Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyetemisták, ti mennyi pénzt...

Egyetemisták, ti mennyi pénzt kaptok a szüleitektől?

Figyelt kérdés

Nekem tandíjra nem kell, mivel állami támogatotton vagyok, és egyelőre otthonról járok be egyetemre(Pestre), nem albérletben/koliban lakok, így azt sem kell fizetni.

Elég változó, hogy milyen összegeket kapok, a kaja, tisztálkodási szerek, telefonszámla természetesen nem számítanak ide, azt külön vesszük, tehát most csak zsebpénzről beszélek. Ami alap, hogy 7 ezer a bérletem, és havi kb 5-6 ezer a kontaktlencsém, vagy ha kell mondjuk könyvet venni a sulihoz, általában arra is adnak külön. Emellé kb 50 ezret kapok még, amiből azt veszek, amit akarok, de ha dokihoz kell menni, azt még ezen felül külön fizetik(pl ebben a hónapban az egy 20-as volt). Plusz idén fizettek még külőn egy görög nyaralást barátnőimmel, meg szoktunk együtt is járni síelni, nyaralni. Dolgozni most nem dolgozok, de januártól elkezdek, mert lesz időm rá suli mellett.

Nektek mennyit szoktak adni, mi számít átlagnak?

21L

2017. nov. 17. 10:20
 81/125 anonim ***** válasza:
90%

"#74 én abszolút nem ezt látom. Vannak külföldi ismerőseim és mindnek a szülők fizették az egyetemet. Mondjuk ők elég extrémen gazdagok.."

És ez mennyiben is mond ellent annak, hogy egyáltalán nem ez az általános, a társadalom és a gyerekek (pontosabban fiatal felnőttek) által elvárt dolog?:-) Számos kollégám, volt egyetemi társam dolgozik külföldön, az USA-tól Ausztráliáig, európai országokban is szanaszét. Mindenki tesz félre a gyereknek, ahol kőkeményen tandíjas a felsőoktatás, ott el is megy az egész úgy, hogy sokszor a tandíjat se fedezi. A legtöbben odaadták a gyereknek, amikor nagykorú lett, azzal, hogy kezdjen vele, amit gondol, ünnepekkor, vagy ha épp arra jár, szívesen látják a szülői házban, csók. Ha baj van, szóljon, időnként azért jelentkezzen, ők is hívják majd. Olyan is van, aki régóta külföldön él, a válás után itthon maradt gyerek nyaranta töltött nála 1-2 hetet, segített neki kint állást intézni, amikor az végzett, de akkor már föl sem merült, hogy hozzá költözne a srác, még átmenetileg se. Teljesen más a szemlélet.

2017. nov. 17. 17:01
 82/125 anonim ***** válasza:
93%

Emberek!!!

Nem attól lesz valaki jó ember, hogy éhezik!!

A kérdező nyilván kicsit zavaros, de mondd meg te nem vagy az valamilyen más témát??!!

Nem azt mondom, hogy oké hogy a körmöst, a fodrász meg a szórakozást is a szülei fizetik, hanem hogy ezt a szülők körülményei, a szülők és az egyetemista gyerekük dönti el.

Én nem fizettetem és nem is tenném ezt, de mint mondtam, hiába győzködöm őket, így is átutalnak valamennyit.

Tehát igen, van aki megteheti, és meg is teszi

Van aki megteheti, de nem teszi meg.

Van aki nem, így nem teszi meg, értelem szerűen.

Tehát ez változó, nem lehet azt mondani, hogy ő egy hülye p.csa. Nyilván nem helyes, de a kérdésben felsoroltakon kívül nem tudsz róla semmit.

Kérdező:

Számolj úgy, hogy van olyan, akinek 70 ezerből kell kijönnie egy hónapban. Ne a közvetlen közeledből indulj ki. Mint ahogy én is, te is szerencsés helyzetben vagy. NE LEGYENEK tévképzeteid! És az arcodból is vegyél vissza! Senki nem tud 20 évre biztosan előretervezni. És igazuk van, ne itélkezz úgy, hogy még azt az életformát se tapasztaltad meg, mikor ÖNÁLLÓ vagy és SAJÁT MAGAD tartod el! Attól nem leszel igénytelen, ha nem veszel minden hónapban új ruhát, ha nincs 60 féle pólód, ha nincs Louis Vuitton táskád, vagy ha otthon mosod a hajd. Körömlakk, hajfestés és egyebek nélkül élő ismerőseim vannak, igényesek, pedig nem a leggazdagabb családokból származnak. Ha nálad ez egyfajta értékrend: Igen, pasija is van és sok barátja.

"(de lány létemre mindig akad pasi, aki elhív, szóval ez nem gond:D)." Nyugodtan hagyhatod, hogy meghívjon, de az hogy így gondolkodsz elég undorító, hogy eleve az számít alapnak, hogy elvárod, hogy fizetnek neked.

Én nyaralást, szórakozást, körmöst és hasonló dolgokat soha nem fizettetnék ki. 8

Átlagosnak a havi 20-30-40 ezret lőném be.

2017. nov. 17. 17:03
 83/125 anonim ***** válasza:
100%
Az lemaradt: én vagyok a #71-es és a #82-es is
2017. nov. 17. 17:08
 84/125 anonim ***** válasza:
64%

Jaaa ismerem a "fajtádat".

Egyedülálló, jól kereső 30-as pasiként, minden héten péntek-szombat szoktam en is fizetni egyetemista csajoknak.....

Bár én nem kérdezem meg mire költi....

Ha nem pénzelnek tovább, nyugodtan keress meg. 😉

2017. nov. 17. 17:37
 85/125 anonim ***** válasza:
67%

Szia!

Szerintem kicsit sok, de kinek mire telik. Örülj, hogy ilyen jobb helyzetben vagy. A sok kommentelő meg sokszor irigy, ne foglalkozz velük.

A kicsit sokat úgy értem, hogy beérhetnéd kevesebbel, mert a suli+ miegymás nem indokolja ezt a pénz mennyiséget.(csak szerintem)

Azonban több okból sem annyira egetverő a dolog. Ha a szüleid megengedhetik akkor miért ne? Gondolod, ha az én szüleimnek jobban ment volna akkor nem adtak volna többet? Dehogynem.

Vannak akik 4 órában ennél többet keresnek havonta egyetem mellett. Kis tudással 2500Ft/60 perc mellett korrepetál, heti 20 összejön csak ebből. Simán. Plusz az otthonról kapott összegek ugye. (Ok ,akkor ő dolgozik meg érte, értem én.)

Illetve vannak ennél sokkal tehetősebb emberek is.

A másik, hogy a sok kommentelő nem gondol bele, hogy mi van azokkal akiknek albérletet is kell fizetnie? Az mennyi is? 3-an egy 150 ezres panelban, akkor is 50/koponya. Plusz a bérlet kb 10. Kaja, pia, telefon, internet, könyvek, fénymásolás? Ok, erre már kap laktámot, de ugye ez nem számít bele a költségvetésbe, mert azt más adja....

Egy könyv 5 alatt nincs meg. Ok, nem minden hónapban kell.

És igen, el kell menni szórakozni, mert kapcsolati tőkét honnan szerez?

Nem kerül (sokkal) többe, mintha 200Km-re menne albérletbe. Racionális döntés volt, semmi más. Inkább a gyerekemre költöm a pénzem, mint vadidegennek albérletre. Nem?

Felnőttként aki dohányzik az eldob 30-at havonta csak arra.

2017. nov. 17. 17:51
 86/125 anonim ***** válasza:
77%
Zagyvaság, #85-ös. Felőlem helikoptert is adhat a gyerekének az, akinek telik rá, már rég nem erről van szó, hanem a szemléletről, amiről írtak is már korábban. Fel kéne fogni, hogy ilyen szintű támogatás, amit a kérdező kap, nem jár alanyi jogon, teljesen függetlenül a szülők anyagi helyzetétől, és attól is, hogy egyébként mire költik a pénzüket. Ők keresték meg, felnevelték a gyereket, aki már felnőtt, ha több éves világ körüli útra mennek, és havi 150-200 ezres dotáció helyett csak lakhatna addig a lakásban, minden másról magának kéne gondoskodnia - a rezsi fizetéséről is -, akkor sem lehetne egy szava sem. Ahogy más szülőkről se ildomos nyilatkoznia, akik nem tudnak vagy akarnak ilyen mértékű támogatást adni a gyereküknek, amit ő jelenleg kap, egy dolgot tehet: hálásan megköszönheti a szüleinek a támogatásukat.
2017. nov. 17. 18:50
 87/125 A kérdező kommentje:

Sokmindent írtatok, amire reagálnék, eléggé félreértettetek pár dolgot.

1. A fodrász téma: írtam, hogy 2 havonta járok 1x, nem heti 2x mosatni a hajamat. Az nem 10 ezer lenne, hanem mondjuk úgy 40, havi szinten :D Én is itthon mosom magamnak, oda csak festetni, vágatni járok.

Arról pedig sokat lehetne vitázni, hogy ki szerint mennyi támogatás elfogadható a szülők részéről, de szerintem ez csakis a szülőre és a gyerekére tartozik. Az véleményem szerint az lenne a normális, ha a szülő addig támogatná a gyereket, amíg nincs önálló keresete, ergo a tanulmányai végéig. Ezzel vagy egyetértetek, vagy nem, mindenkinek lehet erről saját véleménye, a szüleim szerencsére úgy gondolják, ahogy én és én is ezt fogom továbbvinni.

A másik pedig: NEM várom el soha, hogy a pasik fizessenek, mindig felajánlom a részem, de úgysem hagynak soha fizetni. Bulizni pedig mondjuk úgy havonta 1x, ha járok, de általában annyit se, szóval nem piára meg p*csáskodásra költöm a pénzem.

Amúgy nem tudom, miért vegyek vissza az arcomból, konkrétan melyik kommentem volt sértő, vagy melyikből jött az le, hogy el lennék szállva magamtól? Nem szoktam tiszteletlen lenni és értékelem is a szüleim támogatását.

2017. nov. 17. 19:23
 88/125 anonim ***** válasza:
100%

Lányom lassan 21, harmadéves. Nem akart koliba menni, kompromisszumot kötöttünk.

Fizetjük az albit (250 km tőlünk Bpest), viszont ennyi, a többi az ő dolga. HAvonta 90 körül keres 4 órában a Nespressonál, ebből még félre is rak.

2017. nov. 17. 19:36
 89/125 anonim ***** válasza:
86%

"hogy nem itthon dolgoztam(annál több eszem van),"

Csak nem svajcban tanultad a nyelvet? 😋

2017. nov. 17. 19:37
 90/125 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem számoljatok kicsit.

ZEg-Bp minimum 4000 ft oda-vissza, ha kéthetente utazik, az havi 8 ezer. Bp-n a bérlet 3500. Koli 20ezer. NApi egy ezres biztosan kell étkezésre (ha itthonról viszi sem olcsóbb, csak akkor én veszem meg, nem ő), legyen csak munkanapokra, az 20-22 ezer. Havonta 2-3 ezer ruhára, cipőre, 2 tisztálkodószerekre... és ebben nincs semmi extra, nem vett fénymásolópapírt, könyvet, egyebet, nem is szórakozott. Ez már 50 felett van, és ezt sajna olyanok is fizetik, akik nem élnek sok pénzből. Ennél nem sokkal több, amit a kérdező kap.

Én nem tartom soknak, amit kap, jó, nyilván nem kell utaznia, étkezésre költenie, de ne gyertek már azzal, hogy ennyi pénzt nem tud adni senki, mert sajnos ez a minimum, amire szüksége lehet valakinek.

2017. nov. 17. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!