Egyetemisták, ti mennyi pénzt kaptok a szüleitektől?
Nekem tandíjra nem kell, mivel állami támogatotton vagyok, és egyelőre otthonról járok be egyetemre(Pestre), nem albérletben/koliban lakok, így azt sem kell fizetni.
Elég változó, hogy milyen összegeket kapok, a kaja, tisztálkodási szerek, telefonszámla természetesen nem számítanak ide, azt külön vesszük, tehát most csak zsebpénzről beszélek. Ami alap, hogy 7 ezer a bérletem, és havi kb 5-6 ezer a kontaktlencsém, vagy ha kell mondjuk könyvet venni a sulihoz, általában arra is adnak külön. Emellé kb 50 ezret kapok még, amiből azt veszek, amit akarok, de ha dokihoz kell menni, azt még ezen felül külön fizetik(pl ebben a hónapban az egy 20-as volt). Plusz idén fizettek még külőn egy görög nyaralást barátnőimmel, meg szoktunk együtt is járni síelni, nyaralni. Dolgozni most nem dolgozok, de januártól elkezdek, mert lesz időm rá suli mellett.
Nektek mennyit szoktak adni, mi számít átlagnak?
21L
A Kérdező azért irta ki a kérdést, hogy tudjon hencegni, hogy neki milyen jól megy + kiváncsi, hogy az a sok minden amit a valaga alá tesznek, mennyire átlag feletti??
Szánalmas vagy.
Ok, akkor egy 'sima' egyetemistának mennyit NEM kell adnia a szülőknek? Vagy akkor ha azok egyetemre járatják a gyereküket erőn felül akkor mi van? Az ok, hogy adnak? Nekik sem jár alanyi jogon, SEMMILYEN mértékű szülői támogatás ezek szerint. Pedig nem kellene ugye, mert nincs miből meg arra költik a pénzüket a szülők amire akarják, illetve az ő gyerekük is felnőtt ember ugyebár, keresse meg az egyetemre a pénzt.
Itt a lényeg. Lehet sokkal megterhelőbb nekik az a NEM sokkal kevesebb összeg havonta, mint a kérdező szüleinek.
Itt bizonyos kettős mércét látok. Mint mondtam a kevésbé tehetőseknek is ki kell perkálni 70 pénzt havonta a csemetére ha nem tud bejárni. Sőt! Ennél többet, főleg ha nem akarják rögtön eladósítani az egyetem után, illetve az első évben ösztöndíj sem lesz.
Írtad, hogy arra költik amire akarják. Ők erre, akkor mi a gond? Nem jár alanyi jogon, de alanyi jogon vissza kell utasítani? Nem támogathatja a szülő a gyerekét ahogy neki tetszik? Elkényezteti? Lehet, nem tudjuk.
Az, hogy vannak akiknek könnyebben megy? Nem ez a cél mindannyiunknak? Nem ezért íratják egyetemre a gyereket erőn felül, hogy nekik könnyebb legyen az életben? Ha sikerül akkor meg ne adjanak majd az unokának (pedig simán megtehetnék), mert nekik sokkal rosszabb volt? Szenvedjen ő is? Élje át az egyetemi éveit úgy, hogy csak kínlódás? Ebből nem lesz ám 'életem legszebb évei...' emlék. :-)
"Zagyvaság, #85-ös. Felőlem helikoptert is adhat a gyerekének az, akinek telik rá, már rég nem erről van szó, hanem a szemléletről, amiről írtak is már korábban. Fel kéne fogni, hogy ilyen szintű támogatás, amit a kérdező kap, nem jár alanyi jogon, teljesen függetlenül a szülők anyagi helyzetétől, és attól is, hogy egyébként mire költik a pénzüket. "
Tényleg nem értem nem kötekedésből, de ha arra adják amire akarják, felőled helikopterre is, akkor mi a gond ezzel? Tehát az nem zavarna ha helikoptert kapna, de ez a jóval kevesebb már igen?
Továbbra is fenntartom, hogy NEM kap olyan sokat, mint elsőre látszik. Itt írták:
Albérletet fizetik, a többit oldja meg. Ok 90-et megkeres (gratulálok neki a kitartásáért), plusz az albi. Az kb 130-140 pénz havonta. Gondolom ennyi el is megy. Ha kap laktámot, pl 30-at havonta, akkor 100-110 per hó. Kapjon 30 szoctámot is, 70-80 pénz havonta. Ha kevésbé okos, nem nagyon van ösztöndíja, diákhitelt nem vesz fel és nem tud dolgozni annyit akkor ezt ki kell csengetni. Azért vannak ám nem kamu egyetemek, ami mellett nem lehet 5 évig napi négy órát dolgozni, főleg vizsgaidőszakban.
A kérdező lehet, hogy választhatott volna távolabbi Egyetemet is akkor még többet ki kellett volna fizetni, akkor nem mindegy? Erre írtam, hogy inkább a gyerekemnek adom a plusz pénzt, hogy élje át rendesen az egyetemi éveit, minthogy éhezzen mert egy vadidegennek adom a pénzem. (ráadásul haza is jön majdnem minden nap... :-))
Én speciel nem tagadnám meg a pénzt, nem küldeném dolgozni stb. hagy legyen egy jó emlék az az öt év. Főleg úgy, hogy meg sem terhelne anyagilag. Majd később ál lábra, na bumm, akkor mi van?
A másik szempont ami ellenérvnek feljöhet:
"Mert nem tudja mi az a munka, meg nem becsülni.."
Az egyetemi évei alatt építhet ki az ember kapcsolatokat ami a szalag mellől nem fog menni. Szóval aki erre hivatkozva nem adna pénzt de megtehetné, az nem hogy segít, hanem egyenesen árt a gyerekének.
Nem arra gondolok, hogy nincs pénze a szülőnek és nem tud adni, hanem arra, hogy simán megtehetné de nem ad a fenti
nevelési célzattal.
Természetesen lehet hogy tévedek.
#102:
Azok az osztálytársaid akik 30 000Ft-os nadrágban ülnek gazdagok?
Csak mert sokan vannak akik otthon zsírosdeszkát esznek, nem fizetnek villanyt, gázt, de ilyen holmikban járnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!