Apám nem ad semmit az ösztöndíjamból, ti mit gondoltok?
22 éves egyetemista létemre szüleim tartanak el. Én ezt nem gondolom olyan nagy véteknek, mert legtöbb ismerősöm is így tesz, bár szívesen elköltöznék, de nincs annyi pénzem, egyetem mellett nincs időm dolgozni, illetve nem tudok olyan sokat keresni, hogy megéljek.
Ennek ellenére apám, állandóan fenyegetőzik, hogy kirak otthonról és nem fog utánam semmit fizetni. Ez szép és jó, de a számlájára jön az ösztöndíjam, ami az eltartásomat bőven fedezi, kb 60 ezer forint.
Kértem, hogy adjon belőle egy keveset, azonban nem hajlandó rá. Ha viszont saját számlámra kérném, akkor azt mondta kidob otthonról és nem fizet utánam semmit. 65 ezerből viszont megint csak nem tudnék megélni, mert kb. 30 000 a kaja és rezsi, szállás meg nem találok 30-ért.
Nem tartom túl fernek, hogy semmit nem ad abból amiért én dolgoztam meg az egyetemen. Azt se engedi meg, hogy passzivra menjek, mert akkor nem kapna pénzt (azt mondta kidob), illetve nem ad semmi pénzt mondván, hogy ha kimozdulok az a tanulás rovására menne (és akkor kevesebb ösztöndíjat kapok). Tankönyvekre viszont nem ad semmi pénzt, mondván, hogy azt kérjem anyámtól meg nagyszüleimtől vagy vegyem a szülinapi pénzemből.
Állandóan abban a meggyőződésben van, hogy dugi anyagi forrásaim vannak.
Ez már így megy 2 éve. Illetve jó pár esetben elvette a pénzem pl. szülinapom után amit nagyszüleim adtak egyszer, mikor baleset ért a baleset biztosításra kapott összeget.
Ti mit gondoltok erről?
22/l
"ha a tényeket nézed, nem igazságtalan ahogy az anyagi dolgaid vannak"
Már miért lenne igazságos így?
Azért a gyerek felnevelését ne arra alapozzuk már, hogy lenyúljuk az ösztöndíját és "örüljön hogy él". Hálát ne adjon nekik csak azért mert megcsinálták?
De amúgy csatlakozom az előttem szólókhoz, lépni kell minél hamarabb.
Egyrészt szobatárssal, többed magaddal simán ki lehet jönni olcsón a szobákkal, azt vettem észre hogy lányoknak alapból egy fokkal olcsóbban odaadják. Másrészt 22 évesen már simán lehet diák munkázni, simán elmehetsz gyakornoknak, vagy ha elég pro vagy, akkor lehet korrepetálni.
Ráadásul ott vannak a hosszabb szünetek, nyári szünet, 2-3-4 hónapra el lehet menni dolgozni.
Gondolj arra, hogy ha befejezed az egyetemet, akkor majd a fizetésed fogja ugyanígy elvenni és élhetsz önkéntes rabszolgaságban.
Azt meg alapból nem értem, miért az ő számlájára megy a te ösztöndíjad, az én szüleim azt se tudták mikor mennyit kapok, csak ha elmondtam.
Én elköltöztem 22 évesen anyáméktól. Átmentem levelezőre és elmentem ilyen szutyok kereskedelmi eladó melóra. Utálom, és nincs hétvégém, de a diplomáig túlélhető. Sőt, háztartást vezetek a vőlegényemre és magamra. Szabadidőm az nincs, ez van. Aki akarja az megoldja a problémáit.
Majd rájössz, hogy egyáltalán nem sok az a 60k. A szállásod most sincs ingyen, nem is beszélve arról, hogy valószínűleg valaki megvette azt a ruhát és cipőt amit most hordasz. Étel is van valahonnan a hasadban, gondolom bérletet is kapsz, piperéd is van. És valamilyen elektronikai eszközről netezel, egyáltalán netezel (!) etc.. Szóval de, nagyon sokba kerülsz. :D
Szóval vagy befogod még egy évig és kényelmesen tanulgatsz, vagy elmész dolgozni mint azok akik megoldják a problémájukat nyafi helyett.
nem lesz 80ezre, mert megfelelő pihenési idő nélkül nem tud annyit tanulni, hogy megtartsa a 60ezres ösztöndíját.
Szia! Én megértelek teljesen, neked van igazad.
Annyit tudok javasolni,hogy állítsd át,hogy a saját számládra jöjjön az utalás és kezdj el diákmelózni.
Ha havi néhány nap elmész dolgozni és összeszedsz havi szinten még vagy 20-30 ezret, annyiból már meg tudnál élni az ösztöndíjjal együtt.
Egyetemistákkal közösen bérelni albit.
Apukád tényleg nem normális. De te meg felnőtt ember vagy, ne hagyd,hogy sakkban tartson. Fogja ő még sajnálni,hogy elüldözött otthonról..
Nehéz megérteni, hogy miért jár a szociális támogatás? :)
Ha apád kitesz otthonról, önnfenntartó leszel. Járni fog nagyon sok minden. TO-n tájékoztatnak, de még HÖK-ön is.
Pontozz le, de szedd össze magad, mert több kifogásod van, mint amennyit megengedhetsz magadnak!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Akkor valószínűleg fél évig még pihentetem a témát, utána nyáron felkészülök, hogy lehet, hogy költözöm. :)
# 39/39
Igen, tudom. Egyszer már majdnem elköltöztem és mondtam, hogy nem baj, ha nem fizet, de akkor valahogy papírozza le, ha nem akar semmit fizetni, mert elég jól keres és emiatt nem tudom semmilyen HÖK-ös, meg szociális támogatást kapni. Viszont azt mondta, hogy nem fog semmilyen papírt adni.
- Elvileg ha ezt elintézni akkor munkahelyen több adót kéne fizetnie meg nem kapna karácsonyi meg utazás (nyaralási) támogatást se.
Én nem szeretnék kicseszni vele, meg hogy miattam legyen kevesebb a fizetése, de akkor se tartom túl fernek, hogy ha nem fizetne utánam semmit akkor emiatt nem tudok támogatást kérni, mert papíron még mindig eltart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!