetve meselte mindig hogy attoltak a lakas legtavolabbi szegletebe a gyereket mert akkor nem hallottak a sirast...a gyerek meg nyilvan megtanulta hogy tök feleslegesen üvölt mert senki nem veszi figyelembe. Az ilyen emberekből sokszor (nem mindig, nem akarok általanositani pont mert ismerek kivételt is), teljesen erzeketlen empátia nelkuli felnőttek lesznek.

Nekem az egyik gyerek üvöltött egesz nap 1 eves koraig, semmi se volt jó neki, a masik meg evett-aludt-mosolygott baba volt szinte eszre se vettem...de minden gyerek más.

A Kerdező meg sztem nem eltartatni akarja magát csak nem akar +1 gyereket eltartani (aki után nem kap Gyed-et). A 64%-os elvei alapjan akkor ugye külön kassza alap viszont ebben az esetben meg az apuka nyugodtan fizethet alberleti dijat ha a Kerdezo lakasaban laknak.

2019. máj. 17. 10:57
 63/74 anonim ***** válasza:
41%
#61, mert egyik szülö se felettese a másiknak, hogy számon kérhesse...
2019. máj. 17. 11:35
 64/74 anonim ***** válasza:
65%

Senki nem mondta, hogy a felettese. De értsd már meg, hogy a közös felelősségvállalás ezzel jár, hogy közösen hozunk áldozatokat, meg közösen mondunk le esetleg dolgokról. Nem, nem csak az egyik fél szív, míg másik él mint marci hevesen.

Ha meg nem tetszik a féfinak hogy nem napi 24-ben róla szól minden, akkor ne vállaljon gyereket.

Nem tudom mennyire kell ostobának lenni ahhoz, hogy belássa valaki a gyerekkel foglalkozni kell, és bizony gonddal IS jár, és ha ez neki nem pálya nem csinálok gyereket.

Rémes milyen szintű sötétség van egyesek fejében.

2019. máj. 17. 11:48
 65/74 anonim ***** válasza:
55%

Amúgy ilyen alapon a férfi sem felettese a nőnek, aki megparancsolja hogy szüljél, majd gályázz egyedül a gyerekkel. MI a nő, rabszolga? És ha igen, akkor miért pont ő tölti be a tenyészállat+házicseléd kombót egyedül?

Mondjuk nem tudom mit erőlködök veled, látszik hogy nálad él a régimódi "a férfi az úr a háznál a nőnek kuss van" felfogás. Az ilyenektől meg legkevésbé sem várhatóak logikus összeszedett érvek. Vagy bármi épkézláb gondolat.

2019. máj. 17. 11:52
 66/74 anonim ***** válasza:
82%
40-50-60 eve meg nem azert volt maskepp mert a nőnek kuss volt hanem mert ott több generacio elt együtt, segitettek egymast, a gyerekeket kiraktak es egymassal elvoltak :-) Ezt a nagyszüleim meseltek ahol volt min 4-5-6 gyerek. A szomszed raszolhatott a mas gyerekere, nem egy panelban 4 fal kozott voltak egyedul. Anyosok besegitettek es nem utaltak egymast a menyúkkel. Mondjuk sztem a gyerekkel nem sokat foglalkoztak tuti nem ultek le 1-2 orat "tarsasozni" :-)
2019. máj. 17. 12:05
 67/74 anonim ***** válasza:
46%
utolsó, jobban mellé se löhettél volna, én abszolút az azonos jogok és kötelességek talaján állok, és azon, hogy egy család minden tagja egyformán fontos. Pont ezért rühellem azokat, akik a kötelezettségeket úgy feleznék, hogy az elõjogaikhoz ragaszkodnának.
2019. máj. 17. 12:09
 68/74 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem ezt te is eltoltad kérdező mert ráhagytad az elejétől. Már hamarabb piszkálhattad volna egy kicsit. Megmondanám neki, hogyhaszeretne minőségi időt velem is, akkor vegyen le "terhet rólam" Vigyázzon a gyerekre és lássa el. Tegye tisztába, etesse meg foglalkozzon vele. Mikorra ér haza? Jó, az éjszakás hetén aludjon nappal de kb akkor kel fel akkor is, mire nappalosból hazaér gondolom. Legyen pl 4 óra. 2 órát igazán kibirhatna vele. Addig te csinálod a dolgodat, vagy éppen rendbe teszed magad, hajat mosol stb. Főzni nem minden nap kell. Porszívózni is elég 2-3 naponta.Nagytakarítás 7 végén. Vagy csütörtöktől apránként (egyik nap portörlés, másik porszívó és felmosás, szmobat wc, fürdő, stb..) Nekem mindenben besegített a férjem és nem csak a gyerekre vigyázott. Mikor már a nem alvástól zombi voltam, és a gyerek aludt, volt hogy ki is vasalt, hogy pihenjek. Ennyi idősen nekem is 20 perceket aludt 2x.Kitartás,nemsokára jobb lesz. Most 2 és fél éves és nekem most sokkal könnyebb. Segít is meg eljátszik magátől is.. Na meg aztán belejön mindenbe jobban az ember, jobban be tudom osztani az időmet és összehangolódunk a gyerekkel. Pl 1 éves koráig a házimunkát is teljesen 2en vittük, most is besegít ha úgy van, de már nem igénylem. Gyorsabb lettem, összeszedettebb. Ha hazaér (vendéglátós) övé a gyerek a fürdetésig. Van mikor hajnalban megy, akkor 4 körül itthon van. Vagy 11re akkor este 10kor jön. Egész 7 vége ritka nagyon, ha legalább 1 napot együttvagyunk. Mostmár sokszor max csak kivasalok, vagy felmosok, ha itthon van. Van már magamra is időm. Viszont az első 9 hónap nem volt egyszerű, még úgy sem, hogy 4 hós kora óta átaludta az éjszakát. Akkor is egy mosott kaka voltam, mert szellemileg nagyon leterhelő volt valakire 0.24 ben állandóan figyelni, főleg úgy hogy volt mikor szinte 2 napig nem beszélgettem felnőttekkel XD Ezt egy férfi nem értheti úgy sem. Nem 2 vagy 3 hónap vigyázás terhel le(Azt sem tudtam merre vagyok arccal egy ekkora gyerekkel, milyen nap vanstb..) Hanem már ha eltelik ilyen időszak pl 6-7 hónap.. Kicsit kiég az ember. Lényegében mivel a férjem újszülött korától kivette a részét a gondozásában mindenben, igy nyugott szívvel bármikor rá merem bízni. Ennek egyik nagyon pozitív része, hogy ugyanannyira szereti az apját, mint engem. Szóval állítsd választás elé, hogy vagy elkezdi gondozni a saját gyerekét, vagy menjen el. Ha kicsit szeretné visszakapni a figyelmedet, a törődésedet az együtt töltött időt igenis segítsen. Szerintem kicsit féltékeny a gyerekre is, hogy neked most a baba a fontosabb, lehet azért nem foglalkozik vele, de így meg nem fog kialakulni a jó apa-gyerek kapcsolat köztük, ha ezt érzi
2019. máj. 17. 13:38
 69/74 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező (#60) ". Élletársi jogviszonyról kár veszekedni mert hivatalosan nem vagyunk élettársak. Annyi joga van hogy az ő nevén van a gyerek. Ezen kívűl semmi más nem köt össze minket hivatalosan." - ezt nagyon benézted... "hivatalosan élettársak" az egyneműek lehetnek, élettársak úgy lesznek egyébként, hogy életvitel-szerűen együtt élnek, miközben nem vérrokonai egymásnak, és egyik sem él mással házassági vagy élettársi kapcsolatban. Bizonyítás rendszerint 2 tanúval, nektek most, ebben a pillanatban járna pl. az özvegyi nyugdíj a másik után, ha valamelyikőtök sajnálatosan megboldogulna. És az összes vagyonjogi dolgotokra az élettársi vagyonjog a mérvadó. (mellesleg meg a közös gyereknél erősebb kapocs meg nem létezik)

Az csak a bizonyítást könnyíti meg, ha a közjegyzőnél regisztráltattátok magatokat, de egyáltalán nem feltétel. (mi se tettük)

2019. máj. 17. 14:11
 70/74 anonim ***** válasza:
63%

Üdv az impulzus-lepontozóknak:)

Kérdező (#60) "Én csak azt tartom undorítónak aki játsza a nagy alfa hímet és azt gondolja övé a világ a nőnek meg az a kötelessége hogy háztartást gyereket neveljen és szolgálja ki az urát. És sajnos nekem sikerült egy ilyet ki fognom. Nem értem hogy az ilyen tipusú férfiak miért gondolkodnak így. Miért érzik magukat feljebb valónak? Mert nekik van tökük vagy mi?"

Tudod, érdemes lenne meghallgatni a párod is, hogy ő hogyan látja, és miben csalódott... egyebekben meg miért kell a férfiakat hülyének nézni, és szidni, aki mégsem bizonyul annak? Tudod, az egyenjogúság, egyenértékűség azok abszolút fogalmak, tehát bizony nem úgy működnek ahogy azt a drága feministába oltott anyukák elvárnák, nevezetesen, hogy maradjon minden anyasággal kapcsolatos kvázi-előjog a nőknél, de bezzeg a férfiak is vegyék ki a részüket a házimunkából és a gyermeknevelésből - természetesen olyan módon, ahogy azt a t. anyucik jónak látnák...

(tudod, a feladatot és a döntési jogokat illik együtt delegálni)

vagy pl.mit kell a házasságon sopánkodni (ahogy a #10-ben tetted), amikor nyilván te is tudod, hogy a házasság a mai formájában a férfinak csak hátrányokkal jár. Tényleg az lenne a szeretet jele, hogy rosszat akarsz neki?

Szóval én férfi nem tartom előrébb valónak magam, DE hátrább valónak se, se a nőnél, se a babánál... de persze az ilyen női közegekben a nő érdekeit védeni érdem, a gyerek érdekeit védeni érdem, de a férfi érdekeit akár csak szóba hozni is alávaló hímsoviniszta szörnyűség... igaz?

Gondolkodjatok már picit... az egyenjogúság és a "nekem a gyerek az első" antagonisztikus állítások, mert ahol egyenjogúság van, ott nincs se első, se utolsó... a család egyformán fontos tagjai vannak.

Vagy itt feljebb:

#64 "Ha meg nem tetszik a féfinak hogy nem napi 24-ben róla szól minden, akkor ne vállaljon gyereket."

#68 "Akkor is egy mosott kaka voltam, mert szellemileg nagyon leterhelő volt valakire 0.24 ben állandóan figyelni,"

(mindkettőt a kedves 67%-os írta)

Na most, szerintem normáliséknál nem lehet 0-24 egyik se, a család minden tagját megilleti a figyelem.

És bizony a férfiak zöme nem mazo, ha azt látja, hogy valamiben csak az elvárások vannak felé, de semmit se nyer, onnan előbb-utóbb tiplizni fog.

Vagy persze lehet elvárni, hogy mindenben segítsen, HA van mindenbe érdemi beleszólása is. Másként ez az elvárás kielégítetlen marad, anyuka meg beállhat a gyermeküket egyedül nevelő szülők táborába. Ez kb ennyi.

2019. máj. 17. 18:05
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!