Apám nem ad semmit az ösztöndíjamból, ti mit gondoltok?
22 éves egyetemista létemre szüleim tartanak el. Én ezt nem gondolom olyan nagy véteknek, mert legtöbb ismerősöm is így tesz, bár szívesen elköltöznék, de nincs annyi pénzem, egyetem mellett nincs időm dolgozni, illetve nem tudok olyan sokat keresni, hogy megéljek.
Ennek ellenére apám, állandóan fenyegetőzik, hogy kirak otthonról és nem fog utánam semmit fizetni. Ez szép és jó, de a számlájára jön az ösztöndíjam, ami az eltartásomat bőven fedezi, kb 60 ezer forint.
Kértem, hogy adjon belőle egy keveset, azonban nem hajlandó rá. Ha viszont saját számlámra kérném, akkor azt mondta kidob otthonról és nem fizet utánam semmit. 65 ezerből viszont megint csak nem tudnék megélni, mert kb. 30 000 a kaja és rezsi, szállás meg nem találok 30-ért.
Nem tartom túl fernek, hogy semmit nem ad abból amiért én dolgoztam meg az egyetemen. Azt se engedi meg, hogy passzivra menjek, mert akkor nem kapna pénzt (azt mondta kidob), illetve nem ad semmi pénzt mondván, hogy ha kimozdulok az a tanulás rovására menne (és akkor kevesebb ösztöndíjat kapok). Tankönyvekre viszont nem ad semmi pénzt, mondván, hogy azt kérjem anyámtól meg nagyszüleimtől vagy vegyem a szülinapi pénzemből.
Állandóan abban a meggyőződésben van, hogy dugi anyagi forrásaim vannak.
Ez már így megy 2 éve. Illetve jó pár esetben elvette a pénzem pl. szülinapom után amit nagyszüleim adtak egyszer, mikor baleset ért a baleset biztosításra kapott összeget.
Ti mit gondoltok erről?
22/l
Én a helyedben bemennék a TO-ra (vagy bármire, ami van nálatok), és átirányíttatnám a pénzt a saját számlámra. Aztán 1-2 nappal azelőtt, hogy megjön, összepakolnék mindent, és szépen lelépnék egy albérletben élő barátnőmhöz. Egy darabig muszáj lennék nála csövezni, de a költségeket elfeleznénk mindenből, és közben keresnék olyan csoporttársat vagy akárkit, aki hajlandó velem közös SZOBÁT bérelni, hogy mégse éljek sokáig a barátnőm nyakán.
Persze, kicsit kolesz-feeling, de én eddig még vagy kolis voltam, vagy hárman béreltünk egy egyszobás garzont, szóval nem értem, mi a probléma.
Én megértem, hogy félsz apádtól, de valamikor meg kell ezt lépned, különben egész életedben irányítani fog. Hidd el, semmit nem veszítesz, ha kirak, sőt!
Milyen szakra jársz egyébként, hogy nincs idő mellette dolgozni?
Már kérdés szúrta a szememet. Az apád nem ad a saját ösztöndíjadból? Az a tied teljes mértékben, az, hogy adsz nekik azt megérteném, de, hogy elvette a születésnapi pénzed.
Csatlakozom, ez nagyon nem normális családi helyzet. Azt nem értem, hogy ha egy külön folyószámlára utalja az egyetem az ösztöndíjat, akkor hogy veszi el apukád? Megfélemlít? Tudja a bankfiókod adatait? Lehetőség szerint elköltöznék a helyedben, amint lehet.
Sajnálatos dolog, hogy ebben a világban vannak ilyen anyagias emberek, akiknek a pénz sokkal előre valóbb, mint a család...
A kérdező helyében átnézném ezt is:
Van azért kedvezmény abban az esetben, ha van kisebb gyerek.
"Kétgyermekes családnál, ha a nagyobbik gyermek leérettségizett és továbbtanul, akkor nem az egy gyermek után járó után járó 10 000 forintra, hanem a kétgyermekesek után járó 12 500 forintra jogosult a szülő. Háromgyerekeseknél pedig egy továbbtanuló és két kisebb testvér esetén nem a kétgyermekeseknek járó 25 000 forint jár, hanem a három gyerekesekre vonatkozó összeg csak két gyerekre tekintettel, vagyis 66 000 Ft."
Kirak? Akkor bizony ezekről is le kell mondania, ha igénybe veszi/veheti. 3 gyereknél már azért nem elhanyagolható összeg. Ha kirak, akkor igazolást kell szerezni, amit alá kell írnia, stb. így szoctám simán összejön. Az azért nem megy, hogy kirak és utána semmi.
22 évesen már tudni kell mérlegelni azért.
A kérdező nem tudná megtartani a 60 ezer forint ösztöndíját, ha csak hétvégén is dolgozna (pihenés nélkül nem lehet tanulni, az agy nem képes rá).
Az igaz, hogy vannak, akik munka mellett végeznek el iskolát (apukám 8-16-ig dolgozott aztán 17-21-ig iskola), de ők nem tanulnak ám rendszeresen, hanem felkészülnek a vizsgákra.
Az egyetemen a 60ezer forintos tandíjhoz bizony, mint mondtam egy másodállás idejét kell tanulni.
Vagyis a kérdező választhat, iskola mellett dolgozik és a 60 ezer forintos fizetését becseréli a 60 ezer forintos tandíjra (mert diákmunkával nem fog 60ezernél többet keresni) vagy megtartja az ösztöndíját és nem dolgozik.
Pont.
Igen, ennek a megoldása valóban a levelező szakra való átjelentkezés lenne, akkor tudna teljes állásban dolgozni és a 60 ezer forintos ösztöndíját beválthatná egy teljes állású fizetésre.
Kérdező: nem, nem normális. Amíg a gyerek tanul, addig az a normális, ha a szülő segíti. Meg lehet kövezni, de ez így lehet, hogy fair a számológép előtt, de nem szerető szülő szindróma. Enyhén szólva sem.
De a korábbi válaszokból leszűrheted, hogy tényleg agymenés, amit apukád csinál, mert szinte minden válaszoló a költözésben adott tanácsot:)
Keress diákmunkát vagy vegyél fel diákhitelt.
Nem normális, de sajnos ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!