Egyetemisták, ti mennyi pénzt kaptok a szüleitektől?
Nekem tandíjra nem kell, mivel állami támogatotton vagyok, és egyelőre otthonról járok be egyetemre(Pestre), nem albérletben/koliban lakok, így azt sem kell fizetni.
Elég változó, hogy milyen összegeket kapok, a kaja, tisztálkodási szerek, telefonszámla természetesen nem számítanak ide, azt külön vesszük, tehát most csak zsebpénzről beszélek. Ami alap, hogy 7 ezer a bérletem, és havi kb 5-6 ezer a kontaktlencsém, vagy ha kell mondjuk könyvet venni a sulihoz, általában arra is adnak külön. Emellé kb 50 ezret kapok még, amiből azt veszek, amit akarok, de ha dokihoz kell menni, azt még ezen felül külön fizetik(pl ebben a hónapban az egy 20-as volt). Plusz idén fizettek még külőn egy görög nyaralást barátnőimmel, meg szoktunk együtt is járni síelni, nyaralni. Dolgozni most nem dolgozok, de januártól elkezdek, mert lesz időm rá suli mellett.
Nektek mennyit szoktak adni, mi számít átlagnak?
21L
Az alapszakon a tandíjam fizette a nagymamám, mellette dolgoztam, havi 50-et kerestem. Egy éven keresztül ez nyelvtanulásra ment el, illetve később erasmusra.
Jelenleg külföldön csinálom a mestert, 600€-t kapok havonta lakbérre, kajára, stb. Februártól van gyakornoki helyem, az majd kisegít.
Amiket te vagy én most leírtuk, nem számít átlagosnak. Nekem anyukám soha nem tudná mindezt finanszírozni, én a nagyszülői segítség miatt haladok. Csak és kizárólag azért vagyok támogatva, mert minden energiám a magam képzésébe fektetem, nincs bulika, töménytelen ivászat, csúszás. Nyelvvizsgáim is csak azzal a feltétellel lettek kifizetve, hogy átmegyek elsőre. Sok egyetemista magának kénytelen mindent megkeresni, nyilván te is tájékozott vagy ha máshogy nem is, de csoporttársakon keresztül. Sajnos a magyar átlag átlagon aluli.
Nyaralni évek óta nem voltam, mostanában az összes spórolt pénzem arra megy, hogy találkozzak a barátommal, aki egy harmadik országban él. A repjegy sokat elvisz mindkettőnknek. De nem panaszkodom, bár a külföldi sztenderd szerint rendkívül puritán életmódot folytatok.
23N
Azért találkozol olyan emberekkel, mert aki nem kap ennyi mindent, az bizony elmegy mellette gürcölni.....
Időtök Nektek van ezeket kibeszélni, igy csak ilyen emberrel találkozol....
Én nagyon szivesen beszélgetnék veled egy 10-15 év múlva.....
Semennyit, külön élek és dolgozom nappali mellett (jó, a párommal, a költségek így megoszlanak azért, de ő is diák).
Amíg a szüleim támogattak, addig:
-Koli fél évre (átszámítva kb 100 ezer)
-Tankönyveket utalványért vettem, amit minden évben kaptunk mi, határontúliak (ez volt 30 ezer egy évre)
-Költőpénz egy hétre: 5000Ft.
Ebből vettem kaját (hétvégén is a koliban laktam, szóval 7 napra), tisztálkodószereket, bérletet (heti bérlet 1500Ft), fénymásoltattam
Hát, ruha, nyaralás meg szórakozás az nem volt.
Akkor voltam kb 19-20 éves, tehát kb mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!