Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyetemisták, ti mennyi pénzt...

Egyetemisták, ti mennyi pénzt kaptok a szüleitektől?

Figyelt kérdés

Nekem tandíjra nem kell, mivel állami támogatotton vagyok, és egyelőre otthonról járok be egyetemre(Pestre), nem albérletben/koliban lakok, így azt sem kell fizetni.

Elég változó, hogy milyen összegeket kapok, a kaja, tisztálkodási szerek, telefonszámla természetesen nem számítanak ide, azt külön vesszük, tehát most csak zsebpénzről beszélek. Ami alap, hogy 7 ezer a bérletem, és havi kb 5-6 ezer a kontaktlencsém, vagy ha kell mondjuk könyvet venni a sulihoz, általában arra is adnak külön. Emellé kb 50 ezret kapok még, amiből azt veszek, amit akarok, de ha dokihoz kell menni, azt még ezen felül külön fizetik(pl ebben a hónapban az egy 20-as volt). Plusz idén fizettek még külőn egy görög nyaralást barátnőimmel, meg szoktunk együtt is járni síelni, nyaralni. Dolgozni most nem dolgozok, de januártól elkezdek, mert lesz időm rá suli mellett.

Nektek mennyit szoktak adni, mi számít átlagnak?

21L

2017. nov. 17. 10:20
 71/125 anonim ***** válasza:
83%

Havi keresetem 80 ezer (igen, 80.000. Egy vállalkozónak segítek be)

Blogolok ebből havi kb. 30 jön be, de ez nagyon változó

Szüleimtől sose kértem 20 éves korom után, bár hiába utasítom vissza (nyilván kulturáltan) ők 2 havonta 20-at, 30 at még küldenek.

24/L (Egyetemista)

2017. nov. 17. 16:20
 72/125 anonim ***** válasza:
100%
Nekem fizették a kolit, néha kaptam otthonról enni, és karácsonyra, szülinapomra stb. mindig ruhát kaptam. Ezen felül kaptam 45000 Ft-t + ösztöndíjat kb. 10 000 - t. Ebből 10-t alapból vontak lakástakarékszámlához. De a barátaimhoz képest még így is annyival jobb anyagi helyzetben voltam, hogy havi 10-20 ezret spóroltam (). Mivel nekem korábban a középsulim többe került, mint egy egyetemi félév, ezért nekem is nagyon-nagyon furcsa volt azzal szembesülni, hogy a családom milyen gazdagnak számít, mert középsuliban én számítottam szegénynek, mert nem volt heti 5000 forintom bulizni.
2017. nov. 17. 16:22
 73/125 A kérdező kommentje:
#69 persze, lemondhatnék róluk, járhatnék szakadt ruhákba is, ahelyett, hogy pénzt költenék újakra, csak szerintem az ápoltság az alap dolgok közé tartozik, amin nem fogok garaskodni. Nincs is undorítóbb egy nőn a lenőtt/lerágott, koszos körmöknél, a hajról már nemis beszélve.
2017. nov. 17. 16:25
 74/125 anonim ***** válasza:
79%

Huh, jó kis perpatvar lett itt.:-) Elképesztő, hogy milyen elvárások fogalmazódtak meg a szülők felé a kérdezőtől és némelyik válaszolótól is. Olyanok, ami nálunk szerencsésebb országokban sem jellemző...Ha valaki megnézte már bármelyik külföldi egyetem honlapját, láthatja, hogy mindegyiken ott van, milyen diákmunkákra, diákhitelre, egyéb jövedelemforrásokra van lehetőség, linkekkel, számításokkal. Teljesen normális dolog, hogy a hallgatók túlnyomó többsége maga fedezi a tanulmányai alatt a költségeit, vagy legalább azok egy részét, és ettől senki nem tartja a szüleit rossznak, felelőtlennek. Nem úgy állnak a felsőfokú tanulmányokhoz, hogy ez mindenkinek jár és a gyerekkor része, hanem úgy, hogy ez befektetés a saját jövőjükbe, amit önálló felnőttként eldöntöttek, hogy megéri és tesznek érte. Az egy szerencsés helyzet és plusz gesztus a szülő részéről, ha akarja és tudja anyagilag támogatni benne a fiatalt, még nagyobb előny, ha az állam is hozzájárul ehhez ösztöndíj, diákkedvezmények és kamatmentes diákhitel révén. Valahogy mintha egyesek fordítva ülnének nálunk a lovon, a kirívót tekintik etalonnak, és még közzé is teszik a butaságukat.:-)

Egyébként, hogy a kérdésre is válaszoljak: két gyerekem jár egyetemre, állami ösztöndíjjal. Tandíjat semmiképp nem fizetnék, ezt tudták már a középiskola választásakor. Az albérletüket fizetem, és havonta adok 30 ezret fejenként, ebből fedezik a kajájukat és minden egyéb kiadásukat. Kapnak ösztöndíjat, vannak melóik (korrepetálás, egyebek), jut szórakozásra is. A családi nyaralásokba természetesen nem szállnak be, a saját külön útjaikat ők fedezik, nyárra is van már bejáratott, balatonparti helyük, ahol melóznak néhány hetet, abból bőven futja. Tankönyvre nem kell költeniük, minden jegyzet, előadásanyag, egyéb online elérhető, laptoppal járnak előadásra. Kettejükre költök nagyjából annyit vagy annyit se, mint amennyibe te kerülsz a szüleidnek, mégsem hiányzik semmi az életükből, ami neked megvan, viszont sokkal reálisabban látják a világot.:-)

2017. nov. 17. 16:33
 75/125 anonim ***** válasza:
70%
Semennyit, felnőtt voltam egyetemistaként, simán dolgoztam, megkerestem havi 100-120 ezer között. Eszemben sem volt bármit is a szüleimmel fizettetni.
2017. nov. 17. 16:33
 76/125 anonim válasza:
94%
Nekem az egyetem első évében kifizették a bentlakást ami havi 100euro volt + hétvégente a hazautazásom és ennyi, ha valamire szükségem volt a testvereim támogattak pl.uj ruha (néha) vagy tisztálkodási szerek. Sokszor nem futotta még egy üdítőre se. Utánna minden nyári szünetet végig dolgoztam és abból tartottam fenn magam egész évbe. Azzal egyetértek veled, hogy ha a szülő megteheti támogassa a gyerekét amíg tanul. Az én szüleim is támogattak volna csak nem volt miből. Légy hálás a szüleidnek ezért és értékeld a támogatásukat. :)
2017. nov. 17. 16:38
 77/125 A kérdező kommentje:
#74 én abszolút nem ezt látom. Vannak külföldi ismerőseim és mindnek a szülők fizették az egyetemet. Mondjuk ők elég extrémen gazdagok...az egyik ilyen orosz srác 24 évesen már Porschéval jár, mert a szülei adtak neki egy szállodát Olaszországban, csak mint induló a nagybetűs életbe :D Na, például hozzá képest én hol vagyok az elkényeztetettől? Ezért mondom, hogy ez teljesen relatív, persze panaszkodni nekem sincs semmi okom, nemis teszem.
2017. nov. 17. 16:40
 78/125 anonim ***** válasza:
76%
Az utóbbi időben már a bérletpénzt (5000) sem adja oda Anya. Dolgozom két helyen és egy kis ösztöndíjam is van.
2017. nov. 17. 16:42
 79/125 anonim ***** válasza:
84%
Túltoltad a kamukázást kérdező... Szánalmas vagy. Inkább kezdj dolgozni, ne csak fantáziálj róla hogy jaj-de gazdag kislány vagy, akinek a manikűrözött ujjacskáját sem kell semmiért mozdítani, mert másokon élősködik.
2017. nov. 17. 16:51
 80/125 anonim ***** válasza:
100%

Én havi 20 ezret kaptam a nagyszüleimtől, ami a hetente hazautazásra és a kollégiumra volt elég. Ezen felül kaptam ösztöndíjat + szoctámot, az kb. 15-25 ezer körül volt, félévtől függően. Kaptam néha még havi 5 ezret a nagynénémtől. Mivel minden hétvégén hazajártam, otthonról hoztam 3 napra kaját, csütörtökön vettem valamit, pénteken meg már újra otthon ettem meleget. Dolgozni nem tudtam volna egyetem mellett, orvosira jártam.

Ettől függetlenül sose volt ápolatlan a hajam, se tövig lerágott koszos körmöm. Képzeld vágni is lehet a körmöt, meg kezet is lehet mosni, sőt létezik körömlakk is, továbbá sampon és balzsam is. Kb. tehát havi 25-30 ezerből oldottam meg a tisztálkodási szereket, ruhát, bulit, stb. Mégsem szenvedtem hiányt sose semmiben, nem maradtam ki sose semmiből. Lehet okosan is csinálni.

2017. nov. 17. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!