Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Apám nem ad semmit az ösztöndí...

Apám nem ad semmit az ösztöndíjamból, ti mit gondoltok?

Figyelt kérdés

22 éves egyetemista létemre szüleim tartanak el. Én ezt nem gondolom olyan nagy véteknek, mert legtöbb ismerősöm is így tesz, bár szívesen elköltöznék, de nincs annyi pénzem, egyetem mellett nincs időm dolgozni, illetve nem tudok olyan sokat keresni, hogy megéljek.

Ennek ellenére apám, állandóan fenyegetőzik, hogy kirak otthonról és nem fog utánam semmit fizetni. Ez szép és jó, de a számlájára jön az ösztöndíjam, ami az eltartásomat bőven fedezi, kb 60 ezer forint.

Kértem, hogy adjon belőle egy keveset, azonban nem hajlandó rá. Ha viszont saját számlámra kérném, akkor azt mondta kidob otthonról és nem fizet utánam semmit. 65 ezerből viszont megint csak nem tudnék megélni, mert kb. 30 000 a kaja és rezsi, szállás meg nem találok 30-ért.

Nem tartom túl fernek, hogy semmit nem ad abból amiért én dolgoztam meg az egyetemen. Azt se engedi meg, hogy passzivra menjek, mert akkor nem kapna pénzt (azt mondta kidob), illetve nem ad semmi pénzt mondván, hogy ha kimozdulok az a tanulás rovására menne (és akkor kevesebb ösztöndíjat kapok). Tankönyvekre viszont nem ad semmi pénzt, mondván, hogy azt kérjem anyámtól meg nagyszüleimtől vagy vegyem a szülinapi pénzemből.

Állandóan abban a meggyőződésben van, hogy dugi anyagi forrásaim vannak.

Ez már így megy 2 éve. Illetve jó pár esetben elvette a pénzem pl. szülinapom után amit nagyszüleim adtak egyszer, mikor baleset ért a baleset biztosításra kapott összeget.

Ti mit gondoltok erről?

22/l

2017. jan. 8. 21:47
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
75%
#9 ez aranyos, de nem segít.
2017. jan. 8. 22:29
 12/54 anonim ***** válasza:
20%

Tudtad jól milyenek a szüleid, legfőképpen apád, miért nem önállósodtál előbb?

De a kollégium igenis jó ötlet, sokan vannak ott, akik ugyanebben a cipőben járnak.

2017. jan. 8. 22:38
 13/54 A kérdező kommentje:

# 6/12

Igen, tudnám számlára is kérni, de akkor azt mondta kitesz otthonról és nem fizet semmit onnantól.

60 ezerből ha nem kellene szállásra fizetni simán meg tudnék élni, de mivel kell úgy már nem megy.

2017. jan. 8. 23:14
 14/54 A kérdező kommentje:

# 12/13

Kollégiumon még egyetem előtt jelentkezésnél gondolkodtam, de apám azt mondta nem fizet semmit ha elköltözök.

Mostanra meg mivel túl közel lakom és viszonylag jó a fizetésük úgy se kapnék koliban szállást, vannak akik sokkal jobban rászorulnak alapon. :S

2017. jan. 8. 23:16
 15/54 anonim ***** válasza:
93%

Most akkor mit is vársz tőlünk?

Hoztunk példát arra, hogy lehet önállósodni tanulás mellett.

Példát arra, hogy esetleg hogyan kaphatnál koli helyet (apád tanúsítja, hogy kirúgott).

Tanács volt, hogy titkold el az ösztöndíjat.

Költözz össze másokkal (akkor ne luxusba, hanem két másik lánnyal egy szobában!!)

Ennél többet komolyan mit mondjunk?

Jah.. Hülye az apád. De szemét az apád. Hogy lehet így bánni a gyerekkel? Nem is szülő az ilyen! Szerintem a kérdező ilyenekre várt...

2017. jan. 8. 23:24
 16/54 anonim ***** válasza:
29%

"Kollégiumon még egyetem előtt jelentkezésnél gondolkodtam, de apám azt mondta nem fizet semmit ha elköltözök. "

Drága, nekem semmi gondom Anyuval, csak simán nem volt pénze. És egyedül is lediplomáztam. Most mesterre járok munka mellet. És nő vagyok, és építész vagyok. Gratula, Síró 22 éves férfi...

VOnzó lehetsz.

2017. jan. 9. 00:48
 17/54 anonim ***** válasza:
42%

Koleszban meg lehet élni 60ból, plusz kérhetnél még szoctámot is, kár ez miatt itt sírni. Mást sem támogatnak.

De akkor másképp kérdezem: tudtad milyenek és mégis a nappali képzést választottad ahelyett, hogy előbb dolgozol egy évet, majd a keresetből albérlet, mellette levelező. Tudod hányan csinálják akár munka és család mellett? De sírni könnyebb, ahogy látom.

2017. jan. 9. 05:35
 18/54 Snorri ***** válasza:
96%
Diákhitel. Tudom jaj, fúj, de valamit valamiért.
2017. jan. 9. 07:50
 19/54 anonim ***** válasza:
100%
22 éves vagy, remélhetőleg 1 éven belül befejezed az egyetemet. Ha semelyik eddigi válasz nem tetszik, akkor addig már fél lábon is kibírod. Menj el dolgozni is, legjobb, ha az egyetemedhez kapcsolódó munkahelyre. Azt a pénzt már ne add a közösbe.
2017. jan. 9. 10:04
 20/54 anonim ***** válasza:
14%

Ha írsz egy listát, hogy ki, mit mire fizet, akkor láthatod majd, hogy a 60-nál valószínű jóval többet költenek rád havonta. (Arról nem beszélve, hogy eddig mennyit költöttek rád a 22 év alatt).

Ha több pénzre van szükséged, egyetem mellett is meg lehet oldani, hogy diákmunkát vállalsz, sokan csinálják.

Értem, hogy az fáj, hogy te kapod az ösztöndíjat, de ha a teljes képet nézed, akkor nem igaz, hogy azzal nem kell beszállnod a költségeidbe az egyetemi évek alatt.

Te mondtad ki: "65ezerből viszont megint csak nem tudnék megélni". Tehát az eltartásod többe kerül az ösztöndíjadnál! Számold ki, még ha a "szállás" ottonodban ingyen is van, használsz vizet, villanyt, szemétdíj részét, tv, internet, ruhák, kaja stb... A balesetbiztosítás díját ki fizette?

Azt is fontos meggondolni, hogy nem kell felvenned diákhitelt sem, amit majd a fizetésedből évekig törleszthetnél. Most nem kötelező dolgoznod, pihenhetsz tanulás után, stb.

Mindent összevetve, lehet hogy annak érzed, de ha a tényeket nézed, nem igazságtalan ahogy az anyagi dolgaid vannak. Amikor megérted, elfogadod, amit mi itt már többen is írtunk, akkor egy lépéssel közelebb leszel az igazi felnőttkor felé.

2017. jan. 9. 11:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!